Wednesday at 18:511 day 43 minutes ago, Tutankamon said:Ja pokusavam da proniknem u ruske motive i cini mi se da je ovo bio okidac a ne Arapsko prolece. I nije problem samo u raketnom stitu nego u tome sto je i Rusija predlagala da i ona bude pokrivena istim ali je odbijena. Stit nije bio napravljen jer je ocigledno nefunkcionalan sa ovolikim razvojem raketa.. Raketni stit je samo deo problema, i sam za sebe ne znaci nista. Mislim da je Spooky u pravu, okidac je bio arapsko prolece razvlacenje mrtvog Gadafija i histericni smeh u Belom Domu.Tad su shvatili da se ovi nece zaustaviti. Tad je Medvedev smenio Kudrina ministra finansija, koji se protivio vecem vojnom budzetu , inace veoma bliskog Putinu do danas, i veoma sposobnog. Tad pocinje i jace opoziciono prozapadno delovanje, Bolotnaya 2011-2013.A prvo zavrtanje srafa na slobodama u RF pocinje 2013...Sa prevratom u Kijevu sve definitvno ide u... .
Wednesday at 19:061 day 11 minutes ago, barba said:A Pan Duda se slika ispred cega na ovoj fotki, kartonskih kulisa?ćIspred AliExpress varijante onoga što je najavljivano. Nije ni za odbranu od Irana ili S.Koreje, a kamoli od ruskog arsenala. Ali treba nekako uzeti pare uplašenom narodu. Poljaci još i pre otvaranja mogli da se uvere da od ovoga nema neke koristi.11 minutes ago, barba said:Ceska je sama dala otkaz, u Rumuniji od 2016, ako se ne varam. U Poljskoj od 2024.Nakon, prvo aneksije, a potom i invazije na njima susednu zemlju. Tako da je jasno šta je ovde starije.5 minutes ago, barba said:Mislim da je Spooky u pravu, okidac je bio arapsko prolece razvlacenje mrtvog Gadafija i histericni smeh u Belom Domu.Tad su shvatili da se ovi nece zaustaviti.Što je najgore, tad su shvatili da se moraju zaustaviti. Još jednom su probali u Sirji i posle toga ništa, 10 godina. Nikad duži period neaktivnosti ni USA ni NATO zemalja. Ne isplati se, ima efikasnijih metoda. Ali Putinu je trebalo još 10 godina, milioni mrtvih, ranjenih i raseljenih, stotine milijardi bačenih nizašta da ukapira to. I sad posle svega toga, nema nazad. Neće valjda da kaže da se zajebao. Kao što su pričali Bler ili Šreder. Čak i kad nema posledica za takve, kao što je uvek slučaj.Okidač je verovatno guranje ruske opozicije i protesti u Moskvi u to vreme negde kad i arapsko proleće.
Wednesday at 19:391 day 20 minutes ago, Engineer said:Nakon, prvo aneksije, a potom i invazije na njima susednu zemlju. Tako da je jasno šta je ovde starije.Što je najgore, tad su shvatili da se moraju zaustaviti. Još jednom su probali u Sirji i posle toga ništa, 10 godina. Nikad duži period neaktivnosti ni USA ni NATO zemalja. Ne isplati se, ima efikasnijih metoda. Ali Putinu je trebalo još 10 godina, milioni mrtvih, ranjenih i raseljenih, stotine milijardi bačenih nizašta da ukapira to. I sad posle svega toga, nema nazad. Neće valjda da kaže da se zajebao. Kao što su pričali Bler ili Šreder. Čak i kad nema posledica za takve, kao što je uvek slučaj.Okidač je verovatno guranje ruske opozicije i protesti u Moskvi u to vreme negde kad i arapsko proleće.. 2013 kad je pocela gradnja u Rumuniji je po mojoj matematici starije od 2014, ... mozda je kod tebe drugacije. A ako je politicko resenje stiglo iste godine kad i zajednicko pritiskanje na crveno dugme Hilari i Lavrova reset odnosa, 2009 onda je sasvim jasno sta je starije.. Kad dodas tome da su se amerikanci zajebali , pa napisali na ruskom peregruzka sto ne znaci reset vec - OVERLOAD)))... Onda je ishod mogao biti samo jedan...
Wednesday at 20:011 day Vrlo je smehotreano kad pitas AI da li su AEGIS on shore lanseri u stanju da lansiraju Tomahawk,odgovor je ne,zavere teorije bla bla.A kad pitas da li M-41 VLS u Poljskoj moze da lansira Tomahawk,odgovor je da,zato je i rampa napravljena nesto duza da bi mogla da primo duzi projektil.
