Bane5 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Како дођосмо до оних 90% оних што су против Асада? kojih 90%
Muwan Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 po toj logici, koljacima se ne treba suprotstavljati. nikada i nigde, vec valja cutati i trpeti. Ja nigde i nikada nisam rekao da je pobunjeni narod u Siriji trebalo da ćuti i trpi.
porucnik vasic Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 kojih 90% Ових: bas previse pojednostavljas jer to pitanje se moze postaviti i u suprotnom pravcu - kojopj budali bi (sem u teheranu) palo na pamet da zalegne iza diktatora koji iza sebe ima manjinu od 10% stanovnistva nasuprot vecine koja je eto spremna da ratuje protiv njega. takvim putem se ne moze pronaci bas dobar odgovor (a jos manje resenje za sirijsku krizu).
borris_ Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 ta mapa nije skroz detaljna, ali okvirno moze da pozluzi. ima i nekih netacnosti (ali sta je danas uopste tacno kad pricamo o siriji?) i da se ispravim - malopre napisah da se isis nalazi zapadno od danas gadjanih mesta, on se nalazi istocno. nenameran previd. Pa koja je mapa tacna? Da li postoji neka preciznija mapa? Po ovoj prvoj u dva grada koji su bombardovana nalazi se Al Nusra, doduse u zauzima cetvrtinu malog kruga.
borris_ Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Mislio je na Alavite koji cine 10% stanovnistva. Opet ni to nije tacno jer su ga i hriscani podrzavali (mozda ne svi ali nije ni 0%).
Bane5 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Zaverenička kratkovidost je utrčavanje sa strane u tu pobunu i bacanje kanistera sa benzinom u vatru zarad sopstvenih interesa. Pobuna kao takva je legitimna ali ne uspe baš svaka pobuna na ovom svetu, život je ponekad surov. Vidiš kako su u Egiptu svi bili pametni pa nisu po svaku cenu doturali oružje izmasakriranoj opoziciji jer su valjda skontali u šta bi se to pretvorilo. U Siriji nije bilo te pameti i zato smo tu gde smo danas. Sunitska determinacija za ratovanje direktno zavisi od oružja, opreme, para i logistike koja im stiže iz kratkovidog komšiluka. uh, pa lako je i determinaciju prebaciti na 'spoljni faktor'. cak je i donekle uvredljivo zbog ogromnog broja zrtava. poklon/uzvoz/kupovima/otimanje oruzja je ono cime se u svakom ratu bave svi. da nema 'saveznika' oruzje bi se svercovalo. u samoj siriji postoji solidna mreza manufaktura oruzja koju pobunjene frakcije odrzavaju, a postoji nemala kolicina otetog oruzja od asadovih snaga. sasvim dovoljno da rat potraje.
Bane5 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 (edited) Ових: ah da. bio sam neprecizan. izvinjavam se. pisao sam par poruka uzastopno. pominjao sam 10% vise da podcrtam da je to broj alavita u sirji u odnosu na sve ostale. sunita je ~3/4 stanovnistva (predratne sirije). u sve one koji se ne bore na svim stranama u sukobu, izvor za pobunu ostaje veliki. Edited September 30, 2015 by Bane5
Bane5 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Mislio je na Alavite koji cine 10% stanovnistva. Opet ni to nije tacno jer su ga i hriscani podrzavali (mozda ne svi ali nije ni 0%). evo odgovorio sam iznad. nisam imao nameru da merim u procente.
theanswer Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 nema ni nusre tj. nema ih izmedju hame i homsa. severnije od hame ih ima i to ne mali broj.. talbesu i rastan od pocetka rata drze mahom lokalci koji su, ako se nevaram npr. u rastanu dva puta vracali grad u svoj posed i od tada se drze. doduse ni asadove snage nisu skoro tu imale neku ofanzivu bes velikih razmera. Sve mape koje sam pronalazio na netu još pre ovih ruskih napada imali su Nusru u Talbesu i Rastanu...Naravno ne drži oni sami celo to područje ali opet ne može se reći da ih nema tu.
Bane5 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 (edited) pa sad, pokazi mi te mape... nije da kontriram po svaku cenu, ali ja ih tu nisam nalazio, niti su ih u izvestajima pominjali... deo snaga evakuisanih iz homsa je ostao tu, ali radi se, pre svega, o lokalcima iz homsa i okoline. na kraju, nusra ne krije svoje postojanje bilo gde. njihov medijski tim vrlo temeljno objavljuje video i foto materijale sa svih linja sukoba gde su oni. iz ovog dela nisam video nijedan jedini njihov video ili slike. Edited September 30, 2015 by Bane5
theanswer Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 pa eno ti čak i ovde jedna mapa iznad. prva. na drugoj su opet rebeli prikazani svi zajedno. danas je čak i na američkim medijima bilo da je gađana i Nusra kod Homsa
Bane5 Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 (edited) moras mi citirati te 'americke medije'. nigde nemam potvrdu za nusru. Edited September 30, 2015 by Bane5
theanswer Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 bilo je i na cnn-u i na foxu pričali su ljudi elem, ako mi ne veruješ According to ISW researcher Genevieve Casagrande, a Russian airstrike this morning appears to have hit Talbiseh, a town in the tan rebel-held swatch just north of Homs, in Syria's west. You'll note that this is nowhere near ISIS territory, marked in gray: pa ide onda ona mapa od ISW što je kačena već tokom dana pa onda "Talbiseh is home to Syrian al-Qaeda affiliate Jabhat al-Nusra, hardline Islamist Ahrar al-Sham, and a number of other local rebel groups," Casagrande explains. These organizations are generally hostile to ISIS. "The airstrike," she concludes, "did not hit ISIS militants."
mackenzie Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Wiki mapa sirijskog rata je sigurno najtačnija.
mackenzie Posted September 30, 2015 Posted September 30, 2015 Mislio je na Alavite koji cine 10% stanovnistva. Opet ni to nije tacno jer su ga i hriscani podrzavali (mozda ne svi ali nije ni 0%). Koliko sunita podržava SAA, a koliko alawita podržava pobunjenike?
Recommended Posts