Jump to content
IGNORED

Bazeni u dvorištu


steins

Recommended Posts

ne mogu da nadjem sličnu temu, a koliko vidim po dvorištima ima ih baš puno ove sezone....elem, ja sad pikiram neki manji od oko 3m prečnika sa 80ak cm dubine. Kontam da je taman da se deca izluduju a i ja da se brčnem po malo, kad uhvatim vreme.napravio sam već mesto u dvorištu i nekakav pod, /kombinacija daske, stiropor i debela folija/ i sad samo treba da pazarim jedan i postavim.Mislio sam se izmedju onih od nekakve plastike i naduvavanja i odlučio se za ove druge - prosto mi se čini lakšim za održavanje i pakovanje na kraju sezone, cena je niža, a cenim da se ipak neće tako lako izbušiti (a iako se izbuši - komšija mi radi cirade i te stvari pa ću ga lakše slepiti/glavni problem mi je održavanje - izmedju nekih paranoika i nekih koji pet para ne daju za kvalitet vode - nisam mogao ama nigde da nadjem nekog ko ima iole koristan savet o tome šta i kako.vidim da su pune i prepune radnje raznih sredstava za alge, za hlorisanje, za flokulaciju i ovo i ono, ali niko ne ume tačno da mi objasni šta i kako da koristim. :isuse:pazario sam neke tablete hlora koje bi trebalo da odrade posao (gurnu se u pumpu) ali pojma nemam kako da ih izdoziram - prodavac mi je rekao - ma samo kokni unutra, one se polako tope - ali nije pojma imao da mi objasni ni kako ni koliko da stavim, pa mi ostaje da krstarim netom u nadi da ću naleteti na neko objašnjenje.drugi problem su, verovali ili ne, osice - ljudi kukaju da je ove godine prava jebena invazija. Za sada ima neka dva rešenja - prvo, u veterinarskoj apoteci neki insekticid koji se rastvori u kanticu i ona se pozicionira na sigurno mesto kraj bazena, što bi trebalo da pobije/otera ose. Drugo, narodni lek - u flašu od 2 litra se ubaci jedno 300ml piva, 2 supene kašike šećera i malo vode i ostavi se. Svakih par dana se promeni ambalaža (zajedno sa osama unutra)eto, toliko za početak.....ima li ko od vas neko iskustvo sa ovim?

Edited by steins
Link to comment

mi koji u stanovima zivimo :isuse:kolega jurio nedavnoide valjda dezinfekt i jos nesto protiv algi, kod nas to uzimaju kod veterinara i radi posaoza hlor je dovoljno da ima reziduala, do 0,5mg/l moze da se pije vodanisam siguran koliko kosta komparator, ali cim malo pozuti vozi misko

Link to comment
mi koji u stanovima zivimo :isuse:kolega jurio nedavnoide valjda dezinfekt i jos nesto protiv algi, kod nas to uzimaju kod veterinara i radi posaoza hlor je dovoljno da ima reziduala, do 0,5mg/l moze da se pije vodanisam siguran koliko kosta komparator, ali cim malo pozuti vozi misko
šta je rezidual?cenim da je komparator ono sranje što kao meri koncentraciju hlora u vodi? Ima neke tračice koje koštaju jedno 1k a ima i nešto drugo u kutijici (ne znam šta je) košta oko 30e....nije mi bre baš palo na pamet da veterinar ume to da dozira :huh:
Link to comment

za minut guglanja

Naruči od distributera hemikalija o-tolidin 1% rastvor. Nemoj da kupuješ o-tolidin u čvrstom stanju jer ćeš morati sama da praviš rastvor, a nemaš laboratorijsko posuđe ni hemikalije. Ukoliko nemožeš tako da dođeš do o-tolidina stupi u kontakt sa tehnologom ili hemičarem institucije koja vam vrši kontrolu vode i od njih nabavi rastvor O-tolidina. Oni ga sigurno koriste za ispitivanje vode na terenu.Potrebno ti je za svaku analizu po kap dve rastvora tako da će ti 100ml. trajati jako dugo.Princip je da u epruveti ili sipaš do pola vodu i u nju dodaš jednu do dve kapi rastvora o-tolidina. Odmah nakon dodavanja prve kapi voda će se obojiti u žuto. Ukoliko je veća koncentracija slobodnog hlora boja će biti tamnija. U tu svrhu dodaješ još koju kap rastvora. Ukoliko nema slobodnog hlora u vodi ona će ostati bezbojna.Kako nemaš komparator za upoređivanje boja moj savet ti je da održavaš hlor u vodi toliko da uvek imaš svetlo žutu boju, jer u suprotnom veća koncentracija hlora sigurno ti može praviti probleme u tehnologiji obrade mesa i mesnih prerađevina.
Link to comment
komparator_za_hlor.jpgkomparator za rezidualni (slobodni) hlornemam pojma koliko kostabitno je da malo pozuti, ide kap dve ortotoluidina za merenjeimaju mozda i neki drugi nacini merenjatako se meri slobodan hlor, dok ga ima ako neki hajvani ulete hlor ce ih pojedea max 0,5. ako se klinci nagutaju vode nije problemlose sam se odrazio, veterinarske apoteke, a ne veterinari :lala:
Link to comment

Imas u Metrou tablete za bazen koje sadrze sve sto treba, velika bela okrugla kutija, unutra ima 5-10 tableta, zaboravila sam, velike su i ima nekoliko vrsta, uglavnom ako mozes nadjes one koje potkrivaju sve. Ako si uz bazen dobio plasticnu resetkastu posudu koja se kaci na okvir bazena, stavis tabletu u nju i potopis u vodu, naravno kad vi niste u bazenu. Tabletu treba izvaditi 30-tak minuta pre kupanja, mene je peckala koza od hlora recimo. Ovo je sasvim dovoljno da drzi vodu cistom duze vreme. Cim pocne da zuti, zeleni ne valja vise. Za insekte nemam neko resenje, osim skupljanja mrezicom kad se udave u bazenu. Idealno bi bilo ako imas prekrivac za bazen, onda je znacajno manje svega.

Link to comment
za minut guglanja
mnogo dobrotoluidin se ogrebes u nekoj laboratoriji, pola deci je dovoljno za sezonuepruvetu malu, ili nesto slicno se takodje ogrebes negdeodstampas sliku komparatorai besplatno meris rezidualni hlor Edited by fragand
Link to comment
  • 9 months later...

šta si izabrao? onaj sa šipkama ili onaj sa đevrekom koji se naduva pa bazen,kada ga gledaš, izgleda kao dupe od Forda KA?

Edited by djordje geprat
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...