Jump to content
IGNORED

Dnevni tupan

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

Glavni i odgovorni urednik tzv. Tanjuga od 1992. do 1995.

Posted

MEMO000500.jpg

izgleda kao komandant eskadrona smrti burskih plaćenika

Posted

Da­ni­je­la Sre­mac

Kad bi se izgradio Teslagrad...

Za Teslagrad bi se moglo reći da je izraz moje dugogodišnje želje, tokom života u Americi, za povratkom po svetu raseljenog srpskog naroda u maticu, uz korišćenje njegovog znanja za prosperitet Srbije, ali, ovog puta, uz pomoć projekta univerziteta Babson iz Bostona, koji se zasniva na izgradnji „gradova budućnosti”.

Podizanje Teslagrada kao posebne ekonomske zone u okolini Beograda, uz primenu pravila koja podrazumevaju slobodnu privrednu konkurenciju, poput gradova Dubai i Hongkong, izazvalo bi veliko interesovanje stranih investitora i povećalo ugled Srbije u svetu, uz očekivani napredak domaćih firmi i samog stanovništva. Pro­je­kat sam na­zva­la Te­sla­grad, jer ta­kvo ime po svo­jim ino­va­tiv­nim i kre­a­tiv­nim ide­ja­ma za­i­sta pri­li­či ovom gra­du bu­duć­no­sti.

No­vi re­gu­la­tiv­no-prav­ni okvir ko­ji bi bio pri­me­nji­van u po­seb­noj zo­ni Te­sla­grad na pe­ri­fe­ri­ji Be­o­gra­da pri­vla­čio bi in­ve­sti­to­re u obla­sti vi­so­ke teh­no­lo­gi­je i omo­gu­ćio no­vim pro­na­la­za­či­ma da osta­nu u Sr­bi­ji i raz­vi­ju svo­je ide­je unu­tar eko­nom­skog am­bi­jen­ta ko­ji šti­ti nji­hov rad i kom­pa­ni­je. Te­sla­grad bi do­veo pra­vu pri­vred­nu kon­ku­ren­ci­ju ko­ja do­zvo­lja­va mo­der­nim i kva­li­tet­nim fir­ma­ma da na­pre­du­ju is­klju­či­vo na ba­zi nji­ho­vog ra­da i spo­sob­no­sti, a ne dr­žav­nim fa­vo­ri­zo­va­njem.

Po­zna­to je da u ta­kvim pro­fi­ta­bil­nim fir­ma­ma rad­ni­ci za­ra­đu­ju vi­še. Cilj Te­sla­gra­da je, da­kle, stva­ra­nje no­ve eko­nom­ske zo­ne ko­ja bi pri­vu­kla do­ma­će i stra­ne in­ve­sti­to­re da gra­de svo­je fir­me u oko­li­ni Be­o­gra­da u ko­ji­ma bi se za­po­sli­lo 40.000–50.000 rad­ni­ka. Ako bi Vla­da Sr­bi­je pri­hva­ti­la stva­ra­nje ove eko­nom­ske zo­ne, ko­ja ne bi ne­ga­tiv­no uti­ca­la na bi­lo ko­ji sa­da­šnji pri­vred­ni sek­tor Sr­bi­je, pret­po­sta­vlja se da bi Te­sla­grad to­kom svog raz­vit­ka do­no­sio od de­set do 12 mi­li­jar­di do­la­ra pro­fi­ta go­di­šnje, od ko­jeg bi vla­da do­bi­ja­la deo za raz­ne fon­do­ve, uklju­ču­ju­ći tu i pen­zi­je, zdrav­stve­ni raz­voj, kul­tu­ru i sam raz­voj ovog no­vog na­se­lja.

