Jump to content
IGNORED

firma na poklon (prodaju)


hazard

Recommended Posts

Aj da probam ovde...

 

Imam u svom 100%-nom vlasnistvu firmu - d.o.o. - koja je inicijalno zamisljena kao cerka firma inostrane firme ciji sam suvlasnik (zbog toga sto su obe firme registrovane u isto vreme, i zbog toga sto je bilo potrebno da krene da se radi odma, firma u Srbiji se vodi na mene a ne na firmu u inostranstvu), za potrebe angazovanja programera (dakle outsourcing/nearshoring, ta varijanta). Firma je dakle registrovana za delatnost 6201 (racunarsko programiranje). Medjutim, potreba za angazovanjem ljudi u Srbiji je prestala i ta firma pocinje da nam bude nepotrebni trosak.

 

Ukratko, zelim da je prodam nekome, tj. de fakto je poklonim - prodao bi je za iznos novca na njenom tekucem racunu (ja bi se potrudio da to pre prodaje snizim na sto manju sumu), + bi kupac pokrio administrativne troskove transakcije. Zasto ovako? Zato sto je proces likvidacije firme komplikovan, dug, i skup.

 

Firma ima jednog zaposlenog trenutno - mene - i ja nestajem sa prodajom (direktor sam).

 

Takodje, neophodno je pre prodaje promeniti ime (jer ima isto ime kao firma u inostranstvu i dozvolu da ga koristi ugovorom koji bi se prodajom raskinuo) - dakle ja bi odradio promenu imena po zelji kupca (mogao bi i troskove toga da pokrijem, no to ostavimo ako dodjemo do razgovora o tome).

 

Firma je registrovana na adresu knjigovodje (B. Brdo, Cukarica - to kosta 50 eura mesecno) jer je sam u vreme osnivanja i dalje ziveo u inostranstvu pa je to bilo prakticno. Naravno kupac moze firmu preregistrovati gde zeli, pa taj trosak lako nestaje. Samog knjigovodju placam 100 evra mesecno, al opet, nista kupca ne obavezuje da nastavi saradnju sa njim.

 

OK, jasno je sta ja dobijam. Sta dobija kupac?

 

- firmu koja postoji vec godinu i po dana i koja je potpuno "cista" - nema dugovanja, nema potrazivanja, sve svoje obaveze je uvek ispunjavala na vreme itd. (sve ovo lako moze da proveri na sajtu APRa a i ja mogu dokumentaciju da dostavim) - ovo moze biti koristan resurs, cesto kada firma konkurise za neki posao ili kredit se pita koliko dugo postoji i koliko dugo se bavi svom delatnoscu

- ustedu novca (takse za osnivanje nove firme, itd.) i vremena (firma ima vec sve, racun i banci, pib, sertifikat za e-poreze - doduse to se vodi na knjigovodju - itd. itd.)

- pomoc od mene da se snadje u tim administrativnim stvarima oko osnivanja sopstvenog biznisa :)

 

Dakle ako se zainteresovani - ili znate nekog ko jeste - da zapocnete svoj IT/programerski biznis (ili imate firmu pa ocete da osnivate cerku firmu ili vam je potrebno d.o.o. zbog bilo kog razloga - pa na kraju i delatnost se moze promeniti koliko ja znam) - kontaktirajte me na PM.

 

Hvala!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...