Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 шта је лоше у кењању и бљувању по политичкој корeктности? Uglavnom imam utisak da to čine ljudi koji nisu naročito spremni na konfrontacije pa nekako ostavljaju sebi na polju jezika prostor da demonstriraju neku kaobajagi čvrstu i nepokolebljivu poziciju. "Ti ćeš da mi zabraniš kako ću ja nekog da zovem".
3opge Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Uglavnom imam utisak da to čine ljudi koji nisu naročito spremni na konfrontacije pa nekako ostavljaju sebi na polju jezika prostor da demonstriraju neku kaobajagi čvrstu i nepokolebljivu poziciju. "Ti ćeš da mi zabraniš kako ću ja nekog da zovem". мислиш да је боље рaтовати него користити политички некоректне термине?
Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Moram priznati da nisam znao da upotreba politički nekorektnih termina sprečava izbijanje ratova.
3opge Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 о итекако, боље је ругати се некоме што једе псе или жабе или не једе свиње него га пржити напалмом.
Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Znači ako neko govori Rom umesto Cigan, možemo očekivati da u svojoj frustraciji ode do Marinkove bare i polije je napalmom? (U BGu ga nema u slobodnoj prodaji) Nije mi jasno koja je direktna povezanost ratova i političke korektnosti. Ja kad sam rekao konfrontacija, imao sam u vidu malo šire znečenje, u kontekstu svakodnevnog života. 1
Miralem Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Uglavnom imam utisak da to čine ljudi koji nisu naročito spremni na konfrontacije pa nekako ostavljaju sebi na polju jezika prostor da demonstriraju neku kaobajagi čvrstu i nepokolebljivu poziciju. "Ti ćeš da mi zabraniš kako ću ja nekog da zovem".imas li neko istrazivanje koje bi ovo moglo da potvrdi?
Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Nemam. Nije mi potrebno da bih imao utisak. U suprotnom bih post počeo sa "Imam saznanja..."
Miralem Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 ok. ali mi i dalje nije jasan tvoj input. sta i da je tako?
Dagmar Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Zar nije poenta u tome sto je sestra rekla da je kod porodilja preko 40 sve u bozijim rukama? Iz toga sledi da od medicinskog osoblja bas nista ne zavisi, pa iz toga opet logicno sledi da se nece mnogo baviti tim 'starijim zenama', zasto bi kad je sve samo bozija volja. Sto se tice ovog 'starija prvorotka', je l jeste ili nije zvanican medicinski termin? Iznad 40 je u bozijim rukama, sem ako malo doplatis, a i ispod 40 je u bozijim rukama, sem ako malo doplatis. Onda mozda moze i da predje iz bozijih u ruke prisutnih medicinskih radnika.
Lrd Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 zanimljivo je što se na forumu svako malo kad se krene sa priom o PCu stvori kritična masa za sprdanje sa istom. nije mi do kraja najjasnije o čemu je reč ali ama baš svaki primer je ispraćen komentarima "što se time bavimo kad ima prečeg posla". volim alana mura i smatram kao i on da izgovorena reč ima mnogo veću težinu i značenje nego što se ovde misli. Užas. A povremeno se sklizne u otvoreni rasizam, utvrđivanje nacije i tonaliteta kože, ali glavno je da smo svi drugari, hihihi. U najgorem slučaju, ako neko misli da je "PC" glupost ili šta već i oseća potrebu da to iznese ili da ubeđuje druge u to, i to je okej, ali da se nastavi da se userava ceo topik mi je neshatljivo. Ali, to je ovde izgleda tako.
Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 (edited) ok. ali mi i dalje nije jasan tvoj input. sta i da je tako? 3orge je pitao šta nije u redu sa pljuvanjem po PCu i ja sam samo rekao šta mislim da nije u redu. U Srbiji (ne znam kako je u Holandiji ili Sjedinjenim državama) politička korektnost ne postoji i samim tim je besmisleno boriti se protiv nje. Moj utisak je da je antiPC u Srbiji isto što i šutiranje na prazan gol. Ogromna je histerija od 2000 naovamo oko PC terora i mahom se to svodi na u-ta-ta namerno upotrebljavanje nonPC govora. Nemam ništa protiv samo imam i ja pravo da to protumačim kao besmisleno kurčenje. Lično sam protiv prisila, zakonskih rešenja, naturanja i svega toga ali mislim da kada je reč o zvaničnom jeziku treba biti promišljen i takođe smatram da ja kao pojedinac treba to da imam u vidu. Imam pozamašan nonPC rečnik ali vodim računa da me ne čuju ljudi koje bi to moglo da povredi ili uvredi. I ne vidim šta bi bio toliki problem u usvajanju i novih naziva koji nemaju vrednosni bonus. Edited July 5, 2014 by McCabe 1
kobni zelaya Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 3orge je pitao šta nije u redu sa pljuvanjem po PCu i ja sam samo rekao šta mislim da nije u redu. U Srbiji (ne znam kako je u Holandiji ili Sjedinjenim državama) politička korektnost ne postoji i samim tim je besmisleno boriti se protiv nje. Moj utisak je da je antiPC u Srbiji isto što i šutiranje na prazan gol. Ogromna je histerija od 2000 naovamo oko PC terora i mahom se to svodi na u-ta-ta namerno upotrebljavanje nonPC govora. Nemam ništa protiv samo imam i ja pravo da to protumačim kao besmisleno kurčenje. Lično sam protiv prisila, zakonskih rešenja, naturanja i svega toga ali mislim da kada je reč o zvaničnom jeziku treba biti promišljen i takođe smatram da ja kao pojedinac treba to da imam u vidu. Imam pozamašan nonPC rečnik ali vodim računa da me ne čuju ljudi koje bi to moglo da povredi ili uvredi. I ne vidim šta bi bio toliki problem u usvajanju i novih naziva koji nemaju vrednosni bonus. Politička korektnost kao pojava i intervencije u jeziku, kao njen suštinski deo imaju razne konsekvence. Ne može se pk posmatrati samo kroz lepe namere da se smanji rasizam uz pomoć menjanja naziva koji su postali uvredljivi. Postoje razne druge intervencije u jeziku koje imaju drugačije posledice koje nisu uvek pozitivne, niti su namere onih koji te promene forsiraju uvek dobre. PK kao pojava ima svoje dobre i loše strane. Čak i u Srbiji. Da ne govorim o tome da je pitanje da li je PK jedan od načina kojim potkupljujemo savest, što je uvek otvoreno za diskusiju.
ToniAdams Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 +1 I to može da se počne od bilo koje teme - recimo zašto ROm a ne Ciganin, i za par strana neko će se već osetiti pozvanim da priča o ženskim kvotama. +1 mislim, hm.
Ryan Franco Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Politička korektnost kao pojava i intervencije u jeziku, kao njen suštinski deo imaju razne konsekvence. Ne može se pk posmatrati samo kroz lepe namere da se smanji rasizam uz pomoć menjanja naziva koji su postali uvredljivi. Postoje razne druge intervencije u jeziku koje imaju drugačije posledice koje nisu uvek pozitivne, niti su namere onih koji te promene forsiraju uvek dobre. PK kao pojava ima svoje dobre i loše strane. Čak i u Srbiji. Da ne govorim o tome da je pitanje da li je PK jedan od načina kojim potkupljujemo savest, što je uvek otvoreno za diskusiju. Slažem se, naročito sa prvim boldom i zato i nisam za formalizovanje zakonima jer ne vidim način da se ustroje principi koji bi šljakali u praksi, a da ne budu pride i zloupotrebljeni. Mislim, nije da sam video neki takav primer nego prosto mogu da zamislim kako bi neka primena PC standarda izgledala kod ovde. Možda i grešimo. Što se drugog bolda tiče, to je dosta značajno pitanje. Nadovezuje se pomalo na prvi bold ali mislim da je realnost takva da će kod većine Homo sapiensa, osećanja superiornosti nad drugim i drugačijim uvek postojati u nekoj meri i mislim da je sasvim dovoljno i okej da se ravnoteža pomeri "samo" na polju komunikacije.
Notorious Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 Bilo bi sjajno kad bi se odnos prema diskriminisanim grupama svodio na osećanje superiornosti koje možeš da neguješ u svoja četiri zida. Međutim, problem je daleko dublji (otud valjda i skretanje pažnje na neke druge njegove dimenzije), a politička korektnost je često jeftina (i za pojedinca i za društvo) slatkasta glazura.
Recommended Posts