Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted

Sad popio kafu sa drugarom koji je do pre 10 dana bio na Dunavu kod Rumunije, mislim jedini covek koji od ladje jede leba (onaj isti koji me je uveravao da ovaj vodostaj i razvoj situacije nije pretnja za grad Sabac).

Prica o onome o cemu i Lazanski, manje vise, sve je razjebano. Korito Save nije cisceno x godina i ono sto smo kupajuci se u njoj vidjali velike brodove sa CRO i HUN zastavom ne znaci da je Sava medjunarodno plovna reka, vec samo medjudrzavno pa se nekad desava da susjedi moraju da iznajme nase kapetane/pilote da se "vozikaju" kroz nase vode. Medjunarodno plovna bi trebalo da postane 2015. a tada cemo po usima dobijati od EU, sto i ne ide u prilog nasim hostaplerima.

Takodje dao je potvrdu price da su braca Hrvati mamojebi (neko je to ovde napisao) i da oni cesto koriste njihov sajt http://www.voda.hr/Default.aspx za pracenje vodostaja i naknadno racunanje (oni daju vodostaj reka samo u CRO, logicno) posto se RHMZS ne azurira na svaki sat vec jednom dnevno.

Ono sto je problem je da su reke u hijearhiji pod ingerencijom Ministarstva Saobracaja na cijem celu je valjda bio Mrkonja i tu smo prestali pricu na temu poplava.

Drenovac i dalje aktivan i pun spasilaca koji nose dzakove u nameri da se zaustavi to curenje. Odoh napolje pa javljam situaciju.

Posted

ne pustaju ljude jer je sve kontaminirano. nekoliko dana grad je lezao u vodi koja se pomesala sa kanalizacijom, i sada je sve prekriveno time, iako je voda otekla a ulice osusile.

ma daj.

4km od moje kuce je romsko naselje u kojem stotine ljudi zive bukvalno na deponiji. kad god padne kisa, fekalije su na sve strane.

kakve zaraze, kakvi bakraci.

radi se o javasluku za koji se u normalnim drustvima ide na visegodisnje robije. sve od desanta na sabac je akcija da se javasluk zataska i da se, usput, prikupi jos koji glas od lobotomirane zombi nacije.

Posted

uz to ko je pogledao onaj dokumentarac o polavama u obrenovcu moze da vidi da je ova poplava slicna onoj iz 1981. po lokacijama gde je voda prodrla stim da je ovog puta bujica bila i veca i brza i naravno ubitacnija.

udenticna samo tada nije bilo brana na kolubari sa sada jeste pa su one prakticno sprecile da se voda odlije sto je dovelo do mnogo dubljeg potapanja grada. 

btw. bio je biblijski potop ali je voda napunila ceo grad do dubine 2m za 10tak sati, posle toga je za neka 24h to dobrim delom oteklo.

Posted

pa ovo su istovremeno i jako dobre i jako lose vesti. mindblowing.

Posted

udenticna samo tada nije bilo brana na kolubari sa sada jeste pa su one prakticno sprecile da se voda odlije sto je dovelo do mnogo dubljeg potapanja grada. 

btw. bio je biblijski potop ali je voda napunila ceo grad do dubine 2m za 10tak sati, posle toga je za neka 24h to dobrim delom oteklo.

drugim recima, da su ljudi na vreme evakuisani vec nakon dva dana bi moglo da se krene sa saniranjem posledica, je li tako?

Posted (edited)

mislim da pod obrenovcem idu i sva on a sela-zaseoci poljane, kozatice, baljevac, draževac, mislođin i zabrežje. a tu ni ne želim da zamislim kako je.

barem su mi ove slike obrenovca

ulile nadu da nije sve baš tako crno

Edited by kud u maglu Simoviću
Posted

i ja sam u cudu, grad po centru izuzev smrvljenih automobila koje su pregazile amfibije i razbijenih stakala izgleda kao da vode nije ni bilo. delovi grada u kojima je jos uvek voda su sada na mozda 5% grdske teritorije i po pojedinim selima. Zbog cega ne dozvoljavaju ulazak zakljucite sami. Ono sto sam ja svuda vidjao posle mnogo manjih poplava kada se voda povuce i ovoga su nebo i zemlja. Ima preko 100 fotografija grada koje su identicne ovima, cak nema ni prljavstine na zidovima da bi se moglo zakljuciti dokle je voda bila.... sad cu da nadjem bas prolazak camcem na jednom mestu i kako je to mesto izgledalo juce. 

gledajte od 2:30 i racunajte da je najvisi talas bio jos nekih pola metra iznad ovoga

http://youtu.be/VO46-WKkE08

isto mesto fotkano sa druge strane ulice jutros uz napomenu da je ovo jedna od najnizih tacaka u gradu

10257695_10202898383155365_7706283035436

Da ne bude da furam teorije zavere, ali stvarno jebote, nema nigde tragova vode ni prljavštine na zgradama. Ovo izgleda kao da je bila jača kiša, zapušila se kišna kanalizacija i sad se otpušava i voda otiče. :blink:

Posted (edited)
  •  
    • Pojedini niški ugostitelji pridružili su se akciji “Plati kafu SMS porukom” koja ima za cilj prikupljanje novca za ugrožene u poplavama

Akcija funkcioniše tako što gost koji naruči kafu plaća slanjem poruke na 1003, a nakon toga konobarici ili konobaru pokaže da poruka poslata.

