atajlo Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 Neću ni ja, Koksi. Sem ovoga:Otišao si na potpuno suprotnu stranu. Srđana Aleksića ne smatram Hilandarom, već mladim čovekom ubijenim na pravdi Boga.O Hilandaru možeš šta hoćeš, kad hoćeš, gde i koliko hoćeš, a i o deci, ako je to toj stav; briga me.Ali mi jeste bilo (i sada je) degutantno komentarisati njegovu smrt sa „mda“.Sve ostalo što si napisao spada u deo koji ja niti hoću da znam, niti me iole zanima. Lični animoziteti i „tuk na luk“ situacije nisu razlozi zbog kojih dolazim na ovaj forum.I hvala ti, bez ironije, što si našao vremena i volje da obrazložiš „mda“.
Аврам Гојић Posted February 10, 2014 Author Posted February 10, 2014 (edited) a zašto? pa zato što je - meni - imalo šmek jeftine generalizacije koja je, e da ne bi zvučala proizvoljnom, dodatno nabildana proizvoljnim statističkim pikom.meni je, pre svega - priznajem - prilično nedokučivo šta motiviše nekoga da nad pedeset, sedamdeset ili koliko već ljudi iz Republike Srpske, a s kojima uspostavlja kontakt zbog - pretpostavljam - sasvim životnih (obaveznih i neobaveznih) razloga, provodi internu anketu o tome kakvo je njihovo mišljenje o Srebrenici (Markalama, Aleksiću...). iz onoga što je napisano, naime, nedvosmisleno proizilazi da mi imamo posla sa ljudima koji su već prošli izvesnu trijažu: to nije onaj podrazumevajuće dominantni šljam i talog od kojeg nemaš šta da očekuješ već onaj, prihvatljiv takorekuć, deo koji je "fin, radan, pošten". ne uspevam domisliti kako se baš sa svima njima neminovno razgovara (i) o svemu tome. a - proizilazi - svi oni jesu podvrgnuti tom podozrivom ispipavanju i bar pedeset procenata daje odgovore koji izazivaju povraćanje.Ne sprovodim ja nikakvu anketu.Te razgovore apsolutno nikada ne načinjem sam, ja zapravno ne želim da znam šta ljudi misle o Mladiću i Srebrenici. Ljudi se sami o tome izjašnjavaju, na poslu, na slavama i u drugim prigodama. Kolega sa kojim radim nešto u vezi sa Aleksićem mi ispriča istu priču kao onu koja je pomenuta na forumu - da je Aleksić branio svoju robu. Stvarno fin čovek, ali je tako čuo, rekli mu neki ljudi kojima veruje, pre će verovati njima nego nekom tamo što snima film. Drugog boli što se priča svašta protiv Srpske, sedimo u sobi, i bocne ga to što je čuo Kusturicu kako brabonja pozadi na TV-u. "Ko nije bio tamo, ne razume...da nam nije bilo Mladića, svi bi bili poklani".Pa onda ide ono "Kakav je to rat bez zločina, svi su to radili". I tako iz razgovora u razgovor, bez predaha i izuzetka. Borim se protiv predrasuda u sebi, ne ide brate, ne ide kada maltene svi pričaju isto, kao hipnotisani. To je preovlađujući stav u tim (i ovim, ali se ovde tome prilazi s manje strasti, barem poslednjih godina) krajevima, ne nekakva genetska karakteristika, ništa proizašlo iz nekakvih oblika lobanje, već rezultat višedecenijskog ispiranja mozga i snižavanja osnovnih etičkih i moralnih kriterijuma. Evo, pre dve godine sam pričao sa jednim Banjalučaninom kome se gadi rušenje džamija. I on mi je drugar, kao i ovaj što ga je spasavao Mladić, razumeš? Svestan sam njihove lične priče, i razloga zašto pričaju tako kako pričaju, obojica su ljudi svog vremena. Niti ovog prvog posebno uzdižem, niti ovog drugog prezirem. Prezirem one koji su ovog drugog doveo do toga da, iako je dobar čovek, podržava zlo. Prezirem ideju koja leži iza toga. Eto, u tome leži razlika između ovoga što sam rekao i izjave "nisu svi Albanci isti, ja imam jednog prijatelja Albanca". Ne oplićem ja po nekim tamo našima sa kojima ne delim ništa, ja nisam uobraženi autošovinista iz kruga dvojke koji "mrzi sve srpsko". Za mene šovinisti nisu egzotika sa televizora nego živi ljudi oko mene, nekad i jako bliski ljudi. Naravno da me više boli kada neko ko mi je drag počne da brani Mladića, nego kada vidim nepoznatog ustašu kako se dere na Trgu bana Jelačića, i naravno da ću radije razgovarati o ovom prvom.I iskreno ti hvala na tome što si obrazložio svoj stav. Edited February 10, 2014 by Marko M. Dabovic
