Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted (edited)

Neće, ako se ne bude koristila u pogrdnim kontekstima

pa naravno da ce se koristiti u pogrdnim kontekstima, sta mislis, zasto je nekadasnja favela u nbg dobila naziv romvil? <_< pogrdnost™ je istina dosta svedena u svoja 4 zida™ ali ne dao bog da se uleti u neki novi totalitarizam slican cuvenim totalitarizmima proslog veka, opasno je kada ta 4 zida™ budu raznesena, od krhotina najcesce stradaju bas manjinske grupe

miralem je na zalost u pravu, to sto on insistira na svojoj metodologiji dokazivanja, to je njegov stil ali to ne znaci da nije u pravu za ovo

aha. idem da kazem ljudima da ne nazivaju nikog pogrdno i da nemaju negativne asocijacije na nekog ko zivi u nehigijenskim uslovima. nadam se da ce me poslusati.

da se razumemo, svako ko zivi u kartonskoj kuci, ne ide u skolu i bavi se... sivom ekonomijom, koje god rase bio, bice nazivan pogrdnim imenima, a naziv tih ljudi ce vremenom dobiti pezorativno znacenje. to je jednostavno u ljudskoj prirodi. mozemo da se pravimo blesavi (i zahtevamo od drugih da se isto prave blesavi), ali to je uzaludan posao. dok god se tim ljudima ne poboljsaju uslovi zivota nema selameta. ukratko, nema lakog i jeftinog resenja. zao mi je. ako hocete nekom da pomognete ima da date pare, nije dovoljno da jednu rec zamenite drugom.

Edited by Pontijak
Posted

Imam, na poslednjem popisu sam se deklarisao kao Eskim romsko litvanskog porekla

i dopustas sebi da inuite nazivas eskimima, to je isto tako pogrdno kao nazivanje roma - ciganima

Posted

ja sam zamolio jos pre nekoliko stranica da me se ne zove miralemom, niti nekom varijacijom istog. hvala.

siroti musliman?

jel more?

Posted

milerame, meni si na mobilnom umemorisan

Opa! :naughty:

Posted

pa naravno da ce se koristiti u pogrdnim kontekstima, sta mislis, zasto je nekadasnja favela u nbg dobila naziv romvil? <_< pogrdnost™ je istina dosta svedena u svoja 4 zida™ ali ne dao bog da se uleti u neki novi totalitarizam slican cuvenim totalitarizmima proslog veka, opasno je kada ta 4 zida™ budu raznesena, od krhotina najcesce stradaju bas manjinske grupe

miralem je na zalost u pravu, to sto on insistira na svojoj metodologiji dokazivanja, to je njegov stil ali to ne znaci da nije u pravu za ovo

"Politička korektnost" je samo jedan od pokušaja da se bolje odnosimo jedni prema drugima. 

Iz toga što je nešto takvo kakvo jeste ne sledi da je to dobro i da ga ne treba menjati.

Naravno, ne treba biti ni grammar nazi

i dopustas sebi da inuite nazivas eskimima, to je isto tako pogrdno kao nazivanje roma - ciganima

Nakon rituala inicijacije, kad su me primili u svoje društvo, uputili su me u tajni jezik i imena koja sebi nadevaju.

No, izjašnjavanje na popisu je bilo pre inicijacije. Tada sam, još, živeo u neznanju.

• +1 1
Posted

"Politička korektnost" je samo jedan od pokušaja da se bolje odnosimo jedni prema drugima. 

Iz toga što je nešto takvo kakvo jeste ne sledi da je to dobro i da ga ne treba menjati.

Nakon rituala inicijacije, kad su me primili u svoje društvo, uputili su me u tajni jezik i imena koja sebi nadevaju.

No, izjašnjavanje na popisu je bilo pre inicijacije. Tada sam, još, živeo u neznanju.

1. slazem se, naravno i da ne treba biti gramaticki nacista

2. :lolol:

Posted

Lepo rečeno.

• 2 weeks later...
Posted

nešto ne funkcioniše pa moram ovako da citiram pontijaka.

samiralemom se debelo razilazim no, potpuno je u pravu kada tvrdi da se ni za zeru neće poboljšati položaj roma pukim preimenovanjem naziva svugde. da može da ima čak konra reakciju.

sinoć je u aranđelovcu u okviru "mermera i zvuka" održana svirka "ođile". svirali su cigansku mužiku, mahom rusku, od kojih je dobar deo otpadao na onu iz filma "cigani lete u nebo".tako jegovorila pevačica grupe. i, govorila je o ciganinu karadljivcu konja, ciganskoj duši, ciganskom lutanju, izrazu "ođila" na ciganskom. i, nije delovalo nimalo uvredljivo jer oni propagiraju cigansku muziku. da je upotreblavala "politički korektan izraz" bilo bi smešno, isforsirano, kontraproduktivno. uvredljivost izraza zavisi od onog koga koristi.

insistiranje na forsiranju/proterivanju jednog na uštrb drugog, u ovom slučaju, meni liči na borbu slonova u kojoj strad trava. rasizam prema romima ispoljava se na mnogo drugih načina

Posted

svaki put kad izgovorim "rom" osetim kao da foliram nešto. cigan/ganci, meni to nikad nije označavalo ništa ružno. baš ću da pitam neke "rome" kako se oni osećaju u vezi sa tim.

Posted

treba više ćutati. to je najveća politička korektnost. 

Posted

svaki put kad izgovorim "rom" osetim kao da foliram nešto. cigan/ganci, meni to nikad nije označavalo ništa ružno. baš ću da pitam neke "rome" kako se oni osećaju u vezi sa tim.

nije bitno šta ko oseća važno da se poštuje pravilna terminologija :fantom:

oktkrt.jpg

Romima_sekira_01_u_989233378.jpg

Posted

Mislim da je osnovna ideja političke korektnosti u jeziku upravo u prevazilaženju subjektivnosti značenja odrednica koje se koriste za neku grupu ljudi. Za tebe reč Ciganin nema lošu konotaciju, za neke druge ljude ima. Naravno da će uvek postojati umovi koji će svemu što iole odudara od njihovog viđenja sveta pridavati negativan sadržaj, kako god se to nazivalo, jer je distanca koju tako uspostavljaju način da sebe potvrde kao bića, ali to nije razlog da se odustane od pokušaja da se okruženje učini bar malo podnošljivijim za sve koji u njemu žive. Ovo se ne odnosi samo na Rome. 

Posted

Tako je! Pravo u sridu! Živio govornik!