Jump to content
IGNORED

Sirija

Budja

Recommended Posts

Posted
7 hours ago, Vasilij Zajcev said:

Ne mogu binarni mozgici bas sve da razumeju.

Znao sam da si intelektualno iznad drugara. Ipak, nisam očekivao ovaj nivo samokritike i drugarski kritike. 

Stvarno treba biti baš binaran, pa ignorisati, čak i podržavati svako sranje koje prave SAD i saveznici. Izrael sprovodi genocid u Gazi i vrši agresiju na Liban. Ceo Burundi nije napisao jedan post protiv toga. Ti si prethodno rekao da su Izraelci ponajbolji Hitlerovi đaci. Od kako je Izrael započeo genocid u Gazi i agresiju na Liban, ni glasa od tebe. 

Saudijska Arabija sprovodi genocid u Jemenu. Ni posta od svih vas binarnih.

Ne osudiste ni uvođenje viza za Burundi. Svako ko je govorio da masovno doseljavanje migranata može biti problem bio je fašista. Kad su ih u EU proglasili za korov koji bi da uništi cvetnu baštu niste imali ništa protiv. 

Uvek na liniji, strogo binarno. 

• +1 3
  • Hvala 2
Posted

Mene samo zanima kako ce komunicirati Kurdi sa "reformistima". Čisto sumnjam da će ta ljubav dugo potrajati, mozda i skinu Asada ali ce rezultat biti isti kao u Libiji, kamen na kamenu nece ostati i plemena će da vode goavnu riječ. A ovog glavnog reformisti će odvaliti neka "ruska" bomba kad odigra svoju ulogu.

Posted

Pa dobro, to je generalno pravilo Bliskog Istoka - sta god da se desi, Kurdi ce da najebu.

• +1 2
Posted
9 hours ago, Gandalf said:

pale su južne provincije, sledi trka za Damask.

tja ja mislim da prave bitke za Damask neće ni biti. 

Mislim da će svu preostalu vojsku i preostale milicije (Liva al Kuds, sirijski Hezbolah...) prebaciti u Latakiju. Damask ne može da se brani od istovremenog napada sa severa i juga, Latakija bi mogla, zbog terena. Još kada javno objave da je Bašar pobegao, zato bi se iko borio u Damasku. (vidim jutros da su asadovi evakuisali gradić južno od Damaska koji je na samo 20km)

Verovatno se baš zbog Latakije nisu još povukli iz Homs - sve dok u Latakiju ne prebace preostalu vojsku iz daljih provincija (Hasaka, Dar ez Zor, pa i ovo sa juga Dara) oni će držati Homs. Kada on padne, to je to, šta je prošlo, prošlo je. 

Posted
1 hour ago, Jesper23 said:

Mene samo zanima kako ce komunicirati Kurdi sa "reformistima". Čisto sumnjam da će ta ljubav dugo potrajati, mozda i skinu Asada ali ce rezultat biti isti kao u Libiji, kamen na kamenu nece ostati i plemena će da vode goavnu riječ. A ovog glavnog reformisti će odvaliti neka "ruska" bomba kad odigra svoju ulogu.

Ja mislim da će Kurdi iz ovoga izaći sa svojom državom na severoistoku Sirije, koliko god Erdogan bude radio na tome da ovo spreči, u najgorem slučaju sa nekom federativnom Sirijom u kojoj će oni imati veoma veliki uticaj na državnu politiku i ogromnu autonomiju. Njih SAD i Izrael percipiraju kao svoje bliske saveznike u regionu, i uradiće sve što treba da ih ojačaju najviše što mogu. Arapska Sirija sa Izrealom na jugozapadu i Kurdima na severoistoku će biti mirna kao bubica, praktično trajno rešenje tog pravca za Izrael.

I inače mislim da smo sa padom Asada i Hezbolaha nikada bliže nekom trajnijem miru na Levantu, jer će Izrael konačno pacifikovati sve svoje susede. Najbliže otvoreno neprijateljske zemlje prema Izraelu, a koje imaju neku snagu, poput Irana i Alžira, će biti udaljene hiljadama kilometara. Tužno je samo što će se takav mir ostvariti kroz rat i brutalno nasilje, ali izgleda i da nije moglo drugačije.

• +1 5
Posted

Već sad imaju malte-ne skoro pa nezavisne države u Siriji i Iraku...

Posted

Fora je sto bukvalno svim njihovim susedima odgovara da se te kurdske tvorevine razbucaju. Ne moze to slabasno privremeno prijateljstvo sa Izraelom i USA da resi taj problem.

• +1 1
Posted

To je najbolje rešenje federativna/decentralizovana Sirija. Sunitska država, alavitska država, kurdska država, pa čak i Druzi da dobiju federalna jedinicu. Na taj način ne bi upali u spiralu nasilja, kao Avganistan početkom 90-ih.

• Haha 2
Posted
11 minutes ago, Shan Jan said:

Fora je sto bukvalno svim njihovim susedima odgovara da se te kurdske tvorevine razbucaju. Ne moze to slabasno privremeno prijateljstvo sa Izraelom i USA da resi taj problem.

Problem je što Kurda u regionu ima 40 miliona gore - dole, i što je i Irak i Sirija jako kompleksno i podeljeno društvo, plus Kurdi imaju i naftu...teško ih je ako ne i nemoguće razbucati...

Posted (edited)
6 minutes ago, Tutankamon said:

Problem je što Kurda u regionu ima 40 miliona gore - dole, i što je i Irak i Sirija jako kompleksno i podeljeno društvo, plus Kurdi imaju i naftu...teško ih je ako ne i nemoguće razbucati...

Pa da i upravo zato i Turska i Iran i Irak su vrlo protiv njih, pri cemu su npr. Turci spremni i da zarate sa Sirijom ako se usudi da da nezavisnost Kurdima. Znaju oni gde to moze da vodi. A to je previse drzava i naroda koji su protiv njih i njihovih interesa. Jedini nacin da se zaista resi kurdsko pitanje je da dobiju svoj veliki Kurdistan, od teritorija svih u kraju, jer ce onda imati dovoljno snage da se biju sa okolnim drzavama. Sto se nece nikad desiti tako da jbg...

Edit: Zapravo i tada verovatno ne bi opstali jer bi bili landlocked zemlja okruzena neprijateljima. Nesto kako Jermene danas drkaju Turska i Azerbejdzan.

Edited by Shan Jan
Posted

Al će zato da drže svoje teritorije po kontrolom znajući da im niko ne može ništa...i Iran je jako komplaksno društvo...

Posted
2 minutes ago, Tutankamon said:

Al će zato da drže svoje teritorije po kontrolom znajući da im niko ne može ništa...i Iran je jako komplaksno društvo...

Niko ne moze nista Kurdima? Trenutno drze svoje teritorije u Siriji i Iraku jer su te dve zemlje u raspadu. Kakav god privremeni mir nastane na Levantu, gde se svi lokalni akteri sloze, bice takav da ce Kurdi da najebu opet.

Posted (edited)

Irak ima 45 miliona stanovnika sa sve Kurdima a Sirija 23 miliona (takodje Kurds included)...na Kurdskim teritorijama se najmanje ratovalo, tu zivi skoro kompaktan narod itd....beze oni iz delova gde su debela manjina ili u okruzenju...

Edited by Tutankamon
Posted

Te Izraleske PR firme bas ne mogu da odole copy paste.

IMG_3821.jpeg

IMG_3820.jpeg

• Tužno 1
  • Create New...