Jump to content
IGNORED

Mustafa Kemal'in askerleri

InvisibleLight

Recommended Posts

Posted

Selekcija iz zadnja 2 sata:

The Int'l Spectator ‏@intlspectator 2h2 hours ago

BREAKING: John Kerry says Turkey’s NATO membership could be in jeopardy

Ovakve izjave ne bi trebalo olako da daje. Slanje poruke da je clanstvo u NATO u opasnosti moze lako da ohrabri one u vojsci koji bi i dalje da smenjuju Erdogana. S druge strane, pitanje je koliko je njihovih ljudi Erdogan potkacio, i njemu bi bilo bolje da povede racuna.

Posted

Upucan zamenik predsednika gradske opštine Şişli u Istanbulu (gde vlast ima CHP).

Sto ne uzmes odmor 2-3 nedelje, Belgrade is beautiful this time of year. 

Posted

Već imam isplaniran odmor u avgustu, šta fali da do tada uživam u pobedi demokratije.

Uzgred, mislim da sam negde video demanti da je Kerry ono izjavio.

Posted

Ovakve izjave ne bi trebalo olako da daje. Slanje poruke da je clanstvo u NATO u opasnosti moze lako da ohrabri one u vojsci koji bi i dalje da smenjuju Erdogana. S druge strane, pitanje je koliko je njihovih ljudi Erdogan potkacio, i njemu bi bilo bolje da povede racuna.

Clickbait. On to uopće nije rekao.

Posted

pretpostavljam zasto to mislis, al ajd da pitam. 

zasto? :D

Zato što su ne-kurdske simpatije pobrali pre obnove ustanka prošlog leta. Sad kad je dole u toku rat niskog intenziteta druge manjine koje su im dodavale 2-3% prestale su da ih simpatišu. Deo glasova su čak vukli iz turskog biračkog tela koje je pozitivno gledalo na mirovni proces ili im je jednostavno bilo muka od aktuelne ponude na političkoj sceni. Veliki broj Kurda koji žive u Istanbulu i drugim velikim gradovima im je takođe nešto donosio. Ali to je sve otišlo ili se značajno smanjilo kada su obnovljene svakodnevne zasede i napadi na istoku, sad su se vratili na onaj osnovni rezervoar u istočnim provincijama a to je nekih 8%

Posted

Zato što su ne-kurdske simpatije pobrali pre obnove ustanka prošlog leta. Sad kad je dole u toku rat niskog intenziteta druge manjine koje su im dodavale 2-3% prestale su da ih simpatišu. Deo glasova su čak vukli iz turskog biračkog tela koje je pozitivno gledalo na mirovni proces ili im je jednostavno bilo muka od aktuelne ponude na političkoj sceni. Veliki broj Kurda koji žive u Istanbulu i drugim velikim gradovima im je takođe nešto donosio. Ali to je sve otišlo ili se značajno smanjilo kada su obnovljene svakodnevne zasede i napadi na istoku, sad su se vratili na onaj osnovni rezervoar u istočnim provincijama a to je nekih 8%

nije mi samo jasna jedna stvar - kurdi cine 1/6 stanovnistva, dakle oko 17%, zasto onda dobijaju samo oko 8% (mislim, ako su jasno prokurdska stranka)

Posted

OK, znači foliraju se da bi dobili više glasova. Opet iz ovoga pretpostavljam da Kurdima nisu dovoljni samo kurdski glasovi da bi ušli u parlament. Znači da bi tu onda trebalo da bude nekih "zavedenih" koji će glasati za HDP pa to onda opet ne ispada da je to 100% kurdska partija, već Kurdi+"neki zavedeni Turci i ostali".

Koliko vidim Kurdi bi mogli da izađu na izbore kao nezavisni kandidati i tako izbegnu cenzus od 10%. Mada tada ne bi imali neke prednosti koje nosi partijsko organizovanje. Sa druge strane partije su im zabranjivane svakih nekoliko godina.

Isto tako mi deluje da su u tom foliranju borbe za ljudska i manjinska prava otišli tako daleko da recimo žene zauzimaju 50% kandidatskih mesta i prva su partija u Turskoj koja ima kandidate za parlament iz LGBT populacije. Zarad rodne ravnopravnosti pored Demirtaša predsednik partije je i Figen Yuksekdag, turska levičarka iz Adane.

