Jump to content
IGNORED

Islamska drzava

iDemo

Recommended Posts

Posted

Ostao sam dužan pojašnjenje apropo mog predviđanja. 

Za početak 90% je hiperbola i tih 90% je pobijeno postovima koji opisuju tusko društvo i tursku armiju, tj. njihov sekularni i nacionalni karater. U postu sam na Istanbul mislio više figurativno kao na vrata Evrope.

No, dozvoliteTM, preostalih 10% kojim bih objasnio i mogućnost takvog scenarija... U bikvalnom smislu.

Mislim da ima nekoliko značajnih aspekata koji ISIS izdižu iznad dosadašnjih analiza tj. iznad klasičnog posmatranja ovakvih pokreta. 

Prvo, ideološki to jeste salafizam koji je kao takav prijemčiv uglavnom ljudima sa zapada ali sada već možemo da se složimo da je ISIS svojom propagandom uspeo da se postavi kao THE islam kod gomile neobaveštene omladine. To više nije toliko religijska ponuda koliko alternativa poznatom svetu i kao takva je veoma intrigantna i zavodljiva. (Rizikujem da zazvučim kao voditelj dnevnika devedesetih ali šta sad...) Usudio bih se da kažem da je ISIS pandan fašističkim pokretima od pre 80 godina. Ne mislim pritom ništa novo da istaknem (svi smo saznali za masovna ubistva i porobljavanje ljudi) sem upravo te privlačnosti okretanja postojećeg  (nepravednog, sa ili bez navodnika) poretka naglavačke među narodom koji živi u Evropi.

Dakle ISIS je davno prestao da bude lokalna stvari i postao globalni pokret. To nije samo religijski, to je pre svega antisavremeni pokret.

Imali smo prilike da je jedan učen čovek koga ja inače cenim na jednoj srpskoj televiziji govorio o ISISu isključivo u kontekstu kritike zapada. Čak je rekao nešto kao "ovo je alternativa". Izlupetao se naravno ali puno je sveta koji se neće udubljivati u religijske nijanse. Dalje, videli smo obraćanje onog tamnoputog Francuza koji je pozdravio CH napadače. Da li on izgleda kao prosečan vehabija? Ni najmanje. štaviše osvrnuo se na atlete i sportiste iz predgrađa koji vise po džamijama i pozvao ih da se pojave na frontu. Verujem da su u pitanju trenerkaši, a ne tipovi u 3/4 pantalonama.

Kakve ovo veze ima sa Turskom?

To je druga stvar. U realnosti verujem da nema puno i to ste lepo pojasnili. Ali internet je pun članaka koji govore o potencijalnoj pretnji pojave vehabizma u Turskoj. Dakle nije da se baš može govoriti o pojavi Marsovaca. No hajde da ostavimo to po strani. 

Zašto mislim da će pokreti krenuti u tom smeru? Ako Asad bude pobeđen biće preuzeto i naoružanje odatle kao što je preuzeto i naoružanje iračke armije. Lrd je pomenuo ideološku osnovu delovanja ISISa i ja mislim da ona nije za baciti. U Dabiqu (magazinu) je, koliko se sećam, jasno pomenut Istanbul kao smer ka kome se ide. Ko će ISISu izaći na crtu? Kurdi u istočnom delu Turske kao i do sada. E sad dolazimo do srži moje paranoje. ISIS je pokazao da se odlično snalazi u uslovima gde postoje dve nekompatibilne sile. Opet pominjem opsadu Tikrita i njen neverovatan obim i neverovatno odugovlačenje. U slučaju upada ISISa u Tursku očekujem angažovanje kako Kurda tako i Turaka ali ne očekujem saradnju između njih, a to je situacija u kojoj se Daesh snalaze kao ribe u vodi. 

Da se manemo Dabiqa i da stvari postavimo praktično. Kako funkcioniše ISIS? Sve vreme je jasno da se bave prodajom droge, nafte, artefakata i verovatno žena. Ovo nije moja tlapnja. I Al Jazeera i The Guardian su imali pisanija na ove teme. Dakle, ISIS je kao kriminalna grupa veoma održiv. Da li se onda "strateški" ISISu više isplati da se zaleće međ Saude ili u Jordan ili možda da proba da penetrira ka Evropi i zauzme jedan od glavnih tranzita za pomenutu robu?

