Jump to content
IGNORED

Islamska drzava

iDemo

Recommended Posts

Posted

Sirija je bila ubedljivo najsekularnija i najtolerantnija država na Bliskom Istoku

Nije Izrael? Ne šalim se, stvarno mi se čini da je to Izrael, uprkos svemu. Poprilično velika sloboda štampe, verska, rasna i etnička raznolikost, plus redovni prajdovi, sloboda prometa pojedinih usluga u Tel Avivu i delimično u Jerusalimu su meni delovali prilično tolerantnije od sirijske "zabole nas" politike, koju je neko upućen, ne sećam se ko, uporedio sa radom u državnim kafanama Crne Gore '80ih.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• iDemo

107

• Bane5

86

• Ryan Franco

85

• Muwan

67

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Kažem, mislio sam na odnose izmedju ljudi koji su tamo živeli a ne na odnos izvršne vlasti prema pojmu tolerancije.

pa onda imamo paradoks jer ti isti ljudi sada pucaju jedni na druge sem ako ne verujes da dominantno sunitska pobuna ne postoji i da je uvezena spolja i da svi u siriji stoje iza asada.

meni se cini da je tu ipak stosta tinjalo i nije valjalo i da zato nije lako deliti etikete i epitete.

i na strani pobunjenih frakcija imas niz primera koji pokazuju toleranciju i ona opada u onoj meri u kojoj raste njihov radikalizam, ali cak ni nusra (IS je prica van ove) nije ucinila pogrom (cinili su ubistva, kidnapovanja i sl.) slican onome koji su cinile npr. asadove snage ili njegovo vazduhoplovstvo.

Edited by Bane5
Posted

Nije Izrael? Ne šalim se, stvarno mi se čini da je to Izrael, uprkos svemu. Poprilično velika sloboda štampe, verska, rasna i etnička raznolikost, plus redovni prajdovi, sloboda prometa pojedinih usluga u Tel Avivu i delimično u Jerusalimu su meni delovali prilično tolerantnije od sirijske "zabole nas" politike, koju je neko upućen, ne sećam se ko, uporedio sa radom u državnim kafanama Crne Gore '80ih.

Društvo koje se na onakav način odnosi prema slabijem delu populacije (Palestincima) je sve samo ne tolerantno. Mogu da se slikaju sa svojom slobodom štampe i prajdovima. Sirija, onako crnogorska, za njih je nedostižan etalon tolerancije i slobode.

Posted

Sirijske izbglice idu ka Turskoj. Dva i po miliona do sada, očekuje se još.

mislio sam kao krajnja destinacija (makar kao zelja ).Znam da idu najvise ka turskoj, ali da ih ima 2,5 miliona..uffff.

Posted (edited)

Društvo koje se na onakav način odnosi prema slabijem delu populacije (Palestincima) je sve samo ne tolerantno. Mogu da se slikaju sa svojom slobodom štampe i prajdovima. Sirija, onako crnogorska, za njih je nedostižan etalon tolerancije i slobode.

I onda ide ono standardno pitanje: da li bi pre živeo u (onoj) Siriji ili u Izraelu?

edit: Uz dodatak da sam čuo za primera, što naravno nije pravilo, da pošteni™ Palestinci žive manje-više normalno po tamošnjim standardima.

Edited by Lrd
Posted

ima li ikakve, makar relativno smislene, teorije - šta se ovde dovraga dešava? 

Poslednjih koliko - 15ak godina se aktivno skidaju režimi diljem muslimanskog sveta, da bi se umesto njih instalirao islamski fundamentalizam - prvo kroz Al Kaidu pa kroz ISIS. USA pokazuje minimum interesovanja za sve ove stvari (sa izuzetkom Avganistana, iako je i to pitanje) - i imamo besmislenu situaciju da najmilitantnija država sveta koja se nije ustezala da okupira/bombarduje mnogo mekše i (uslovno) bezazlenije režime sada vodi neku politiku fućkanja za jednu tako opasnu organizaciju i to na globalnom nivou kakav je ISIS i na uspostavljanje tako opasne države? 

Posted

Po meni, ISIS je nastao kao rezultanta nekoliko razlicito upravljenih sila u svojevrsnom dzepu nad kojim niko nema kontrolu. Opsada Tikrita (za koju ne znam ni kako se zavrsila) dok je trajala, pokazala je svu disfunkcionalnost sistema u kome su faktori iracka vojska i siitske melicije.