Sa­rad­nja na pro­jek­tu iz­me­đu Srp­skog in­sti­tu­ta u Va­šing­to­nu i Bab­son glo­ba­la (ko­mer­ci­jal­ni sek­tor uni­ver­zi­te­ta) ot­po­če­la je po­se­tom Be­o­gra­du kra­jem fe­bru­a­ra ove go­di­ne, ka­da smo ide­ju pred­sta­vi­li srp­skoj vla­di. Ako vla­da odo­bri pi­smo o na­me­ra­ma, on­da bi se Srp­ski in­sti­tut i Bab­son glo­bal obra­ti­li in­ve­sti­to­ri­ma u Sr­bi­ji, di­ja­spo­ri i ši­rom sve­ta. Ve­ru­jem da bi se to ve­o­ma do­bro od­ra­zi­lo i na br­ži ula­zak ze­mlje u Evrop­sku uni­ju.

Osta­vi­li smo iz­u­zet­no do­bar uti­sak ka­da smo ide­ju Te­sla­gra­da pri­ka­za­li pred­stav­ni­ci­ma vla­de, pri­vred­ni­ci­ma i stra­nim in­ve­sti­to­ri­ma u Be­o­gra­du, a pla­ni­ra­mo da raz­go­vo­re na­sta­vi­mo ka­da bu­de for­mi­ran no­vi ka­bi­net.

Osim već po­me­nu­tih raz­lo­ga zbog ko­jih je iz­grad­nja ove spe­ci­jal­ne eko­nom­ske zo­ne dra­go­ce­na za na­pre­dak Sr­bi­je, Te­sla­grad bi sa­mim ime­nom po­tvr­dio ce­lom sve­tu ko­li­ko Te­sla zna­či srp­skom na­ro­du kao naj­ve­ći srp­ski i svet­ski na­uč­nik.

Predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu, magistar diplomatije

:whistle:

Posted

Magistar diplomatije? :blink: To postoji?

Prvo: "Pro­je­kat sam na­zva­la Te­sla­grad, jer ta­kvo ime po svo­jim ino­va­tiv­nim i kre­a­tiv­nim ide­ja­ma za­i­sta pri­li­či ovom gra­du bu­duć­no­sti." :lol:

A onda: "Osim već po­me­nu­tih raz­lo­ga zbog ko­jih je iz­grad­nja ove spe­ci­jal­ne eko­nom­ske zo­ne dra­go­ce­na za na­pre­dak Sr­bi­je, Te­sla­grad bi sa­mim ime­nom po­tvr­dio ce­lom sve­tu ko­li­ko Te­sla zna­či srp­skom na­ro­du kao naj­ve­ći srp­ski i svet­ski na­uč­nik." :isuse:

Između nema ništa osim free market candyland fantazitanja. Znači ideja joj se svodi na "sagradite nešto i da se zove Teslagrad, što je inovativna i kreativna kombinacija reči Tesla i grad, da svi znaju da je Srbin Tesla najveći Srbin kog je srpska majka Srpkinja ikad izsrpkila." :Hail:

Posted

Build it and they will come!

Posted (edited)

Juče mi uvalili na ulici magazin pod imenom "Penzija", na naslovnoj strani Milan Krkobabić, međutim, to nije najbolje, spektakl sledi na 14. strani i to je moj favorit za ovaj mesec: " Srpski gen star 12000 godina". Dalje: "Poznati biolog sa Harvarda Anatolij Aleksejević Kljosov nedavno je šokirao svet svojim naučnim radom u kojem tvrdi da Srbi potiču od Nojevog sina i da su naši geni stari čak 12000 godina" .  :ss1:  :ss1:  :ss1:

Posle par redova, moj 12000 godina star gen nije više mogao da podnese nasleđe praoca Noje, i izvršio je ritualni harakiri.

Edited by Arkadija
Posted

Pa zar ne potiču i svi ostali od Nojevih sinova? :unsure:

Realno je preterao sa tih 12,000 godina, opšte je poznato da je cela planeta tek nešto malo preko 8,000 godina stara -_-