Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 (edited) Moguće. Ja samo kažem da u ovoj sredini, skretanje pažnje na neke druge dimenzije problema ne vidim u obračunu sa političkom korektnošću. A značaj izgovorene reči očito vidimo drugačije. Edited July 5, 2014 by McCabe 1
расејан Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 https://www.youtube.com/watch?v=N5kWu1ifBGU za one koji više vole da čitaju detaljnije analize, članak iz 1982 koji je otprilike sve razotkrio Да, то сам читао и тада, и све је то тачно... Де Бирсови су после морали мало да олабаве, јер је ушла производња из Индије, Канаде и Аустралије, ал' и 20 година касније, и сад кад је већ прошло 32, опет се ништа није променило.
Notorious Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 (edited) Moguće. Ja samo kažem da u ovoj sredini, skretanje pažnje na neke druge dimenzije problema ne vidim u obračunu sa političkom korektnošću. A značaj izgovorene reči očito vidimo drugačije. Slažem se. Ne dovodim u pitanje značaj izgovorene reči. Čini mi se da je taj antiprotivni stav više izraz pomalo infantilnog bunta i da nema mnogo veze sa temom. Nešto sam zabrljala pri kvotovanju Edited July 5, 2014 by Notorious
Ryan Franco Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Ja mislim da je izraz starija prvorotka zastrašujuće nepodesan, a evo i zašto. Postoje rizične trudnoće. I logično mi je da postoji neka napomena u kartonu da je to rizična trudnoća pa da shodno tome treba posvetiti dodatnu pažnju toj trudnici. Nisam bio trudan pa ne mogu sa sigurnošću da kažem ali to je valjda poenta zdravstva. Pretpostavljam da rizične trudnoće mogu biti razne. Neke zbog godina, neke zbog fizičih predispozicija, neke zbog zdravstvene istorije... Ovaj izraz je u direktnoj vezi sa tvrdnjom medicinske sestre kako u slučaju "starije prvorotke" tu medicinari nemaju baš puno toga da učine. I to je problem sa ovim izrazom. Postoji mišljenje da žena nema šta da traži kao trudnica posle određenih godina i sestra se samo nadovezala na to jer je u kartonu neko jasno podvukao. I to je greška. Žena je imala svog doktora i on je tu trudnoću vodio. I sasvim je dovoljno napomenuti "rizično" kao što su meni jednom naveli "hitno" i odmah se sužava prostor za eventualne procene nedovoljno kompetentnih lica koje surfuju na talasu "zna se" generalizacija. O zastupljenom mišljenju da žena ne sme "da čeka" sa rađanjem da i ne pričamo. Ovaj izraz to jasno obeležava i to nije lepo. Ako baš mora da se napomene (a još jednom kažem, ne vidim zašto) izraz "pozno materinstvo" deluje daleko prikladnije i neutralnije. Sve u svemu ove jezičke nijanse su dosta fine i teške za istaći ali postoje. Mislim da je dobar primer trudnica vs trudnjača. 1
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Izraz pozno materinstvo, iako prikladniji, može da pokrene slične asocijacije. Koji god termin da se odabere, označavaće trudnoću u godinama u kojima raste mogućnost komplikacija. Godine su neizbežna komponenta koja će uvek nekome smetati. Potecijalno rizično i rizično nisu isto. Napomena rizično za svaku trudnoću iznad 30-35 godine bi mogla da izazove nepotrebnu paniku.
