sailorman Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Koliko žena imamo u vrhu piramide u politici, ekonomiji, društvu? Koliko žena predsednika stranke, generalnih direktora, vlasnika velikih kompanija, glavnih u bilo kojoj oblasti? Da podsetim, žene u Srbiji čine dosta više od 50% populacije. Sad će ti verovatno reći da je ovo zbog toga što one ne žele da rade te poslove, ako su 'pametne' ostaće kod kuće da gaje decu i cveće.
JozoMujica Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 eno ti pre par strana su pisale neke forumašice kako imaju manju platu samo zato što su žene ti naravno možeš da veruješ, a ne moraš ja inače nikada to nisam doživela, verovatno zato što se plate obračunavaju specifično, ali sam zato imala grdnih problema da dokažem da ja zaista hoću da radim puno radno vreme (uz punu platu) a ne 50% ili 70% ili 80% (vremena i novaca) Radio sam kod 3 privatnika, držao sam sopstvenu firmu, sada radim u državnoj ustanovi. Kod jednog privatnika nije bilo žena, kod drugog su plate bile svima iste za isti posao bez obzira na pol, kod jednog su mlađe i ekscesnom oblačenju sklonije žene (a uglavnom su mu takve na kraju ostale u firmi) često dobijale bonuse od gazde pičkopaćenika. U mojoj firmi je bila samo jedna žena koja je imala platu istu kao i ostali iako je radila lakši posao. U državnoj ustanovi plate ne zavise od pola već od stručne spreme i tu sigurno nema diskriminacije. Eto to su neka moja iskustva, a te opise o kojima pišeš nisam uspeo da nađem na prethodnim stranama.
Turnbull Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 (edited) Sad će ti verovatno reći da je ovo zbog toga što one ne žele da rade te poslove, ako su 'pametne' ostaće kod kuće da gaje decu i cveće. Ču, pa naravno, Same biraju nasilnike, same biraju poslove. Edited July 4, 2014 by Turnbull
Leia Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Radio sam kod 3 privatnika, držao sam sopstvenu firmu, sada radim u državnoj ustanovi. Kod jednog privatnika nije bilo žena, kod drugog su plate bile svima iste za isti posao bez obzira na pol, kod jednog su mlađe i ekscesnom oblačenju sklonije žene (a uglavnom su mu takve na kraju ostale u firmi) često dobijale bonuse od gazde pičkopaćenika. U mojoj firmi je bila samo jedna žena koja je imala platu istu kao i ostali iako je radila lakši posao. U državnoj ustanovi plate ne zavise od pola već od stručne spreme i tu sigurno nema diskriminacije. Eto to su neka moja iskustva, a te opise o kojima pišeš nisam uspeo da nađem na prethodnim stranama. mozda treba napomenuti da licno iskustvo nije dovoljan uzorak za izvodjenje opstih zakljucaka
sailorman Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 (edited) Radio sam kod 3 privatnika, držao sam sopstvenu firmu, sada radim u državnoj ustanovi. Kod jednog privatnika nije bilo žena, kod drugog su plate bile svima iste za isti posao bez obzira na pol, kod jednog su mlađe i ekscesnom oblačenju sklonije žene (a uglavnom su mu takve na kraju ostale u firmi) često dobijale bonuse od gazde pičkopaćenika. U mojoj firmi je bila samo jedna žena koja je imala platu istu kao i ostali iako je radila lakši posao. U državnoj ustanovi plate ne zavise od pola već od stručne spreme i tu sigurno nema diskriminacije. Eto to su neka moja iskustva, a te opise o kojima pišeš nisam uspeo da nađem na prethodnim stranama. Tvoj osnovni problem je to što ne kapiraš da postoji i svet van tvog iskustva. edit: Leja brža. Edited July 4, 2014 by sailorman
JozoMujica Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 . Na osnovu čega ti uopšte izvodiš svoje zaključke? Na osnovu primera iz komšiluka? Na osnovu sopstvenog iskustva. Kada bih se povodio za primerima iz komšiluka, moji bi te zaključci još više zapanjili, ali znam da je komšinica koja teroriše pola komšiluka i maltretira bivšeg muža u čijoj kući živi samo izuzetak, ne pravilo.
