Jump to content

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

Featured Replies

U najkraćem, Obrenovac je grad sa manje od 30 hiljada ljudi. Da ih umire 7 svaka četiri dana neko bi pomislio na epidemiju.

In other news otvoren Iriški Venac, sajam može da počne.

• Replies 6.4k
  • Views 763.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ja sam na 1150 mnm, a i nisam u bujičnom području, ali sam vrlo blizu (vazdušno) Jablanici i Konjicu. 14 ljudi stradalo, mnogi se još vode kao nestali. Ovde je noćas i sinoć lilo tako da je

• Ovde, isto kao i u Srbiji, vlast ima polusvet.   Ilegalni kamenolomi, ilegalna seča šume (šume su nezamenljive kod stabilizacije terena) i eto katastrofe.   Nama ovde veliki šleper

• slepa živana
    slepa živana

Posted Images

Poznanik iz Obrenovca se juce usunjao u grad da obidje oca, rece da voda nije tolika koliko se govori u medijima, da nije video tela (bilo ljudska, bilo zivotinjska) i da ni jednog jedinog policajca video nije u gradu.

Mozes ti da se slazes ili ne slazes sa sa njima, to ne znaci da nisu legitimna humanitarna organizacija. Ne bi bili ako bi pare skupljali i metali sebi u dzep a ne tamo gde je i kome namenjeno. Ako tebe vredja to sto pomazu Srbe a ne Marsovce, a ti nemoj da dajes njima pare, ionako si postovao tebi drage i takodje legitimne organizacije. Pusti nas da preko njih pomazemo Srbima u Otadzbini.

I Srbi su ljudi.

Prilično si pogrešno shvatio suštinu onoga što sam hteo da kažem.

Iskustvo mi govori da kada organizacija propagira takve ideje, ni trpanje u džepove im nije strano.

Ali da ne gnjavimo ovaj topik time.

Tokom ponedeljka,radiomamteri su bili ometani.Izmedju molbi i pretnji onome koji je to cinio,provukla se i recenica,parafraziram-"nemoj ometati,ljudi u Obrenovcu danas rade odgovoran i tuzan posao".Ako je signal skinut u ponoc (nedelja na ponedeljak )sa interneta,logicno je da su cenzori zeleli da se sakupljanje leseva  ne prenosi uzivo.

Usput ,ovde je receno da u ovoj nesreci nema nestalih,sto takodje upucuje na zataskavanje pravog broja poginulih.Tome "pomazu" i uvlakacki target-novinari RTS-a,Pink-a,B92 koji uopste ne prenose svedocenja prezivelih niti njihovih pokusaja da dodju u kontakt sa svojim dragim koji su ostali u poplavljenom podruciju.Uopste,ova poplava je odnela sve medijske kuce ,otkrivajuci novinarski mulj u Srbiji.

Ja samo da primetim da mislim da nije dobro pricati na ovaj nacin o tome. Cinjenica je da u ovom trenutku sto rece km znamo samo da nas lazu, ali ne i vise od toga. Ova svedocenja ocevidaca ja bih onako bas sa rezervom uzela, ljudi stvarno razlicito reaguju na ono sto vide. I sami kad smo uznemireni potpuno razlicito razmisljamo nego kad smo smireni, prosto nek ostane na tome da ne verujemo Vucicu, ali sacekajmo ipak jos koji dan da se voda povuce i neke proverenije informacije, ako ih bude, bar ja tako mislim.

Edited by Dagmar

NASA-slika poplavljenog dela Posavine.

bosnia_amo_2014139.jpg

Bilo bi mi mozda dobro da se otvori posebna tema-Poplave i novinarstvo.

smanjen broj strana na sajtu nestali - sa 34 na 29. nisam siguran dal su nadjeni ili je šta drugo u pitanju, samo konstaturjem

zasto? pa valjda je bitno znati koliki je broj nestalih, gde bi se mogli nalaziti pa onda usmeriti sve snage na pretragu?

kako se uopste evidentiraju evakuisani i prijavljuju nestali? sta od podataka daju?

jel se uzimaju podaci od ostalih u obrenovcu?

kako se ukrstaju nestali i trazitelji, u potragama tj podacima?

a sto se tice 14 umrlih, 7 prirodno, to je skandalozno pogresan pravac obrade javnosti. zvuci toliko nevjerovatno da pobudjuje sumnju. cak i da je tacno, trebalo se zaustaviti na 'za sada je u obrenovcu zivot izgubilo 14 ljudi. tj tacka' svi bismo znali da je to ustaljena formulacija za potvrdjeno poginule/umrle, jer se brojem poginulih medju nestalima nikada ne spekulise i manje bismo sumnjali - koliko god je 14 nerealno mali broj zrtava.

edit, samo 29 nestalih? pa ako je tako, dobro je da nije gore, s obzirom na dimenzije katastrofe.

Edited by morgana

edit, samo 29 nestalih? pa ako je tako, dobro je da nije gore, s obzirom na dimenzije katastrofe.

29 strana nestalih, na svakoj ima po 10-ak ljudi.

Nego, ja bih samo podsjetio na ono što je Marić rekao prvog dana, da su počeli da izvlače tijela, ali da neće otkrivati podatke dok se sve ne završi. Nakon 5 dana i 14 mrtvih rekao bih da se tu nešto ne poklapa.

a, ok. i bilo mi je cudno.

ama nemaju pojma još uvek koliko je mrtvih.

zamislite situaciju u kojoj  će neko da izadje pred kamere i kaže - grad Obrenovac ima 21000 stanovnika, opština 70000 - mi smo izvukli 5000. Nemamo pojma šta je sa ostalima. Pa to bi izazvalo haos i paniku nevidjeniih razmera. A taj bi završio svoju karijeru u politici i javnosti do trećeg kolena.