Miralem Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Ja mislim da je izraz starija prvorotka zastrašujuće nepodesan, a evo i zašto. Postoje rizične trudnoće. I logično mi je da postoji neka napomena u kartonu da je to rizična trudnoća pa da shodno tome treba posvetiti dodatnu pažnju toj trudnici. Nisam bio trudan pa ne mogu sa sigurnošću da kažem ali to je valjda poenta zdravstva. Pretpostavljam da rizične trudnoće mogu biti razne. Neke zbog godina, neke zbog fizičih predispozicija, neke zbog zdravstvene istorije... Ovaj izraz je u direktnoj vezi sa tvrdnjom medicinske sestre kako u slučaju "starije prvorotke" tu medicinari nemaju baš puno toga da učine. I to je problem sa ovim izrazom. Postoji mišljenje da žena nema šta da traži kao trudnica posle određenih godina i sestra se samo nadovezala na to jer je u kartonu neko jasno podvukao. I to je greška. Žena je imala svog doktora i on je tu trudnoću vodio. I sasvim je dovoljno napomenuti "rizično" kao što su meni jednom naveli "hitno" i odmah se sužava prostor za eventualne procene nedovoljno kompetentnih lica koje surfuju na talasu "zna se" generalizacija. O zastupljenom mišljenju da žena ne sme "da čeka" sa rađanjem da i ne pričamo. Ovaj izraz to jasno obeležava i to nije lepo. Ako baš mora da se napomene (a još jednom kažem, ne vidim zašto) izraz "pozno materinstvo" deluje daleko prikladnije i neutralnije. Sve u svemu ove jezičke nijanse su dosta fine i teške za istaći ali postoje. Mislim da je dobar primer trudnica vs trudnjača. evo, opet se ideologija stavlja pre medicine, a usput i svasta ucitava. postoje godine koje su podesnije za radjanje, i one koje nisu. ako zena ima cetiri banke onda joj je stvarno potrebna pomoc boga, tj dosta srece. ako medicinska tehnicarka to izjavi, ne znaci automatski da se oko nje nece truditi, vec da uspesnost trudnoce jednostavno ne moze biti garantovana, tj manje su sanse. mozda nije lepo sto je tako, ali sta ces. i tu uopste nije na delu neka "valja se tako/ rekla baba" generalizacija, nego suvi, medicinski dokazani fakt. mozda ni (zastareli) izraz "starija prvorotka" nije bas najsuptilniji, ali ni on nije sustinski netacan ili uvredljiv. stvarno ne vidim gde je ovde materijal za zalbu nadleznima.
Frile Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Mislim da je ovo baš dobar primer traženja (političke) nekorektnosti tamo gde ona ne postoji. Ili postoji u tragovima. Zato i jeste za sprdnju. Svašta se imputira medicinskoj sestri iz lubinog primera, a ona je samo nazvala stvari medicinskim terminima. Ne vidim da "starija prvorotka" automatski implicira stav da žene ne treba da zatrudni posle određenih godina (iako postoje ljudi sa takvim idejama). Jedino što je ovde možda neprijatno ili nekorektno je termin "starija". Ako je "starija" prvorotka uvredljivo, neka bude onda "pozna" prvorotka. Nemam veze sa medicinom, ali delijue mi razumno da je "rizična trudnoća" u medicini nešto sasvim drugaćije od "poznog materinstva", da trudnoća posle recimo četrdesete sama po sebi nije rizična ali ipak statistički jeste rizičnija od onih u mlađim godinama, kao i da trudnoća i porođaj nisu sasvim isti kod žena koje su ranije rađale i kod žena kojima je to prva trudnća. Sve su to različita stanja, sva moraju da imaju nazive. I onda treba naći termine koji nikog neće uvrediti. Meni je na primer "pozno" uvredljivije od "starije", šta sa tim? Meni je daleko problematičniji drugi deo priče medicinske sestre iz lubine poruke, kad je navodno rekla da je posle četrdesete sve u božjim rukama (osim ako je to bio deo neke šire priče u kojoj se plastično govorilo o mogućnosti začeća u poznim godinama).
