Jump to content
IGNORED

Mustafa Kemal'in askerleri


InvisibleLight

Recommended Posts

Jel tačno da je Sultan za pučiste večeras rekao nešto u stilu "šta sada da arčimo hranu na njih godinama, kada mogu i odmah da umru, to je i tako ono što narod želi".

Pa izgleda da je, prema CNN-u.

 

Commenting on people's calls for the death penalty for coup plotters, Erdogan said: "'Why should I keep them and feed them in prisons, for years to come?' -- that's what the people say."

Zanimljivo, sličnu izjavu je imao i Kenan Evren, krug se zaista zatvara.

Edited by Roger Sanchez
Link to comment

Pa izgleda da je, prema CNN-u.

 

Zanimljivo, sličnu izjavu je imao i Kenan Evren, krug se zaista zatvara.

 

Свет иде напред, али у круговима... да је неко пре пар година причао шта ће ИСИЛ да ради... а сад ово, достојно отоманских султана... ужас...

 

Има једна сцена у неком од филмова о г. Кастру, расправљају за неког лика да ли да га пусте или стрељају, каже неко, можда г. Гевара "Ако га пустимо, биће вођа опозиције у Мајамију".

На крају филма иде слика и текст "Пуштен, постао вођа опозиције у Мајамију"...

 

Постоје земље које имају солидан утицај на своју дијаспору, не знам како то стоји код Ердогана, али сумњам да би пустио ове пучисте у егзил међу Турке на западу... дајте људима азил у Нунавуту, побиће их будала... 

Link to comment

Kako sam ja shvatio jednostavno su ovi iz AKP preozbiljni i neki NBA u odnosu na konkurenciju,sistematski kupe glasove i gore dole dobijaju regularno na izborima,jebiga njima je svaki glas bitan i onog krezubog nepismenog prodavca semenki kao i nekog intelektualca za razliku od ovih levicara koji su neki elitisti,mozda jedini koji su bili na neki nacin bili spremni da ih prate u pragmaticnosti jesu Kurdska partija s'tim da oni ipak nemaju tu bazu iza sebe a jos su i skocili sebi u stomak sa obnavljanjem napada na drzavu,tako da neka sekularna buducnost Turske u ovom momentu se skoro i ne vidi barem iz neke nase perspektive.

Bio krajem februara i krajem marta u Istanbulu btw jos jednom hvala Beowlu na par saveta,i prvi put nisam ni izlazio iz hotela koji je bio u predgradju Istanbula,dok sam se drugi put vise zadrzao i bio u Azijskom delu,smesten sam bio u Atasehiru,dodejmo mi na recepciju i popili bi pivo,nema piva jednostavno,sutra dan kod nekih partnera i vode nas na rucak,isto bi popili po pivo,c' sto bi rekli Turci nema piva,na sve strane burke itd,its, i onda navece odemo na preporuku jednog od Turaka u deo grada pored mora Bagdad cadesi,nenormalna promena,trgovine,restorani pabovi,vina vrh,piva fantasticna od Nemackih lagera do Belgijskih trapista i PA,nema sta nema,ne znam toliki kontrasti cudo jedno

Link to comment

spiegel bio kod gulena. lukava mu je taktika  ^_^

 

 

Public Enemy No. 1: A Visit with Fethullah Gülen, Erdogan's Chief Adversary

 

In a meeting at his compound in Pennsylvania, Turkish cleric Fethullah Gülen defends himself against claims made by Turkey's president that he was behind this weekend's failed coup. He alleges that power has poisoned Erdogan.

...

So what happens next? Erdogan is demanding that the United States extradite Gülen, but he hasn't yet filed an official request and Gülen doesn't believe he will be extradited. Erdogan, he says, has no evidence to show the Americans. "The US justice system works. The Americans won't turn me over if there isn't a tangible reason."

His praise is more than idle. With permanent resident status, he says he likes America a lot and feels at home here. Indeed, he has even taken up an interest in American politics.

"Hillary Clinton is a good woman," he says. "She is a figure of hope for this country."

Link to comment

Nije baš da se foliraju, te druge manjine koje idu sa njima jesu pošteno zastupljene na svim listama ali kao što sam već napisao Mancu - sve to se okrenulo kada su ponovo izbili sukobi.

