Muwan Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Po svemu sudeci ovo je politika Turske i ne stoji niko iza njih. Turska i Katar igraju svoju igru. Podrzavaju proislamisticki pokret/frakciju/oruzanu silu u ovom unutarlibijskom sukobu. Turska prakticno jedina u regionu priznaje vladu u Tripoliju (salje svoje diplomate, odrzava avio linije i sl.) dok ceo svet ili stoji sa distance ili podrzava proteranu vladu koja je trenutno u Tobruku. To će sad malo teže da ide pošto su sve avio linije suspendovane, svo diplomatsko osoblje evakuisano i svi državljani pozvani da učine isto.
steins Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 A, seća li se iko nedavnog kineskog prodora u Afriku gde je baš Nigerija odabrana da bude prva i najvažnija stanica...? No, dobro, svetska revolucija proleterijata, ovaj, islamista ne liči ni na šta već poznato i sve te udaljene milicije i teroristi nemaju nikakve poveznice već je na delu ogroman diverzitet, kako nedavno napisa ovaj forumski ekspert za negaciju Holokausta... Da lepota bude veća, Kina od ove godine ukida embargo na slanje kopnenih trupa van granica. I prva stanica je izgleda upravo - Nigerija. Al će biti cirkusa kad ih potpraše ŠaoLin monasi.
Krampa Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 nigerija je napravljena na dzihadu prije nego sto su postali kolonja. mislim da je bio najveci kalifat u africi. imaju dugu tradiciju dzihada i vrlo komplikovanu istoriju. boko haram je direktan rezultat engleskog kolonijalizma.
hazard Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 nigerija je napravljena na dzihadu prije nego sto su postali kolonja. mislim da je bio najveci kalifat u africi. imaju dugu tradiciju dzihada i vrlo komplikovanu istoriju. boko haram je direktan rezultat engleskog kolonijalizma. Treba biti precizan - to važi samo za severnu Nigeriju. U južnom delu žive hrišćani, ukupno su u Nigeriji hrišćani većina, mada je podela oko pola-pola i prati tu liniju sever-jug.
Krampa Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Treba biti precizan - to važi samo za severnu Nigeriju. U južnom delu žive hrišćani, ukupno su u Nigeriji hrišćani većina, mada je podela oko pola-pola i prati tu liniju sever-jug. da. imas pravo. sjevero dio je bio kalifat koji je napravljen na dzihadu. koliko se sjecam pokrivao je i delove susjednih drzava.
Bane5 Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Treba biti precizan - to važi samo za severnu Nigeriju. U južnom delu žive hrišćani, ukupno su u Nigeriji hrišćani većina, mada je podela oko pola-pola i prati tu liniju sever-jug. i treba biti jos precizniji, boko haram bas briga sta je sada i sta je bilo juce. kad budu u prilici pokolje ce praviti gde god hoce. oni kao retko ko po brutalnosti prate IS.
Krampa Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 i treba biti jos precizniji, boko haram bas briga sta je sada i sta je bilo juce. kad budu u prilici pokolje ce praviti gde god hoce. oni kao retko ko po brutalnosti prate IS. dzihad u nigeriji nije nova stvar. drustvo se dijeli na one sto su prihvatili dzidha i one koji su ga odbacili prije par stotina godina, barem na sjeveru kao sto kaze hazard. vazno je pomenuti jer to nije fenomen koji se pojavio kao sajefekt tzv arapskog proljeca i rata u iraku i sirji. zapadne politike i promjena koje su zahvatile arapski svijet
Bane5 Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 dzihad u nigeriji nije nova stvar. drustvo se dijeli na one sto su prihvatili dzidha i one koji su ga odbacili prije par stotina godina, barem na sjeveru kao sto kaze hazard. vazno je pomenuti jer to nije fenomen koji se pojavio kao sajefekt tzv arapskog proljeca i rata u iraku i sirji. zapadne politike i promjena koje su zahvatile arapski svijet nije novina ali jeste nov nacin da on postigne svoje ciljeve i zato boko haram jeste nesto sto itekako moze da se gleda kroz prizmu IS-a.
