Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted

Sledeći stav da je sve to samo statistika, slobodno možeme da dignemo ruke od kampanja protiv različitih rizika po zdravlje, pošto nijedan od njih ne ubija sve ljude koji su mu izloženi. 

Što meni reče jedan pušač svojevremeno: imam ja svoju statistiku. Njegov deda je naime pušio, i živeo je 90 godina, a komšija živeo zdravo, išao po planinama, sport, jeo zdravu hranu, i umro sa 56.

Posted

pa vidiš da ni ovde ne zanmo šta je suvi medicinski dokazani fakt. 

ako je suvi medicinski dokazani fakt onda nek bude TZ54 ili koja već šifra i teraj. 

ovaj izraz je obeležavajući i ima materijala za različita tumačenja od strane trećih lica. zašto bi se onda stvari prepuštale slučaju?

nisam ja kriv sto ljudi neke stvari ne znaju, ignorantia non excusat. i ne zajebavaj me sa tz54 i r2d2, svako ce prvo pitati sta znaci, a onda se odredjenima odgovor nece dopasti. resenje je vrlo jednostavno- ljudi bi mogli da prestanu da budu hipersenzitivni, posto se ne moze svakom ugoditi. svaki izraz ima (ili ce imati) materijala za vise tumacenja i moze biti obelezavajuci. evo, ajde ti smisli neki za ove sto su izvolele zatrudneti u odredjenoj godini, a da svima odgovara. da te vidimo.

Hehe, tvoje trolerske veštine su ogromne. 

Impresioniran sam ovom minijaturom. :)

jer sam ja sad ispao glup posto sam joj poprilicno bukvalno odgovorio?

Posted

Moj je utisak da malo mashimo sushtinu drustvenih problema fokusirajuci se na ovaj "da se slucajno neko ne bi uvredio" model. Svedska je jedan od bastiona PC, i to u onom polurepresivnom, skoro puritanskom obliku, da moras ozbiljno da vagas svaku rec u ozbiljnoj konverzaciji (ne bas sa svim ljudima, da ne gresim dusu), inace se susreces sa zblanutim pogledima. A na drugoj strani van izmastanog PC sveta ekstremna desnica nikad jaca, frust medju imigrantima iz predgradja nikad izrazeniji, diskriminacija na trzistu rada nista manja nego bilo gde u zapadnoj Evropi. Neko pomenu potkupljivanje savesti... Ukratko, mislim da su dometi politicke korektnosti prilicno limitirani.

Ovo me podsetilo na Stephena Frya, mada on ovde prica o religijskim osecanjima

Posted

A pazi, ne pravi politička korektnost tu inflaciju. Ljudi vole da se iznenađuju i uvređuju, na razumnoj većini je da razdvoji slučajeve realne ugroženosti od sitnih iznenađenja&uvređenja. Lično ne stavljam recimo priču o Romima u isti kontekst kao nadgovornjavanja jel koristiti reč stariji/pozni u medicicinskoj frazeologiji u redu, ili treba izbaciti reč stariji alltogether da ne bi vređali nekoga, ili nakon toga za koju deceniju vratiti reč stariji, jer pristajanjem na to da je ona nekako uvredljiva ispada da smatramo starenje, starost i stare ljude za neke nesrećne procese/pojave koje treba izbaciti prvo iz prisustva u leksici a onda i iz prisustva u životu.

at McCabe, vidi se da si i ti čovek od ukusa, sa razvijenim osećajem za lingvističku estetiku savremenog društva..

U pravu si. Ljudi vole da skreću pažnju na sebe i  povećaju  koeficijent bitnosti. 

Posted

A pazi, ne pravi politička korektnost tu inflaciju. Ljudi vole da se iznenađuju i uvređuju, na razumnoj većini je da razdvoji slučajeve realne ugroženosti od sitnih iznenađenja&uvređenja. Lično ne stavljam recimo priču o Romima u isti kontekst kao nadgovornjavanja jel koristiti reč stariji/pozni u medicicinskoj frazeologiji u redu, ili treba izbaciti reč stariji alltogether da ne bi vređali nekoga, ili nakon toga za koju deceniju vratiti reč stariji, jer pristajanjem na to da je ona nekako uvredljiva ispada da smatramo starenje, starost i stare ljude za neke nesrećne procese/pojave koje treba izbaciti prvo iz prisustva u leksici a onda i iz prisustva u životu.

at McCabe, vidi se da si i ti čovek od ukusa, sa razvijenim osećajem za lingvističku estetiku savremenog društva..

dobro, ne pravi ona, ali ljudima dalje idealan poligon da zavode red, masu preteci i optuzujuci prsticem, sablaznjuju se, lece komplekse, zale za mladoscu, tuze koga stignu ko beba, i sta ti ja znam sta im sve nece pasti na pamet. svako moze da dozivi svojih 5 minuta uvredjenosti, ali i da bude mali inkvizitor, obuzet pravednickim gnevom. a usput ne mora da uplacuje pare pandama i crncima da bi umirio savest, vec ih samo drugacije zove.

u stara dobra vremena su ti sto su se mnogo kurobecali i cepali dlake bili bicevani. i svima je bilo bolje.

