hazard Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Znači to su onda neki skori konvertiti? Tj. ne postoji neka šiitska tradicija na Balkanu?
Utvara Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Postoje romski sufiji u Makdoniji, oni su valjda šiiti. To bi bila najstarija i najtradicionalnija šiitska zajednica.
Аврам Гојић Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Znači to su onda neki skori konvertiti? Tj. ne postoji neka šiitska tradicija na Balkanu? Koliko znam, nikakva, prozelitizam je počeo tek početkom rata. Što se romskih sufija u Makedoniji tice, prilično sam siguran da su u pitanju, kao uostalom i na Kosovu i u Albaniji, bektašije, nakšibendije i pripadnici drugih redova koji imaju ekstatične šiitsko-alevitske tradicije, ali to nije kanonski šiitski islam već heterogen verski pravac koji su suniti vekovima tolerisali, a koji je u Iranu izložen ozbiljnoj diskriminaciji.
hazard Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Koliko ja shvatam sufiji nisu nužno šiiti, mogu biti i suniti. Npr. donedavno je veliki muftija egipatski, koji je sunit i koji predaje na Al Ažaru (danas najpoštovanijoj sunitskoj teološkoj instituciji), bio čovek koji je otvoreno sufi.
Аврам Гојић Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Koliko ja shvatam sufiji nisu nužno šiiti, mogu biti i suniti. Npr. donedavno je veliki muftija egipatski, koji je sunit i koji predaje na Al Ažaru (danas najpoštovanijoj sunitskoj teološkoj instituciji), bio čovek koji je otvoreno sufi. Sufija ima zaista raznih. Ja sam imao sreću da upoznam berberske sufije koji imaju izuzetno ambivalentan odnos prema sunitskom islamu i nisam uspeo da uhvatim ni pola finesa. Apsolutno su nezainteresovani za tradicionalni sunitski islam, ali su nominalno suniti. Taj sunitizam četvrtkom uveče potpuno pada u vodu kada uhvate tarabuke i počnu sa ekstatičnim pevanjem i sviranjem.
hazard Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Koliko ja shvatam, ,,sufizam" je jednostavno ime za islamski misticizam i mistične tradicije unutar Islama, i ima bar 30ak različitih ,,škola" tj. pravaca. Sad, kod sunita postoji taj sukob sufiji vs. salafisti, gde su sufiji "other-wordly" mistici a salafisti vrlo "this-wordly" konzervativni bukvalisti koji gledaju da se ispoštuje svaka zapeta u kuranu i da se maksimalno oponaša Prorokov život i oni opsesivno gledaju da li su pantalone 2 ili 3 prsta kraće ili duže i tako te stvari. Tu mi inače pada na pamet paralela kabala vs. striktni ortodoksni judaizam kod Jevreja, ali nisam dovoljno načitan da bi tu išta zaključio (te možda samo lupam). E sad, valjda i kod šiita isto tako postoji (ili je bar postojao) sukob između sufi mistika i nekih striktnih ne-mistika bukvalista (samo se nisam dovoljno udubljivao da saznam kako se zovu :D). Inače moj skromni stav je da će ubuduće samo religije sa jakom mističnom komponentom uspeti da prežive i u isto vreme budu kompatibilne sa modernim dobom i naučno-društvenim napretkom (a da u isto vreme zaista budu vere koje nešto verujućem ćoveku znače, tj. da budu više od ispraznih tradicionalnih rituala za venčanja, rođenja, sahrane i praznike). ,,Racionalne" religije bez jakog misticizma se u modernom svetu ili rastaču (vidi pod "mainline" protestantizmom u Americi i zapadnoj Evropi) ili se povlače u sebe u neki striktni sumanuti konzervativni isključivi bukvalizam (kod muslimana to su salafisti Islamske države, kod hrišćana to su kreacionistička bulažnjena hardkor evangelista u Americi, naprimer). Zato mislim da je među hrišćanima protestantizam generalno osuđen na propast, dok najbolju šansu za dug život imaju upravo istočne varijante (da li ,,naše" pravoslavlje istočno, ili ono ,,orijentalno" - koptsko, etiopljansko, jermensko - ili i nepravoslavne istočne tradicije tipa asirske), dok je katoličanstvo negde između.
