Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

kapetanm

Recommended Posts

Posted

pa šta pljačkaju, čime se kreću po gradu, pička im materina neupucana?

Posted

Sabac miran i dalje, obisao sam potez od Starog mosta do malo posle Novog mosta (gde pocinju delov bivse HI Zorka) sto je oko 2km i stvarno bi trebalo da se desi cudo da sve to izlije i potopi grad. Sam Sabac ima dobru odbranu koju je trebalo samo malo pojacati, a ne praviti cirkus koji nam se i dalje desava. Nas su danas poslali u pm gde je bio zavrsen posao, samo da bi teren oko silosa bio cist za snimanje filma u kom je Vucic glavna uloga. Evo par slika kao ilustracija stanja na Savi.

Ovo je spust blize novom mostu, a druga fotka je strana ka gradu. Tu je cuvena Dudara, gradsko smetliste koje nije iseljeno decenijama iako je na 100m vazdusne linije od centra grada. Dakle i kad bi voda presla ovaj spust morala bi da poplavi put, pa onda i smetliste tj. golemu livadu koja je pre samog grada.

img0187.jpg

img0188.jpg

Ovo je potez iza silosa koji je na samoj obali. Dakle jos jedna velika livada, steciste cuvenog Sabackog Vasara, koja u ovom slucaju ima ulogu tankera, voda iz silosa se pumpom izbacuje na Vasariste.

img0199.jpg

img0193.jpg

img0195.jpg

Ovo je sljunkara, takodje je od Savskog keja deli put, i sav pesak i sljunak (prvobitno izvadjen iz Save) je odavde premesten i punjen u dzakove, pa je tako napravljen jos jedan "tanker". Na drugoj slici mozete nazreti kuce u daljini, kao jos jedna ilustracija gde pocinje grad.

img0196.jpg

img0197.jpg

O dolasku Vucica i sklanjanju par hiljada ljudi sa obale (i ostavljanje samo vosjke) necu ni da pisem, prosao me gnev.

Posted

Ne znam ništa više. Čamcima valjda... a i voda je opala može se i peške negde.

Posted

pa šta pljačkaju, čime se kreću po gradu, pička im materina neupucana?

Meni recimo prvo na pamet padaju pare u bankama.

Posted

Ješić: Sve što smo uradili u Mitrovici može biti ugroženo

Komandant štaba za vanredne situacije AP Vojvodine Goran Ješić održao je večeras konferenciju za novinare u sedištu tog štaba koje se trenutno nalazi u zgradi opštine Sremska Mitrovica.

Goran Ješić je konstatovao da su se jutrošnja predviđanja Štaba za vanredne situacije AP Vojvodine obistinila - s obzirom na to da je u Hrvatskoj došlo do pucanja nasipa na reci Savi, na jednom mestu udaljenom na manje od tri kilometra od granice sa Srbijom, voda iz Save je kroz šume i polja iz Hrvatske prešla u Srbiju i ugrožava sela u opštinama Sremska Mitrovica i Šid.

Ješić je potvrdio da je pokrajinski štab za vanredne situacije na osnovu izohipsa, kota i količine vode koja dolazi kroz njive i šumu obavestio opštine Sremska Mitrovica i Šid koja naselja su potencijalno ugrožena, nakon čega je opština Sremska Mitrovica preduzela potrebne mere i evakuisala opštine Bosut i Srmesku Raču, ali je opština Šid odbila da preduzme mere zaštite i obezbedi naselja koja su u njoj ugrožena.

Ješić je naglasio da je ovakva vrsta borbe protiv poplava najteža u vodoprivredi, mnogo teža od situacija u kojima se protiv poplava bori u rečnom koritu, i apelovao još jednom na predsednika opštine Šid i opšinski krizni štab da poslušaju uputstva pokrajinskog izbornog štaba, jer ona nisu stvar lične odluke ili političkih prepucavanja, nego su urađena u skladu sa zakonom, na osnovu proračuna.

Ješić je istakao da je sada težište borbe u odbrani Sremske Mitrovice od poplava odbrana poteza Kuzmin-Bosut i naselja koja se nalaze na tom potezu i upozorio da će, ukoliko taj potez ne bude bio odbranjen, sve što je juče i u prethodnim danima urađeno na odbrani Sremske Mitrovice biti uzalud, jer će voda doći u Sremsku Mitrovicu na ovaj način, van korita, sa strane. On je upozorio da je to ogromna količina vode, da trećina ili polovina količine vode u Savi dolazi ovim putem i da je to upravo taj pad vodostaja na Savi.

Ješić je rekao i da će o ovome u narednih 15 minuta biti obavešten i načelnik sektora MUP-a za vanredne sitacije Predrag Marić.

Posted (edited)

Meni recimo prvo na pamet padaju pare u bankama.

Juče na RTRS-u prikazali kako je odmah po ulasku prvih vozila u grad Doboj evakuisan novac iz Pošte i banaka, čisto da bude svima jasno da su takve ideje od tog trenutka nadalje ćorava posla... -_- Inače, subjektivno, RTRS >> RTS što se tiče kvaliteta pokrivanja™ ovih dana.

edit:doboj

Edited by Töölönlahti
Posted

Što je najgore, još će na kraju ti u Šidu, koji više ne slušaju instrukcije iz lažne pokrajine Vojvodine, ispasti heroji. I U Hrvatskoj je naređena evakuacija Vrbanje i Drenovaca - a dovezeni autobusi stoje prazni kao što su stajali u Gunji. Ne da se naš čouk izkuće dok ne vidi vodeni zid. Ili puščanu cijev.

