Notorious Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 (edited) Ako mogu nešto da izjavim za televiziju, kao Šumadinac generacijama unazad, više mi smeta kad me neko nazove Srbinom (jer se osećam anacionalno) nego Srbijancem (što smatram geografskom odrednicom isto kao i Šumadinac, samo što se odnosi na veću teritoriju, od Save i Dunava na Severu do Kosova na jugu. Notorius, kako smo došli do toga da ljudska prava delimo na muška i ženska? :( Onaj tvoj post je zvučao kao da je pravilo da žene žive tako kako si opisala. O ženama kojima sam okružen nemam takav utisak, a na nasilje nad ženama se u mom okruženju (a ima raznih starosnih i socijalnih kategorija) gleda sa prezirom, kao i na svaki drugi vid nasilja. Nasilje nad muškarcima koje vrše muškarci je, bar se meni čini, češći slučaj nego nasilje nad ženama i nije problem samo muškaraca već čitavog ljudskog roda, problem proizašao iz fizičke kometitivnosti potpuno nepotrebne u savremenom svetu. Ne vidim zašto od čoveka koji je u stanju da se nasilno ponaša prema drugom muškarcu bilo ko očekuje da se prema ženi ponaša drugačije, posebno svojoj ("Ali sudija, šta je problem, pa moju sam ženu premlatio?"). Sa druge strane znam i dosta slučajeva gde se u tvojoj priči mogu opušteno zameniti uloge, sa izuzetkom dela o kratkofitiljnosti (ako se odnosio na fizičku komponentu nasilja), a ponekad ni toga ne izostaje. Što se tiče ostalog - zaposlenost i slično - ima tu malo i do interesovanja i donekle "prirodne" podele posla - ako porodica može udobno da živi i žena ne mora da radi a pri tome želi da se posveti vaspitanju dece ili uređenju kuće, dvorišta (lično bih radije sređivao kuću i dvorište nego sedeo za kompom u memljivoj kancelariji što trenutno radim), pametna žena neće da juri posao, kao ni pametan muškarac, uostalom. :) Ljudska prava su krovni konstrukt koji sadrži dečja, ženska, prava manijna itd. Pokušala sam da ilustrujem relativnost značaja rodno specifične terminologije, ne da opišem život prosečne žene u Srbiji. Prirodna podela posla je, iz mog ugla gledano, sve samo ne prirodna. Iako me ovih dana pritiskaju razni dedlajnovi pa svako malo bežim na forum, ne bih svoj posao menjala za održavanje kućice u cveću. I mislim da to ne zavisi od pameti. edit:slovo Edited July 3, 2014 by Notorious
Sestre Bronte Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Iako me ovih dana pritiskaju razni dedlajnovi pa svako malo bežim na forum, ne bih svoj posao menjala za održavanje kućice u cveću. I mislim da to ne zavisi od pameti. menjao bih odmah, ali bez cveća, alergičan sam na tu mirišljavu napast nikada neću razumeti ljude koji vole posao valjda je uvek bolje raditi ništa nego nešto
Miralem Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 mene licno vredja ako me zovu "miralem". to sto sam ja sebe tako nazvao ne znaci da i drugi mogu tako da me zovu.
Paul Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Ljudska prava su krovni konstrukt koji sadrži dečja, ženska, prava manijna itd. Pokušala sam da ilustrujem relativnost značaja rodno specifične terminologije, ne da opišem život prosečne žene u Srbiji. Prirodna podela posla je, iz mog ugla gledano, sve samo ne prirodna. Iako me ovih dana pritiskaju razni dedlajnovi pa svako malo bežim na forum, ne bih svoj posao menjala za održavanje kućice u cveću. I mislim da to ne zavisi od pameti. edit:slovo deadline se kaze :D
Notorious Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 menjao bih odmah, ali bez cveća, alergičan sam na tu mirišljavu napast nikada neću razumeti ljude koji vole posao valjda je uvek bolje raditi ništa nego nešto Eto, kako god okreneš, nečija su ljucka prava (na rad ili nerad) ugrožena.
Notorious Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 deadline se kaze :D Ju, obrukah se! Deder napiši to još koji put boldovano i u većem formatu (fontu) ne bih li uvežbala.
Notorious Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 I tako se okončala jedna obećavajuća prosvetiteljska misija.
Notorious Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Pa, iskreno da ti odgovorim, u tom slučaju mi nije jasno zašto si se upustio u misiju korigovanja mog pišionakokakogovoriš pristupa engleskom jeziku. Neko maliciozan bi mogao da pomisli da se podsmevaš i ugrožavaš mi ljucko pravo da se izražavam onako kako želim.
Yoda Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Namenski, izaberi zanimaciju: troskok ili kalemegdanski šah. Ili nešto treće. Sledeći put za stalkerski kulovluk dobijaš hlađenje. Obavezno me zaobidji.
Notorious Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Tenzije i diskriminacija na delu na temi o političkoj korektnosti. Ilustrativno.
Töölönlahti Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 Ma kakve tenzije, Yoda tako uvek kada ga neko konfrontira prilikom forsiranja impresija i vaspitanjem stečenih normi kao univerzalnih istina.
Miralem Posted July 3, 2014 Posted July 3, 2014 upravo ova diskusija pokazuje zasto je pc govor bulja. eto, i oko poprilicno neutralnog termina srbijanac se ne mozemo dogovoriti, uvek ce biti nekih koji ce se vredjati kad ih se tako naziva. i uvek ce biti drugih, koji ce svaki novi naziv upotrebljavati pezorativno, i tako u krug. i "srbin", ako se izgovori sa gadljivim izrazom, moze biti (i jeste) uvredljiv, a gospoda (i gospodese) aktivisti/ce bi onda mogli da zahtevaju da se to ime vise ne koristi. pa ce izmisliti neko novo koje zvuci kretenski a mene zvati rasistom ako ne zelim da ga rabim.
Recommended Posts