Posted

u stara dobra vremena su ti sto su se mnogo kurobecali i cepali dlake bili bicevani. i svima je bilo bolje.

a neobrazovani nisu imali javni prostor da do sto jedan i nazad kenjaju o nečemu o čemu nemaju pojma.

mislim, kapiram da si na dijeti i da ti je teško (saosećam), ali, jebote, gde se isključuješ i staneš da razmisliš o onome šta ti ljudi prezentuju?!?

Posted

resenje je vrlo jednostavno- ljudi bi mogli da prestanu da budu hipersenzitivni, posto se ne moze svakom ugoditi. 

dobro, ne pravi ona, ali ljudima dalje idealan poligon da zavode red, masu preteci i optuzujuci prsticem, sablaznjuju se, lece komplekse, zale za mladoscu, tuze koga stignu ko beba, i sta ti ja znam sta im sve nece pasti na pamet. svako moze da dozivi svojih 5 minuta uvredjenosti, ali i da bude mali inkvizitor, obuzet pravednickim gnevom. a usput ne mora da uplacuje pare pandama i crncima da bi umirio savest, vec ih samo drugacije zove.

To je to. Prvo glorifikacija zakona jačeg, a onda ide par redova ugroženosti i straha. Ista stvar i kod Dagmar kod koje provejava taj šeretski "sad ću da ih zajebavam" nastup, a onda panika od savremenog sveta.

Razumem vas. Ne opravdavam vas ali vas razumem.

Posted

ignorantia non excusat

kako si najebo kad te toni vidi  :fantom:

Posted (edited)

I dalje imam problem da shvatim u kom transcendentnom univerzumu, na kojoj, što kažu Indusi, duhovnoj planeti, u kojoj lavkraftijanski nezamislivo udaljenoj dimenziji, u kojim to ponorima deluzivne mašte, postoji Srbija u kojoj ima viška političke korektnosti. To je toliko diskonektovano od stvarnosti da se o tome jedva može razgovarati.

Edited by Грешни Василије
Posted

odnos prema starijim prvorotkama, kako god se one zvale, je skandalozan, i to je najveci problem. umjesto racionalnog sagledavanja rizika, izliv narodnog umotvora u medicinski sistem proizvodi kombinaciju panike i osude. 

• +1 1
Posted

Можда би то све требало посматрати кроз контекст. Стари медицински израз у медицинској установи од стране медицинског особља тешко је, бар по мени, изречен са злом намером. Не верујем да је мисао била "ти ћеш тако матора да рађаш".

Сваки општи лекарски налаз почиње, ако има таквог запажања, "гојазан" или "неухрањен", има и "запуштено", али то су изрази у оквиру струке са значењем намењеним даљој мед. обради.

Иначе, што се тиче нових израза, оно што је незгодно је што се уводе пре него што је проблем решен. Тако да на крају неће бити потребе да коментатор одвали "тамнопути играч Партизана" али неће ни морати да каже "афроамерички играч у редовима..", већ ће бити довољно "страни играч". Исто тако, као што постаје нормалан увоз кошаркаша, временом ће, а иде се ка томе, прворотке™ постајати све старије и отпашће потреба да се размишља о неком новом називу. Основна њихова карактеристика је привременост, која би требало да покрије неки проблем и контекст у ком се он појављује.

За сада, тзв коректни изрази остају смоквин лист који прекрива јако мало.

Posted

I dalje imam problem da shvatim u kom transcendentnom univerzumu, na kojoj, što kažu Indusi, duhovnoj planeti, u kojoj lavkraftijanski nezamislivo udaljenoj dimenziji, postoji Srbija u kojoj ima viška političke korektnosti. To je toliko diskonektovano od stvarnosti da se o tome jedva može razgovarati.

kako kojoj ? pa onoj istoj u kojoj je kosovo=srbija, vucic novi djindjic i u kojoj strane sluzbe razjebale jugoslaviju jer im nije odgovara :)

Posted

hm, zanimljivo da je starija prvorotka izazvala bas ovakve komentare.

ako nisam bila jasna, ta tupava fraza ne stoji u kartonu ili nekakvoj medicinskoj dokumentaciji koja spada u poverljiv odnos lekara i pacijenta, vec na papiru kojim se ostvaruju raznorazna prava, sto znaci da je otvorena za uvid brojnim licima sa manje ili vise osetljivim na stavove, osecanja i zelje pomenute zene.

dakle, milerame, diskriminisuce je, u nekoliko oblasti i to je fakat, bez obzira da li se ti slazes ili ne. deo o bozjim rukama je u ovom slucaju slag na torti. zao mi je sto borci i borkinje protiv diskriminacije zena vise paznje obracaju na neke druge stvari u javnom prostoru i komunikaciji nego na skoro svakodnevne dogodovstine koje revnosni medicinski radnici cine na polju odnosa prema zenama, ali to je druga prica.

i plus jedan na mekejbovu tesku rec. onomad se kim naljutio sto mi je ruka otisla ka banu zbog poredjenja forumasa sa hitlerom. jebiga, previse sam senzibilna, ne mogu da zamislim sta bi bilo ko ovde mogao da napise da bi se napisalo takvo poredjenje. pripisite to nesavladivoj politickoj korektnosti.

Posted (edited)

http://youtu.be/_VAdaeo_8HQ?t=1m

Evo, objasnio čovek na 1.00.

pa da, taj mladic je odrastao ceo svoj dosadasnji zivotni vek u ovoj paralelnoj dimenziji koju vasa pominje.

Edited by DarkAttraktor