Dagmar Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Izraz pozno materinstvo, iako prikladniji, može da pokrene slične asocijacije. Koji god termin da se odabere, označavaće trudnoću u godinama u kojima raste mogućnost komplikacija. Godine su neizbežna komponenta koja će uvek nekome smetati. Potecijalno rizično i rizično nisu isto. Napomena rizično za svaku trudnoću iznad 30-35 godine bi mogla da izazove nepotrebnu paniku. I pritom ne bi bila tačna, ta napomena tj. Mislim nije toliko bitno, al eto čisto da pomenemo. Mene inače vređa izraz prvorotka mnogo više, jer stavlja žene koje nisu rađale u inferioran položaj u odnosu na ostale porodilje koje već imaju decu. Potpuno Ona da rađa on da brani priča. Opet ne bi bilo tačno, ali možda bi sociološki ispravnije bilo označiti to sa "rizična trudnoća" nego kao "prvorotka". Pritom je izraz "prvorotka" onako baš kosovsko-pretkosovski ciklus, ni faza, ni hajpa, ni glosija u njemu. 1
Ryan Franco Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Svašta se imputira medicinskoj sestri iz lubinog primera, a ona je samo nazvala stvari medicinskim terminima. . . . Meni je daleko problematičniji drugi deo priče medicinske sestre iz lubine poruke, kad je navodno rekla da je posle četrdesete sve u božjim rukama (osim ako je to bio deo neke šire priče u kojoj se plastično govorilo o mogućnosti začeća u poznim godinama). Erm... Izraz očito u startu ima "dodatnu vrednost" pa stoga i ti komentari. To sam i napisao u prethodnom post, nije mi jasno gde se ne razumemo. I možemo da govorimo hipotetički. Nije ta sestra na otuženičkoj klupi ovde na forumu. Nemam veze sa medicinom, ali delijue mi razumno da je "rizična trudnoća" u medicini nešto sasvim drugaćije od "poznog materinstva", da trudnoća posle recimo četrdesete sama po sebi nije rizična ali ipak statistički jeste rizičnija od onih u mlađim godinama, kao i da trudnoća i porođaj nisu sasvim isti kod žena koje su ranije rađale i kod žena kojima je to prva trudnća. Sve su to različita stanja, sva moraju da imaju nazive. I onda treba naći termine koji nikog neće uvrediti. Pa što se onda prosto ne podele šifre koje označavaju ta stanja za potrebe statistike umesto da ljudi budu obeleženi na ovaj način da može svako da tumači i prosuđuje? Ako nije rizično ne vidim onda potrebu da se napominje pa da sutradan neko od osoblja, nedovoljlno stručan, zbunjuje i daje nekompetentne sudove. Greška ovog izraza je baš u tome što stvara neku zasebnu kategoriju od najobičnijeg medisincke informacije. Btw i prvorotka jebe kevu.
расејан Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 (edited) Izraz pozno materinstvo, iako prikladniji, može da pokrene slične asocijacije. Koji god termin da se odabere, označavaće trudnoću u godinama u kojima raste mogućnost komplikacija. Godine su neizbežna komponenta koja će uvek nekome smetati. Potecijalno rizično i rizično nisu isto. Napomena rizično za svaku trudnoću iznad 30-35 godine bi mogla da izazove nepotrebnu paniku. Ма, то је све само статистика, а бар медицинари знају да не постоје болести, постоје само пацијенти. Свако је случај за себе. Ево, моје ћерке су се порађале једна са 28, друга са 33, и никем ништа, порођаји рутински лаки, не дужи од пола сата. Други порођај са 31, десет минута. Причали преко скајпета сат ипо пре, и пола сата после. Дочим сам ја дете из врло ризичног порођаја, кад је мама имала 21 годину. Медицинари и иначе умеју да одвале увредљив израз и за сасвим десете ствари. То им можда помаже пси'ћки, да мало огуглају и наставе посао и кад изгубе пацијента (што је такође политички коригован израз за "пацијент бацио кашику"). Pa što se onda prosto ne podele šifre koje označavaju ta stanja za potrebe statistike umesto da ljudi budu obeleženi na ovaj način da može svako da tumači i prosuđuje? Па било је и тога... па се казало "мани га, он је шифра триста" (неуропсихијатријске дијагнозе из 8. или 9. издања шифарника СЗО). А и то што говоре пола на латинском, опет се и то да научити, није народ тако глупав, пише на отпусној листи а онда се потегне неко ко зна шта је шта и опет се оствари то право да знаш податке о свом здрављу. Edited July 6, 2014 by расејан