Previše je ovde "ako" ali to je moje crno predviđanje. Nazovite me paranoikom i konspirologom ali ionako sam rešio da forum tretiram kao da sam ispred dragstora. 

Jedna stvar je sigurna, a to je da je ISIS dovde dogurao samo zahvaljujući procepima između interesnih sfera svih mogućih faktora na prostoru Sirije i Iraka. Prenošenje te konfuzije dalje će preneti i ISIS tamo gde je konfuzija. To je kao da imate kamene ploče koje ne pasuju i vodu koja curi kroz njih pa onda piči dokle god može. Ja sam zato nažalost uveren da se oni neće zaustaviti na Iraku i Siriji. 

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• iDemo

107

• Bane5

86

• Ryan Franco

85

• Muwan

67

Top Posters In This Topic

Posted

u sve i jednoj arapskoj državi u kojoj se desila pobuna osnovni razlozi su bili isti. autoritarna vlast malog broja ljudi i obespravljena većina. taj sistem se silne godine provlačio zbog "stabilnosti na krhkom bliskom istoku" a raspao se, ne zato što je to htio zapad, nego zato što se raspala ekonomija zemalja u kojima je došlo do pobuna.

tu sada dolazimo do razlika izmedju pobuna i sistema na vlasti. u tunisu je postojao klasični autoritarni režim koji je podršku crpio iz sopstvenih redova. ta podrška je bila krhka i sistem se brzo i bezbolno raspao. podrška drugim režimima je bila zasnovana na drugim osnovama. u libiji su odredjena plemena bila favorizovana, u siriji su odredjene etnoreligijske grupe podržavale vlast iz straha od pokolja. u egiptu su to manjine, vojska i sekularisti.

rat u siriji je poprimio karakter vjerskog i etničkog rata. zatim se taj vjerski element radikalizovao do momenta kada je to preraslo granice i prestalo da bude sirijska stvar. krivica zapada je u tome što je sipao ulje u tu vatru i dodatno zakomplikovao stvari umjesto da shvati da je rat prestao da bude klasična pobuna protiv loše vlasti i postao etnoreligijski pokolj. sirija je kao zemlja za dugi niz godina uništena i defakto će se podijeliti na alevitsko-hrišćanski dio u priobalju i sunitski ostatak. IS će implodirati onog trenutka kada previše razvuku snage, prestanu napredovati, osiromaše i kada počnu međusobna optuživanja za krivovjerstvo. sličan princip propasti islamista zbog sitnih vjerskih razloga se desio u alžiru devedesetih.

egipat je veći kandidat za slijedeći rat od turske. i to je mnogo veći problem od ISISa.

Posted
ISIS je pokazao da se odlično snalazi u uslovima gde postoje dve nekompatibilne sile. Opet pominjem opsadu Tikrita i njen neverovatan obim i neverovatno odugovlačenje. U slučaju upada ISISa u Tursku očekujem angažovanje kako Kurda tako i Turaka ali ne očekujem saradnju između njih, a to je situacija u kojoj se Daesh snalaze kao ribe u vodi. 

nakon eventualnog pada Asadovog rezima, sledi druga runda. JaF vs. ISIS. onda verovatno treca, MB&drugari vs. JaN.

Posted

rat u siriji je poprimio karakter vjerskog i etničkog rata. zatim se taj vjerski element radikalizovao do momenta kada je to preraslo granice i prestalo da bude sirijska stvar. krivica zapada je u tome što je sipao ulje u tu vatru i dodatno zakomplikovao stvari umjesto da shvati da je rat prestao da bude klasična pobuna protiv loše vlasti i postao etnoreligijski pokolj. sirija je kao zemlja za dugi niz godina uništena i defakto će se podijeliti na alevitsko-hrišćanski dio u priobalju i sunitski ostatak. IS će implodirati onog trenutka kada previše razvuku snage, prestanu napredovati, osiromaše i kada počnu međusobna optuživanja za krivovjerstvo. sličan princip propasti islamista zbog sitnih vjerskih razloga se desio u alžiru devedesetih.

