Tuesday at 15:222 days anduril barbi brani da pise o ukrajini, a gsb o rusiji ako ne napise da je putin diktator
Tuesday at 15:282 days 4 minutes ago, banecare1 said:anduril barbi brani da pise o ukrajini, a gsb o rusiji ako ne napise da je putin diktator Ja mu ne branim, samo kazem da je sve sto napise irelevantno, jer tamo gde zivi i odakle pise (uostalom kao i ti)postoji diktatura i da vi niste slobodni da napisete sta stvarno mislite zbog konsekvenci koje vam sleduju zbog toga.serbia/siberia - too little difference.
Tuesday at 15:372 days 1 minute ago, gsb said:Ja mu ne branim, samo kazem da je sve sto napise irelevantno, jer tamo gde zivi i odakle pise (uostalom kao i ti)postoji diktatura i da vi niste slobodni da napisete sta stvarno mislite zbog konsekvenci koje vam sleduju zbog toga.serbia/siberia - too little difference.ok, ok. shvatili smo iz prve. pisali su to nama i drugi ovde.naravno da nije tako i da barba pise ono sto misli.inace, super mi je insistiranje da naspise nesto sto ocigledno mislis da ce napraviti coveku problem u RL.
Tuesday at 16:352 days 56 minutes ago, banecare1 said:inace, super mi je insistiranje da naspise nesto sto ocigledno mislis da ce napraviti coveku problem u RL.. Тонко .
Tuesday at 17:102 days 1 hour ago, gsb said:serbia/siberia - too little difference.Jeste razlika, alaha mi.Nas će da pohapse danas i da nas puste ujutru, tamo će da te uhapse i puste te za 5 godina. U Sibiru nema protesta ispred tworza.
Tuesday at 17:432 days @barba - Protivrecis sam sebi jer iz jednog dela napisanog je jasno zašto nema opozicije, a u drugom kukaš kako je nema.Ne moze postojati opozicija u autoritativnoj državi. Nije je bilo u SSSRu, ni u komunističkoj jugoslaviji. Nema je ni u Kini. Kako autoritativnost raste - tako bilo kakve šanse za opoziciju opadaju što se kod nas dalo videti prethodnih godina. Još nismo na nivou da Vučić može da ubije Djilasa i Marinku bez posledica, ali stremimo ka tome. Za sad može da prebija studente bez posledica.Može se pojaviti po neko tu i tamo, biti biti ubijen, utamničen, ako ne pobegne u inostranstvo - gde nikad neće imati veliki uticaj. Ali organizovana opozicija ne može da postoji.Putin neće izgubiti na izborima. Ako dodje do kraha države, može izazvati neko široko nezadovoljstvo kod naroda i proteste / revoluciju. Ili eventualno nakon smrti možda bude neki sukob potencijalnih naslednika, ali pričati o lošoj i slaboj opoziciji je još beslislenija priča nego kukati o tome u Srbiji. Edited Tuesday at 17:492 days by Spooky
Tuesday at 18:252 days Stvarno, kako to da u Rusiji nema jos ljudi u ruskoj opoziciji sa licnim integritetom velicine i snage stene koji bi bili poslati u gulag i ubijeni. Jedino jer su opozicija. Zasto to, kako to.