Wednesday at 21:181 day ranjenih i raseljenih. Ukupno. Ovako odokativno, ako se gledaju samo oni i njihovi najbliži članovi porodica, preko deset miliona ljudi spada u jednu od ove tri grupe. I još jedno 150 miliona indirektno trpi posledice ovog ludaka. Malo li je. I šta je postignutno? Ništa.1 hour ago, barba said:2013 kad je pocela gradnja u Rumuniji je po mojoj matematici starije od 2014, ... mozda je kod tebe drugacije.Onoliko pre aneksije koliko su i znali pre rata da će ga biti. Zna se ko vozi traktor, a ko otvara kapiju. Počeli su sa izgradnjom kad je stvar bila gotova, nisu se džabe spremali toliko. Mada ne vidim kako ovo u Rumuniji može biti pretnja za Rusiju, jedino ako su planirali da se šire na jug, jugoistok. Ali kome bi to palo na pamet.Da ne bude zabune, ne mislim ja ozbiljno da je USA politika cveće i drveće i da žele Rusiju jednaku njima. U najmanju ruku, znam da bi bili srećni da su u blatu, a zapravo jasno je i da vole da je poguraju u tom smeru. Ali i izgovori koji dolaze iz Rusije su bar podjednako jadni, a reakcije koje su kao odgovor na te pretnje su prekomerne. Kao da nisu odgovor, već planirane akcije. A što je sasvim jasno danas, ako nije bilo ranije.I te izjave i izgovori su donekle razumljivi kada rade banana države, ali u ovom slučaju je baš onako bedno, dok se istovremeno slavi slavna prošlost (nešto mi to poznato). Mislim, nije da su oni prvi u tome, a vidimo ni poslednji. Ali na kraju ispada da su svi oni penis na biciklu, mogu da prete babi svojoj, niko razuman ih ne shvata ozbiljno, niti očekuje išta pametno i smisleno od njih. Smejali smo se i smejemo se raspadu Britanije i Nemačke, i njihovim klovnovima u vrhu države. A na kraju se ispostavilo da je to danas standard, i da smo/su svi zapravo u "rugala se šerpa loncu" situaciji.Jedna država na svetu je bitno drugačija. Rusija to nije.
Yesterday at 09:341 day 12 hours ago, Engineer said:Jedna država na svetu je bitno drugačija. Rusija to nije.Koja je to drzava ?
19 hours ago19 hr Kina. Okružena neprijateljima, na celoj obali joj američka ili neprijateljska flota, na pola kopnenih granica se vode ratovi ili manji sukobi više od 50 godina, bar u 3-4 susedne države bila američka pešadija, imaju nerešen status jedne pokrajine, koja je neprijateljski raspoložena, 30-40 godina ih iskorišćavali kao jeftinu radnu snagu, ali su znali šta žele, šta mogu, napravili plan i drže se toga. I sad su najmoćnija država na svetu, prešišali su sve u svemu i mogu da rade šta hoće. Ali i dalje ne koriste silu. Na pitanje zašto Rusija nije pratila taj put, naravno u manjem obimu zbog 10x manje populacija (ali i 10x više resursa), odgovor je uglavnom - "to nije isto" ili "to tako ne može". Zašto? Zato.Ima još desetak država koje su delimično uspele nešto slično, ali su znatno manje imali su drugačije startne pozicije. Rusija je možda imala i bolju
17 hours ago17 hr 1 hour ago, Engineer said:Kina. Okružena neprijateljima, na celoj obali joj američka ili neprijateljska flota, na pola kopnenih granica se vode ratovi ili manji sukobi više od 50 godina, bar u 3-4 susedne države bila američka pešadija, imaju nerešen status jedne pokrajine, koja je neprijateljski raspoložena, 30-40 godina ih iskorišćavali kao jeftinu radnu snagu, ali su znali šta žele, šta mogu, napravili plan i drže se toga. I sad su najmoćnija država na svetu, prešišali su sve u svemu i mogu da rade šta hoće. Ali i dalje ne koriste silu. Na pitanje zašto Rusija nije pratila taj put, naravno u manjem obimu zbog 10x manje populacija (ali i 10x više resursa), odgovor je uglavnom - "to nije isto" ili "to tako ne može". Zašto? Zato.Ima još desetak država koje su delimično uspele nešto slično, ali su znatno manje imali su drugačije startne pozicije. Rusija je možda imala i boljuzasto USA nije pratila taj put?