Прслин Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 Neću ni ja, Koksi. Sem ovoga:Otišao si na potpuno suprotnu stranu. Srđana Aleksića ne smatram Hilandarom, već mladim čovekom ubijenim na pravdi Boga.O Hilandaru možeš šta hoćeš, kad hoćeš, gde i koliko hoćeš, a i o deci, ako je to toj stav; briga me.Ali mi jeste bilo (i sada je) degutantno komentarisati njegovu smrt sa „mda“.Sve ostalo što si napisao spada u deo koji ja niti hoću da znam, niti me iole zanima. Lični animoziteti i „tuk na luk“ situacije nisu razlozi zbog kojih dolazim na ovaj forum.I hvala ti, bez ironije, što si našao vremena i volje da obrazložiš „mda“.Са једнаким ефектом, очигледно: и даље га не разумеш. И хвала ти, са иронијом, што се стално захваљујеш. Надам се, без ироније, да ћеш то ускоро да баталиш и да када некога забадаш не губиш време на ванилин шећер на крају. Добродошла на форум.
Cane Vukic Prebranac Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 Без жеље да негирам стање перманентног латентног рата у којем живе сви у БиХ, па наравно и босански Срби, морам да одговорим Васи (ако ми је дозвољен тај ниво присности на форуму, будући да се не знамо аутсајд).Свачега се и ја наслушам у Војводини нпр, тој вајној равници мултикултурализма, од стварно блиских људи па надаље, како су за све што нам се дешава криви Американци, а пошто њима управљају Јевреји, криви су Јевреји. Или кад чујем коментар како је штета што Слоба није побио те Шиптаре на вријеме. Како је Вучић прави човјек, неупрљане биографије, вожд. И бем ли га, није ми још пало на памет да помислим како су сви Срби преко Дрине или 50% истих тог мишљења, па да кажем: то је Србија, јбг.
Аврам Гојић Posted February 10, 2014 Author Posted February 10, 2014 Nemoj misliti da se moja mizantropija zaustavlja na Drini :)No, mislim da sam loše i ružno formulisao svoju misao, i iskreno se izvinjavam zbog toga. Nadam se da sam u prethodnom postu malo približio ono što osećam.
atajlo Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 Са једнаким ефектом, очигледно: и даље га не разумеш.И хвала ти, са иронијом, што се стално захваљујеш. Надам се, без ироније, да ћеш то ускоро да баталиш и да када некога забадаш не губиш време на ванилин шећер на крају.Добродошла на форум. Je l’? A vidiš, meni se čini da ti ne razumeš.U želji da danas ovde ne gušim ljude više nego što je potrebno , skratila sam žvaku i nisam rekla da Hilandar i decu shvatam kao metafore.Čak ni ja ne bih toliko omašila, da se u dva uzastopna posta u jednom pozivam na Hilandar™, a u drugom hvalim forum jer ne priznaje svetinje™.Ne znam gde se i kome “stalno zahvaljujem”, ali sve i da je istina, nastaviću, i nikad sa ironijom. Dakle ništa od bataljivanja. Hvala na dobrodošlici.P.S. Veliko izvinjenje Marku M. Daboviću, kao pokretaču topika, i svim forumašima koji ga prate i učestvuju na njemu, zbog mog ničim opravdanog celodnevnog prisustva na istom.
Cane Vukic Prebranac Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 Nemoj misliti da se moja mizantropija zaustavlja na Drini :)No, mislim da sam loše i ružno formulisao svoju misao, i iskreno se izvinjavam zbog toga. Nadam se da sam u prethodnom postu malo približio ono što osećam.Прихваћено. :)
aram Posted February 10, 2014 Posted February 10, 2014 lepo je da ima i neko ko ume da kaze hvala :)samo ti nastavi.
Recommended Posts