Miralem Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 I pritom ne bi bila tačna, ta napomena tj. Mislim nije toliko bitno, al eto čisto da pomenemo. Mene inače vređa izraz prvorotka mnogo više, jer stavlja žene koje nisu rađale u inferioran položaj u odnosu na ostale porodilje koje već imaju decu. Potpuno Ona da rađa on da brani priča. Opet ne bi bilo tačno, ali možda bi sociološki ispravnije bilo označiti to sa "rizična trudnoća" nego kao "prvorotka". Pritom je izraz "prvorotka" onako baš kosovsko-pretkosovski ciklus, ni faza, ni hajpa, ni glosija u njemu. jao, ma daj... pitaj bilo koju zenu koja ima vise dece o razlici izmedju prvog i ostalih porodjaja. nema to uopste veze sa ne znam ni ja cim. ko sto sam i rekao, politicka korektnost jednostavno pravi hiperinflaciju iznenadjenih & uvredjenih, svako nadje razlog da se zbog necega nadrka i presavije tabak. ludilo.
Ryan Franco Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 i tu uopste nije na delu neka "valja se tako/ rekla baba" generalizacija, nego suvi, medicinski dokazani fakt. pa vidiš da ni ovde ne zanmo šta je suvi medicinski dokazani fakt. ako je suvi medicinski dokazani fakt onda nek bude TZ54 ili koja već šifra i teraj. ovaj izraz je obeležavajući i ima materijala za različita tumačenja od strane trećih lica. zašto bi se onda stvari prepuštale slučaju?
Ryan Franco Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Pritom je izraz "prvorotka" onako baš kosovsko-pretkosovski ciklus, ni faza, ni hajpa, ni glosija u njemu. Hehe, tvoje trolerske veštine su ogromne. Impresioniran sam ovom minijaturom. :)
Notorious Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Ма, то је све само статистика, а бар медицинари знају да не постоје болести, постоје само пацијенти. Свако је случај за себе. Ево, моје ћерке су се порађале једна са 28, друга са 33, и никем ништа, порођаји рутински лаки, не дужи од пола сата. Други порођај са 31, десет минута. Причали преко скајпета сат ипо пре, и пола сата после. Sledeći stav da je sve to samo statistika, slobodno možeme da dignemo ruke od kampanja protiv različitih rizika po zdravlje, pošto nijedan od njih ne ubija sve ljude koji su mu izloženi.
Dagmar Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 jao, ma daj... pitaj bilo koju zenu koja ima vise dece o razlici izmedju prvog i ostalih porodjaja. nema to uopste veze sa ne znam ni ja cim. ko sto sam i rekao, politicka korektnost jednostavno pravi hiperinflaciju iznenadjenih & uvredjenih, svako nadje razlog da se zbog necega nadrka i presavije tabak. ludilo. A pazi, ne pravi politička korektnost tu inflaciju. Ljudi vole da se iznenađuju i uvređuju, na razumnoj većini je da razdvoji slučajeve realne ugroženosti od sitnih iznenađenja&uvređenja. Lično ne stavljam recimo priču o Romima u isti kontekst kao nadgovornjavanja jel koristiti reč stariji/pozni u medicicinskoj frazeologiji u redu, ili treba izbaciti reč stariji alltogether da ne bi vređali nekoga, ili nakon toga za koju deceniju vratiti reč stariji, jer pristajanjem na to da je ona nekako uvredljiva ispada da smatramo starenje, starost i stare ljude za neke nesrećne procese/pojave koje treba izbaciti prvo iz prisustva u leksici a onda i iz prisustva u životu. at McCabe, vidi se da si i ti čovek od ukusa, sa razvijenim osećajem za lingvističku estetiku savremenog društva..
Recommended Posts