Wednesday at 15:131 day 21 hours ago, Spooky said:@barba - Protivrecis sam sebi jer iz jednog dela napisanog je jasno zašto nema opozicije, a u drugom kukaš kako je nema.Ne moze postojati opozicija u autoritativnoj državi. Nije je bilo u SSSRu, ni u komunističkoj jugoslaviji. Nema je ni u Kini. Kako autoritativnost raste - tako bilo kakve šanse za opoziciju opadaju što se kod nas dalo videti prethodnih godina. Još nismo na nivou da Vučić može da ubije Djilasa i Marinku bez posledica, ali stremimo ka tome. Za sad može da prebija studente bez posledica.Može se pojaviti po neko tu i tamo, biti biti ubijen, utamničen, ako ne pobegne u inostranstvo - gde nikad neće imati veliki uticaj. Ali organizovana opozicija ne može da postoji.Putin neće izgubiti na izborima. Ako dodje do kraha države, može izazvati neko široko nezadovoljstvo kod naroda i proteste / revoluciju. Ili eventualno nakon smrti možda bude neki sukob potencijalnih naslednika, ali pričati o lošoj i slaboj opoziciji je još beslislenija priča nego kukati o tome u Srbiji..Spooky, ne slazem se , pokusacu sa objasnim zasto.Mislim da je ceo tvoj post osnovan na pogresnim pretpostavkama.To cak nisu pretpostavke, to je, ne znam da li kod tebe , rasirena pozicija koja je ravna dogmi - religioznom verovanju da:Demokratija- kuca od cokolade i marmelade, dajte izbore, i sve dolazi na svoje mesto, jer demokratija , universalne vrednosti za sve narode sveta.Autokratija- bez iskljucenja mrzi svoj narod , zlostavlja i njega a i sve ostale , jer autokratija je zlo...Iako bi po ideji , ovo zaista i trebalo da bude tako, nije obavezno uvek. Granica izmedju dobra i zla i u prirodi nije sasvim jasna, tako ni ovde, ona je razvodnjena i nejasna.Naravno da u autoritarnim sistemima postoji opozicija, cak totalitarnim, cak ni oni nisu u stanju da ugase drugaciju misao... Zato i imamo istorijski veoma razne i totalitarne sisteme od veoma rigidnih do mekanih.Opozicija se tamo zove disidentsvo.I to nije par idealista, to je bujajuca misao u univerzitetima , u kulturi , umetnosti, u kreativnom i mislecem sloju drustva, koja ne moze da se iskoreni , cak i kad se pokusa dovodi do samoubistva sistema, ako ne uspe da prilagodi trendovima.To sto u SFRJ nije bilo opozicije ne znaci da uticaj na vlast disidenstva nije bio ogroman.Toliko sirok, da je pokrivao bukvalno ceo politicki spektar.Hrvatsko prolece je organizovao ko? Studenti podrzali?Nisu li hrvatski disidenti preuzeli vlast u Hrvatskoj , umiruce SFRJ? Nije li heroina hrvatskog proleca osnovala HNS? Nije li disident, eks komunista, bivsi general, istoricar napisao " NDH nije bila samo puka kvislinska tvorba i fasisticki zlocin vec izraz povijesnih teznji hrvatskog naroda".U autoritarnom rezimu robijas , dokopao se cudesnemoci demokratije da obeli crno , i opere krvave istorijske fleke, da?Nije demokratija oslobodila samo hrvatski disidentski nacionalizam, koji je zli autoritarni rezim davio dugo, nisu srbi u tome nista bolji.Ali disidenstvo je dalo i prvu pobunu studenta 50x i 68..dalo je crni talas u kinematografiji, poplavu razne kriticke misli u Domu Omladine, SKC .. Stotine imena koje ako krenem da nabrajam necu nikad zavrsiti post.Dalo je i idealiste, Djilasa i Dedijera.Djilas je ostao u drzavi, hapsen i osudjivan vise puta na dugu robiju, pa kad je izasao nije trazio 200 hiljada dojcmaraka.. I nije trazio rasparcavanje Jugoslavije, kao ruska opozicija stvaranje Ingrimanlandije od Pitera ..Jasno i tacno predvideo smrt i Jugoslavije i izvodjace radova i motive.A Dedijer se upisao na listu velikih u svetskim razmerama..On nije hvalio americki intervecionizami uvlacio im se u dupe, vec na americkim univerziteta kritikovao Regana na vrhuncu njegove moci. Trpeo porodicne gubitke kod kuce i napade na zapadu kad je napisao 87, Vatikan i Jasenovac.To je licni integritet...Zato me zajebite sa ruskom opozicijom o kojoj ne znate apsolutno nista... A posebno je svako poredjenje sa srpskom opozicijom totalno out.Ona , ruska opozicija, naravno da postoji, u