Notorious Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 nabroj, ne vrdaj. a strelice znace nesto bezobrazno. Važi, pa da me prozivaš da zvučim kao Miss Iowa. Nemoj bezobrazno, moraću da prijavim na ispovesti.
Leia Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 et Leia Ali nije samo to u pitanju. Nisu se muškarci i žene sreli slobodno lebdeći u svemiru i onda odlučile da žive zajedno u svetu regulisanom ljudskim pravima. Nego su prvo živeli hiljadama godina u patrijarhatu, i u mnogim pogledima, još uvek žive u njemu. Nasilni mušlkarci ne čine samo individuani zločin nad konkretnom ženom, nego doprinose i očuvanju patrijarhata uopšte. To ti je kao sa huliganima i gej paradom - ovi prvi zapravo, iako su ubedljiva manjina, održavaju sistem u kome vlada homofobija, i u kojem ovi drugi ne smeju da pročetaju gradom. Ali ako većina ne uradi nešto po tom pitanju, manjina će određevitati u kakvom ćemo društvu živeti. ali patrijarhat u sasvim solidnom broju podrzavaju i zene (one na koje hella s pravom sikce). zapravo muskarci se u patrijarhatu slabo sta i pitaju u okviru porodice, u vaspitanju potomstva ucestvuju minimalno i to cisto kao neko namrgodjeno strasilo kojim mama preti nevaljaloj deci. njihov je posao i svrha da donesu pare i rintaju dok ne crknu ne bi li se ocuvala tzv. slika koju srecna porodica salje u svet/komsiluk. jedan tuzan poredak sve u svemu, za obe strane. 1
Miralem Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Važi, pa da me prozivaš da zvučim kao Miss Iowa. Nemoj bezobrazno, moraću da prijavim na ispovesti. ovako zvucis ko miss vranja nabroj.
sailorman Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Jbt, sad razmišljam, kako smo uopšte došli do nasilja? Koncept prava žena je zasnovan na ideji unapređenja položaja žena u svim oblastima u kojima su diskriminisane na osnovu roda. Ako Jozo Mujica misli da takvih oblasti nema, onda je svaka diskusija uzaludna.
JozoMujica Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Čekaj. Je l ti stvarno misliš da partnersko nasilje, na primer, nema rodnu dimenziju? Kako onda objašnjavaš činjenicu da su u 99.9% slučajeva partnerskog nasilja nasilnici muškarci a žrtve žene? Obzirom da taj procenat može da važi samo ukoliko pričamo o fizičkom nasilju, objašnjavam prosto - muškarci su, uglavnom, fizički snažniji. Što u nekim slučajevima koje znam nije sprečilo nežniju polovinu da premlati fizički jačeg ali nasilju nesklonog muškarca. Možda će zvučati arogantno, ali moram da te pitam da li si ikada u životu pročitao nešto na ovu temu? Ovo su ipak stvari o kojima ne možeš donositi zaključke na osnovu anegdotalnih primera iz svoje okoline. Mislim, konsenzus o tome da nasilje često ima rodnu dimenziju je toliko širok, da mislim da obuhvata i dobar deo desničara. Potpuno sam u zabezeku da iko iole razuman može da tvrdi suprotno. Ne, nisam nikada pročitao niti me zanima tema partnerskog nasilja. Ovo je diskusioni forum, što ne podrazumeva obavezu da se o svakoj temi razgovora koja se povede prethodno iščita tona literature. Ti si na topiku o računarima svojevremeno pitala šta je rtf, iako je bilo dovoljno da ta tri slova ukucaš u google, pa te niko nije smatrao nerazumnom, a jebeni format postoji već 27 godina. :) To što nasilje ima rodnu dimenziju - šta to tačno znači? Osoba Y bije osobu X samo zato što je osoba X ženskog pola? Izvini, ali može da postoji koliki god konseznus o tome među kime hoće, i dalje ću smatrati da osoba Y bije osobu X zato što je idiot koji će isto tako biti i osobu A, B ili C bez obzira na pol, šutnuti psa, gađati vazdušnom puškom goluba... , ukoliko je sigurna da neće trpeti posledice. E, sad, to što muškarci, iako slabiji, češće nego žene umeju da pokažu zube, pa nakon dobijenih batina na primer odu kući, uzmu pištolj i izbuše idiota je verovatno ono zbog čega je idiotu lakše da tresne par šamara ženi koja ga voli pa će mu oprostiti nego da se danima osvrće da ga onaj mali žgoljavi koga je izudarao ne zategne ciglom u glavu. No, otišli smo predaleko, ja sam samo reagovao na stereotip žene koja nakon teškog dana u memljivoj kancelariji (što i nije loše u odnosu na rudnik ili njivu) kuva ručak bojeći se da ne uznemiri nadrkanog muža kratkog fitilja. Znam da je takav stereotip u nekim slučajevima realnost, ali nisam znao da žene sudbonosno da izgovaraju pod prisilom.
Notorious Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Milerame, šta imaš protiv njenih preskordicija? Na koje od značenja reči preskordicija tačno misliš? Ono, čisto da znam je li vredno banovanja.