Za sad su se akciji priključili

• “Gradski klub”
      • “Retro Bar”
      • "Pleasure caffe"
      • "Park Caffe"
      • "Cezar"
      • "Tramvaj"
      Izvor

Edited by Nesh
Posted

spadaju, drug mi je trenutno u begulama, selo skroz zapadno na mapi ovde to je manje vise ok, konatice su suve, u poljanama je bio toma dan pre poplave tu se izlio neki potok, drazevac je u brdu i suv je sve vreme, mislodjin je na brdu sa druge strane mosta blize beogradu i nije ni milimetar pogodjen poplavom, voda se ulila sa druge strane od hotela obrenovac na mapi do zvecke sa druge strane. Zabrezje je dosta pogodjeno ali i tamo ima trenutno ljudi po kucama koji hrane stoku i vode racuna o svemu tamo, ima zaostale vode ali uglavnom u livadama posto ne mogu da oteknu od nasipa na savi. sve ovo sa mape je manje vise suvo izuzev dela velikog polja gde je poplavilo odmah ujutru. 

Posted

spadaju, drug mi je trenutno u begulama, selo skroz zapadno na mapi ovde to je manje vise ok, konatice su suve, u poljanama je bio toma dan pre poplave tu se izlio neki potok, drazevac je u brdu i suv je sve vreme, mislodjin je na brdu sa druge strane mosta blize beogradu i nije ni milimetar pogodjen poplavom, voda se ulila sa druge strane od hotela obrenovac na mapi do zvecke sa druge strane. Zabrezje je dosta pogodjeno ali i tamo ima trenutno ljudi po kucama koji hrane stoku i vode racuna o svemu tamo, ima zaostale vode ali uglavnom u livadama posto ne mogu da oteknu od nasipa na savi. sve ovo sa mape je manje vise suvo izuzev dela velikog polja gde je poplavilo odmah ujutru. 

A Barič?

Posted (edited)

Da ne bude da furam teorije zavere, ali stvarno jebote, nema nigde tragova vode ni prljavštine na zgradama. Ovo izgleda kao da je bila jača kiša, zapušila se kišna kanalizacija i sad se otpušava i voda otiče

zaboravljate da je kisa lila 3 dana i da su vec sve fasade i zemlja i sve vec bili natopljeni bukvalno vodom verovatno toliko da dalje nisu ni mogli da prime vodu, 2m vode se zadrzalo nekih 10tak sati i onda lagano krenulo da otice. i ja sam u soku kako sve cisto izgleda. malo pre sam i dobio potvrdu iz gradaa da komunalci ciste sve punom parom, kako je po selima ne znam, ali ove slike i ono iz krupnj u nebo i zemlja. 

baric je preventivno evakuisan zvanicno zbog talasa Save, prakticno na pm, da forum i ja ne bi imali problema posto su to nezvanicne informacije i spekulacije.

Edited by nick1986
Posted

zaboravljate da je kisa lila 3 dana i da su vec sve fasade i zemlja i sve vec bili natopljeni bukvalno vodom verovatno toliko da dalje nisu ni mogli da prime vodu, 2m vode se zadrzalo nekih 10tak sati i onda lagano krenulo da otice. i ja sam u soku kako sve cisto izgleda. malo pre sam i dobio potvrdu iz gradaa da komunalci ciste sve punom parom, kako je po selima ne znam, ali ove slike i ono iz krupnj u nebo i zemlja. 

baric je preventivno evakuisan zvanicno zbog talasa Save, prakticno na pm, da forum i ja ne bi imali problema posto su to nezvanicne informacije i spekulacije.

A, OK, kad stigneš.............

Posted

po meni je preventivno evakuisanje barica primer kako se te stvari hendluju. isto je trebalo uraditi i sa obrenovcem.

Posted (edited)

Hvala ti što nas informišeš, nick. A i zbog načina na koji pišeš, pošto je razložan i jasan, pa deluje umirujuće.

To je prežvakano, ali ponovio bih beowlovu tezu da ovo deluje razumno u trenutku kada je poplavljivanje počelo a spasioci krenuli u evakuaciju. Koliko god dramatična bila situacija, navratnanos bežanija bi je učinila još dramatičnijom.

edit: daleko od toga da strukture vlasti treba amnestirati od odgovornosti, naprotiv. pričam isključivo o ovom konkretnom slučaju.

Edited by MachineGunEtiquette