Zar je bitno kako ces podeliti kolac nakon sto si ga izgazio blatnjavom cizmom? Libija, Sirija a delom i Irak su unistene zemlje. Zivot je unisten za desetine miliona ljudi i njihove narastaje. Da ne zaboravimo i Avganistan pre i Ukrajinu sada. Ova post-cold war amerika je definitivno jedno od najvecih zla u ljudskoj istoriji, jebao ih nobelovac mirotvorac.

Sto se tice IS, mislim da dokle god drze odredjenu teritoriju imaju sanse da prezive. Ovo je malo drugacije od islamistickih pokreta koji su se pre pojavljivali. IS zivi na modernom svetu kao regrutnom centru, na lakoci nalazenja lone wolfova i njihovog lakog dolaska na ratiste. 

Posted (edited)

Zar je bitno kako ces podeliti kolac nakon sto si ga izgazio blatnjavom cizmom? Libija, Sirija a delom i Irak su unistene zemlje. Zivot je unisten za desetine miliona ljudi i njihove narastaje. Da ne zaboravimo i Avganistan pre i Ukrajinu sada. Ova post-cold war amerika je definitivno jedno od najvecih zla u ljudskoj istoriji, jebao ih nobelovac mirotvorac.

Sto se tice IS, mislim da dokle god drze odredjenu teritoriju imaju sanse da prezive. Ovo je malo drugacije od islamistickih pokreta koji su se pre pojavljivali. IS zivi na modernom svetu kao regrutnom centru, na lakoci nalazenja lone wolfova i njihovog lakog dolaska na ratiste. 

Dobro, de, krivica Obame je vise sto se povukao NAKON sto je ohrabrio arapsko prolece nego sto je imperijalan.

I to nakon hope speecha 2009.

Mislim, covek je ohrabrio demokratske promene, a onda kada su MB dosli na vlast, ups, zajebao sam se, bolje da se pravim Tosha. I nije rec o vojnom vec diplomatskom angazovanju.

Ovo je 4. jun 2009.

Edited by Budja
Posted (edited)

Od svega navedenog jedino Irak ide na dusu Americi. Ukrajina ide Rusiji, a u ostalim slucajevima je situacija komplikovanija.

Obamina najveca krivica, paradoksalno, je to sto se prerano povukao iz Iraka.

Edited by Eraserhead
Posted

Dobro, de, krivica Obame je vise sto se povukao NAKON sto je ohrabrio arapsko prolece nego sto je imperijalan.

I to nakon hope speecha 2009.

Mislim, covek je ohrabrio demokratske promene, a onda kada su MB dosli na vlast, ups, zajebao sam se, bolje da se pravim Tosha. I nije rec o vojnom vec diplomatskom angazovanju.

Ovo je 4. jun 2009.

Pa nije da je nevinasce, najodgovorniji je za razrusavanje Libije a ima itekako i umesane prste u Siriji gde je trenirao i dostavljao pomoc rebelima. Da ne pricamo o Ukrajini gde je celo sranje nastalo nakon sto je zapad podrzao puc protiv demokratski izabranog predsednika. Umesto takvih stvari mogao je da udje kao medijator i uz neki pregovaracki sto doprinese vecim pravima naroda u svim tim zemljama. Al voli jenki da puca pa to ti je. 

Od svega navedenog jedino Irak ide na dusu Americi. Ukrajina ide Rusiji, a u ostalim slucajevima je situacija komplikovanija.

Obamina najveca krivica, paradoksalno, je to sto se prerano povukao iz Iraka.

Slazemo se u jednom - prerano se povukao iz Iraka. Mada to najvise govori o tome koliko je falicna drzava ostala tamo.

Posted

Pa nije da je nevinasce, najodgovorniji je za razrusavanje Libije a ima itekako i umesane prste u Siriji gde je trenirao i dostavljao pomoc rebelima. Da ne pricamo o Ukrajini gde je celo sranje nastalo nakon sto je zapad podrzao puc protiv demokratski izabranog predsednika. Umesto takvih stvari mogao je da udje kao medijator i uz neki pregovaracki sto doprinese vecim pravima naroda u svim tim zemljama. Al voli jenki da puca pa to ti je. 