JozoMujica Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 (edited) Jbt, sad razmišljam, kako smo uopšte došli do nasilja? Koncept prava žena je zasnovan na ideji unapređenja položaja žena u svim oblastima u kojima su diskriminisane na osnovu roda. Ako Jozo Mujica misli da takvih oblasti nema, onda je svaka diskusija uzaludna. Voleo bih pošto nisam načitan iz odgovarajuće oblasti da mi se ukaže gde su to u Srbiji žene diskriminisane na osnovu roda. Pozitivnu diskirminaciju ponegde i zapažam ("izdajem stan devojkama", "potrebna žena za čuvanje deteta", "potrebna radnica", "lepotice, šta ćeš da popiješ" :)). Edited July 4, 2014 by JozoMujica
Turnbull Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Obzirom da taj procenat može da važi samo ukoliko pričamo o fizičkom nasilju, objašnjavam prosto - muškarci su, uglavnom, fizički snažniji. Što u nekim slučajevima koje znam nije sprečilo nežniju polovinu da premlati fizički jačeg ali nasilju nesklonog muškarca. Ne, nisam nikada pročitao niti me zanima tema partnerskog nasilja. Ovo je diskusioni forum, što ne podrazumeva obavezu da se o svakoj temi razgovora koja se povede prethodno iščita tona literature. Ti si na topiku o računarima svojevremeno pitala šta je rtf, iako je bilo dovoljno da ta tri slova ukucaš u google, pa te niko nije smatrao nerazumnom, a jebeni format postoji već 27 godina. :) To što nasilje ima rodnu dimenziju - šta to tačno znači? Osoba Y bije osobu X samo zato što je osoba X ženskog pola? Izvini, ali može da postoji koliki god konseznus o tome među kime hoće, i dalje ću smatrati da osoba Y bije osobu X zato što je idiot koji će isto tako biti i osobu A, B ili C bez obzira na pol, šutnuti psa, gađati vazdušnom puškom goluba... , ukoliko je sigurna da neće trpeti posledice. E, sad, to što muškarci, iako slabiji, češće nego žene umeju da pokažu zube, pa nakon dobijenih batina na primer odu kući, uzmu pištolj i izbuše idiota je verovatno ono zbog čega je idiotu lakše da tresne par šamara ženi koja ga voli pa će mu oprostiti nego da se danima osvrće da ga onaj mali žgoljavi koga je izudarao ne zategne ciglom u glavu. No, otišli smo predaleko, ja sam samo reagovao na stereotip žene koja nakon teškog dana u memljivoj kancelariji (što i nije loše u odnosu na rudnik ili njivu) kuva ručak bojeći se da ne uznemiri nadrkanog muža kratkog fitilja. Znam da je takav stereotip u nekim slučajevima realnost, ali nisam znao da žene sudbonosno da izgovaraju pod prisilom. U pravu si, same su krive. Niko ih nije terao da se udaju za nasilnike.
kobni zelaya Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Na koje od značenja reči preskordicija tačno misliš? Ono, čisto da znam je li vredno banovanja. Na ovo na koje je i mislila Miss Vranja kad je to rekla. Mislio sam na nju, ne na tebe.
Amelija Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Voleo bih pošto nisam načitan iz odgovarajuće oblasti da mi se ukaže gde su to u Srbiji žene diskriminisane na osnovu roda. eno ti pre par strana su pisale neke forumašice kako imaju manju platu samo zato što su žene ti naravno možeš da veruješ, a ne moraš ja inače nikada to nisam doživela, verovatno zato što se plate obračunavaju specifično, ali sam zato imala grdnih problema da dokažem da ja zaista hoću da radim puno radno vreme (uz punu platu) a ne 50% ili 70% ili 80% (vremena i novaca)
sailorman Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 (edited) Ne, nisam nikada pročitao niti me zanima tema partnerskog nasilja. Ovo je diskusioni forum, što ne podrazumeva obavezu da se o svakoj temi razgovora koja se povede prethodno iščita tona literature. Ti si na topiku o računarima svojevremeno pitala šta je rtf, iako je bilo dovoljno da ta tri slova ukucaš u google, pa te niko nije smatrao nerazumnom, a jebeni format postoji već 27 godina. :) Oh, kakva fantastična analogija! Ja sam došla da pitam o nečemu o čemu ništa ne znam, a ti si došao da se blamiraš. Jako si uporan i zadrt u svojim tvrdnjama, s obzirom da je reč o oblasti koja te uopšte ne zanima. Da, rodna dimenzija nasilja podrazumeva da je rod jedan od uzroka nasilja. Ali, ko što rekoh, ne umem da diskutujem sa osobom koja smatra da diskriminacija žena ne postoji, a kad joj se ukaže da postoje brojna istraživanja koja govore o tome da postoji, kaže: mene istraživanja ne zanimaju, ja znam najbolje. Na osnovu čega ti uopšte izvodiš svoje zaključke? Na osnovu primera iz komšiluka? Edited July 4, 2014 by sailorman
Notorious Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Na ovo na koje je i mislila Miss Vranja kad je to rekla. Mislio sam na nju, ne na tebe. Sad sam odslušala. Izvini.
braca Posted July 4, 2014 Posted July 4, 2014 Koliko žena imamo u vrhu piramide u politici, ekonomiji, društvu? Koliko žena predsednika stranke, generalnih direktora, vlasnika velikih kompanija, glavnih u bilo kojoj oblasti? Da podsetim, žene u Srbiji čine dosta više od 50% populacije.
Recommended Posts