Anduril Posted December 8 Posted December 8 Lepo je videti kako se niko ne pita zasto su Iran i Rusija pustili Asada niz vodu kao da je to normalno, a skoro dekadu i po se ovde najvijalo za Asada. Mali detalj - preigrali su se. Ekonomsko-vojni sistemi Rusije i Irana posle skoro 15 godina rata u Siriji, Iraku, i Jemenu, posle Gaze i Libana, i posle Ukrajine, vise nisu u stanju da zastite glavne saveznike. I tako se to onda zavrsava, iznenandno a ustvari nije. U Rusiji se rezerve i oruzja i para zavrsavaju sledece godine, kurs rublje je poceo da kolabira u Novembru i vlada je morala da ga podrzi preostalim rezervama koje su ogranicene. Istovremeno se mora sve vise para isplacivati za odrzavanje ogromne vojske u Ukrajini, isplacivati za poginule/ranjene, ekonomija vise nema gde jer nema radnika a plate i kamate rastu u nebesa, mora se placati municija i vojnici S. Koreje, pa tu vise nema rezervi za Asada. Polako ali sigurno se dolazi do limita i u takvim situacijama svaki dodatni pritisak moze dovesti do kolapsa, kao sto vidimo. Dobra stvar je naravno da to daje sanse za neke smislene pregovore i da ne misle vise da su jaci od sudbine. 7 1 1
Nikodije Posted December 8 Posted December 8 1 minute ago, Jesper23 said: Rusi su rješili sve probleme sa Islamistima prodajom Jermenije i Asada, frendovi su sa Talibanima a vidimo da ih i reformisti ne diraju. Samo ke pitanje da li je Sultan pristao na državu Kurdistan u zamjenu za rješavanje izbjegličkih problema i dobar uticaj na vlast u Damasku, a ja vjerujem da je morao pristati na to inače bi to znacilo da su i Ameri gurnuli do balčaka svojim saveznicima. Čekao sam da neko pomene i Jermeniju, a Jermeni su bukvalno sami sebe zakopali okrećući leđa Rusima i nadajući se pomoći zapada, kad ono međutim. 1
Jesper23 Posted December 8 Posted December 8 5 minutes ago, Anduril said: Lepo je videti kako se niko ne pita zasto su Iran i Rusija pustili Asada niz vodu kao da je to normalno, a skoro dekadu i po se ovde najvijalo za Asada. Mali detalj - preigrali su se. Ekonomsko-vojni sistemi Rusije i Irana posle skoro 15 godina rata u Siriji, Iraku, i Jemenu, posle Gaze i Libana, i posle Ukrajine, vise nisu u stanju da zastite glavne saveznike. I tako se to onda zavrsava, iznenandno a ustvari nije. U Rusiji se rezerve i oruzja i para zavrsavaju sledece godine, kurs rublje je poceo da kolabira u Novembru i vlada je morala da ga podrzi preostalim rezervama koje su ogranicene. Istovremeno se mora sve vise para isplacivati za odrzavanje ogromne vojske u Ukrajini, isplacivati za poginule/ranjene, ekonomija vise nema gde jer nema radnika a plate i kamate rastu u nebesa, mora se placati municija i vojnici S. Koreje, pa tu vise nema rezervi za Asada. Polako ali sigurno se dolazi do limita i u takvim situacijama svaki dodatni pritisak moze dovesti do kolapsa, kao sto vidimo. Dobra stvar je naravno da to daje sanse za neke smislene pregovore i da ne misle vise da su jaci od sudbine. To bi onda značilo da će Rusi ostati bez baza u Siriji i da će gologozi da se povuku iz Ukrajine. Evo vidim već Sad da ih niko u Siriji ne dira malo mi to čudno.
