Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted (edited)

Pa slazem se. Nije ni meni uvredljivo da me tako neko zove, ali znam da ima ljudi kojima smeta, ukljucujuci i ovde na forumu.

Ume to sa "Srbijanac" da bude pravo neprijatno, bar u dva ili tri navrata sam se preko™, gde naravno vlada savršena tolerancija, sa izrazom "Vi Srbijanci" u kontekstu - vi nam kradete novce, ovakvi ste, onakvi ste. Slušaš tiradu neko vreme, pa predočiš sagovorniku par činjenica o svom pedigreu, koje inače nikada ne koristim ali mi je u takvim situacijama zanimljivo. 

Nikada nisam upoznao čoveka koji koristi izraz "Srbijanac" da bi ti saopštio nešto prijatno, u suštini ta se reč koristi za razgraničenje. Ne osećam se uvređeno kada je čujem, ali sa osobom koja tu reč koristi u tom kontekstu ne želim da imam nikakav bliži odnos, tačnije ne bih ni mogao pošto je moje srce otvoreno za pripadnike svih nacija i rasa osim za Švajcarce.

Edited by Грешни Василије
Posted

Od Švajcara te zanima samo sadržaj njihovog bara. :D

(beše li Švajcarac onaj što si onda pisao?)

Posted

:whistle:

Posted

Ume to sa "Srbijanac" da bude pravo neprijatno, bar u dva ili tri navrata sam se preko™, gde naravno vlada savršena tolerancija, sa izrazom "Vi Srbijanci" u kontekstu - vi nam kradete novce, ovakvi ste, onakvi ste. Slušaš tiradu neko vreme, pa predočiš sagovorniku par činjenica o svom pedigreu, koje inače nikada ne koristim ali mi je u takvim situacijama zanimljivo. 

Ja to slusam ceo zivot i to od najblize rodbine iz preka. Zato i imam problem sa tim terminom.

Naravno, ostavljam pravo da drugima to ne smeta...

Posted (edited)

Ja sam Srbijanac prvi put čuo od familije u Bosni, i to češće, čini mi se, posle rata. valjda hoće da naprave razliku između Srba u Srbiji i Srba u BiH R. Srpskoj

edit. opet se vraćam na balkanca, on nikada nije imao pozitivan kontekst.

Edited by Singer
Posted

Odrednica Balkanac je u nekom trenutku (volela bih da znam kada, a zašto mogu da pretpostavim) praktično postalla sinonim za primitivizam.

Nekako sam oguglala na negativne konotacije te reči, prvenstveno zato što sam je ponajviše slušala od zapadnih nam susjeda koji očigledno ne poznaju geografiju. 

Posted

Odrednica Balkanac je u nekom trenutku (volela bih da znam kada, a zašto mogu da pretpostavim) praktično postalla sinonim za primitivizam.

Nekako sam oguglala na negativne konotacije te reči, prvenstveno zato što sam je ponajviše slušala od zapadnih nam susjeda koji očigledno ne poznaju geografiju. 

Možda ovde nađeš nešto korisno. A sa Balkanom je kao sa orijentom, svako misli da ovaj počinje od njegovog jugo-istočnog suseda. Mi smo poslednja kapija Zapada, a psole nas, there be dragons.

Posted

prvenstveno zato što sam je ponajviše slušala od zapadnih nam susjeda koji očigledno ne poznaju geografiju. 

interesantno, ja od većine zapadnih suseda upravo suprotno slušam, tj za sve nas kažu "mi Balkanci ovo, ono"

čak to ponekad čujem i od nekih još zapadnijih ne-suseda, ne znam samo šta se oni pa tu guze :lol:

Posted

Možda ovde nađeš nešto korisno. A sa Balkanom je kao sa orijentom, svako misli da ovaj počinje od njegovog jugo-istočnog suseda. Mi smo poslednja kapija Zapada, a psole nas, there be dragons.

Našla jedan rad u pdf-u, hvala. 

Posted

interesantno, ja od većine zapadnih suseda upravo suprotno slušam, tj za sve nas kažu "mi Balkanci ovo, ono"

čak to ponekad čujem i od nekih još zapadnijih ne-suseda, ne znam samo šta se oni pa tu guze :lol:

To je prirodno ukoliko živiš napolju, došljaci koje spaja jezik i/ili kutura su kohezivniji. Mi ovde se zadevamo preko plota. 

Posted (edited)

ako ocemo izbjec negativne konotacije, ostadosmo s jugoistocnim europljaninom. a to mi zvuci nekako otuzno,  bolje mi je onda balkanac

inace, sto se tice geografske odrednice balkana, sitila sam se onog dokumentarca o s. zizeku, di se on izruguje s rijekom ljubljanicom kao granicom izmedju mitteleurope i balkana. u zagrebu je to rijeka sava etc. jadan balkan dodje kao ono reciklazno dvoriste, svima je jasno da mora negdje bit, ali nitko ne bi da je kod njega...

e evo  ga, na samom pocetku

edit: a jeste brzi

Edited by Nicol
Posted

To je prirodno ukoliko živiš napolju, došljaci koje spaja jezik i/ili kutura su kohezivniji. Mi ovde se zadevamo preko plota. 

mož biti, mada od ovih "mojih" ti neki zločesti susjedi™ žive i rade u svojoj domovini

a ovi Slovenci što su kao Balkanci jesu napolju, par njih iz same Slo boli uvo za sve to dok jedna devojka baš voli da ističe <kao kroz šalu mada se vidi da nije prava šala> kako su oni Srednja Evropa

btw sve je to samo moje lično iskustvo i mali uzorak ljudi, da ne ispadne kako nešto tvrdim

Posted

Asien fängt in den Vororten von Wien an.

Klemens Wenzel Reichsgraf Fürst von Metternich-Winneburg

(1773 - 1859)

Posted

mož biti, mada od ovih "mojih" ti neki zločesti susjedi™ žive i rade u svojoj domovini

a ovi Slovenci što su kao Balkanci jesu napolju, par njih iz same Slo boli uvo za sve to dok jedna devojka baš voli da ističe <kao kroz šalu mada se vidi da nije prava šala> kako su oni Srednja Evropa

Cega se pametan stidi... :lolol:

Moj je utisak i iz Slovenije i od dijasporskih Slovenaca da im ne smeta previse svrstavanje na Balkan. Pre par godina je jedan Slovenac u Holandiji nekoj Amerikanki ushiceno objasnjavao jedinstvenost pojma "nashki" :)