Meazza Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 A ko ce ga znati sta nosi buducnost. Mozda nas ocekuje mracno doba svoje vrste, visokotehnoloska distopija gde ce na povrsinu isplivati upravo bigoti, bukvalisti i osobe lisene duha. Sad kad razmislim na drugu loptu, to doba je mozda vec uveliko i zapocelo.
Lord Protector Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 (edited) Inače moj skromni stav je da će ubuduće samo religije sa jakom mističnom komponentom uspeti da prežive i u isto vreme budu kompatibilne sa modernim dobom i naučno-društvenim napretkom (a da u isto vreme zaista budu vere koje nešto verujućem ćoveku znače, tj. da budu više od ispraznih tradicionalnih rituala za venčanja, rođenja, sahrane i praznike). ,,Racionalne" religije bez jakog misticizma se u modernom svetu ili rastaču (vidi pod "mainline" protestantizmom u Americi i zapadnoj Evropi) ili se povlače u sebe u neki striktni sumanuti konzervativni isključivi bukvalizam (kod muslimana to su salafisti Islamske države, kod hrišćana to su kreacionistička bulažnjena hardkor evangelista u Americi, naprimer). Zato mislim da je među hrišćanima protestantizam generalno osuđen na propast, dok najbolju šansu za dug život imaju upravo istočne varijante (da li ,,naše" pravoslavlje istočno, ili ono ,,orijentalno" - koptsko, etiopljansko, jermensko - ili i nepravoslavne istočne tradicije tipa asirske), dok je katoličanstvo negde između. He, he, vidi ti Hazarda zilota...samo će mistično pravoslavlje da preživi, protestanti i katolici ima da potonu... :P Edited February 21, 2015 by slow
Krampa Posted February 22, 2015 Posted February 22, 2015 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=02&dd=22&nav_category=78&nav_id=960700
Krampa Posted February 22, 2015 Posted February 22, 2015 Inače moj skromni stav je da će ubuduće samo religije sa jakom mističnom komponentom uspeti da prežive i u isto vreme budu kompatibilne sa modernim dobom i naučno-društvenim napretkom (a da u isto vreme zaista budu vere koje nešto verujućem ćoveku znače, tj. da budu više od ispraznih tradicionalnih rituala za venčanja, rođenja, sahrane i praznike). ,,Racionalne" religije bez jakog misticizma se u modernom svetu ili rastaču (vidi pod "mainline" protestantizmom u Americi i zapadnoj Evropi) ili se povlače u sebe u neki striktni sumanuti konzervativni isključivi bukvalizam (kod muslimana to su salafisti Islamske države, kod hrišćana to su kreacionistička bulažnjena hardkor evangelista u Americi, naprimer). Zato mislim da je među hrišćanima protestantizam generalno osuđen na propast, dok najbolju šansu za dug život imaju upravo istočne varijante (da li ,,naše" pravoslavlje istočno, ili ono ,,orijentalno" - koptsko, etiopljansko, jermensko - ili i nepravoslavne istočne tradicije tipa asirske), dok je katoličanstvo negde između. dobro si ti to upakovao. kako se to "mainline" protestantizam rastace u zapadnoj evropi i zasto je isti osudjen na propast?
Lrd Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 Oni nastavljaju sa redovnim aktivnostima u međuvremenu: Islamic State in Syria abducts at least 90 from Christian villages: monitor
Bane5 Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 stanje u raki redovno Rise of the mini-jihadis: ISIS releases chilling video showing children as young as FIVE being trained for battle in Syrian terror training camp for ‘cubs’
Lrd Posted February 24, 2015 Posted February 24, 2015 Da, oni definitivno žive svoju realnost i kapiram da se potpuno identifikuju sa početnim širenjem islama.
Recommended Posts