July 17, 201410 yr ne treba mi opravdanje nizasta. ono sta treba ispraviti je taj los polozaj. sve ostalo je, da prostis, sviranje kurcu.
July 17, 201410 yr pa nije sviranje kurcu. ako si svestan da je nešto pogrdno i svesno koristiš u jeziku, a imaš stav "promeniću se kad se bude svet promenio" onda nije sviranje kurcu.
July 17, 201410 yr ajmo opet: neciji los polozaj povlaci sobom pogrdno znacenje naziva istog. ne volim ni ja sto je tako, ali tu se nista ne moze uciniti. cigan sam po sebi nije pogrdan, a nastaje onda kada mu dodas asocijacije na smrdenje, prosnju, kradju, laganje, etc. to ce se isto desiti i sa romom, jer se polozaj te nacionalne manjine u medjuvremenu ni malo nije promenio, a sa njim ni stereotipi. a kada im se polozaj promeni na bolje, ni cigan nece nekima uvredljivo zvucati. Edited July 17, 201410 yr by Miralem
July 17, 201410 yr i dalje ne vidim potrebu da se neko naziva ciganom ukoliko je poželeo da se naziva romom. mislim da to treba poštovati. svejedno, mislim da suštinske promene počinju i od ovih "kozmetičkih". ali kao što rekoh, za mene je izgovorena reč jednako magija. čim nekog nazoveš boljim imenom, on automatski postaje korak bliži boljem statusu.
July 17, 201410 yr pa jeste besmisao. treba sve okolnosti u okolini da se promene da bi gospoda načinila napor i počela da koristi širi rečnik. besmisao.
July 17, 201410 yr i dalje ne vidim potrebu da se neko naziva ciganom ukoliko je poželeo da se naziva romom. mislim da to treba poštovati. svejedno, mislim da suštinske promene počinju i od ovih "kozmetičkih". ali kao što rekoh, za mene je izgovorena reč jednako magija. čim nekog nazoveš boljim imenom, on automatski postaje korak bliži boljem statusu. rekoh vec 100 puta, ako steknem utisak da im licno smeta da ih zovem ciganima, prestajem istog trena. ko sa albancima. a u magiju ne verujem. ako ti verujes tvoja stvar, dok god ne naturas.
July 17, 201410 yr Imam, na poslednjem popisu sam se deklarisao kao Eskim romsko litvanskog porekla Edited July 17, 201410 yr by Bujodrag