Posted

Sabac miran i dalje, obisao sam potez od Starog mosta do malo posle Novog mosta (gde pocinju delov bivse HI Zorka) sto je oko 2km i stvarno bi trebalo da se desi cudo da sve to izlije i potopi grad. Sam Sabac ima dobru odbranu koju je trebalo samo malo pojacati, a ne praviti cirkus koji nam se i dalje desava. Nas su danas poslali u pm gde je bio zavrsen posao, samo da bi teren oko silosa bio cist za snimanje filma u kom je Vucic glavna uloga. Evo par slika kao ilustracija stanja na Savi.

Ovo je spust blize novom mostu, a druga fotka je strana ka gradu. Tu je cuvena Dudara, gradsko smetliste koje nije iseljeno decenijama iako je na 100m vazdusne linije od centra grada. Dakle i kad bi voda presla ovaj spust morala bi da poplavi put, pa onda i smetliste tj. golemu livadu koja je pre samog grada.

img0187.jpg

img0188.jpg

Ovo je potez iza silosa koji je na samoj obali. Dakle jos jedna velika livada, steciste cuvenog Sabackog Vasara, koja u ovom slucaju ima ulogu tankera, voda iz silosa se pumpom izbacuje na Vasariste.

img0199.jpg

img0193.jpg

img0195.jpg

Ovo je sljunkara, takodje je od Savskog keja deli put, i sav pesak i sljunak (prvobitno izvadjen iz Save) je odavde premesten i punjen u dzakove, pa je tako napravljen jos jedan "tanker". Na drugoj slici mozete nazreti kuce u daljini, kao jos jedna ilustracija gde pocinje grad.

img0196.jpg

img0197.jpg

O dolasku Vucica i sklanjanju par hiljada ljudi sa obale (i ostavljanje samo vosjke) necu ni da pisem, prosao me gnev.

odokativno, bedemi izgledaju ok i spremni za eventualni rast vode od par desetina pa i više cm.

Posted

Sabac miran i dalje, obisao sam potez od Starog mosta do malo posle Novog mosta (gde pocinju delov bivse HI Zorka) sto je oko 2km i stvarno bi trebalo da se desi cudo da sve to izlije i potopi grad. Sam Sabac ima dobru odbranu koju je trebalo samo malo pojacati, a ne praviti cirkus koji nam se i dalje desava. 

Da dodam da nasipa nema u selu Mrdjenovac (inace, rodno selo Dusana Kovacevica). To je, valjda, jedino mesto u ovom delu koji nema nasip. Stanovnistvo je evakuisano.

Posted (edited)

Kristalina Georgieva ‏@KGeorgievaEU

#Croatia also affected by #floods. Emergency Response Coordination Centre @eu_echo has just activated its satellite mapping service 2support

Jel bilo ovo?

Edited by Roger Sanchez
Posted (edited)

Mrdjenovac je i rodno selo mog pradede i bas smo ovo leto planirali stric i ja da mu se posvetimo, stric je kupio i plac u blizini kuce.

edit: laku i mirnu noc vam zelim, ruke vise ni ne osecam a na sve to ujutru radim :isuse:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by John Coltrane
Posted (edited)

ko sto sam 100% siguran da obrenovac kao grad nije mogao biti spasen, tako sam i 100% siguran da su obrenovcani dan ranije morali biti u potpunusti evakuisani, tj da ne dodje ni do jedne zrtve...

12 izgubljenih zivota je vec preveliki broj a nije ni blizu konacne cifre, i ovde moraju da padaju dozivotni zatvori ne samo za jednog politicara vec za seriju njih a cija je ovo bila briga.. krajnje je vreme da politicari u srbiji jednom za svagda nauce sta je odgovornost, a ne da je politika, krkati prasetinu po ibarskoj, jebavati sekreterace i pevaljke, i bogatiti se na grbi siromasnog naroda...

ovo ne sme da prodje bez odgovornosti za one koji su najodgovorniji za ovu tragediju.

edit: svi stavljamo u fokus obrenovac, posto je tamo i bilo najvise zrtava, al i pored obrenovca, je jos nekoliko mesta, sa kojima je takodje bilo (ne)postupano kao i sa obrenovcem..

Edited by Shaq
Posted (edited)

Ako neko od odgovornih za Obrenovac zaglavi dan robije, ja ću da se ubijem. Od sreće. 

Sumnjam i u ostavke, kamoli nešto više.

Edited by Glas RazumaN
Posted

Stigao rodjak sa porodicom helikopterom sa jednog obrenovackog ostrva. Pizdi na tasta koji je ostao, nije hteo da napusti kucu. Jos neki njihovi prijatelji i rodjaci nece da ostavljaju svinje i kokoske... O jednoj tetki ne znamo nista. PRizemlje joj je pod vodom, a kuca ima i sprat, ali niko nije uspeo da stupi u kontakt sa njom. Ne znamo da li je u kuci ili je evakuisana. U kasarni u Jakovu su ih lepo primili, nahranili ih i podelili nesto odece i jos sendvica, pa ih je burazer doveo do nas. Hvale svo osoblje i volontere u prihvatnom centru, svi se maksimalno trude da pomognu u svemu. Kazu da ima jos odsecenih kuca do kojih niko nije dolazio. Ljudima nestaje hrane i vode. U samom Obrenovcu na tim ostrvima ima budala koje dizu paniku da je pukao nasip, pa se smeju kad ljudi krenu panicno da se penju na krovove i uzvisenja. U prihvatnom centru imaju problem jer je dosta evakuisanih ljudi pijano i dolaze sa jos zaliha rakije. Slute da ce da bude mnogo zrtava jer je bilo celih naselja koja su u rupi i koja su potopljena za pola sata u gluvo doba noci. Kod mene u zgradi je smestena jos jedna porodica iz Obrenovca, i oni su culi da su se neki njihovi prijatelji podavili... Toliko iz druge ruke sa lica mesta..