Posted

Po meni, ISIS je nastao kao rezultanta nekoliko razlicito upravljenih sila u svojevrsnom dzepu nad kojim niko nema kontrolu. Opsada Tikrita (za koju ne znam ni kako se zavrsila) dok je trajala, pokazala je svu disfunkcionalnost sistema u kome su faktori iracka vojska i siitske melicije.

ok, ali kako se došlo do toga da čitav jedan, posebno zajeban region, ostane bez kontrole? 

Itekako je bilo kontrole dok se USA nisu umešale. 

Posted

O Asadu se dosta pisalo ovde. Ne bih rekao da je kontrole bilo itekako. 

Nadam se da na kraju ovog dijaloga nećemo doći dotle da su se SAD umešale da bi napravile sranje, a da se sad ne mešaju jer im odgovara sranje. SAD jeste najveća sila ali mislim da joj se ovim pripisuju božanske moći koje fakat nema. Uostalom, ako bih hteo da osumnjičim Amere za produbljivanje konflikta, pre bih tražio osnovu u zabrani pomoći Islamskom frontu nego u postojanju ISISa. Čak ni u navodnom masovnom otkupu arheoloških isopina za američke i nemačke muzeje ne bih rekao da je u pitanju organizovana politika nego prosto univerzalna pohlepa.

Činjenicu da SAD predvode vazdušne napade u kojima takođe učestvuje i Iran ćemo zanemariti ovaj put. 

My two cents o ISISu: mislim da prisustvujemo stvaranju nečeg veličanstvenog (u negativnom smislu, naravno). Očekujem ISIS u Istanbulu mnogo pre projektovanog ulaska Srbije u EU. I mislim da je javnosti mnogo lakše da veruje da je to pojava na razlabavljenoj američkoj uzici nego potpuno autonoman fenomen.

Alan Mur i teorija o teorijama zavere - nikad bolje nije zvučalo.

Posted

I onda ide ono standardno pitanje: da li bi pre živeo u (onoj) Siriji ili u Izraelu?

U onoj™ Siriji. Mada mi svakako ne bi sve bilo potaman.

Posted

imao sam neki fles da ramadi prelazi iz ruke u ruku i bilo je tako

nije mi bilo bas najjasnije kako na velikim teritorijama u siriji i iraku idu brze promene i ondak na jednoj karti mi se prikazalo

uopste se ne drze teritorije nego koridori

Posted

"Arapsko prolece" je autonomni fenomen koji je prilicno zamrsio racunice velikim silama i malim diktatorima. USA je, po meni, prilicno tupavo reagovala na to, sa vrlo jasnom matricom - ako nije nas, pomozi rebele direktno ili indirektno (Libija, Sirija...), ako je nas, pomozi centralnoj vladi (Bahrein, Jemen, Irak) a ako je i nas i rebeli izgledaju kao nasi onda prati dogadjaje umesto da ih kreiras (Egipat).

Moj glavni utisak je da, kao i u slucaju Rusije i Ukrajine, postoji ozbiljan manjak spoljnopoliticke ekspertize u USA administraciji i da se stvari previse pojednostavljuju i da nema nikog ko zaista razume procese koji se desavaju. Sto je ozbiljan fail, jer obican stanovnik Ukrajine ili Sirije moze lepo objasniti kako stvari funkcionisu tamo.

Posted

+1

i ne samo sto je 'administracija' imala losu reakciju, ona je npr. u siriji (verovatno i u iraku) potpuno izgubila bilo kakvu podrsku.

sem bombardovanja usa u ovom trenutku nema nijedan jedini instrument da ozbiljno resava pitanje rata u siriji.

oni mogu vecno bombardovati IS/Nusru/kogagod ali to nece resiti osnov problema.

pobunjeni suniti su im okrenuli ledja cekajuci pomoc, a bez njih IS u siriji nece biti, ne porazen, vec sveden na mnogo manju meru.

taj vakuum su iskoristili neki drugi i rat regionalnih sila u siriji postao je sve izrazeniji kako je vreme odmicalo, a 'zapad' gubio svaki kontakt sa sirijskom relanoscu.

Posted

My two cents o ISISu: mislim da prisustvujemo stvaranju nečeg veličanstvenog (u negativnom smislu, naravno). Očekujem ISIS u Istanbulu mnogo pre projektovanog ulaska Srbije u EU. I mislim da je javnosti mnogo lakše da veruje da je to pojava na razlabavljenoj američkoj uzici nego potpuno autonoman fenomen.

kakav god da je fenomen, i šta god da je javnosti lakše da veruje, nadam se da je prvi deo posta potpuni fail i da ipak nije sve tako veličanstveno crno.

nije da se se ne slažem, samo, prosto želim da se nadam da nije tako

priznajem, ono što se već desilo i što se dešava poslednjih dana, ne ostavlja mnogo prostora za tu nadu  :cry:

• Create New...