vememah Posted December 8 Posted December 8 Quote Russia will continue to support the Syrian people if they need it, the vice speaker of the Russian parliament’s upper chamber, Konstantin Kosachev, has said. The senator added, however, that it’s unlikely this will be possible “under the conditions of full-scale civil war,” which he said “the Syrians will have to deal with on their own.” He went on to call the Syrian conflict “a very difficult thing,” predicting that the “civil war won’t end today because there is too much opposition of interests and too much opposition of forces,” including terrorist groups. Quote The US will maintain its footprint in eastern Syria and make efforts to prevent the resurgence of the Islamic State (IS, formerly ISIS), including by working with Washington's regional partners, Deputy Assistant Secretary of Defense for the Middle East Daniel Shapiro has told the Manama Dialogue security conference in Bahrain. Sve sa: https://www.rt.com/news/608900-syria-damascus-live-updates/
Sammael Posted December 8 Posted December 8 Malo sam zbunjen, zakleo bih da su neki od ovih koji kukaju što su islamisti pobedili svojevremeno slavili kad su se SAD povukle iz Avganistana pa su isti takvi tamo preuzeli? Jel problem u islamistima ili tome ko ih podržava? 5 4
Shan Jan Posted December 8 Posted December 8 2 minutes ago, vememah said: Eto odgovora sta ceka Kurde od ove svenarodne vlasti koju naoruzavaju Turci.
Sammael Posted December 8 Posted December 8 4 minutes ago, Jesper23 said: To bi onda značilo da će Rusi ostati bez baza u Siriji i da će gologozi da se povuku iz Ukrajine. Evo vidim već Sad da ih niko u Siriji ne dira malo mi to čudno. Ma dogovorili su da im ostanu baze i, mnogo bitnije, izlaz na more. 1
Jesper23 Posted December 8 Posted December 8 (edited) Izgleda da Sultan ide all in, hrabro, hrabro. . Edited December 8 by Jesper23
Bogotac Posted December 8 Posted December 8 Jao,još jedna tema za srpske rusofile kad im objasniš kako Rusi štite svoje saveznike,lom mozga se nastavlja 3 1
Milošica Posted December 8 Posted December 8 4 minutes ago, Sammael said: Malo sam zbunjen, zakleo bih da su neki od ovih koji kukaju što su islamisti pobedili svojevremeno slavili kad su se SAD povukle iz Avganistana pa su isti takvi tamo preuzeli? Jel problem u islamistima ili tome ko ih podržava? Ma ljudi većinski navijaju "protiv", a ne za. Sada slavlje zbog Rusije, tada zbog Amerike. Koliko je sve to bolesno. Ja razumem ko na ovo gleda geopolitički i navija zbog interesa, ali "običan čovek" je baš otišao u kurac. 8 1
vememah Posted December 8 Posted December 8 (edited) Prilično neutralno izveštavanje ruskih državnih medija, kao da do juče nisu bili strana u sukobu. Ni reč o nato-cionističko-džihadističkom agresoru. https://tass.ru/siriya-konflikt Edited December 8 by vememah 1
Ayatollah Posted December 8 Posted December 8 6 minutes ago, Shan Jan said: Eto odgovora sta ceka Kurde od ove svenarodne vlasti koju naoruzavaju Turci. Ja vrlo brzo očekujem da HTS zahteva od SDF da položi oružje i dozvoli ulazak HTS-a u Raku, DeZ i ostale gradove na severoistoku.
Shan Jan Posted December 8 Posted December 8 4 minutes ago, Ayatollah said: Ja vrlo brzo očekujem da HTS zahteva od SDF da položi oružje i dozvoli ulazak HTS-a u Raku, DeZ i ostale gradove na severoistoku. Apsolutno. A ako SDF kaze ne, to ce se iskorititi da ih ocrne kao teroriste koji su protiv jedinstva divne nove demokratske Sirije i krenuce svim silama da ih rabucaju uz svu mogucu pomoc Turske koja bar vojske ima koliko hoces. Samo da prvo malo uspostave vlast po ostatku zemlje. Ne znam jedno sta ce uraditi iracki Kurdi i Irak generalno. Mudro cute za sada.
Jesper23 Posted December 8 Posted December 8 3 minutes ago, Ayatollah said: Ja vrlo brzo očekujem da HTS zahteva od SDF da položi oružje i dozvoli ulazak HTS-a u Raku, DeZ i ostale gradove na severoistoku. Vidjecemo da li se Sultan oteo sa lanca, ovo prestrojavanje IDFa mi govori da ipak oni ne stoje iza ovog i da je Sultan preuzeo uzde. Ako krenu na SDF bice to ozbiljna poruka za Tramparu. Rusi očekuju nastavak sukoba, tako barem pišu, nisu povukli svoj garnizon. Pitanje je sta ce Iran uraditi, odnosno Alaviti kojima ce se sigurno svetiti, ipak mi djeluje da je prevashodni cilj Sultana rješavanje problema sa Kurdima.
Recommended Posts