nera Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Za sada, leva obala Dunava (Dunava ), gde zapravo niko nije očekivao većih problema, barem prema ovim informacijama. Leva obala Dunava je i inace na vodi, a u Beogradu je palo mnogo kise u poslednja tri dana. Saberi postojecu vodu + kisa + premalo kanala i na mnogim mestima nepostojanje odvodne kanalizacije + previse betona na Ovca, Kotez... potezu. U ulici gde smo ziveli u Kotezu se i pri obicnoj kisi voda podigne do clanaka a kamoli posle ovolike kise.
Roger Sanchez Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 (edited) Uzvodno nije dobro: Na području Slavonskog Šamca Sava je narasla čak 50 centimetara iznad ikada zabilježenog vodostaja. Područje Slavonskog Šamca najviše ugrožava rijeka Bosna koja ovoga trenutka u Savu donosi enormne količine vode. Na obrani nasipa tijekom cijeloga dana angažirani su mještani, djelatnici Hrvatskih voda, Brodske Posavine i vatrogasne postrojbe, a putem štaba Civilne zaštite angažirano je i sto pripadnika Hrvatske vojske. – U tijeku je intervencija zatvaranja nižih dijelova i prijelaza preko savskog nasipa. Ta mjesta evidentirana su u našim operativnim planovima obrane od poplave pa znamo da na njima u ključnim trenucima moramo intervenirati. Na području Šamca kritična su takva dva mjesta. Nakon što ih dobro osiguramo ophodnje će kontrolirati nožicu i krunu nasipa da bismo mogli na vrijeme uočiti eventualne pukotine i izvore na nasipu. Ako se pojave, mora se brzo intervenirati kako ne bi došlo do ugroze brane. Negativna okolnost je što na ovom području vodostaj Save i dalje raste, čak 5 centimetara na sat, a iznimno velike količine vode počeo je u Savu ulijevati i Vrbas kod Davora. Teško je prognozirati što nas očekuje sljedećih sati i dana. Vodomjerne letve u Bosni više ne postoje, sve su poplavljene i duboko pod vodom. Iako s područja vodotoka iz Bosne nemamo točne podatke, jedno je sigurno, a to je da će vodostaj i dalje rasti, pa moramo biti pripravni spriječiti bilo kakva iznenađenja. Teško je reći što se događa s druge strane obale, u Bosanskom Šamcu, no s nasipa u Slavonskom jasno se vide potpuno poplavljene gradske ulice bez ljudi. Stanovnici su evakuirani, a usamljene obiteljske kuće i drugi objekti okruženi su velikom količinom vode koja i dalje nadire Edited May 16, 2014 by Roger Sanchez
Garnirung Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Upravo dobio SMS od Telenora da ugroženi u elementarnoj nepogodi mogu pozvati besplatan broj 112 iz bilo koje mobilne mreže, sa potpisom Ljajićevog ministarstva. Za sada, leva obala Dunava (Dunava ), gde zapravo niko nije očekivao većih problema, barem prema ovim informacijama. No, tek treba da dođe sve ovo od Save do Beograda. Biće veselja sutra uveče i prekosutra kada Kolubara i Drina pristignu (nakon Šapca), a posle toga i u ponedeljak uveče kada sve iz Bosne dođe do Beograda. Na levoj obali je uvek frka kod većih padavina zbog podzemnih voda, jbg, močvarno je tlo, a retko se desi da se neki kanal izlije. Tako da često najebavaju ljudi koji žive u kućama, pogotovu ako placevi nisu izdignuti u odnosu na ulicu. Ako bi Dunav prešišao nasip, onda bi već bilo jebeno. Danas kad sam prelazio most, još uvek je bio samo solidan nivo, ali kad dodje bold, ko zna...
Filipenko Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Leva obala Dunava je i inace na vodi, a u Beogradu je palo mnogo kise u poslednja tri dana. Saberi postojecu vodu + kisa + premalo kanala i na mnogim mestima nepostojanje odvodne kanalizacije + previse betona na Ovca, Kotez... potezu. U ulici gde smo ziveli u Kotezu se i pri obicnoj kisi voda podigne do clanaka a kamoli posle ovolike kise. Ma znam. Zapravo, do pre koji dan smo računali da će Dunav sve to da primi lako i da odnese, a sada ispada da već plavi i to bez da je stigao glavni talas sa Save. Drugim rečima, postoji ozbiljna mogućnost da Dunav to ne može da prihvati. E sad, verujem da će Novi Beograd to izdržati, pravljen je da izdrži, ulice su dublje od mesta na kojima su zgrade (makar stambene zgrade, zabole me za delte i eirport sitije), pravljene kao razvodni kanali i tako to. Međutim, šta će biti nizvodno? Recimo, odmah mi pada na pamet Smederevo, ja ne vidim šta će tamo da zadrži vodurinu kada se stušti, ako je Dunav već prenatrpan, pa još kada primi sve ovo iz Save. Ne znam, baš je užasno sve ovo. Bog nas kažnjava što imamo ovakvog predsednika, premijera, patrijarha...
