Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted (edited)

U petak kad je probilo. Keva me probudila u 5, ispod zgrade je vec bilo more vode, bujica koja sipa ispod mosta od kupinca (crveni most na snimcima) koja nosi sve pred sobom i puni grad. za pola sata je nestalo struje a voda je dosla do pola konstrukcije kosa. Tad sam video da jos kola prolaze preko mosta i resili smo da pobegnemo dok nam ne odsece jedini izlaz ka Bg-u. problem je bo sto je jedino moje naselje moglo samo da se evakuise posto je drugi nalet bujice isao sa druge strane naselja i tako presekao put. Isto to se desavalo na drugom kraju grada gde je bujicni nalet presekao puteve za Sabac i Valjevo. 

jedna danasnja slika od jutros iz centra obrenovca. Vecina grada trenutno je u ovavom stanju, u mom naselju ima iza zgrada jos nekih pola metra vode, ali tamo je bilo i 5m vode kad je bio najveci talas. Zanimljivo da je voda tako protutnjala da nema mnogo mulja i blata uopste. 

Kakva su stanja po selima gde verujem i da ima najvise zrtava za sada ne znam provereno pa ne bih da unosim i ovde pometnju. Neki izvestaji govore o tragicnim ciframa koje su mnogo (xx puta)vece od zvanicnih, ali ipak tvrdim da ono najstrasnije sto se vrtelo po drustvenim mrezama nije moguce posto poznajem dobar deo grada i ne znam nikoga kome neko fali i ne zna gde je (posto bi da su te cifre tacne to gotovo bilo 5-10% stanovnistva koje je poplava zapravo pogodila). 

10294453_593828850724262_726228828173924Na ovom mestu je u jednom trenutku bilo 2m vode

Edited by nick1986
Posted

Аха, хвала, покушавам да проценим има ли и кад су људи одлазили самостално из Обреновца

Posted
(posto bi da su te cifre tacne to gotovo bilo 5-10% stanovnistva koje je poplava zapravo pogodila).

moram nešto da te pitam - imaš li ideju, koliko je, makar odokativno stanovništva Obrenovca pogodjeno poplavama a koliko je bilo koliko toliko sigurno?

Posted (edited)

30-35hiljada pogodjeno direktno, uzmi da jedan deo toga odlazi na one kojima je voda delimicno potopla kuce tj nisu bili ugrozeni vodom i bujicom i da imas dosta naselja sa visokim zgradama gde su ljudi mogli da se povuku. ali imas sigurno 10 hiljada po naseljima gde je voda bila preko 2m dubine a gde ima dosta prizemnih kuca, najvise u tom delu koji je prvo zahvacen, rvatima i zabrezju

centar grada juce sa solitera slikano

10342490_10203804760462618_6481047641829

Edited by nick1986
Posted

@nick1986,

kakva je, u tim delovima koji su najvise pogodjeni bujicom, bila situacija sa tzv. 'nehigijenskim naseljima'? da li ih je bilo i da li su ljudi iz njih mogli pobeci negde?

Posted

@nick1986,

kakva je, u tim delovima koji su najvise pogodjeni bujicom, bila situacija sa tzv. 'nehigijenskim naseljima'? da li ih je bilo i da li su ljudi iz njih mogli pobeci negde?

to i mene najvise brine.

Posted

U naselju sljivice preovladjuju prizemne kuce i jedan deo trosnih kuca u kojima su zivele romske porodice, ne mogu se nazvati bas nehigijenskim naseljem ali su u losijem stanju od ostatka grada. U velikom polju koje je prvo pogodjeno u sred noci su uglavnom ljudi koji su dosli sa kosova posle 99. problem je sto je u tim delovima grada i juce bilo dosta vode pa se jos ne zna sta je dole. 

Posted

Meni uopšte nisu jasne ove slike iz centra grada, ovoliko suvo, praktično kao da nije prošla voda.

Vidim oni na tv samo forsiraju neke poplavne delove Obrenovca, nikako da ode kamera ovde gde je suvo .

Posted

da li je obrenovac imao nehigijensko naselje i gde je ono bilo?

Posted

hvala nick.

po ovoj slici iz centra obrenovca cini se da, apokalipticni scenario nestanka celog grada srecom nije dobio svoju punu realizaciju.

Posted (edited)

i ja sam u cudu, grad po centru izuzev smrvljenih automobila koje su pregazile amfibije i razbijenih stakala izgleda kao da vode nije ni bilo. delovi grada u kojima je jos uvek voda su sada na mozda 5% grdske teritorije i po pojedinim selima. Zbog cega ne dozvoljavaju ulazak zakljucite sami. Ono sto sam ja svuda vidjao posle mnogo manjih poplava kada se voda povuce i ovoga su nebo i zemlja. Ima preko 100 fotografija grada koje su identicne ovima, cak nema ni prljavstine na zidovima da bi se moglo zakljuciti dokle je voda bila.... sad cu da nadjem bas prolazak camcem na jednom mestu i kako je to mesto izgledalo juce. 

gledajte od 2:30 i racunajte da je najvisi talas bio jos nekih pola metra iznad ovoga

http://youtu.be/VO46-WKkE08

isto mesto fotkano sa druge strane ulice jutros uz napomenu da je ovo jedna od najnizih tacaka u gradu

10257695_10202898383155365_7706283035436

Edited by nick1986
Posted

jbt, potpuno je jasno da se prica o biblijskom potopu forsira samo da bi se prikrio javasluk nevidjenih razmera.

Posted (edited)

Stvarno su đubrad jedna pokvarena, nije ni čudno što  većina ljudi ne napušta Obrenovac...

Ja sam bio ubeđen da je ceo grad potopljen i da se voda samo malo smanjila , zato mi čudno kako niko neće da napusti dom.

Edited by elementary
Posted (edited)

uz to ko je pogledao onaj dokumentarac o polavama u obrenovcu moze da vidi da je ova poplava slicna onoj iz 1981. po lokacijama gde je voda prodrla stim da je ovog puta bujica bila i veca i brza i naravno ubitacnija.

Edited by Bane5
Posted

ne pustaju ljude jer je sve kontaminirano. nekoliko dana grad je lezao u vodi koja se pomesala sa kanalizacijom, i sada je sve prekriveno time, iako je voda otekla a ulice osusile.