 

Ako na sledeće izbore ponovo budu izlazili kao samostalni kandidati (što su redovno radili sve do prošle godine) to će biti znak da imaju pouzdanu računicu da neće dobaciti 10%. To naravno pod uslovom da ne budu zabranjeni u međuvremenu što je veoma realan scenario.

 

Možda bi neki maksimalan odziv Kurda mogao da ih pogura preko 10% (imaju brzorastuću i mladu populaciju, dosta punoletnih osoba ulazi na birački spisak svake godine) ali to nije baš lako. Za to im treba i podosta glasova Kurda iz Istanbula i još par najvećih gradova a tamo veliki broj Kurda glasa ni manje ni više nego za AKP. Ja sam recimo očekivao da će prošle godine na ponovljenim izborima HDP značajno da poraste u Istanbulu jer će ovdašnji Kurdi okrenuti leđa AKP zbog dešavanja na istoku ali to se uopšte nije dogodilo.

 

 

 

Prostom hronologijom događaja. Počeli su da postavljaju zasede i miniraju puteve bez direktnog povoda. Zatim se čak ispostavilo da su neke od bombi na putevima bile zakopane tokom dvogodišnjeg primirja i onda samo aktivirane kada je trebalo.

 

Meni takođe deluje da bi HDP mogao biti zabranjen u skorije vreme.

 

Ipak, iz ovoga vidimo da za HDP ne glasaju svi Kurdi iz gradova, niti su svi glasači koji glasaju za HDP Kurdi. U ovome zapravo i leži njihova mogućnost za rast. Glavna otežavajuća okolnost im je što ih povezuju sa PKK, te im tako radikalizacija na istoku ne ide na ruku. Zapravo iz ovoga izlazi da bi otvaranje sukoba sa turskim bezbednosnim snagama na istoku za njih bilo pravo političko samoubistvo. Graditi tako mukotrpno politički projekat i onda sve to odbaciti meni ne deluje uverljivo. Pre bih rekao da oni nemaju uticaja na kurdske militante na istoku (koji su dobrim delom odgovorni za izazivanje sukoba), ali imaju volju da posreduju i otvore pregovore sa PKK, kako bi stvorili teren za svoj politički projekat.

 

Međutim, glavni uzrok koji gradske Kurde i ostale odbija da glasaju za HDP jeste represija. Sa povećanjem represije HDP je pao sa skoro 14% u junu na 10,75% u novembru. Sada bi verovatno išli ispod 10%. To je prosto mehanizam koji funkcioniše na univerzalnom principu. Po istom tom principu se možemo recimo zapitati zašto na beogradskom prajdu učestvuje manje od 1% LGBT populacije Srbije.

 

Što se tiče ovog sukoba na jugoistoku Turske pročitah izveštaj Human Rights Watcha. Istina pominje se da su kurdski militanti postavljali bombe, što je prikupljeno iz zvaničnih izvora. Iako vojska sprečava pristup aktivistima HRW, u izveštaju postoje dokumentovana ubijanja civila (uključujući i decu) i masivna razaranja gradskih sredina u kojima nije zabeleženo prisustvo kurdskih militanata.

 

Na ovoj strani HRW se može videti tretman turskih vlasti prema izbeglicama iz Sirije. Opet ponavljam za svrhu zbrinjavanja izbeglica su dobili jako mnogo novca iz EU.

Link to comment

U bazama u kojima su i bili. Ne veruj svemu što Sputnik objavi.

Ухапсише ли ову двојицу пилота?

Link to comment

Jer postoji uopšte nešto što bi se moglo proglasiti zakonskom osnovom (ili bar izgovorom) kad je u pitanju zabrana stranke koja je do tad regularno participirala u parlamentu?

Link to comment

Jer postoji uopšte nešto što bi se moglo proglasiti zakonskom osnovom (ili bar izgovorom) kad je u pitanju zabrana stranke koja je do tad regularno participirala u parlamentu?

Uopste ili specificno u Turskoj?? 

#pitamzadruga

Link to comment

Jer postoji uopšte nešto što bi se moglo proglasiti zakonskom osnovom (ili bar izgovorom) kad je u pitanju zabrana stranke koja je do tad regularno participirala u parlamentu?

 

Proglase ih za komuniste, onda ide mnogo lakše.   :fantom: 

 

Imaju već gotov obrazac kod severnog (prekomorskog) suseda.  

Link to comment
×
×
  • Create New...