Jump to content
IGNORED

Politička korektnost

čekmeže

Recommended Posts

Posted

a i pravo kazes :lolol:  nije ni cudo sto se o celoj toj tupavoj stvari i ne moze doci do neki razumnih zakljucaka

Posted

slijedi crnjak

ko cigani smo   :D

Posted

Nebitno je kako je naziv nastao. Ako je uvredljiv za neke od onih na koje se odnosi, bolje ga je ne koristiti. Ni naziv Siptar nije uvredljiv sam po sebi, niti je imao takvu konotaciju na pocetku.

Ne, ovde je očigledno da izraz nije uvredljiv, već da se teza da je izraz uvredljiv uvedena kao politički odgovor na ponovono uvođenje izraza. Ljudi neće da ih zovu Srbijanci, zato što hoće da ih zovu Srbi. Ili to ili je prosto uvredljiv zbog toga što nije onaj koji ljudi hoće. Onda je pitanje zbog čega se taj izraz reafirmiše u Hrvatskoj, EU, 21. vek.

Posted (edited)

Ako budemo na ovoj temi ulazili u poreklo odredjenih etnonima, onda smo na klizavom terenu, jer bi to moglo opasno da zasvrbi i neke ovde koji u nazivu Srbijanac ne vide nista ili malo sta uvredljivo.

Govorim iskljucivo u danasnjoj kontekstualizaciji, koju vrlo lepo primecuje Jergovic. Samo to kukavicje jaje nije od juce i cak u onom  kroatofilnom vikipedijskom objasnjenju u vezi sa koriscenjem termina lepo se vidi da je KundK monarhija jako pazila da se povuce crta izmedju Srba u autonomnoj/nezavisnoj drzavi i Srba koji su bili njeni drzavljani. Kod Branka Radicevica, Vuka, Srba u Juznoj Ugarskoj (Vojvodini u jednom periodu)  itd mora da se vodi racuna o tadasnjoj kontekstualizaciji i koriscenju termina Srbijanac kao regionalne odrednice. Naravno, termin Srbijanac koristi se i u Crnoj Gori, ali da bi se pre svega napravila razlika izmedju njih i Crnogoraca, gde se ne dovodi u pitanje pripadnost srpskoj naciji i jednih i drugih (političko-dinastičke razmirice, dogadjaji u WW1 i ostalo sto je kasnije sledilo je prica za sebe).

Termin Srbijanac u doba Titove Jugoslavije vrlo je često umao pežorativno značenje za stanovnike tzv. Uže Srbije, preciznije Srbe iz Uže Srbije, posebno od šezdesetih i sedamdesetih godina. Medijskom kampanjom u drugim republikama termin se toliko odomaćio da je postao deo svakodnevne upotrebe i od strane Srba koji su živeli u tim republikama. Ustavnim emancipacijama™ Vojvodine termin takodje dobija široku upotrebu, dok se izmedju dva rata uglavnom koristio medju retkim pripadnicima političke elite na tom prostoru.

Zato uvek treba biti oprezan kada se porodične istine™ koriste kao dokaz za ovu priču.

Edited by Yoda
Posted

meni nije uvredljivo kada mi kažu srbijanac, ali blanko otpišem ma koga ko voli taj otklon

dođe sasvim lepo kao neka izjava o namerama, lošim

Posted

meni nije uvredljivo kada mi kažu srbijanac, ali blanko otpišem ma koga ko voli taj otklon

dođe sasvim lepo kao neka izjava o namerama, lošim

Naravno.

Posted

uostalom, otkud vama ideja da je stanovnicima srbije koji su igrom slucajnosti poreklom iz srbije generacijama izraz srbijanac - uvredljiv? imate li neko istrazivanje ili je to samo privatni stav?

Da parafraziram Vasu:

Dakle nije ti dovoljno... to što u našoj zemlji ne postoji nijedno jedino udruženje Srba koje upotrebljava izraz Srbijanac u svom statutu i programskim dokumentima, a kamoli u imenu?

Posted

zabe i leteci tanjiri, el se tako kaze?

Posted

Pali. Zaobidji. Ne smaraj. Ne drami. Ne podmeći. Ne koristi poluistine.

Ako budemo na ovoj temi ulazili u poreklo odredjenih etnonima, onda smo na klizavom terenu, jer bi to moglo opasno da zasvrbi i neke ovde koji u nazivu Srbijanac ne vide nista ili malo sta uvredljivo.

Govorim iskljucivo u danasnjoj kontekstualizaciji, koju vrlo lepo primecuje Jergovic. Samo to kukavicje jaje nije od juce i cak u onom  kroatofilnom vikipedijskom objasnjenju u vezi sa koriscenjem termina lepo se vidi da je KundK monarhija jako pazila da se povuce crta izmedju Srba u autonomnoj/nezavisnoj drzavi i Srba koji su bili njeni drzavljani. Kod Branka Radicevica, Vuka, Srba u Juznoj Ugarskoj (Vojvodini u jednom periodu)  itd mora da se vodi racuna o tadasnjoj kontekstualizaciji i koriscenju termina Srbijanac kao regionalne odrednice. Naravno, termin Srbijanac koristi se i u Crnoj Gori, ali da bi se pre svega napravila razlika izmedju njih i Crnogoraca, gde se ne dovodi u pitanje pripadnost srpskoj naciji i jednih i drugih (političko-dinastičke razmirice, dogadjaji u WW1 i ostalo sto je kasnije sledilo je prica za sebe).

