Jump to content

Bilje i gljive oko nas

Featured Replies

rni2LKN.jpg

Izadjem na lagani jog prvi put u nekoliko mjeseci i u lokalnom parku naletim na proplanak prepun sremusa. Nabrao sam desetak listica za salatu veceras.

• Author

epska sezona smrcka!!...juce smo za tri sata ubrali 3kg!!

epska!!

a tek je pocetak..

prodaj u project 72 u n.sadu, zaradićeš lepe pare

• Author

imamo druge kuhinje koje kupuju...drugarica ima diplomu/zvanje gljivara pa preko nje..ja nemam..

ali ove sam sve stavila na susenje...

prodacu sledecu turu D

posto smo bas dosta ostavili tamo..mlade i nezrele..ici cu ponovo u subotu da vidim hoce me sacekati a i da obidjem jos neka stanista

od ovih prvih mi je bilo zao da se oprostim..hebes pare D

ako hocete da nadjete smrcke idite u sumarke bele topole..na obalama reka,ritovima,u njivama,oko recica i potoka..bukvalno je dovljno 2-3 zrela stabla da plode nesto.. a ako je ceo sumarak onda je dzek-pot!!

tu sad rastu Morchella semilibera i Morchella elata

ne morate mi zahvaljivati D

Edited by ivy

Ako moze na PM cena susenih gljiva, a i ostalog susenog bilja - bio bih zahvalan

• Author

ja ne prodajem nista...evo nisam mogla ni od ovih smrcaka da se odvojim D

ne znam cene...susim kad nadjem jer mozda budu godine bez i jedne te neke gljive... i ugl poklanjam prijateljima..

obećao sam da ću da pronađem linkove na to kako grci koriste divlje biljke za ishranu. ima svega ovog i kod nas ali mi beremo samo zelje, s tim da zelje kao kod nas skoro i da nisam viđao po poljima. ima nešto što ima sličan list ali nije zelje i rekli su mi da se to ne jede.

https://greekcitytimes.com/2021/11/05/greek-leafy-greens-good-xorta/

https://foragerchef.com/horta/

poznavao sam jednog botanistu iz vojvodine pre jedno 30 godina koji je naravno znao za sve ovo i brao po poljima u okolini zrenjanina mada se sećam da mi je govorio o hemijskom zagađenju.

• Author

danas..hrpica D

img_2094.jpg

Au bruka što lepo izgledaju.

Ko vrhovi kočanjki

• Author

izasle su i M. esculente

img_2095.jpg

ono sto je zanimljivo je da one vole mlade,tek posadjene ili jednogodosnje topole a zahvaljujuci onoj supercelijskoj oluje od pre neku godinu i JKP Vode ili ,,sume,, Vojvodine takvih terena u mojoj okolini sada imam na desetine kvadratnih kilometara!!! DD

danas sam sa komšijom fotisom išao u šumu poviše sela da vidimo ima li divljih šparoga, sada im je idealno vreme - sunčano ali hladno i mnogo kiše

i gle čuda....

ima i lepih debljih, poput istarskih, ovde su standardno tanje jer ih poberemo pre vremena jer će uvek neko drugi da ih satre

ima i ljubičanstvenih, kakve nisam viđao prethodnih godina.

u šumi smo videli 3 srnaća i neke zečeve koji su se sunčali na stenama na obodu

GoKDOifXcAA22Ec?format=jpg&name=large

GoKDOs4W0AACMFV?format=jpg&name=large

na kraju doručak za ženu, od seljačkih žutih jaja koka hodačica

GoKDOaDXsAAyR6q?format=jpg&name=large

Sad sam se iz parka vrnuo, nabro pegrst sremusa. Mislim napraviti jedan pesto sa bosiljkom i orasima i jedan chimichurri za steak kasnije.

Trebo sam u blender i bog me veselio, a ne zlopatit se ovako. Ko god kaze da ima razlike, jede govna. Od sad samo blender ili nista.

j9BB44t.jpg

• Author

mozda ima veze sa bosiljak jer je on nezan..

ali za sremus nikako..sremus je zivotinja..

i ja sam ga juce prvi put ubrala..pa cu praviti pesto..