Jump to content
IGNORED

Толстый и тонкий

Ryan Franco

Recommended Posts

Posted (edited)

A...ja se izvinjavam, jel ovo delo neki udžbenik?

Stanite pa von Mises uopšte nije istoričar

Edited by MancMellow
Posted

prvo je udžbenik

ono drugo je mizes, koji dozvoljava sebi decidan i sugestivan ton kao da barata materijom, a ili je težak nemač pojma ili mu je to prosto crtica u svom fajtu sa komunizmom et large, ili oba (što je verovatno).

Posted (edited)

Dobro, von Mises je...ne znam, bajka. A ono gore možda se odnosi samo na Pobjeda u Evropi u smislu američka?  Ili samo zapadni front ili samo zapadni saveznici?

Edited by MancMellow
Posted (edited)

Dobro, von Mises je...ne znam, bajka. A ono gore možda se odnosi samo na Pobjeda u Evropi u smislu američka?  Ili samo zapadni front ili samo zapadni saveznici?

Ja sam ovde u srednjoj uglavnom ucio o zapadnom frontu. Istocni se vrlo malo pokrivao. Cisto se pominjao.

Edited by Eraserhead
Posted

Ja sam ovde u srednjoj uglavnom ucio o zapadnom frontu. Istocni se vrlo malo pokrivao. Cisto se pominjao.

Pa to i kažem...

I onda nije ni čudno što se na zapadu u običnom puku nema pojma o ulozi USSR u WWII...

Posted (edited)

Pa to i kažem...

I onda nije ni čudno što se na zapadu u običnom puku nema pojma o ulozi USSR u WWII...

Da da imao sam ja situacije da ljudi misle da su i oni bili nacisti po principu "svi zlikovci u isti kos".

Doduse moje srednjoskolsko putesestvije je bilo malo cudno pa sam jednu godinu bio u jezuitskoj skoli (to iskustvo je u principu za potpuno posebnu temu :D ), ali tamo je profesor bio vrlo korektan i izlazio je iz domena materijala za nastavu tako da smo citali i o tome zasto je bacanje bombe na Nagasaki bilo pogresno, pricao nam je kako su Rusi gvozdenu zavesu stvorili jer su se plasili napada "ludih zapadnjaka koji stalno ratuju" itd.

Edited by Eraserhead
Posted

Koji bre SSSR... WWII se vodio na Iwo Jimi i Okinawi, nešto malo na plaži Omaha i to je to. Ostali ne postoje, čak i kada bi hteli. I to nije stav od juče. I ta pritajena žal za propuštenim prilikama Trećeg Rajha, jbt, kao da im je neki bedak što ovi nisu uzeli sve zaključno za iranskom obalom pa onda napravili neki mirovni sporazum.

Posted

Ok, zgrozili smo se nad lupanjem, to opet ne znači da je "zapadna istoriografija" dominantno takva - a na temu barbarose svakako nije, mizes je izuzetak, ekstremni po devijaciji. Autoritativne knjige i autori nemaju sumnje u to gde je bio ključ pobede.

via TT

Posted

haha, mises.

bilo bi zanimljivo videti/procitati nesto sto je recimo tom woods napisao na temu (ako je nesto uopste pisao). covek je istoricar i verovatno, jos veci zealot od misesa.

bb, manc, jel' pisao woods nesto o ww2? po knjigama mislim da nije.

Posted

Inglourious Basterds. Najjači wtf trenutak u povijesti filmova o ww2.

Posted (edited)

haha, mises.

bilo bi zanimljivo videti/procitati nesto sto je recimo tom woods napisao na temu (ako je nesto uopste pisao). covek je istoricar i verovatno, jos veci zealot od misesa.

bb, manc, jel' pisao woods nesto o ww2? po knjigama mislim da nije.

mislim da nije tj ne znam, ali po pitanju WW1 odbacuje tezu da je pretezna odgovornost za rat na Centralnim silama.

Edited by MancMellow
Posted

Inglourious Basterds. Najjači wtf trenutak u povijesti filmova o ww2.

Kurac je najjaci :) .

SIje ga Memphis Belle sa onim 'necemo da bacamo bombe na nemacku fabriku aviona jer je u blizini skola pa mozemo da pogodimo nevinu decu', u gradu Bremenu, u po bela dana, sa sve vracanjem formacije B-17 okolo naokolo :isuse: ... :puke:

Posted

Jos ce Mises, koji je bio nasiroko poznato po svojoj ostrascenosti, ispasti neki znacajan americki istoricar ili cak predstavnik mejnstrima zapadne istoriografije. :lolol:

Btw. ne bih olako odbacivao znacaj lend-lease programa - ipak je to bilo preko 400000 kamiona, 2000 lokomotiva, jos mnogo vise vagona, hiljade tenkova, aviona, milioni tona hrane, itd. 11 milijardi je sve u svemu odgovaralo nekih 5% US GDP-a ili vise od 10% vojnog budzeta.

Posted (edited)

mislim da nije tj ne znam, ali po pitanju WW1 odbacuje tezu da je pretezna odgovornost za rat na Centralnim silama.

to znam. :D

Edited by mandingo
Posted

Jos ce Mises, koji je bio nasiroko poznato po svojoj ostrascenosti, ispasti neki znacajan americki istoricar ili cak predstavnik mejnstrima zapadne istoriografije. :lolol:

Btw. ne bih olako odbacivao znacaj lend-lease programa - ipak je to bilo preko 400000 kamiona, 2000 lokomotiva, jos mnogo vise vagona, hiljade tenkova, aviona, milioni tona hrane, itd. 11 milijardi je sve u svemu odgovaralo nekih 5% US GDP-a ili vise od 10% vojnog budzeta.

pa ko odbacuje značaj LL, tj. ko ne osporava ulogu u snabdevanju, brojke, napor, cenu itd.

da li je to bio tipping point u korist sovjeta - nije.

mizes nije mogao da ukapira ni da se na atlantiku nije vodio rat protiv snabdevanja nemačke (odakle?) nego nemački rat protiv snabdevanja britanaca i američkog prebacivanja u evropu. toliko o tome, iako se slažem da mizes nije nikakav poster boy istoriografije.

• Create New...