Tutankamon Posted December 2 Posted December 2 A evo i ovih divnih ljudi Quote Sources have told Reuters that the United Arab Emirates and United States had been discussing the possibility of lifting sanctions against Assad if he reduces his reliance on Tehran. The rebel advance could complicate this, if it pushes Assad to depend more on Iranian support.
Eleniko Posted December 3 Posted December 3 ovde se jedino može navijati za kurde, da konačno dobiju svoju nezavisnu teritoriju i to je sve posebno ne za radikalne islamske militante pobunjenike, ne znam gde ste potrčali 7
Vasilij Zajcev Posted December 3 Posted December 3 (edited) On 2. 12. 2024. at 8:59, barba said: Jbg, moze da se sve stavi na "glupost naseg coveka"... Ali nije to bas bez ikakve osnove, i nije da se ovaj nije sam nudio , a top US diplomata to prepoznao. https://www.pbs.org/wgbh/frontline/documentary/the-jihadist/transcript/? ABU MOHAMMAD AL-JOLANI: [Speaking Arabic] That is an unfair characterization. It’s a political label that carries no truth or credibility. We haven't posed any threat to Western or European society. No security threat, no economic threat, nothing. The former U.S. special envoy to Syria said in an interview excerpt published Friday that Al Qaida’s Syrian offshoot is an “asset” to U.S. strategy in Syria. Ambassador James Jeffrey had told PBS News in March 2021 that the Islamist rebel group Hayat Tahrir al-Sham was “least bad option of the various options on Idlib, and Idlib is one of the most important places in Syria, which is one of the most important places right now in the Middle East.” https://responsiblestatecraft.org/2021/04/03/former-envoy-al-qaida-linked-leader-an-asset-to-us-syria-strategy/ Top-diplomatski bullshit, indirektno porukanje i ohrabrivanje, ja pričam o operativnoj podršci. Mislim da tu CIA posle 9.11. ima prilično striktan (anti)blowback playbook, pogotovu prema alkaidinim recidivima, kakav je ovaj HTS. S druge strane, Sirija je jedina preostala granična zemlja sa Izraelom koju ovi nisu rešili, na ovaj ili onaj način, i to neprijateljstvo traje neprekidno. Sada, kada su Iranci i Hezbolah u regresiji, savršen je tajming za ovako nešto. Pride sam vrlo skeptičan prema ovim radikalnim salafistima koji kamen nisu bacili na bilo šta od izraelskog interesa.. I da se razumemo, ne mislim da je ovo operacija sa nekim potencijalom da se skine Asad/isteraju Rusi iz Sirije, već više jedan regionalni stund, da se podseti ko je gazda u regionu i malo promešaju karte gore na severu. Ameri ove drže na listi terorističkih organizacija, imaju glavu njihovog lidera ucenjenu na 10M dolara, teško da im odgovara da novom direktoru objašnjavaju da li su i/ili zašto pokrenuli ovakvu operaciju u tranzicionomtm periodu. Edited December 3 by Vasilij Zajcev 1 1
barrcode Posted December 3 Posted December 3 7 hours ago, Eleniko said: ovde se jedino može navijati za kurde, da konačno dobiju svoju nezavisnu teritoriju i to je sve posebno ne za radikalne islamske militante pobunjenike, ne znam gde ste potrčali najgori, redom: 1) Asad, sa sve iranskim satrapima (irak + avg) 2) turska SNA 3) HTS 4) kurdsko-arapski YPG / SDF Ne zaboraviti da su pod kapom HTS brojne frakcije s početka revolucije, koje nemaju nikakve veze sa islamizmom kao političkim pokretom. Stanje u Alepu (pod kontrolom HTSa) za sada ohrabljuje - nema pljačkanja, nad hrišćanima za sada nema represije. 2 1
barba Posted December 3 Posted December 3 51 minutes ago, Vasilij Zajcev said: Top-diplomatski bullshit, indirektno porukanje i ohrabrivanje, ja pričam o operativnoj podršci. Mislim da tu CIA posle 9.11. ima prilično striktan (anti)blowback playbook, pogotovu prema alkaidinim recidivima, kakav je ovaj HTS. S druge strane, Sirija je jedina preostala granična zemlja sa Izraelom koju ovi nisu rešili, na ovaj ili onaj način, i to neprijateljstvo traje neprekidno. Sada, kada su Iranci i Hezbolah u regresiji, savršen je tajming za ovako nešto. Pride sam vrlo skeptičan prema ovim radikalnim salafistima koji kamen nisu bacili na bilo šta od izraelskog interesa.. I da se razumemo, ne mislim da je ovo operacija sa nekim potencijalom da se skine Asad/isteraju Rusi iz Sirije, već više jedan regionalni stund, da se podseti ko je gazda u regionu i malo promešaju karte gore na severu. Ameri ove drže na listi terorističkih organizacija, imaju glavu njihovog lidera ucenjenu na 10M dolara, teško da im odgovara da novom direktoru objašnjavaju da li su i/ili zašto pokrenuli ovakvu operaciju u tranzicionomtm periodu. . Da, ima smisla u tome sto pises.. Samo za mene izraelska umesanost ne iskljucuje americku, i tursku.. CIA ima svoj put, i nije se jednom desilo da im se misljenje razlikuje od Pentagona recimo, pa cak i u toj Siriji. Ovo moze da bude i rezanje linije Iran, Irak, Sirija, Liban- Hezbola. Ceo ovaj zauzet region se drzao na sporazumu iz Socija i Astane. Videcemo, ne bih se iznenadio i aktivizacijom dela oko Golanske visoravni i Libana. . 1
