Jump to content

Ovde pitamo i sladimo se zajedno sa keksi kremom

Featured Replies

e, da... ja sam prvo zapatila da makrone nazivam kao i cmrlj tako, maKRoni, dok vidim da se sasvim regularno nazivaju makaron i makaroni... kako je pravilno? znam, moglo je i na jezickim nedoumicama, al kad smo vec ovde, mayday ili keksi sigurno znaju pravilan naziv (ili izgovor :-)

Sa "a" apsolutno. A italijanski proizvod je u originalu sa "e", maccheroni. Medjutim mi i još mnogi smo italijanske makerone prozvali makaronima, pa otud mesanje sa slatkim makaronima.

Pravilan naziv je macaron, a on je nastao od italijanskih reci macarone, maccarone i maccherone...pa bi na nasem jeziku bio makaron...u Svajcarskoj ga zovu luxemburgerli, tako ga je brendirala kompanija Confiserie Sprüngli...Konfuziju stvara to sto se cesto koristi naziv macaroon, pa se kod nas prevodi i kao makarun...inace je macaron francuski naziv i on simbolizuje makaroni slatkis, dok je macaroon engleski naziv i odnosi se na amaretti keksice...

Edited by keksi krem

keksi, šta misliš o ovom barni kolačiću za klince? je l misleading advertising sva ta priča? (bez konzervansa, bla bla)

ja sam iz nemacke skole, makronen, makaroni su vec zauzeti.

keksi, šta misliš o ovom barni kolačiću za klince? je l misleading advertising sva ta priča? (bez konzervansa, bla bla)
procitaj sastav i bice ti jasno...Barni je po sastavu jedna od gorih stvari koje mogu da se daju detetu i jedna od vecih marketinskih prevara

evo sastava barni kolacica:Sastav (ono što piše jako sitnim slovima): pšenično brašno, glukozno-fruktozni sirup, šećer, jaja, repičino ulje, čokolada 6% [kakaova masa, kakaov maslac, šećer, kakaov prah smanjene masti, emulgator (sojin lecitin), aroma], obrano mlijeko 3,3% i punomasno mlijeko (2,3%) u prahu*, tvar za zadržavanje vlage (glicerol), palmino ulje, tvari za rahljenje (dinatrijev difosfat, natrijev hidrogenkarbonat), sirutka u prahu, emulgatori (ester mliječne kiseline mono i diglicerida masnih kiselina, poliglicerolni esterimasnih kiselina), kakaov prah smanjene masti, sol arome. *ekvivalent mlijeka 53%. Čokolada sadrži: kakaovi dijelovi min 35%. Mliječna mast 4,5%. SADRŽI PŠENICU, GLUTEN, JAJA, SOJU, MLIJEKO, MOŽE SADRŽATI TRAGOVE ORAŠASTIH PLODOVA.tjah, ne lici da je bas zdravo, al bar nema puno soje...

keksi, jel ono u pocket coffeeju zbilja prava kava?bila ne bila, ja se ubijam od pocket coffeeja, to mi neš najboljepocket-coffee.jpeg

To je popularni Lulu L'Ourson, veoma simpatrican slatkis koji je bio jedan od prodavanijih proizvoda francuske kompanije LU u vreme kada je Groupe Danone vodila glavnu rec, medjutim nakon sto je pre 6 godina Kraft preuzeo kontrolu, onda je paralelno krenula proizvodnja ovog kolacica u Poljskoj, namenjena istocnom delu Evrope, a ime je promenjeno u Barni...nazalost promenjen je i sastav, i to drasticno...nije ni onaj originalni bas toliko pogodan za decu koliko se reklamira, ali je ipak u pitanju znatno kvalitetniji proizvod, ovo sto se sada plasira u ovaj deo Evrope je samo bleda senka svoje jace verzije za neka druga, bogatija trzista...
keksi, jel ono u pocket coffeeju zbilja prava kava?
Jeste...vec 45 godina Ferrero stavlja pravi italijanski espresso u te male fine praline...inace to im je proizvod cija je distribucija najvise limitirana...van Italije i Nemacke je veoma tesko doci do njega...

Edited by keksi krem

kao da sam ga videla negde kod nas!?nego, kako je moguce da secer koji oblaze pralinu iznutra ostane nerastopljen u kafi, to mi je velika misterija.

Edited by darling

ne znam da li je neko vec pitao za ruske cokolade? naime, juce sam otkrio neku rusku radnju u belvilu i video nekoliko vrsta ruskih crnih cokolada, pa da procitamo nesto i o tome. inace ova tema je blago foruma a ne pamtim da sam ikada na vascelom internetu video takvog poznavaoca i entuzijastu da tako nesebicno deli informacije o konditorskim prozivodima kao sto to cini keksi krem, milina je citati njegove tekstove ovde :)

sjajna mu priča, a on staložentoliko dominira znanjem, da nema ni naznake guglera koji bi pokušali da skenjaju dobru temu

hvala ajvi, nezvanova i, naravno, keksi za info o barniju!

sjajna mu priča, a on staložentoliko dominira znanjem, da nema ni naznake guglera koji bi pokušali da skenjaju dobru temu
ma gospodin covek i poznavalac + sto mu je stil pisanja tako precizan i lep, uzivanje je citati sve njegove postove
  • Author
ma gospodin covek i poznavalac + sto mu je stil pisanja tako precizan i lep, uzivanje je citati sve njegove postove
sigurno je imao predmet konditorska slatkorecivost ili retorika balavljenja u toku skolovanja. ^_^