EmptyClip Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Гли немој се зајебавати, Сава треба још добрано да нарасте. Памет у флаву, ваља предузети бар меке мере а не бити тотално неспреман. са кинезера путем тапатока
John Coltrane Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 (edited) Sabac, red na pumpi Ljudi planiraju bezaniju. Ja dosao sa sljake, usput video masu auta i ljudi sa torbama :(. Bili mi zet i sestra sa klinkama i oni planiraju za BG na par dana. Zet inace "savski vuk" kaze da nije video u zivotu da ovako Sava raste, odbrana na Starom gradu, kacili smo slike keja, je ok i sumnja da tu moze probiti, kriticno je oko HI Zorka, Dumace, na jugu grada Cerski kanal kod Jevremovca, a na zapadnoj kod Majura i taj deo Macve, pominjani Drenovac gde se sprema detoniranje nasipa. Ja prebacujem stvari na sprat kuce gde cu se evakuisati ako zagusti. Vise mi je muka od zvonjave telefona, Vuiceve glume i cele te atmosfere. Sapcani drz te se nocas. edit: Cim ovo obavim krecem na obalu da vidim situaciju ili gde vec treba "lopatati". Edited May 16, 2014 by John Coltrane
SleeperSleep Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 poljubio vrata u sumicama i na olimpu. ne moze covek ni pomoc da ostavi. ajde neka dobra dusa da mi kaze gde na paliluli mogu da ostavim odecu, hranu, igracke, itd
Filipenko Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Ljudi planiraju bezaniju. Pa nije da planiraju bežaniju tek tako, izdato je naređenje za evakuaciju. Jebiga.
simple red white Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Leva obala Dunava je i inace na vodi, a u Beogradu je palo mnogo kise u poslednja tri dana. Saberi postojecu vodu + kisa + premalo kanala i na mnogim mestima nepostojanje odvodne kanalizacije + previse betona na Ovca, Kotez... potezu. U ulici gde smo ziveli u Kotezu se i pri obicnoj kisi voda podigne do clanaka a kamoli posle ovolike kise. Tako je i Borča i Ovča i Krnjača su na podvodnom tlu, a ima i neko jezerce, ogromna količina kiše je pala. Sumnjam da će one nasipe da nadvisi Dunav, pre će se to desiti negde oko Smedereva.
simple red white Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Ma znam. Zapravo, do pre koji dan smo računali da će Dunav sve to da primi lako i da odnese, a sada ispada da već plavi i to bez da je stigao glavni talas sa Save. Drugim rečima, postoji ozbiljna mogućnost da Dunav to ne može da prihvati. E sad, verujem da će Novi Beograd to izdržati, pravljen je da izdrži, ulice su dublje od mesta na kojima su zgrade (makar stambene zgrade, zabole me za delte i eirport sitije), pravljene kao razvodni kanali i tako to. Međutim, šta će biti nizvodno? Recimo, odmah mi pada na pamet Smederevo, ja ne vidim šta će tamo da zadrži vodurinu kada se stušti, ako je Dunav već prenatrpan, pa još kada primi sve ovo iz Save. Ne znam, baš je užasno sve ovo. Bog nas kažnjava što imamo ovakvog predsednika, premijera, patrijarha... Veća je opasnost za Dorćol i nizvodno nego za NBGD ili Munze.
Tihajeza Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 poljubio vrata u sumicama i na olimpu. ne moze covek ni pomoc da ostavi. ajde neka dobra dusa da mi kaze gde na paliluli mogu da ostavim odecu, hranu, igracke, itd Како? Ја била пре сат времена, доста волонтера Ц.Крста прихватало помоћ. Мада, ако су људи наставили да долазе, колико су долазили, претпостављам да се накупило и да нема места. Иначе, на сред хола Шумица, кофе, прокишњава
đorđe geprat Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 ja napisah, fali manje od pola metra da sava iscuri kod sajma. a i onaj satnik upozorava.
akibono Posted May 16, 2014 Posted May 16, 2014 Reče bakuta-reporterka na RTS dnevniku da je obraćanje premijera izazvalo delimičnu paniku i da je posle njega počelo pakovanje i gužva... Inače na Studiju B u vestima je bio prilog sa druge strane Dunava, tj. Borča-Ovča i kako je tamo već počela da izbija podzemna voda u ozbiljnijoj količini, pa je bilo i neke evakuacije.... tamo je i 'udarna' strana na koju pritiska voda iz Save, pa ako je počelo da izbija znači da pristiže ....
Recommended Posts