Jump to content
IGNORED

Islamska drzava

iDemo

Recommended Posts

Posted

Nisam rekao da je pogrešno, nego sam te molio da pažljivo pišeš. Nije ni meni bilo jasno šta si hteo da kažeš...

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• iDemo

107

• Bane5

86

• Ryan Franco

85

• Muwan

67

Top Posters In This Topic

Posted

ukapirao sam naknadno da sam pogrešno protumačio tvoj post. izvinjavam se.

kako god, ne mislim da postoji da postoji agenda tog tipa, a koja je svakako zastrašujuća dovoljno da bi o njoj bilo teško racionalno polemisati.

stvar je nastala spletom okolnosti. ako se profitira iz nastale situacije, a profitira se, to se odvija na prizemnijem nivou. 

naravno da to sve nije produkt 5 osoba iz zadimljene prostorije u podrumu nekog oktagona ali nekada je dovoljno biti pasivan da bi se kreirala odredjena situacija za koju znas da ce biti profitabilna u buducnosti. ovde cisto mislim na profit a ne na neke zavera budalastine tipa 1 vlada 1 svet, mnogo nas je na planeti, bla bla

Posted

Nisam rekao da je pogrešno, nego sam te molio da pažljivo pišeš. Nije ni meni bilo jasno šta si hteo da kažeš...

jbg, nadam se da ste skontali

Posted

Jesam. I izvini

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Posted

Hella, odmah da si se "izvinuo" 

The leader of the world's 1.2 billion Catholics, who has said it is "lawful" to stop an unjust aggressor, went on: "The blood of our Christian brothers and sisters is a testimony which cries out be heard. It makes no difference whether they be Catholics, Orthodox, Copts or Protestants. They are Christians!"

Francis added: "The martyrs belong to all Christians."

http://www.independent.co.uk/news/uk/pope-francis-denounces-killing-of-21-egyptian-coptic-christians-in-libya-by-isis-10049247.html

Inace, sve lepse do lepseg...

Posted (edited)

Posle se zale na hipstersku eklektiku, a ceo trebutak je ko neki los istorijski spektakl, gde se sve sve desava odjednom - kalifat kolje hriscane, 1 papa poziva na zaustavljanje agresije, onamo interNaCi brigade ratuju protiv nacionalno motivisanih boljsevika, u Skotskoj se bore za nezavisnost, u Spaniji masu republikanskim zastavama, u Srbiji je na vlasti Aleksandar O., dok se u severnoj Mesopotamiji Mitani i Asirci bore za prevlast. Realno, ne secam se bizarnijeg momenta. 

A da, Grcka, standarno, u bankrotu, to je nemoguce promasiti epohu. 

Edited by MancMellow
Posted

Bane, jedino ko je mogao da drži ovakvu vrstu ludila pod kontrolom su stabilne sunitske zemlje sa svojim bezbednosnim aparatom. Pošto su Irak, Sirija i Libija ciljano uništene brana najgorem ekstreističkom ludilu je popustila i sada je nemoguće kontrolisati situaciju ad hoc intervencijama. Nema te oružane ili okupacione sile koje može zameniti državu u njenom funkcionisanju.

Arapske i islamske zemlje su sve više podeljene i nestabilnije, mržnja između sunita i šiita eskalira, ceo taj prostor se drobi po starom rimskom receptu zavadi pa vladaj. Mislim da najgore tek dolazi.

Sirija i Irak kao drzave ne postoje i ja se nisam fokusirao na drzave kao takve vec na sunite, a u njihovom korpusu vecina je protiv IS-a a cak i deo onih koji su uz njih koriste IS kao zastitu od racionalnog ili iracionalnog straha od nekih drugih (siita, okupatora, koga god...).

Posted

Ima li neko istrazivanje koje kaze da je vecina sunita u Iraku i Siriji protiv IS-a? IS drzi drugi najveci grad u Iraku, Mosul, i to ne bi mogli da nemaju podrsku u stanovnistvu. Ta podrska je vjerovatno iznudjena strahom od siita. Reci da je vecina protiv IS-a (barem u Iraku i Siriji) je jako smjela izjava.