Slazemo se u jednom - prerano se povukao iz Iraka. Mada to najvise govori o tome koliko je falicna drzava ostala tamo.

receno je vec, njihova umesanost u siriji i pomoc pojedinim pobunjenickim grupama je mizerna. taman tolika da se pomene i sluzi konspiratorima za razne teorije, a u sustini je toliko mala da su im (amerikancima) ptakticno najveci broj pobunjenickih grupa okrenuli ledja. danas, usa nema nikakav uticaj na njih, cak toliko nema da njihov program 'treninga' 2500 boraca za borbu protiv IS-a u turskoj ne moze da pocne (odlaze se vec drugi put) jer nijedna grupa nije spremna da im da svoje borce.

medijator na pocetku sirijskog konflikta? salis se.

Posted (edited)

Ova post-cold war amerika je definitivno jedno od najvecih zla u ljudskoj istoriji, jebao ih nobelovac mirotvorac.

Prvo, ja mislim da je Obama svog Nobela jedno 65% zaslužio, a drugo - dokle, bre, više sa ovakvim simplifikacijama? Te teorije zavere sada kod mlađih ljudi, kojima su ekstremističke ideje po difoltu bliske, idu dotle da oni duboko veruju da su "amerikanci" i "zapad" generalno srušili Miloševića, tog vizionarskog antiglobalistu koji je glavom platio svoju borbu istinskog srbskog rodoljuba slobodarskog duha i pravog čovekoljupca.

edit: Da se razumemo, Irak 100% ide na dušu Amerike i Buša, a Obama je ispao naivan sa povlačenjem. Ali, pominjanje Ukrajine je sumanuto, a Sirije je neopisivo besmisleno.

Edited by Lrd
Posted

Prvo, ja mislim da je Obama svog Nobela jedno 65% zaslužio, a drugo - dokle, bre, više sa ovakvim simplifikacijama? Te teorije zavere sada kod mlađih ljudi, kojima su ekstremističke ideje po difoltu bliske, idu dotle da oni duboko veruju da su "amerikanci" i "zapad" generalno srušili Miloševića, tog vizionarskog antiglobalistu koji je glavom platio svoju borbu istinskog srbskog rodoljuba slobodarskog duha i pravog čovekoljupca.

edit: Da se razumemo, Irak 100% ide na dušu Amerike i Buša, a Obama je ispao naivan sa povlačenjem. Ali, pominjanje Ukrajine je sumanuto, a Sirije je neopisivo besmisleno.

Malo preterujes sa ucitavanjima. Ameri nemaju nikakvu ulogu u sranju u Siriji? Seriously? Pa oni su glavni glasnogovornik opozicije, njihovo je ono cuveno da sa Asadom nema sta da se razgovara nego da treba da zavrsi kao njegov libijski kolega. 

Nema veze sa Ukrajinom? Jbt kakve ti je to kolace od bunjika spremila nulandica.

Posted

Niko nije govorio da nemaju nikakvu ulogu, ja sam odgovarao na tvoj post koji je postavljen tako kao da je Amerika jedina i glavna odgovorna za građanske ratove u Ukrajini i Siriji. Kao da ljudi koji tamo žive su jedno ništa bez mozga i misli. Ne razumem stvarno kako to misliš da dođe Amerika i natera komšije da pucaju jedni na druge? Objasni mi taj mehanizam, molim te.

Posted

Niko nije govorio da nemaju nikakvu ulogu, ja sam odgovarao na tvoj post koji je postavljen tako kao da je Amerika jedina i glavna odgovorna za građanske ratove u Ukrajini i Siriji. Kao da ljudi koji tamo žive su jedno ništa bez mozga i misli. Ne razumem stvarno kako to misliš da dođe Amerika i natera komšije da pucaju jedni na druge? Objasni mi taj mehanizam, molim te.

pa CIA, kako drugacije! 

zbog nafte.

Posted

i ti tvrdis da amerika nema nikakve veze sa desavanjima u siriji i ukrajini?

• Create New...