Meni ova ekipa deluje sasvim pristojno, za razliku od ovih iz AKP koji odmah kažu kako će uraditi sve što im Erdogan kaže.

Nije baš da se foliraju, te druge manjine koje idu sa njima jesu pošteno zastupljene na svim listama ali kao što sam već napisao Mancu - sve to se okrenulo kada su ponovo izbili sukobi.

Ako na sledeće izbore ponovo budu izlazili kao samostalni kandidati (što su redovno radili sve do prošle godine) to će biti znak da imaju pouzdanu računicu da neće dobaciti 10%. To naravno pod uslovom da ne budu zabranjeni u međuvremenu što je veoma realan scenario.

Možda bi neki maksimalan odziv Kurda mogao da ih pogura preko 10% (imaju brzorastuću i mladu populaciju, dosta punoletnih osoba ulazi na birački spisak svake godine) ali to nije baš lako. Za to im treba i podosta glasova Kurda iz Istanbula i još par najvećih gradova a tamo veliki broj Kurda glasa ni manje ni više nego za AKP. Ja sam recimo očekivao da će prošle godine na ponovljenim izborima HDP značajno da poraste u Istanbulu jer će ovdašnji Kurdi okrenuti leđa AKP zbog dešavanja na istoku ali to se uopšte nije dogodilo.

Kako se inače pouzdano može utvrditi ko je prekršio primirje?

Prostom hronologijom događaja. Počeli su da postavljaju zasede i miniraju puteve bez direktnog povoda. Zatim se čak ispostavilo da su neke od bombi na putevima bile zakopane tokom dvogodišnjeg primirja i onda samo aktivirane kada je trebalo.

Posted

Ljudi kakav je stav Kremlja glede Turske? Nešto su mi tihi, jedino što sam iščačkao je da je Putin telefonirao Erdoganu i izjavio saučešće žrtvama u pokušaju puča.

Posted

The Economist by Anduril.

Kakvo jebeno proseravanje, bog te vido.

Argumentuj ili mi se skini.

@ Arsanagic

Naravno da i pucisti krse pravila a moguce je da bi bili i gori od Erdogana. Zato i nema smisla navijati.

No poenta je druga - ako vlast prva krsi sopstvena pravila ona automatski daje legitimitet drugima da ih takodje krse.

U tome se ogleda odgovornost vlasti bez obzira da li je ona demokratska ili ne posto se radi o univerzalnoj pojavi u politici/istoriji.

Posted

@manc

Pa to ti i kažem... On suštinski ima jedva preko pola,a vlada kao da ima 95%... On će možda izbornim zakonima i sličnim stvarima da održava privid da ima 60%+, ali otpor prema njemu može samo da raste, bez obzira na sve, ako nastavi da se ponaša ovako...

Sledeći put (bez namere da ispadne da tako želim), ako nastavi ovako, onaj što mu bude lokovao avion, neće oklevati i da ispali raketu...

Где је ово битно другачије? Србија? Немачка? Француска? САД? Свуда 'изабрани' народном вољом доносе 'храбре' одлуке против којих је скоро половина ако не и више пунолетних држављана. 

Argumentuj ili mi se skini.

@ Arsanagic

Naravno da i pucisti krse pravila a moguce je da bi bili i gori od Erdogana. Zato i nema smisla navijati.

No poenta je druga - ako vlast prva krsi sopstvena pravila ona automatski daje legitimitet drugima da ih takodje krse.

U tome se ogleda odgovornost vlasti bez obzira da li je ona demokratska ili ne posto se radi o univerzalnoj pojavi u politici/istoriji.

Чуш' ти и аргументи.

Posted

nije mi samo jasna jedna stvar - kurdi cine 1/6 stanovnistva, dakle oko 17%, zasto onda dobijaju samo oko 8% (mislim, ako su jasno prokurdska stranka)

Ovde.

Posted

procitao. zvuci logicno. 

videcemo sta ce biti ako budu izbori

Posted

Pitanje je da li Kurdi u Turskoj više podsećaju na Albance u Srbiji ili Srbe u Hrvatskoj. Ima ih u priličnom broju širom zemlje, pretpostavljam da nekom Kurdu trajno naseljenom u Istanbulu (a prema procenama tamo ih je najmanje 2 miliona) teritorijalna autonomija Kurdistana nije baš prioritet svih prioriteta. 

• Create New...