Jump to content
IGNORED

Islamska drzava

iDemo

Recommended Posts

Posted

Da, nije krenula ali je obznanjeno da će je biti. U tom smislu, pre "pokrenuta".

A slažem se za ovo drugo ali realno, Srbija nije kapacitet da izrodi nekog takvog. Ovo je malo selo prepuno seratora megalomana koji bi pokušavali da opišu "širu sliku". Realno, za sada je premija što se niko ne bavi ovime ako izuzmemo Ćirjakovića koji je izgubio raboš.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• iDemo

107

• Bane5

86

• Ryan Franco

85

• Muwan

67

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

lazanski je zapet ko' puska, samo da ga neko i posalje tamo.

Ja se i dalje iz nekog razloga sećam neke njegove "analize" s početka rata u Siriji, kada je govorio da Asad ima neke skrivene trupe blizu granica i neke slične ludosti.

A slažem se za ovo drugo ali realno, Srbija nije kapacitet da izrodi nekog takvog. Ovo je malo selo prepuno seratora megalomana koji bi pokušavali da opišu "širu sliku". Realno, za sada je premija što se niko ne bavi ovime ako izuzmemo Ćirjakovića koji je izgubio raboš.

Pa dobro™, ali maštam. Mislim, treba da izdvojiš neke novce da angažuješ nekoga da makar tezgari, evo Baneta (Bane5a? Baneta5?). Pošalje dnevnu/nedeljnu analizu, aktuelne događaje sa znanjem šta piše ili koga da pita, dovoljno za početak. Ali, i to je naučna fantastika.

edit: A to šta srpski "mislioci" misle o geopolitičkoj situaciji je ispod svakog komentara. Tužno je što takvi i mogu da se objavljuju u...bilo čemu.

Edited by Lrd
Posted

Iračka vojska, Šiiti i Suniti zajedno u ofanzivi na islamiste? Shvatili da je đavo odneo šalu sa tim ludacima?

Posted (edited)

suniti su tu podeljeni, deo stanovnistva podrzava i bori se na strani islamske drzave, deo je protiv, ali postoji i cetvrta strana o kojoj se malo govori. pogotovo u ovom delu iraka IS ima podrsku jednog dela bivsih clanova baath partije i ma koliko cudno to izgledalo oni su pobunu shvatili i kao svoju borbu. pretpostavlja se da deo vojnih uspeha IS-a lezi u vojnoj organizaciji i taktici od nekih oficira bivse sadamove vojske.

Edited by Bane5
Posted

Koji je motiv baatista da se priključe ISIS-u? Misle da su oni domaći a da je iračka vlada kvislinška, koju su postavili okupatori? 

Posted (edited)

brak iz koristi reklo bi se. baathisti su suprostavljeni 'okupaciji' prakticno od samog njenog uspostavljanja (kao i AQ). iako nemaju nista zajednickog sem neprijatelja, sada je deo njih uzjahao na talasu snage IS-a dok su dzihadistima bili potrebni iskusni vojnici.

taj brak nije dugotrajan sem za one koji ce to uraditi iz licne koristi.

rojtersova vest o osvajanju mosula govori da je prema njihovim izvorima operacijom upravljalo 25-60 oficira bivse sadamove vojske.

postoje informacije da u vojnoj hijerarjiji IS-a u iraku neke od bitnih mesta zauzimaju upravo bivsi sadamovi oficiri. pominju se imena, izjave lokalnih baathovaca i sl.

nisam naisao na neku opsezniju analizu o tome sem nekoliko vesti i par tekstova plus deo jedne studije...

Edited by Bane5
Posted

pa i mnogi oficiri komunisticke JNA su devedesetih preko noci otkrili da su zestoki Srbi pravoslavci...

Posted (edited)

siguran sam da su znali, cak sam siguran da ih je babo i upisao na vehabijsku nastavu

U ovom slučaju si u pravu.

Biser je prije par mjeseci bio jednodnevna internet zvijezda kad su objavljene slike na kojima njegov sin pozira sa pravim kalašem.

@edit:

Hezbolahove budnice™ su dosta bolje od IS-ovih, mislim da su bolje i od svih ostalih sukobljenih strana u regionu.

Edited by fikret selimbašić
Posted

pa i mnogi oficiri komunisticke JNA su devedesetih preko noci otkrili da su zestoki Srbi pravoslavci...

Braco,

sto je jos gore, neki bivsi partizani poput Tudjmana i Spegelja su otkrili svoju sustinu pred kraj zivota.

Posted

AJ javlja da je 30000 vojnika u akciji okruzivanja Tikrita. Taj broj mi deluje impresivno. Koliko ih je bilo u prethodnim pokusajima?

Posted

iz sturih informacija i priznanja same nusre (jabhat al-nusra) pre par dana je u napadu 'saveznicke' avijacije u siriji ubijeno nekoliko visoko pozicioniranih ljudi u njihovoj hijerarhiji ukljucujuci jednog od glavnih komandanata i jednog od osnivaca pokreta.

zanimljivo je da se nusra ne istice uvek kao jedan od glavnih ciljeva saveznicke avijacije vec 'korashan' grupa. jako mi je tesko da iz svih dostupnih izvora nadjem tacnu razliku izmedju njih i nusre jer licno mislim da su oni deo pokreta i da ne iskacu van njega bar ga nusra nikad nije javno isticala.

Posted (edited)

jel tačno da kasem sulejmani rukovodi napadom na tikrit u ime iračkih snaga?

Edited by Prospero
Posted

jel tačno da kasem sulejmani rukovodi napadom na tikrit u ime iračkih snaga?

Ovo su navodno fotke sa fronta:

B_WGXlYUYAADSwG.jpg

B_SKEPUWsAAEEPU.jpg

Ako je on stvarno blizu bilo kakve linije fronta, to znači da je taj front dobijen, odnosno da Tikrit pada, to jest oslobađa se.

Mada me živo zanimaju posledice pojavljivanja takve njuške javno u Iraku.

• Create New...