Amelija Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 npr: to ne znam, ali sam nedavno ubosni upoznala sest zena koje rade kao rudari i tako sebe zovu. mnogo ih je vise ljutilo to sto imaju manju platu od muskaraca koji rade kao rudari, a razlog je sto je kolektivnim ugovorom, prevedenom po, cini mi se, nemackom originalu vlasnika rudnika, da zene moraju da imaju duzu pauzu u toku radnog vremena, te stoga i manju platu. ja sam prosle godine bila skoro pa prinudjena da potpisem novi ugovor sa firmom u kojoj radim i koja vrlo ceni jezicku rodnu ravnopravnost i politicku korektnost pa sam saznala da, bez obzira sto se postuje moj rod u nazivu zanimanja, na platnom listicu nisam ista kao muski kolega, na primer, on dobija za par evra vecu dnevnicu od mene kada ide na "opasan" zadatak jer je osiguranje za njega manje nego za mene. a firma iz najsvetije evropske demokratije. te stoga, svejedno mi da li ce mi se zanimanje zvati muski ili zenski, dzaba sam spaljivala viktoriju sikret. nesto mi kroz glavu prolazi da smo vec imali jedan krug oko jezicke rodne ravnopravnosti pre par godina.
djili Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 ima jedan sto je pao sa desetog sprata i slomio clanak.
Notorious Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 ovako zvucis ko miss vranja nabroj. To mi skroz imponuje, vi'š kol'ko nekih nobles reči zna? Neću.
Notorious Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Ču, pa naravno, Same biraju nasilnike, same biraju poslove. To je taj urođeni ženski mazohizam.
Аврам Гојић Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Na osnovu sopstvenog iskustva. Kada bih se povodio za primerima iz komšiluka, moji bi te zaključci još više zapanjili, ali znam da je komšinica koja teroriše pola komšiluka i maltretira bivšeg muža u čijoj kući živi samo izuzetak, ne pravilo. Čoveče pa to nije nikakav osnov za raspravu o jednom složenom pitanju koje obuhvata milione ljudi.
JozoMujica Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 mozda treba napomenuti da licno iskustvo nije dovoljan uzorak za izvodjenje opstih zakljucaka Tvoj osnovni problem je to što ne kapiraš da postoji i svet van tvog iskustva. edit: Leja brža. OK, znači van mog iskustva (kakav sam ja srećnik) se nalazi svet u kome: ženi koja se, obamrla od dirinčenja za male pare u nekoj polumemljivoj kancelariji, prepunim autobusom dokotrljala do svog toplog doma i istovremeno se izuva, postavlja sto, varjačom koju drži u zubima meša u praskozorje zgotovljen ručak (zna šta je čeka ako zagori), ogledajući se u blistavo uglancanom loncu od rostfraja panično zaglađuje kosu (jer, pogledaj se na šta ličiš) i moleći sveca zaštitnika da kratkofitiljnog joj darlinga niko nije iznervirao na poslu, u saobraćaju ili na bilo kom mestu na kome je, jadničak, mogao da bude izložen stresu, Ako su istraživanja tako pokazala, onda ste vi u pravu.
Turnbull Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 (edited) Čoveče pa to nije nikakav osnov za raspravu o jednom složenom pitanju koje obuhvata milione ljudi. A da ne pominjem da to iskustvo nije samo ograničeno, nego i biased. Koliko ste finih i čestitih ljudi sreli koji mrtvi ladni izgovaraju rečenice tipa - šta im fali? (Romima, LGBT, you name it), imaju sva prava, ja nikad nisam vid'o diskriminaciju. Pa ti je nećeš ni videti. Edited July 4, 2014 by Turnbull
Recommended Posts