duma Posted December 3 Posted December 3 (edited) 1 hour ago, barrcode said: najgori, redom: 1) Asad, sa sve iranskim satrapima (irak + avg) 2) turska SNA 3) HTS 4) kurdsko-arapski YPG / SDF Možeš li da malo obrazložiš zašto su ti glavoseče bolje od Asada i turskih satelita? Više su posvećeni razvoju oju demokratije i poštovanju ljudskih i manjinskih prava. Iranski satrapi su zaslužni što nije obnovljen Bagdadski kalifat. Kad se gleda koliko su dobra/zla počinili u 21. veku, oni su verovatno na pozitivnoj nuli. Neko drugi na BI generiše mnogo više zla, posebno u poslednjih godinu i kusur. Imaš li ideju ko? Edited December 3 by duma 3
barrcode Posted December 3 Posted December 3 1 hour ago, duma said: Možeš li da malo obrazložiš zašto su ti glavoseče bolje od Asada i turskih satelita? da ti OBJASNIM zašto je bilo ko od ovih na listi bolji od Asada? jel me zezaš? 2 1
Vasilij Zajcev Posted December 3 Posted December 3 2 hours ago, barba said: Da, ima smisla u tome sto pises.. Samo za mene izraelska umesanost ne iskljucuje americku, i tursku.. CIA ima svoj put, i nije se jednom desilo da im se misljenje razlikuje od Pentagona recimo, pa cak i u toj Siriji. Ovo moze da bude i rezanje linije Iran, Irak, Sirija, Liban- Hezbola. Ceo ovaj zauzet region se drzao na sporazumu iz Socija i Astane. Videcemo, ne bih se iznenadio i aktivizacijom dela oko Golanske visoravni i Libana. Svi imaju putera na glavi, to je sigurno, samo mislim da je zeleno svetlo dao Izrael, dok će Turska verovatno biti najveći profiter. Izraelci najverovatnije idu na to što si rekao, prekidanje veza sa Iranom i Hezbolahom. U isto vreme njihova avijacija gađa šitske milicije koje iz Iraka dolaze u pomoć Asadu, i IzraelEmirati nude ruku pomirenja ako se smanji zavisnost od Irana. 1
Lord Protector Posted December 3 Posted December 3 UAE je nudila šargarepu Siriji u dogovoru sa USA (ukidanje sankcija Asadu) ako se odrekne iranskog saveznistva, uz aminovanje i asistenciju Izraela. Američki avioni su bombardovali kolonu iranske milicije koja je išla iz Iraka u Siriju. Turska je podizvođač radova. Ovo je koordinisana akcija. 1
Lord Protector Posted December 3 Posted December 3 (edited) Cilj je da se izoluje Iran, i odseče njegova pomoć grupama u Libanu i oko Izraela na koje ima uticaj. Asad je (izgleda) pokušao da vrda u pregovorima pa su mu sada ovi gore pobrojani pokazali štap umesto šargarepe. Edited December 3 by Lord Protector
barba Posted December 3 Posted December 3 2 hours ago, Vasilij Zajcev said: Svi imaju putera na glavi, to je sigurno, samo mislim da je zeleno svetlo dao Izrael, dok će Turska verovatno biti najveći profiter. Izraelci najverovatnije idu na to što si rekao, prekidanje veza sa Iranom i Hezbolahom. U isto vreme njihova avijacija gađa šitske milicije koje iz Iraka dolaze u pomoć Asadu, i IzraelEmirati nude ruku pomirenja ako se smanji zavisnost od Irana. . Znas sta,)))) neka se svi lepo sa svih meridijana teraju u q... i sjasu s nas.. Mozda samo imam los dan, ali tako malo dobrih vesti.. . 1
duma Posted December 3 Posted December 3 9 hours ago, barrcode said: da ti OBJASNIM zašto je bilo ko od ovih na listi bolji od Asada? jel me zezaš? Valjda imaš neki argument za to što si Asada stavio dva stepenika iznad organizacije nastale od Al Kaide i ostataka ID? Ovi prvi bi verovatno stvorili novu Saudijsku Arabiju i uz to obilato i izvozili terorizam. Drugi su još ekstremniji. Po tebi su ID/SA bolje od Sirije? Od glavoseče su ti za klasu gori i ovi što ih podržava Turska. Gori su koliko je i Turska gora od Saudijske Arabije. Preskočio si da prokomentarišeš ove što su, po drugu Zajcevu, najbolji Hitlerovi đaci. 2 1
barrcode Posted December 4 Posted December 4 Asad igrao njegovu najjaču kartu - postavio čuvenogtm Suhaila (plastičnog) Tigra za glavnokomandujućeg odbrane Hame pre 2 dana - već danas HTS zauzeo njegov glavni štab i GOMILU ganime (u islamu ratni plen). Verujem da je Asad bacio sve što ima u odbranu Hame, iranaca i njihovih satrapa nema - neće ovo dugo. Max 2 dana dajem za Hamu (upravo opkoljavaju grad, a verovatno će i ranije padne), posle će ići brzo do Homsa. Kad ode Homs, gotova je i Latakia (rusi već evakuisali flotu, o epske li propasti) i naravno na jugu Damask. Ako pitate za koga navijam, da citiram Kisindzera "šteta što obe strane ne mogu izgubiti", iako se zna ko je ovde pobio pola miliona civila. 1
Recommended Posts