vememah Posted October 7 Posted October 7 Quote Sabahudin Spahović iz Federalne uprave CZ, koji je u programu N1 BiH iznio šokantne tvrdnje kazavši da "niko u Bosni i Hercegovini nema potražnog psa koji je istreniran, obučen i certificiran za traganje za mrtvim tijelima", napao je fizički Davorina Sekulića, fotoreportera portala Klix.ba i člana GSS-a koji ima potražnog psa u K9 timu. Incident se dogodio tokom razgovora i rasprave o tome zašto nakon poplava FUCZ odmah nije pozvao pse za potragu. https://n1info.ba/vijesti/spahovic-nasrnuo-na-fotoreportera-zbog-pitanja-o-potraznim-psima-i-tvrdio-da-niko-nije-bio-ziv-u-kucama-video/
Mel Posted October 9 Posted October 9 a sto mu smetaju psi tragaci? Da ne bude jos neko umesan, da on ima kao potpunu kontrolu ili nesto konkretnije?
Zaboravan Posted October 10 Posted October 10 On 9. 10. 2024. at 12:13, Mel said: a sto mu smetaju psi tragaci? Da ne bude jos neko umesan, da on ima kao potpunu kontrolu ili nesto konkretnije? Očigledno ima neki lični problem sa "Šmekijem" ako sam dobro čuo. Čuj licenca, jbt dovedi i džekija™ ako ima šanse da se nešto nanjuši... 1
cedo Posted October 30 Posted October 30 (edited) kako je postradala spanija ... malaga, almerija, valensija ... do sada 50+ mrtvih pola metra kise (kazu ono sto padne godisnje tamo) za 8 sati dana Edited October 30 by cedo 1
cedo Posted October 30 Posted October 30 ovo nema kraja 95 stradalih a za desetinama se traga trodnevna zalost u spaniji 2
prima Posted October 31 Posted October 31 Kad je vatra jos i mozes da (pokusavas da) je ugasis.... kad dodje ovolika voda, ne mozes nista :(
Baldrick S. Posted October 31 Posted October 31 Ne znam što pišete na ovoj temi o poplavi u Valensiji ali ajde. Sreća, što bi rekao stanovnik Valensije što je grad u prošlosti toliko plavljen sličnim kišama, koje čak ima i svoje ime na španskom ali me mrzi da ga tražim jer da nije bilo nekih mudrih glava 1957. godine nakon poslednje poplave broj žrtava bi se merio desetinama hiljada (ne umanjujem broj žrtava i štetu nastalu od ovih poplava). Na sreću Valensije a na nesreću poginulih i ugroženih originalni tok reke Turije koji prolazi kroz centar grada a koji je služio kao odvod/kanal u slučaju poplava je premešten južno od grada a sam stari kanal je pretvoren u predivnu oazu svega od sporta, zelenila, umetnosti... Ovaj novi kanal je i sada odigrao krucijalnu ulogu u smanivanju žrtava ali s obzirom na količinu kiše nije bilo teoretske šanse da voda negde ne izađe. Najviše su nastradale periferije ispod planina na severu odakle je bujica krenula i naselja oko kanala relativno blizu mora, gde kanal ispušta bujične vode. Na slici dole se vidi satelitski snimak poplave, nakon što se smirilo. Skroz dole, žuta linija koja završava kod mora je kanal koji je primio najviše vode i završava blizu lagune, koju je preplavio i krenuo ka luci i na sreću se zaustavio kod jednog od mnogobrojnih lučkih zaštita od poplave ali sa morske strane (snimak sa nagomilanim automobilima je odmah iza luke gde se ovaj žuti monstrum koji liči na ogromno jezero zaustavio). Još jedan kanal, na slici isto žut na slici služi kao pomoćni i čini se da je manje više i on odigrao svoju ulogu. Na slici, odmah iza luke se vidi zeleni krivudavi pojas koji ide skoro od luke pa do biosfere, nekih 20 km kroz Valensiju i koji prolazi kroz sam centar Valensije gde gravitira više od pola miliona ljudi. Stari kanal a vidi se na slici nije ni taknut bujcima jer je tako projektovano. U suštini kanali su relativno dobro i sa svim enormnim padavinama odigrali namenjenu ulogu. Ali kao i uvek, najebala je sirotinja koja je uz nečiji amin pravila naselja tik pored prvih linija odbrane od vode. Još jedna sreća u nesreći je što je i u tome bilo iole mozga da se zabrani gradnja tik pored mora sa južne strane luke (na slici gde je najveće "žuto jezero") a možda i čista sreća jer je tu u isto vreme kad i novi kanal napravljena some kind of biopark, zaštićeno prirodno dobro i rezervat prirode sa jezerom kao glavnom tačkom (na slici zeleno, južno od luke u sred ogromnog žutog) 5
cedo Posted October 31 Posted October 31 (edited) 2 hours ago, Baldrick S. said: Ne znam što pišete na ovoj temi o poplavi u Valensiji ali ajde. Postavio sam ja prvi post, trazio neku temu, ali nisam nasao. Mozda i nema tema za to. Mozda tema o vremenu, ali, imho, tek nije za tamo na chit chetu. Mozda, ako imamo temu za globalno zatopljenje, tamo da prebaci moderacija ( @Valk, @aram, @Hamlet Strašni). Ne znam ... sad kazu da je 158 nastradalih (od toga 155 u Valensiji). kazu i da je sluzba obavastavanja okasnila sa upozorenjem i reagovala tek kada se bujica stvorila snimak iz vazduha i satelitski + animacija pre i posle Edited October 31 by cedo
prima Posted November 1 Posted November 1 hvala @Baldrick S. na pojasnjenju i detaljima koje nisam videla u drugim izvorima na tviteru pominju i neku branu iz doba rima koja je izdrzala ove vode u spaniji.... meni su ovakvi nemili dogadjaji definitivno podsetnik na bitne vs. abitne parametre kada su izbor ognjista i nadogradnje potencijalne u pitanju kod mene je opasnost veca od pozara i uragana nego od poplave ali - nikad se ne zna ! the spice water must flow
Budja Posted November 3 Posted November 3 Ni PP ni socijalisti nisu dorasli zadatku. Valjda je problem bio i u kasnoj uzbuni. Po onome sto citam, najvise se iginulo kada su muskarci krenuli da izlaze iz stanova i spasavaju kola.
Recommended Posts