izbeglistvu... Kao i Zoran Djindjic u Crnoj Gori, i to jedina slicnost izmedju njih.. Zoran se nije radovao unistavanju mostova, a da je mozda u nekom paralelnom univerzumu bio vise autokrata nego demokrata, mozda bi bio ziv a Srbija izgledala drugacije.Kad bih morao da opisem rusku opoziciju u izgnanstvu, to bi bila smesa Franje Tudjmana od komuniste do ustase , i Natase Kandic, borca za sve dobro ...samobicevanje I 100 godina kajanja , sto sve i nije obavezno lose , samo da nije hronicni primaoc novca poreskih obveznika svetske sile br1.Spooky , a demokratsku stranku je osnovao ko?Jesu li ti ljudi dosli iz vakuuma? Na koliko atoma se podelila, zahvaljujuci ne samo sujetama vec stajanjem na raznim delovima politickog spektra?A koliko je demokratija stvorila takvih krupnih likova danas?Mislis li da Rusija nema sta da ponudi sa svojih univerziteta, svoje kulture? Mislis li da tamo nema drugacije misli, i da se ona ne prenosi, prozima sve sfere drustva , pa i vlasti..Ima, samo zapadnom mejnstrimu oni nisu interesantni, oni uglavno nisu za Ingrimanlandiju..I nisu disidenti dosli na vlast samo u ex Ju republikama, nego u celoj istocnoj Evropi.. Vaclav Havel naprimer... On nije pobegao 79, vec zaglavio zatvor...Pitanje, sta je stvorilo sve te ljude? Neke prilicno velike istorijske figure... Od kojih su mnogi znali da promene nece doci za njihovog zivota.Obrazovanje... Komunisticki rezimi su kao i protestantski bili opsednuti obrazovanjem. Obrazovanje kao socijalni lift, prevozno sredstvo iz pickovaca na Vracar, besplatno, za svakog ko hoce...A danas je obrazovanje bolje?Koliko likova i ovde na forumu pise veoma pametne stvari, zahvaljujuci tom zlocinackom komunistickom rezimu..A umetnost , kultura, danas bogatije?Ne nasadjuje se demokratija preko noci, ponavljam, da je Dzjindjic bio vise autokrata, mozda bi se sve odvijalo drugacije... Tamo gde je ona uspela , ona ima milenijumske korene do Magna Carte.I Japan i Juzna Koreja su svoj boom poceli kao autokratije, Singapur je i danas autokratija, sa posebnim modelom gde se korpucija drasticno gusi jer bi razvoj bio nemoguc..Rusija je pocela kao demokratija svoj zivot 90x , pa je usla u deset godina krvi i bede , i bankrotstvo 98, dok se nije pojavio tiranin u stiklicama... Da bi presla put od te same demokratije do elemenata totalitarizma danas..Nije sve crno i belo, cela istocna Evropa je u tom autoritarnom sistemu dobila veoma dobro obrazovanu klasu , koja je formirala sopstvenu elitu u novom dobrom demokratskom drustvu i predala za klikere svoju radnicku klasu u ruke TNK , a komuniste proglasila za monstrume...Da ne zive lose, samo njihov razvoj ima zakucan plafon, koji ce uvek biti nizi od dobiti od onih u cijim su rukama..Zato totalitarna Kina raste kao kvasac , i nastavlja komunisticka autoritarna kucka da ulaze ogroman novac u obrazovanje i nauku..Mislis da sistem u kome nauku finansiraju privatni naucni insitituti vodjeni profitom , moze da pobedi drzavno ulaganje u sfere gde dobit nije jasna?Zato je Kina protivnik, ne zato sto proganjana manjine.Danas imamo po indexu demokratije samo oko 25 zaista demokratskih drzava od 195, a u oci padaju samo dve tri autoritarne..A i pitanje je i koliko su demokratije demokratske..Nije li to danas vlast nadnacionalnih finansijskih , korporacijskih i politickih struktura koje su se formirale posle hladnog rata u periodu globalizacije..Kojima je cilj kao svemu sto se rodi , instiktivno samoodrzanje i sirenje...... A resurs, isisavanje sredstava iz nacionalnih budzeta.. Zamazano ciljanim ideoloskim lovorovim listom, lepim recima , snaznim parolama oko kojih ce se veseli plebs tuci svake 4 godine.. Edited Wednesday at 15:261 day by barba
Wednesday at 15:341 day On 7. 7. 2025. at 20:21, Hamlet Strašni said:не за чем )офтопикиз опере veseli pravopis или рашн граммар полицайне за чем se piše odvojeno kad nemaš iza čega da se sakriješ,незачем može da bude reakcija na pitanje - zašto? nema potrebe / smisla..dok je kurtoazni odgovor na izraz zahvalnosti - не за что!