Krampa Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 nije novina ali jeste nov nacin da on postigne svoje ciljeve i zato boko haram jeste nesto sto itekako moze da se gleda kroz prizmu IS-a. koliko se sjecam, tasanje dzihadlije nisu bili mnogo humaniji prema domacem stanovnistvu a pogotovu prema novo islamiziranim oblastima, cak su poznati po surovosti u trgovini robljem sa englezima. naravno to nije opravdanje za ovo sto se desava danas ali nekako mi se cini da je situacija mnogo kompleksnija nega sa ID
Прслин Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Да, много је комплекснија ситуација: Исламска држава коље на Јутјубу па набија главе на колац, а Боко Харам качи експлозив на десетогодишње девојчице и разноси их даљинским на пијаци.
Krampa Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Да, много је комплекснија ситуација: Исламска држава коље на Јутјубу па набија главе на колац, а Боко Харам качи експлозив на десетогодишње девојчице и разноси их даљинским на пијаци. modza su zivotnje iz ID inspirisane dzihadskim metodama fulania iz nigerije?
Lrd Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 nije novina ali jeste nov nacin da on postigne svoje ciljeve i zato boko haram jeste nesto sto itekako moze da se gleda kroz prizmu IS-a. Bane5, kako drugi sunitski ekstremisti vide Boko Haram? Meni nastup njihovog vođe i njegove aktivnosti deluju kao da je reč o poremećenom vraču iz loših filmova. One tvrdnje da je besmrtan, neranjiv i sl. Mislim, znam kakav je Boko Haram na papiru, ali mi deluje sasvim nespojivo sa Al Kaidom ili ID.
Bane5 Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 (edited) Bane5, kako drugi sunitski ekstremisti vide Boko Haram? Meni nastup njihovog vođe i njegove aktivnosti deluju kao da je reč o poremećenom vraču iz loših filmova. One tvrdnje da je besmrtan, neranjiv i sl. Mislim, znam kakav je Boko Haram na papiru, ali mi deluje sasvim nespojivo sa Al Kaidom ili ID. Da bi i ostali znali sta pitas potrebno je da se naglasi da su neki snimci na kojima govori Abubakar Shekau mesavina cudne gestikulacije, neke uproscene osionosti i licnih opservacija kao i hrpe besmislica cija je interpretacija cak na momente i komicna. U njegovim recima je mnogo manje verskih citata nego u govoru IS-ovaca i njima slicnih. Ipak, on se uvek poziva na Quran i veru i drzi se krovnih ciljeva. Meni licno deluje da je u pitanju psihopata bez harizme i puno znanja, ali psihopata koji je jako uporan i posvecen svom cilju i na taj nacin pokusava da nadomesti sve ostalo. Mislim da je ovaj snimak svojevremeno izazvao najvise komentara o njemu, a uz to on tu govori na engleskom jeziku. @Krampa, ne i ne, ovo je jace od srednjeg veka i svega slicnog. ovi se pozivaju na veru, a ni trunke verskih nacela ne postuju. kao i IS ovo je buljuk najbrutalnijih ubica koja cak ni u obicnom ubijanju ne nalazi nikakav smisao. oni nece pokrstiti, oni ce pobiti, oni nece spaliti skolu, oni ce spaliti i sve koji se nalaze u njoj, oni nece pitati za veru niti uzimati za roblje vec samo pucati. nema nikakvog cilja i smisla u njihovom krugu zlocina. Edited January 10, 2015 by Bane5
Ryan Franco Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Postoje indicije da je ISIS razvio skijaške brigade https://news.vice.com/article/exclusive-video-shows-cocaine-allegedly-found-at-home-of-islamic-state-leader?utm_source=vicenewsfb
Recommended Posts