Posted

Podrška je takođe iznuđena detaljima tipa masovna egzekucija tinejdžera zato što su gledali fudbalsku utakmicu na TV ili gajili golubove. To što se lokalno stanovništvo u Mosulu i drugim gradovima ne buni otvoreno protiv ID, ne znači da ne bi rado videli nekog drugog in charge. Možda ne Šiite ali svakako im ovi manijaci nisu rešenje iz snova.

Posted

Podrška je takođe iznuđena detaljima tipa masovna egzekucija tinejdžera zato što su gledali fudbalsku utakmicu na TV ili gajili golubove. 

usklađeno s kuranom pošto su to vreme mogli da posvete zadovoljavanju proroka molitvama  :fantom:

Posted (edited)

Ima li neko istrazivanje koje kaze da je vecina sunita u Iraku i Siriji protiv IS-a? IS drzi drugi najveci grad u Iraku, Mosul, i to ne bi mogli da nemaju podrsku u stanovnistvu. Ta podrska je vjerovatno iznudjena strahom od siita. Reci da je vecina protiv IS-a (barem u Iraku i Siriji) je jako smjela izjava.

izjava nije smela jer su suniti pokazali dosta volje i snage da se bore protiv IS-a i to se najbolje vidi u siriji gde postoji 150000 naoruzanih sunita koji su vojno suprostavljeni IS-u, ali koji se ujedno bore na dva fronta (nekad i vise od toga). u iraku postoje sunitske jedinice (mahom iz plemenskih zajednica) koje su takodje vojno suprostavljene IS-u. ja sam takodje naveo da je strah sunita od siitske ekpanzije i racionalan i iracionalan. suniti su nakon odlaska amerikanaca u iraku ziveli u ubedjenju da ih je malikijeva prosiitska vlada terorise i obespravljiuje, u prilog su im isla hapsenja i smenjivanja politicara sunita koji su imali i tezinu i uticaj medju sunitskim stanovnistvom. ja ovde svakako necu reci da je maliki kriv za sve, on je zeleo da pre svega ojaca licnu vlast, a uradio je kontrapruktivnih 4-5 stvari koje su dodatno diferencirale sunite od pokusaja da nakon povlacenja amerikanaca irak dobija vladu svih. bivsi americki ambasador u iraku rajan kroker je cak svojevremeno izjavio da misli da je malikiju svaki sunit ujedno i rodjeni baatist.

Edited by Bane5
Posted

Jesam. I izvini

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

:nobles:

Posted (edited)

The Tripoli-based government on Monday started deploying Libyan troops to wrest control of the town of Sirte from IS militants. The move came on the same day as Egypt launched airstrikes on Libya’s eastern town of Derna, following the killing of 21 of its nationals by Islamic State militants.

“We have about 100 vehicles stationed outside Sirte, from where we are monitoring the enemy, and another brigade is now being deployed,” said Sergeant Mohamed al-Turki from the Misrata Military Operations Room.

The town and outlying areas were surrounded by some 2,800 military personnel from Libya’s third city of Misrata, he said.

http://www.middleeasteye.net/news/tripoli-allied-troops-begin-islamic-state-assault-1467960076

Edited by Gandalf
Posted (edited)

malo objasnjenje ove vesti koju je okacio gandalf. naime, u pitanju je ona druga gotovo nepriznata vlada libije koju cine islamisti, cije je sediste u tripoliju i cije najudarnije vojne snage cini milicija iz misrate. iz ovoga se naslucuje da oni imaju, bar nacelno, volju da se suprostave dzihadistima.

druga libijska vlada kojoj je sediste u tobruku i koju priznaje vecina sveta njih sve zajedno smatra ekstremistim/teroristima/dzihadistima.

Edited by Bane5
  • Create New...