Wednesday at 15:481 day E @barba - da li zaista ne razumeš moj stav?Ja niti tvrdim da je su autokratski režimi nužno uvek gori. Možda postoje sjajni benevolentni doživotni diktatori - ja sam skeptičan jer imam stav da moć kvari, pa osim ako umre u prvih 8-10 godina vladavine ili na vreme skonta šta sledi i odstupi sa vlasti, pokvariće se sve da je srce od čoveka. A postoje i užasni demokratski lideri - samo ako su zaista demokratski - taj će verovatno biti smenjen, a možda i optužen od nezavisnog sudstva.Zato je demokratija važna, jer je i ljudska sloboda važna i jer ne želim da me neki dodatni diktator ugnjetava a da ne smem da pisnem ako se ne slažem, a ne zato jer u njoj cveta cveće, iako mislim da ima generalno bolje preduslove za ekonomiju, kulturu (sloboda misli je važnija od državnog finansiranja) i mnoge druge oblasti. Sa druge strane, autokratija je fenomenalna u sprečavanju sitnog kriminala ako to žele da rade, pa se ne bojiš dzeparoša i možeš spavati u parku, ali to je otprilike to.Niti tvrdim da je demokratija isključivo zapadna stvar a autokratija istočna - evo Tramp sjajno vodi zemlju ka jednoj prelepoj autokratiji.Opozicija nisu disidenti koji na tajnim okupljanjima opanjkavaju vlast, niti pojedinci i grupice koje se možda i usude nešto reći, pa rizikuju sankcije. Da bi opozicija bila uspešna i kontrolni element vlasti, mora da ima preduslove - potpunu slobodu organizovanja i delovanja, pristup medijima, slobodne izbore.Hitler je demokratskim metodama počeo politički uspon. Ali je preuzeo totalnu vlast i održao je autokratskim. Ima mnogo takvih primera.Kina - svakako fenomen po mnogo čemu. Ali i ako jednopartijski ne smatram ih autoratativnima kao Rusiju (velika verovatnoća da grešim, nisam upućen koliko bih voleo). Ali ja kad pogledam graph rasta GDPa on nije počeo za vreme Mao već najveći je rast upravo u doba vlade komiteta kad nisi znao ko je na čelu komiteta socijalističke partije i kad su i dozvoljene ekspanzije fabrika proizvoda za zapad. Kad je kontrola režima verovatno bila na najnižem nivou, a sad sa sve jačom vlašću Xija se rast smanjio.I početak Putinove karijere je meni vrlo obećavao. Bio sam veliki fan - najveći u vreme Medvedevog predsednikovanja - za koga sam mislio da je čovek koji će da ukine sve preostale barijere prema zapadu i obratno. Jako koračanje u suprotno je Putin započelo oko arapskog proleća - kad je uvrtio da mu amerikanci rade o glavi (ne verujem, al možda, ali i tad bi ih mogao pobediti u njihovoj igri i nastaviti voditi rusiju u pravcu daljeg podizanja sloboda) i pripremaju i rusko proleće i da je bolje da učvrsti vlast pre toga.To što je po indeksu 150 zemalja autoritativno, a mi navrzli na rusiju i kinu samo znači da nam neka mala random zemlja ne predstavlja nikakvu opasnost, a sebični kakvi jesmo nas nije mnogo briga za narod tamo. To je njihova briga.Ostalo što si pobrojao nema veze sa temom uređenja države. Edited Wednesday at 15:511 day by Spooky
Wednesday at 17:351 day Mislim da je to bilo pre arapskog proleca, kad su Ruse odjebali za onaj famozni raketni stit, da su tada Rusi utvrdili da im je zapad sad i definitivno neprijatelj te da se spremaju na njih i od tada krecu bukvalno pripreme za sve ovo...mislim da je to bila prelomna tacka u Ruskoj politici i strategiji. Nisu ni pre toga bili prijatelji ali ovi je bila kap koja je prepunila casu i pokrenula stvari.
Wednesday at 17:541 day I 17 godina kasnije, 3 i po godine rata u dvorištu, upotrebe iranskih najvećih raketa, koje zaista mogu do Evrope, i dalje nema antiraketnog štita u Poljskoj, Češkoj ili Rumuniji. Daj da ga postave već jednom, pa da konačno možemo da opravdamo agresiju koja je počela pre više od 10 godina
Wednesday at 18:001 day Ja pokusavam da proniknem u ruske motive i cini mi se da je ovo bio okidac a ne Arapsko prolece. I nije problem samo u raketnom stitu nego u tome sto je i Rusija predlagala da i ona bude pokrivena istim ali je odbijena. Stit nije bio napravljen jer je ocigledno nefunkcionalan sa ovolikim razvojem raketa.
Wednesday at 18:431 day 36 minutes ago, Engineer said:I 17 godina kasnije, 3 i po godine rata u dvorištu, upotrebe iranskih najvećih raketa, koje zaista mogu do Evrope, i dalje nema antiraketnog štita u Poljskoj, Češkoj ili Rumuniji. Daj da ga postave već jednom, pa da konačno možemo da opravdamo agresiju koja je počela pre više od 10 godina. A Pan Duda se slika ispred cega na ovoj fotki, kartonskih kulisa? Ceska je sama dala otkaz, u Rumuniji od 2016, ako se ne varam. U Poljskoj od 2024.Ne zato sto nisu hteli, vec su imali gomilu problema i sa izvodjacima i finansiranjem. Samo site u Poljskoj kosta 900mln..Inace, kad je odluka donesena zapoceta gradnja , Iran uopste nije imao rakete tog dometa..