Jump to content
IGNORED

Islamska drzava

iDemo

Recommended Posts

Posted

Kolika je to finanijska propast za njega? Da li je ovo pad Asada? Ko je sada najjaci u Siriji?

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• iDemo

107

• Bane5

86

• Ryan Franco

85

• Muwan

67

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

pisali smo svojevremeno o tome na topiku o siriji, a ja mogu samo da dam licnu procenu.

asad vec zadnjih godinu-dve parkticno opstaje na pumpi iz irana iz koje se dotiraju ogromna sredstva i finansijska i materijalna.

iz tog razloga asad & co. jos uvek imaju resurse za ratovanje.

takodje, iran je glavni centar za transfer ljudstva koje se bori na asadovoj strani u siriji.

ono sto je asadova crvena linija je linja damask-latakija (via homs) i nju ce braniti do kraja, bilo on, bilo ko drugi u njegovo ime.

dakle, ni skorasnji gubitak idliba, ni ovaj u palmiri nije ujedno i njegov kraj.

nijednu bitku asadisti nisu izgubili bez borbe i skupo su naplatili svaki poraz.

nazalost bolesnom taktikom kaznjavanja, njihove poraze su najvise osetili civili u mestima koje vise ne kontrolisu.

sve u svemu, rat svih protiv svih u siriji ce jos trajati.

ps. ipak, porazi, ako se nastave, mogu da uticu da se preraspodele karte i na zemlji i nebu u siriji.

Edited by Bane5
Posted

Ali ako Asad padne, ko ce vladati Sirijom ili delovima Sirije? Ovo kako sada izgleda je kao da je pat pozicija pa se ceka pad Asada da Zapad krene svom snagom na IS al onda opet ko ostaje? Izgleda mi da im se pise gori raspad od Libije.

Posted

upravo tako, raspad u libiji je malo dete prema onome sta ce se desiti u siriji.

pritom, apsolutno je nemoguce da se rat u siriji zavrsi bez obracuna sto dzihadista, sto islamista iz sirije sa hezbolahom pa ce liban biti u 'igri sve vreme.

Posted

...a izbeglice idu ka nemackoj umesto da idu ka usa, jer su oni ovo i zakuvali.

Posted (edited)

ajd sto im (nemcima) uvalise izbegnice, nego im i maznuse (usa) svu sirijsku naftu ispred nosa !

nemci ispadose magarci !

Edited by barrcode
Posted

...a izbeglice idu ka nemackoj umesto da idu ka usa, jer su oni ovo i zakuvali.

Sirijske izbglice idu ka Turskoj. Dva i po miliona do sada, očekuje se još.

Posted

jordan, liban i turska su prepuni sirijskih izbeglica (ima ih dosta i u iraku koji je i sam pogodjen sukobima).

ko ne zna npr. sta je zaatari kamp u jordanu taj ne treba ni da spekuslise na tu temu.

Posted

Pa logično je da će zemlje koje graniče sa Sirijom primiti najviše izbjeglica...

Posted (edited)

logika se samim tim ubija od muke kad neko krene da sve to pominje u kontekstu izbeglicke krize u mediteranu.

Edited by Bane5
Posted

KOja je strategija sada Egipta i SA u slucaju Sirije?

MIslim, tamo vise ne postoji niko sekularan na sunitskoj strani. Ono, kao Al-Nusra dodje na vlast, pa izvrse puc sta li?

Posted (edited)

olako postavljeno bar kad je sirija upitanju.

osnovno pitanje bi trebalo da bude sta uopste znaci biti sekularan u siriji (i sirom ME)?

da li je to model kakvog ocekuju EU-USA jer takvi na celom ME prakticno ne postoje niti ce ih biti jos dugo vremena.

ili je to kvazi-sekularizam, a iza celog tog kvazi-sekularnog aparata stoji serija teskih ratnih zlocina. da li je onda on i dalje prihvatljiv jer je slikan kao 'sekularan' u odnosu na tamo neke koji su kao svi isti?

drugo pitanje, odakle tebi ideja da ce nusra vladati ako pobede pobunjeni suniti?

Edited by Bane5
Posted

Sigurno neće neko normalan vladati.

Sirija je bila ubedljivo najsekularnija i najtolerantnija država na Bliskom Istoku (u smislu odnosa medju ljudima i verskim zajednicama a ne u smislu političkih sloboda). Nakon što se ova klanica završi proći će u najboljem slučaju kao Libija tj raspašće se na nekoliko celina koje će biti u konstantnom sukobu. U najgorem slučaju nastaće opšti pokolj koji će se preliti u Liban i Jordan, možda čak i Tursku (Irak je pečen u svim varijantama). Bilo kako bilo, manijake koji su se tamo sjatili niko više neće isterati odande niti će moći da pravi račun bez njih.

Posted

sa svim se slazem sem da nema i dalje odgovora sta je sekularnost u siriji?

a) okvrno - slika koja se slika prema eu-usa vrednostima ili b) ovde nahvaljeni 'najtolerantniji' tip koji je ujedno i ratni zlocinac?

kao sto rekoh, prvi ne postoje, a drugi su zlocinci...

Posted

Kažem, mislio sam na odnose izmedju ljudi koji su tamo živeli a ne na odnos izvršne vlasti prema pojmu tolerancije.

• Create New...