Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted

ti si car. ili rasista. nesto si svakako.

u stvari znam sta si, ti si onaj ko onaj sveee, nalozis se i izgubis.

Možda bi trebalo da probaš da utvrdiš moju nacionalnost i boju kože za nastavak diskusije? Pošto vidim da to ovde prolazi bezbolno, a jako ti je bitno.

Posted

mora da si nekakav siptar, odma se vidi. siptar pedercina :)

Posted

slavuj srce.

nego, danas sam saznala da je prijateljica koja svakog trena moze da rodi bebu "starija prvorotka" jer, gle cuda, ima vise od 25 godina i usudila se da bude trudna, pa cak i da rodi dete. pokusala je neka naprilitana sestra da razjasni da je to "medicinskii termin" da bi se, pile tupavo, zaplelo u kucine rekavsi, pa znate, ako do 40-te ne rodi, sve je u bozjim rukama.

sa velikim zadovoljstvom pisem prijavu zastitniku prava pacijenata jer buducoj mami sad nije do toga, ali jebem li ga, ovo je nekoliko tipova diskriminacije u dve reci, zar ne?

edit plus: krovni, tj umbrella, do pojave nepismenih poznavalaca engleskog jezika prevodilo se, bez ijedne dileme, kao sveobuhvatni. znam i ko je zapoceo sa krovnim, jedino jos uvek ne uspevam da saznam ko je prvi upotrebio ustoliceno podizanje svesti.

Izraz starija prvorotka potiče iz vremena u kome je mogućnost sprečavanja komplikacija na porođaju bila daleko manja nego danas. Najpre se odnosio na porodilje starije od 25, a potom na one starije od 30 godina. Sada se za prvi porođaj posle 35. godine koristi izraz pozno materinstvo, isključivo zbog potrebe da se tok trudnoće i porođaja pažljivije prate jer rizik od potencijalnih komplikacija raste s godinama. Medicinskoj sestri se može prebaciti upotreba zastarele terminologije i nespretnost u ophođenju, ali ne i loša namera. 

Posted

Jozo, ako te zanimaju najskoriji slučajevi diskriminacije po osnovu pola, pogledaj Godišnji izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2013.godinu. Deo koji te može zanimati počinje na strani 68.

http://www.ravnopravnost.gov.rs/images/files/Poverenik%20za%20zastitu%20ravnopravnosti%20-%20Izvestaj%202013.pdf

Pacey, u antrfileu stoji recenica koja ne bi smela da postoji ako se zeli da citaoci veruju u pouzdanost istrazivanja.

Анализа ставова јавног мњења у 2013. години показала је да се на првом

месту по изложености дискриминацији у Србији налазе жене – то је навело чак 42%

испитаних, што је два и по пута више у односу на резултате истраживања из 2012.

године.

Da li neko moze da veruje da se u periodo od godinu dana dese ovakve varijacije?

Pre ce biti da je anketa u oba slucaja sranje.

Bolje da se izvestaj zadrzao na podnetim tuzbama i preporukama.

Posted

Izraz starija prvorotka potiče iz vremena u kome je mogućnost sprečavanja komplikacija na porođaju bila daleko manja nego danas. Najpre se odnosio na porodilje starije od 25, a potom na one starije od 30 godina. Sada se za prvi porođaj posle 35. godine koristi izraz pozno materinstvo, isključivo zbog potrebe da se tok trudnoće i porođaja pažljivije prate jer rizik od potencijalnih komplikacija raste s godinama. Medicinskoj sestri se može prebaciti upotreba zastarele terminologije i nespretnost u ophođenju, ali ne i loša namera. 

Meni je fascinantno da neko nije čuo za izraz i zašto je on tu, a bavi se trudnoćom.

Posted

mene zanima sta je osnov te prijave. u stvari, bolje da ne znam.

Posted

Pa rekla joj sestra da je prvorotka, opet polno pretpostavljanje, a pritom možda se radi o osobi koja sebe doživljava kroz muški pol. Čak i ako ne, u pravu je da reaguje, jer jednom možda toj sestri naleti prvorotko a ne prvorotka, i tu bi bilo jako grubo obraćati mu se kao ženskom polu.

Treba da znaš :fantom:

Posted

Због чега је медицинска процена увредљива за неког?

Posted

Mali izvod "95% brakova u Srbiji izgledaju tako što KURRRRVETINE! (sa strašću izgovoreno) kljucaju, drobe, maltretiraju i izgladnjuju muškarce samo da bi se ovi razveli, a onda im otimaju stanove i traže alimentacije. E, a onda mi tu nastupamo" i tu se šire usta u takav sadistički osmeh zadovoljstva da te prođe jeza niz kičmu.

U jbt. Otkud znaš ekipu ako nije tajna? I ko su ti ljudi zapravo?

Posted

Da li ima osnove za tužbu kod recimo termina Stariji

Због чега је медицинска процена увредљива за неког?

Bah.

Da je recimo termin mlađa prvorotka, sigurno bi častili sestru. :fantom:

Posted

Мени су рекли за старачку далековидост, закречење и флеке по рукама. Све ћу да их тужим

Posted

Мени су рекли за старачку далековидост, закречење и флеке по рукама. Све ћу да их тужим

Realno™ ne možeš da izgubiš...

Posted

Diamonds are a girl's best friend je produkt maskulinih vrednosti.

Не него рекламне кампање дуге бар сто година. Дијаманти имају искључиво психолошку вредност. Радио сам две године у тој струци, серу ко камиле, цела бранша је 1 фатаморгана.

edit: šta znače te streličice (ili štagod da su) na početku rečenica?

То је скинуо са дугмета поред врата за лифт. Кликнеш на то и монитор ти оде на спрат, ако дочекаш.

Posted

Zar nije poenta u tome sto je sestra rekla da je kod porodilja preko 40 sve u bozijim rukama? Iz toga sledi da od medicinskog osoblja bas nista ne zavisi, pa iz toga opet logicno sledi da se nece mnogo baviti tim 'starijim zenama', zasto bi kad je sve samo bozija volja.

Sto se tice ovog 'starija prvorotka', je l jeste ili nije zvanican medicinski termin?

Posted

Pa rekla joj sestra da je prvorotka, opet polno pretpostavljanje, a pritom možda se radi o osobi koja sebe doživljava kroz muški pol. Čak i ako ne, u pravu je da reaguje, jer jednom možda toj sestri naleti prvorotko a ne prvorotka, i tu bi bilo jako grubo obraćati mu se kao ženskom polu.

Treba da znaš :fantom:

Junior_Arnold_Schwarzenegger.jpg