16 hours ago16 hr Pa... ja bih rekao da je Kina koristila silu koliko je mislila da moze. Imali su rat sa Indijom koji su dobili. Rat sa Vjetnamom koji su izgubili. Uleteli u Severnu Koreju da je spasu od kolapsa pred USA trupama. A da i rat sa SSSR-om. Sada grade vestacka ostrva po Juznom Kineskom Moru i terorisu brodove pa i avione tamo gde smatraju da je njihovo. Skoro su uleteli u Butan i ladno preuzeli dve pokrajine koje imaju strateski znacaj i tamo izgradili svoje gradice i postavili vojsku. Pakistan im dao deo Kasmira pa se i tamo smestili. Bilo je pre 2-3 godine i uletanje u Burmu ali to je zasluzeno, previse se osilili lokalni warlordovi tamo i poceli da kidnapuju Kineze preko grane. Ratuju Kinezi non stop samo bih rekao da to prolazi nezapazeno jer je ipak USA golden standard a i ne zalecu se u megalomanske avanture ko neke druge wanna be sile (tebe gledam Rusijo).
6 hours ago6 hr Pre koliko godina su zauzeli? Oni su svoje glupe ratove prekinuli pre skoro 50 godina. I počeli da pokazuju mišiće pre 5, kad su postali to što jesu. U slično vreme je počeo nagli rast i Rusije i Kine, pre nekih 25 godina. Ali Rusija je za poslednjih 25 godina "morala" da reaguje u Gruziji, Ukrajini, Siriji i šalje Vagner u pola Afrike, i prekine saradnju sa pola sveta. Ni oni nisu mogli da sastave 10 godina bez vojnih akcija u poslednjih pola veka I to daleko većih od mlaćenja štapovima na granicama na Himalajima.Tačno je da je Rusija prošla kroz raspad, hiperinflaciju i jedan manji rat 90-ih, ali su imali bolju poziciju u određenim sferama, uglavnom onom najboljem što je ostalo iz SSSR-a. A i sa istorijskog i geografskog aspekta. Ali za razliku od Kine, nisu naučili da puste svoje protivnike na miru, kad rade nešto na svoju štetu.
6 hours ago6 hr Istorijski gledano, kineski imperijalizam je uvek bio usmeren isključivo prema neposrednim susedima. Kina se širila sporo, provinciju po provinciju, osim za vreme Mongola koji su je osvojili pa se asimilovali (dinastija Juan) i dinastije Ćing (poslednja dinastija).
3 hours ago3 hr Kina je sve samo ne u pasivu, a stoji da2 hours ago, Engineer said:Pre koliko godina su zauzeli? Oni su svoje glupe ratove prekinuli pre skoro 50 godina. I počeli da pokazuju mišiće pre 5, kad su postali to što jesu. U slično vreme je počeo nagli rast i Rusije i Kine, pre nekih 25 godina. Ali Rusija je za poslednjih 25 godina "morala" da reaguje u Gruziji, Ukrajini, Siriji i šalje Vagner u pola Afrike, i prekine saradnju sa pola sveta. Ni oni nisu mogli da sastave 10 godina bez vojnih akcija u poslednjih pola veka I to daleko većih od mlaćenja štapovima na granicama na Himalajima.Tačno je da je Rusija prošla kroz raspad, hiperinflaciju i jedan manji rat 90-ih, ali su imali bolju poziciju u određenim sferama, uglavnom onom najboljem što je ostalo iz SSSR-a. A i sa istorijskog i geografskog aspekta. Ali za razliku od Kine, nisu naučili da puste svoje protivnike na miru, kad rade nešto na svoju štetu.Kinezi se sire "pametnije" od Rusa, koliko je meni pricano ako ne masim debelo, recimo crni Afrikanci se dignu na bele Bure u ZA i polupaju im radnje, posle rajotsa beli se tu vise ne vrate, a kineske radnje ostaju intaktne i oni ulaze gde su bili beli.mislim da ne treba da se radujemo sto je Kina hipertrofirala jace brze i bolje od Rusije. Nama bi verovatno vise odgovaralo da svi oni slabe u nekom atrofirajucem stilu (ali taj film necemo gledati ofc) Edited 3 hours ago3 hr by Mel
3 hours ago3 hr Kina je imala i kulturne revolucije gde su izginuli milioni, imala je i Tjenanmen, 300 miliona Kineza je manje rođenio zbog politike jednog deteta pa sad kukaju kako im nedostaju ljudi iako ih je milijardu, da ne govorimo kako je čitav zabrinuti zapad ćutao dok se to dešavalo (ne kažem ni da su trebali da reaguju samo govorim o licemerju istih jer kad se namerače na nekog i kad im je interes gle čuda kako "ljudska prava" odjednom postanu prioritet)...Nije Kina postala ovo što jeste bez ratova i turbulencija pa makar i unutrašnjih, što opet ne znači da između ratova ili nedostatka istih treba stavljati ikakvu paralelu.