Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted

Израз "извршна функција" обухвата разне сложене когнитивне процесе и потпроцесе.

Ne samo da obuhvata, nadređen im je. 

Posted (edited)

Potpada pod drugu, lokalniju, krovnu kategoriju.

:) Pa ne, nego su sve to razne vrste prava. Logički bi valjda prava bila nekakva kategorija pod koju sva ta prava potpadaju. Ali opet, može se onda tako reći, a ne "krovna konstrukcija".

Meni se čini da ti sad prosto koristiš jednu gramatičku konstrukciju koja nije iz našeg jezika (a bukvalan je prevod engleske "umbrella" konstrukcije, kako je objasnio Rasejah)i pokušavaš da podvedeš smisao pod nju. Što nije nikakav zločin, a i vidim da ljudi tako govore, ma šta ja mislio. :) Otišli smo u debeo trol, ovo je već za topik Jezičke nedoumice.

A kome je krov nadređen? Kako se iz "krovni" dobija nadređenost? :)

Edited by kobni zelaya
Posted

Како онда? Можда

У извршне функције спадају и ... ?

Posted (edited)

:) Pa ne, nego su sve to razne vrste prava. Logički bi valjda prava bila nekakva kategorija pod koju sva ta prava potpadaju. Ali opet, može se onda tako reći, a ne "krovna konstrukcija".

Meni se čini da ti sad prosto koristiš jednu gramatičku konstrukciju koja nije iz našeg jezika (a bukvalan je prevod engleske "umbrella" konstrukcije, kako je objasnio Rasejah)i pokušavaš da podvedeš smisao pod nju. Što nije nikakav zločin, a i vidim da ljudi tako govore, ma šta ja mislio. :) Otišli smo u debeo trol, ovo je već za topik Jezičke nedoumice.

A kome je krov nadređen? Kako se iz "krovni" dobija nadređenost? :)

Ovaj debeli off je i krenuo od moje nedoumice oko termina. Ne branim krvlju njegovu upotrebu nego ne znam bolji. 

Ljudska prava su, onako kako ja to vidim, krovna (evo je opet) kategorija koja se odnosi na univerzalna prava čoveka, a ustav krovna (ujaaa!) kategorija koja uređuje odnose u konkretnom društvu. Nemam  dilemu oko sadržaja ili smisla nego oko načina da ga terminološki odredim. 

edit: @расејан 

Ne može. One su capo di tutti capi ostalih funkcija i neophodno je da se to naglasi. 

Edited by Notorious
Posted

Ovaj debeli off je i krenuo od moje nedoumice oko termina. Ne branim krvlju njegovu upotrebu nego ne znam bolji. 

Ljudska prava su, onako kako ja to vidim, krovna (evo je opet) kategorija koja se odnosi na univerzalna prava čoveka, a ustav krovna (ujaaa!) kategorija koja uređuje odnose u konkretnom društvu. Nemam  dilemu oko sadržaja ili smisla nego oko načina da ga terminološki odredim.

Dobro je što si pomenula ustav koji je "vrhovni pravni akt", tako da je tu bolje tako reći. (recidiv davnog studiranja prava u pokušaju :) )

A ovo prvo može da se kaže jednostvnije - Ljudska prava obuhvataju sva univerzalna prava čoveka.

Posted

Dobro je što si pomenula ustav koji je "vrhovni pravni akt", tako da je tu bolje tako reći. (recidiv davnog studiranja prava u pokušaju :) )

A ovo prvo može da se kaže jednostvnije - Ljudska prava obuhvataju sva univerzalna prava čoveka.

Ključ je u značenju termina vrhovni. Ako kažeš da ustav obuhvata štagod obuhvatao, ne naglašavaš njegovu "vrhovnost". 

Posted

dilema je izgleda u nepreciznim terminima

Posted

Ključ je u značenju termina vrhovni. Ako kažeš da ustav obuhvata štagod obuhvatao, ne naglašavaš njegovu "vrhovnost".

Pa nisi rekla "Ustav obuhvata...." već "uređuje odnose" Ustav je vrhovni pravni akt koji uređuje odnose u konkretnom društvu.

Usput

edit: @расејан 

Ne može. One su capo di tutti capi ostalih funkcija i neophodno je da se to naglasi.

Ne razumem - ko je capo di tutti capi ostalih funkcija - izvršne funkcije ili termin?

Posted

Nebitno je kako je naziv nastao. Ako je uvredljiv za neke od onih na koje se odnosi, bolje ga je ne koristiti. Ni naziv Siptar nije uvredljiv sam po sebi, niti je imao takvu konotaciju na pocetku.

Zapravo vracamo se na temu Ciganin/Rom, i zlatno pravilo je ono Vasino: ako je za subjekt nazivanja uvredljivo nemoj ga koristiti.

Posted

Pa nisi rekla "Ustav obuhvata...." već "uređuje odnose" Ustav je vrhovni pravni akt koji uređuje odnose u konkretnom društvu.

Usput

Ne razumem - ko je capo di tutti capi ostalih funkcija - izvršne funkcije ili termin?

Ti si to formulisao preciznije od mene, upotrebivši sintagmu vrhovni pravni akt. Ja želim da kažem to isto za univerzalna ljudska prava ili izvršne funkcije bez upotrebe reči vrhovni. 

Izvršne funkcije, ne termin. 

Posted

Ti si to formulisao preciznije od mene, upotrebivši sintagmu vrhovni pravni akt. Ja želim da kažem to isto za univerzalna ljudska prava ili izvršne funkcije bez upotrebe reči vrhovni. 

Izvršne funkcije, ne termin. 

Bilo je prvo ovo

The term ‘executive function’ is used as an umbrella for various complex cognitive processes and sub-processes.

Što znači: Izraz "izvršna funkcija" obuhvata kompleks raznih kognitivnih procesa i podprocesa.

A ako je ovo: "Izvršna funkcija je capo di tutti capo raznih kognitivnih procesa i podprocesa."

Onda je : "Izvršna funkcija upravlja raznim kognitivnim procesima i podprocesima." Ili "Izvršna funkcija je nadređena raznim kognitivnim procesima i podprocesima."

Kako god okreneš krov ti ništa ne daje. Odoh da spavam, možemo sutra da nastavimo, ako bude bilo volje. :)

Posted

:D Jao, da znaš čime se uglavnom bavim, ne bi me tako nešto pitao. Ja se bavim dosta benignijim stvarima, da tako kažem i moju publiku realno slabo zanima tematika političke korektnosti. Samo toliko mogu da kažem. :)

nonsens :fantom:

Posted

Ljudska prava su krovni konstrukt koji sadrži dečja, ženska, prava manijna itd.

Pokušala sam da ilustrujem relativnost značaja rodno specifične terminologije, ne da opišem život prosečne žene u Srbiji. 

Prirodna podela posla je, iz mog ugla gledano, sve samo ne prirodna. 

Iako me ovih dana pritiskaju razni dedlajnovi pa svako malo bežim na forum, ne bih svoj posao menjala za održavanje kućice u cveću. I mislim da to ne zavisi od pameti. 

edit:slovo

Postoje li i muška prava? Pitam, ne znam.

A što se tiče preferencija posao / kuća, da, loše sam se izrazio, ne zavisi od pameti.

Posted

Postoje li i muška prava? Pitam, ne znam.

A koji put o ovome? To je kao da pitaš da li postoje prava nacionalne većine kad, eto, već postoje prava nacionalnih manjina.