mandingo Posted February 20, 2015 Posted February 20, 2015 ako pod "nasi saveznici" misli na administraciju gwb-a - onda je 100% u pravu.
Anonymous Posted February 20, 2015 Posted February 20, 2015 Naravno da ne. However, oni su vec osudjeni na smrt cim su se nasli u kalifatu jerbo svaki pokusaj napustanja istog znaci automatsku smrtnu presudu. Sa druge strane neka masivna vojna operacija sa sve kopnenim trupama (koja se nece desiti jer ne postoji politicki interes za istu) ili masovno polivanje iz vazduha ce takodje za rezultat imati masovni pokolj neduznih i normalnih - sto kao kolateralna steta, sto od ruke ISISovaca da preduprede onemogucavanje uzivanja u blagodetima kalifata u slucaju gubitka date teritorije. Kogod je dopao kalifatu saka nazalost vec je najebao i sanse za spas su skoro nepostojece one way or another. Jebiga. Ono sto ja ne kapiram je zasto sprecavati pristalice kalifata iz zapadnih zemalja da mu se pridruze. Ovako se samo ostavlja potencijal da oni krenu da dzihadisu tu gde su. Ako im se dozvoli da odu u svoj kalifat bar znas da su svi kreteni na jednoj gomili. A kalifat treba nemilice tuci. Da, ali uz svu dužnu pažnju prema tim nesrećnicima koji su se zajebali da su se tamo rodili i imaju nekakav svoj život, kuće i porodice. Pravila su jasna: ostavi civile na miru, napadaj naoružani bašibozluk. Sve drugo je uvođenje kolektivne krivice, što srećom nismo iskusili, a malo je falilo.
hazard Posted February 20, 2015 Posted February 20, 2015 Neki novi momenti... sta je bre "asura kerbela"?
Hamlet Strašni Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 MA to ok, nego kakva je to televizija?
mackenzie Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 MA to ok, nego kakva je to televizija? Prepostavljam da je neka vrsta propagadnog youtube kanala bosanskih (balkanskih) šijita. Ako si na to mislio?
Hamlet Strašni Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Da baš na to jer mi ni gugl nije pomogao...
Radoye Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Da, ali uz svu dužnu pažnju prema tim nesrećnicima koji su se zajebali da su se tamo rodili i imaju nekakav svoj život, kuće i porodice. Pravila su jasna: ostavi civile na miru, napadaj naoružani bašibozluk. Sve drugo je uvođenje kolektivne krivice, što srećom nismo iskusili, a malo je falilo. Pa ono u principu se slazem, samo nazalost nisam siguran da je u ovom slucaju to izvodljivo. Ako se radi containment - drzanje kalifata u mestu ne dozvoljavajuci im da se sire uz maksimalnu ekonomsku i medijsku izolaciju - verovatno ce se urusiti sami od sebe nakon nekog vremena. Ako je verovati gorelinkovanom clanku, u pitanju su verski puritanci posebne sorte vrlo laki na "okidacu" da nekog optuze za apostazu, sto u Islamu automatski znaci smrtnu presudu, ali sa kvakom - ako tuzeni dokaze da je ispravan, onda se smrtna kazna izvrsava nad tuziteljem (jerbo u slucajevima verskih razmirica ne moze biti kompromisa i samo jedna strana moze biti u pravu). Ako im se spreci teritorijalno sirenje i nova osvajanja, znaci da prorocanstvo nije ispunjeno, znaci da samoproglaseni "kalif" nije dovoljno bogougodan, sto znaci unutrasnji sukob. Svaka frakcija u tom sukobu bi onda ekskomunicirala sve ostale i poceli bi medjusobno da se trebe kao vaske. Druga opcija je da se krene u punu vojnu intervenciju, kopnene trupe i sve, no u tom slucaju civilne zrtve bi bile totalne. Ideologija kalifata je da ga niko ne napusta ziv, ako bi krenuli da gube teritoriju sigurno bi se pobrinuli da na njoj ne ostane zivih civila. Oni sami se smrti ne boje, smisao njihovog zivota je da umru za kalifat, nece se ponasati kao konvencionalna armija (recimo Sadamova iracka) i raspasti se cim vide prvi Abrams tenk nego ce krenuti da pale ruse i ubijaju sve sto mogu da dohvate. Poput SS-stormtrupera koji su pretkraj rata prebacivani sa fronta na prioritetnije poslove oko "konacnog resenja". Civili su najebali onog momenta kad su se nasli pod kontrolom kalifata. Bojim se da im spasa nema. A njihova sudbina ide na dusu onoga ko je krenuo da ih spasava od brutalnih nedemokratskih sekularnih diktatora sirom Bliskog Istoka. Evo sad su spaseni i uzivaju sve blagodeti kalifata. Bas su se usrecili.
Аврам Гојић Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 i kako to onoga koji bi otpočeo takvu operaciju čini različitim od Islamske države?
Anonymous Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 (edited) Civili su najebali onog momenta kad su se nasli pod kontrolom kalifata. Bojim se da im spasa nema. A njihova sudbina ide na dusu onoga ko je krenuo da ih spasava od brutalnih nedemokratskih sekularnih diktatora sirom Bliskog Istoka. Evo sad su spaseni i uzivaju sve blagodeti kalifata. Bas su se usrecili. Svejedno, nekakav moralni imperativ bi po meni bio da se uz tu (neophodnu) intervenciju ti jadnici nekako spasu. Ne sviđa mi se nijedna ideja sjebavanja islamske države u kojoj će ti ljudi najebati. Edited February 21, 2015 by Anonymous
Muwan Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Koliko sam ja ispratio, podosta ljudi uspeva da napusti teritorije kalifata. Problem je u tome što ne mogu da spakuju porodicu i najosnovnije stvari u auto jer ne bi prošli blokpost. Solo varijanta, medjutim, funkcioniše (peške) ali to mogu da izvedu samo muškarci pošto žene ne mogu same na ulicu. Bilo kako bilo, ne bih ja sve njih proglasio za pokojne unapred a isto tako ne mislim da bi svi do jednog bili masakrirani u slučaju ozbiljne kopnene operacije protiv ID.
Radoye Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Bilo kako bilo, ne bih ja sve njih proglasio za pokojne unapred a isto tako ne mislim da bi svi do jednog bili masakrirani u slučaju ozbiljne kopnene operacije protiv ID. Nadam se da si u pravu.
Hella Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 i kako to onoga koji bi otpočeo takvu operaciju čini različitim od Islamske države? možda ga ne čini različitim ali koga boli kurac kad ja i dalje mogu da tučem u bubanj budem ateista i jedem krmatnu bez da me ekstremista prikolje dok me umereni drži za noge
hazard Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Prepostavljam da je neka vrsta propagadnog youtube kanala bosanskih (balkanskih) šijita. Ako si na to mislio? Sad sam jos vise zbunjen....u Bosni ima siita Ja sam mislio da su svi balkanski muslimani suniti
Аврам Гојић Posted February 21, 2015 Posted February 21, 2015 Ima ih, ali vrlo malo, mislim da se broj meri u hiljadama. Iranski kulturni centar je u Sarajevu i Beogradu izuzetno aktivan. U Sarajevu se, mahom preko Instituta "Ibn Sina", bavi i prozelitizmom.
Recommended Posts