Indy Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 znači to što su dvojica šabana kupila islam for dummies na amazonu treba da nas ubedi da džihad nema veze s islamom važi Pa nije da nema veze, samo nema onakve veze kakve ti insinuiras. Naprotiv, Islam kao takav (kao ono sto je bio vekovima pre IS-a) je najbolja brana protiv ovog ludila. Tesko ces, npr, navesti te mladice koje privlaci IS da se odluce da pocnu da obozavaju Richarda Dawkinsa. Ali, mozes ih navesti da postuju neku oficijelnu verziju njihove religije, koja nije kompatibilna sa IS-om. Vidis npr. kako se komsije iz Bosne trude da obuzdaju navalu interesovanja za IS, premda su i sami vecinom muslimani po veroispovesti.
iDemo Posted May 26, 2015 Author Posted May 26, 2015 za sada imamo samo posredne informacije ko su ti pojedinci i grupe. Ma da... Sumnja se...
Indy Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 +1 У ком па срању их нема. Обашка што и да је лудило, као што није - у том лудилу има система. Meni je veoma tesko da prihvatim da se ne radi o nekoj vrsti ludila (ili mozda koristoljublja, zelje za moci, da parafraziram Vasu) kada su u pitanju dobrovoljci sa zapada. Sasvim je druga prica kad se radi o "lokalcima". Uopste mi nije jasno sta te dve grupe imaju zajednicko, skoro da bih pre bio sklon da poverujem u Hellinu pricu o virusu verskog ludila nego da tu nema ludila.
Indy Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Ne vidim, kako se trude? Drze ih pod opservacijom i prate ih, pise u clanku.
Ryan Franco Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Ma da... Sumnja se... Ko sve trguje s ISISom? Ozbiljno pitam jer mislim da su u pitanju paradrzavni entiteti.
braca Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Za dobar deo mlade, besposlene i zapostavljene muslimanske populacije, ISIS je ono sto je mladim komunistima i ostalim protivnicima fasizma bio spanski gradjanski rat... Borba za "pravu stvar", vera u bolju buducnost, osecaj pripadnistva...
borris_ Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Sydney mother Jasmina Milovanov 'left children' to join IS fight in Syria Counter-terrorism police have launched an investigation into a Sydney mother-of-two who has reportedly flown to the Middle East to join Islamic State. It is feared Jasmina Milovanov, 26, left her home in Sydney's west earlier this month to fly to Syria, leaving behind her two young children, aged seven and five. s Milovanov is Facebook friends with former Melbourne woman and jihadi bride recruiter Zehra Duman, whose husband,former Melbourne man Mahmoud Abdullatif, is believed to have been killed fighting with the Islamic State earlier this year. The pair had been married for just a month before Mr Abdullatif reportedly died, and Ms Duman has since been using social media to recruit other women to move to the war-ravaged region and join the terrorist organisation. NSW Police could not confirm a News Corp Australia report that Ms Milovanov left her son and daughter with a babysitter earlier this month while she said she was going to pick up a new car. Ms Milovanov never returned home, and later sent a text message to her estranged husband saying she had travelled to Syria, the newspaper reported. A NSW Police spokeswoman confirmed that counter-terrorism police were investigating a woman who had reportedly flown overseas. "As the matter is a current investigation by NSW Police attached to the Joint Counter-Terrorism Team, it is not appropriate to comment further," she said. Fairfax Media has attempted to contact Ms Milovanov for further comment. A spokesman for the Australian Federal Police said he could not comment on the investigation. On Monday, Prime Minister Tony Abbott said 100 Australians were engaged in fighting in the Middle East with various extreme terrorist organisations, and that another 150 Australians in this country were known to be actively supporting them. That has ASIO investigating about 400 cases files, he said. He warned Australians that home-grown terrorism was "getting worse not better" and now represents "a serious threat to our safety as a people and as a nation". Attorney-General George Brandis branded Islamist terrorism in particular "the greatest national security challenge we are likely to face in our lifetimes". Ova je sigurno sa nasih prostora.
Indy Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) Za dobar deo mlade, besposlene i zapostavljene muslimanske populacije, ISIS je ono sto je mladim komunistima i ostalim protivnicima fasizma bio spanski gradjanski rat... Borba za "pravu stvar", vera u bolju buducnost, osecaj pripadnistva... Tesko da to moze da stoji, buducnost je buducnost, a 12. vek je 12. vek. ^EDIT. Kako nije ludilo ostaviti decu?! Edited May 26, 2015 by Indy
Bane5 Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) Ma da... Sumnja se... papire nemam, a nemaju ni oni :) uglavnom IS prodaje naftu cak i tri puta jeftinije nego na svetskom trzistu. nafta se svercuje preko irackih granica u jordan, u zone koje kontrolisu kurdi (pa dalje na istok ili sever u tursku), takodje, veruje se da dobar deo nafte IS prodaje i u samoj siriji. da li iza nekoga od tih pojedinaca ili grupa koji trguju sa IS-om stoji neko 'zvanican' ko zna? ja nemam informacija. Edited May 26, 2015 by Bane5
braca Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Tesko da to moze da stoji, buducnost je buducnost, a 12. vek je 12. vek. To je njihova percepcija, ne kazem da je ispravna, ali po onome sto sam video svi ti koji se pakuju i idu tamo sa sve sitnom decom veruju da ce im tamo biti bolje
Indy Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 To je njihova percepcija, ne kazem da je ispravna, ali po onome sto sam video svi ti koji se pakuju i idu tamo sa sve sitnom decom veruju da ce im tamo biti bolje Pa to je pre koristoljublje o kome je Vasa pricao. Ipak osecam da nije u redu porediti to sa spanskim borcima koji (koliko znam) nisu isli tamo radi bilo kakve dobiti. I borili su se protiv fasizma, a upravo IS je fasizam. Prema tome, mislim da tvoje logiciranje predstavlja previse gimnastike za moj ukus.
borris_ Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 To je nasa percepcija. Oni vjeruju da se bore protiv "zapadnog" i "siitskog" fasizma.
braca Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Pa to je pre koristoljublje o kome je Vasa pricao. Ipak osecam da nije u redu porediti to sa spanskim borcima koji (koliko znam) nisu isli tamo radi bilo kakve dobiti. I borili su se protiv fasizma, a upravo IS je fasizam. Prema tome, mislim da tvoje logiciranje predstavlja previse gimnastike za moj ukus. Pa nisam naravno mislio da bukvalno poredim. Samo mislim da za njih ISIS ima taj romanticarski smek koji je spanski imao za mladjane komuniste...
Аврам Гојић Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Pa nisam naravno mislio da bukvalno poredim. Samo mislim da za njih ISIS ima taj romanticarski smek koji je spanski imao za mladjane komuniste... Verujem da je to tako u jednom delu te populacije, ali i da zivimo u jako cinicnom vremenu u kome je borba u ISIS za mnoge ljude jedna vrsta statusnog stremljenja i potrage za materijalnom gratifikacijom.
Recommended Posts