Krampa Posted June 21, 2014 Posted June 21, 2014 Nemam neki PPP naziv za temu ali znam da forumom vladaju vrlo bistri moderatori pa neka prekrste u nesto odgovarajuce. Pokusavam skupiti lovu za jedan veliki teleradio analogni tanjir koji ce pokusati da emituje mali mini mikro elekroimpuls u srbalje i ostale stanovnike regije, pa da pocnu da koriste tzv. Critical Thinking. Eh, sada prije no sto pocnem da trazim lovu moram da ispitam da li to postoji u nasim ljudima. Ja sam ubjedjen da to nikada nije ni zazivjelo, a mnogi mi govore da je to redovna praksa i da stanovnik Regije umije da razmislja. Ozbiljno, interesuje me da li je i koliko je zastupljen kritikal tinking na nasim prostorima? A Definition Critical thinking is that mode of thinking — about any subject, content, or problem — in which the thinker improves the quality of his or her thinking by skillfully analyzing, assessing, and reconstructing it. Critical thinking is self-directed, self-disciplined, self-monitored, and self-corrective thinking. It presupposes assent to rigorous standards of excellence and mindful command of their use. It entails effective communication and problem-solving abilities, as well as a commitment to overcome our native egocentrism and sociocentrism. http://www.criticalthinking.org/pages/our-concept-and-definition-of-critical-thinking/411 Evo i mali vidoje info uradak za one koje mrzi citati:
Lord Protector Posted June 21, 2014 Posted June 21, 2014 (edited) Bolje ti je da valjaš neku drugu robu u regionu nego kritičko mišljenje. Slaba je potražnja... :D majke ti, kome ti ovo da prodaš ođe: KRITIKA (grč. krino = razdvajam, biram, sudim; kritike tehne = veština prosuđivanja) U filozofiji i nauci, delatnost analize, procenjivanja i izricanja valjanih vrednosnih sudova o suštinskim karakteristikama nekog predmeta (pojava, ideja, teza, teorija), zasnovanih na temeljnom i svestranom poznavanju predmeta o kojem se sudi. Dobra k. nekog naučnog dela podrazumeva negativno vrednovanje onoga što je u njemu slabo, neutemeljeno, dogmatsko, logički nekonzistentno i neplodno, kao i afirmaciju onoga što je racionalno i empirijski utemeljeno, kreativno i plodotvorno. Za lucidnu i nepristrasnu k. u društvenim naukama potrebno je, osim znanja, često i posebna intelektualna obdarenost, poštenje i lična hrabrost. Edited June 21, 2014 by slow
Krampa Posted June 21, 2014 Author Posted June 21, 2014 (edited) Bolje ti je da valjaš neku drugu robu u regionu nego kritičko mišljenje. Slaba je potražnja... :D majke ti, kome ti ovo da prodaš ođe: KRITIKA (grč. krino = razdvajam, biram, sudim; kritike tehne = veština prosuđivanja) U filozofiji i nauci, delatnost analize, procenjivanja i izricanja valjanih vrednosnih sudova o suštinskim karakteristikama nekog predmeta (pojava, ideja, teza, teorija), zasnovanih na temeljnom i svestranom poznavanju predmeta o kojem se sudi. Dobra k. nekog naučnog dela podrazumeva negativno vrednovanje onoga što je u njemu slabo, neutemeljeno, dogmatsko, logički nekonzistentno i neplodno, kao i afirmaciju onoga što je racionalno i empirijski utemeljeno, kreativno i plodotvorno. Za lucidnu i nepristrasnu k. u društvenim naukama potrebno je, osim znanja, često i posebna intelektualna obdarenost, poštenje i lična hrabrost. znam da je mnogo optimisticno :D ali ajd... nisam se mnogo bavio sa temom ali koliko sam razumio, primarno se koristi u obrazovanju. na drugu stranu koristi se dosta kao mehanizam u svakodnevnici. ima simpatican gajd za djecu (pdf): http://www.criticalthinking.org/TGS_files/SAM-childrensguide2005.pdf Edited June 21, 2014 by Krampa
Bojan Posted June 23, 2014 Posted June 23, 2014 Nije li dodavanje ovakvih atributa mišljenju upravo suprotno suštini mišljenja?
Recommended Posts