Termin Srbijanac u doba Titove Jugoslavije vrlo je često umao pežorativno značenje za stanovnike tzv. Uže Srbije, preciznije Srbe iz Uže Srbije, posebno od šezdesetih i sedamdesetih godina. Medijskom kampanjom u drugim republikama termin se toliko odomaćio da je postao deo svakodnevne upotrebe i od strane Srba koji su živeli u tim republikama. Ustavnim emancipacijama™ Vojvodine termin takodje dobija široku upotrebu, dok se izmedju dva rata uglavnom koristio medju retkim pripadnicima političke elite na tom prostoru.

Zato uvek treba biti oprezan kada se porodične istine™ koriste kao dokaz za ovu priču.

Slusaj, da ti i ja ovde nesto raspravimo: ja sam covek koji je dobrano presao 60 (i slovima: sezdeset) godinica tako da meni tesko mozes da prodas price o pezorativnom ovom ii onom ili da nije bilo kako je bilo nego onako kako pise kod tebe.

Tvoja predavanja o socijalizmu i KuK manevrima da se Srbijancem nazove ovaj ili onaj su duplo golo, naucena iz intelektualnih i istorijskih poluproizvoda devedesetih, proizvedenih najvecim delom od strane onih koji su, samo koju godinu pre, mirne duse i savesti predavali neke sasvim druge istorije.

Njih prepustam tebi.

Ima nesto drugo, mnogo tuznije: sedeo sam za istim stolom sa ljudima koji su komunizmu dugovai sve i sa onima kojima je komunizam oduzeo sve, kao i sa onima koji su zaglavili Goli otok i onima koji su ih tamo poslali, cesto se radilo o ljudima iz iste familije. Nikog, ama bas nikog nisam cuo da sa toliko otrova i zlobe prica o materiji o kojoj ti suvereno iznosis svoja neprikosnovena misljenja pokupljena po literaturama devedesetih.

Dede koje sam pomenuo, a koje ti odbacujes sa primerenim podsmehom, ljudi koji su nas mlatili, kupovali nam prve Poltikine zabavnike i prve cigarete, koji su se secali pokraj puta smrznutih svojih drugova u cijim su ustima svetlucali zlatnici noseni za zlu ne trebalo, i koji su se dobro, odlicno secali da su ih tada u CG zvali Srbijancima koj dodjose i nekuda odose, njihovi sinovi koje su u zimu 1942. takodje docekali kao Srbijance po Bosni, da preskocis sada i ubuduce.

Nikakvi konstrukti poduprti napomenicom o klizavom terenu tu ne pomazu, nikakve price o kontekstualizacijama i ostale mudre recenice takodje: floskule da je Tito sedamdesetih ili kad vec rece uvalio srbijanstinu sve se dogovarajuci sa svojim KuK pobratimima takodje.

Nije tako bilo, i tu pricu zadrzi za vremena kad su se takve price servirale i primale, za slavne devedesete kada su tu istoriju koju ti sada pokusavas da prodas pisali likovi koji su hladili jaja po naucnim institutima i akademijama sve se trudeci da opravdaju sebe i svoje ladolezovanje.

Sebe oprali nisu, ali su tebe i tebi slicne navukli na neke arheoloske istorije; meni ni u dzep ni i dzepa, a ti nastavi, mozda zasenis neku prostotu.

Kontekstualno. 

Posted (edited)

Ako mogu nešto da izjavim za televiziju, kao Šumadinac generacijama unazad, više mi smeta kad me neko nazove Srbinom (jer se osećam anacionalno, poreklom sam Srbin ali mi to ništa ne znači) nego Srbijancem (što smatram geografskom odrednicom isto kao i Šumadinac, samo što se odnosi na veću teritoriju, od Save i Dunava na Severu do Kosova na jugu.

Notorius, kako smo došli do toga da ljudska prava delimo na muška i ženska? :(

Onaj tvoj post je zvučao kao da je pravilo da žene žive tako kako si opisala. O ženama kojima sam okružen nemam takav utisak, a na nasilje nad ženama se u mom okruženju (a ima raznih starosnih i socijalnih kategorija) gleda sa prezirom, kao i na svaki drugi vid nasilja. Nasilje nad muškarcima koje vrše muškarci je, bar se meni čini, češći slučaj nego nasilje nad ženama i nije problem samo muškaraca već čitavog ljudskog roda, problem proizašao iz fizičke kometitivnosti potpuno nepotrebne u savremenom svetu.

Ne vidim zašto od čoveka koji je u stanju da se nasilno ponaša prema drugom muškarcu bilo ko očekuje da se prema ženi ponaša drugačije, posebno svojoj ("Ali sudija, šta je problem, pa moju sam ženu premlatio?").

Sa druge strane znam i dosta slučajeva gde se u tvojoj priči mogu opušteno zameniti uloge, sa izuzetkom dela o kratkofitiljnosti (ako se odnosio na fizičku komponentu nasilja), a ponekad ni toga ne izostaje.

Što se tiče ostalog - zaposlenost i slično - ima tu malo i do interesovanja i donekle "prirodne" podele posla - ako porodica može udobno da živi i žena ne mora da radi a pri tome želi da se posveti vaspitanju dece ili uređenju kuće, dvorišta (lično bih radije sređivao kuću i dvorište nego sedeo za kompom u memljivoj kancelariji što trenutno radim), pametna žena neće da juri posao, kao ni pametan muškarac, uostalom. :)

Edited by JozoMujica
Posted

zabe i leteci tanjiri, el se tako kaze?

Kaze se solidna indicija o tome kako bi gradjani Srbije srpskog porekla zeleli da ih  zovu.

Posted

Kaze se solidna indicija o tome kako bi gradjani Srbije srpskog porekla zeleli da ih  zovu.

pa eto, izmedju zaba i letecih tanjira ima i solidnih indicija, oke    :D

Posted

pa eto, izmedju zaba i letecih tanjira ima i solidnih indicija, oke     :D

Nemas pojma.

folkmanis_puppet_froginspaceship_2837.jp