March 31Mar 31 Izadjem na lagani jog prvi put u nekoliko mjeseci i u lokalnom parku naletim na proplanak prepun sremusa. Nabrao sam desetak listica za salatu veceras.
April 3Apr 3 Author epska sezona smrcka!!...juce smo za tri sata ubrali 3kg!!epska!!a tek je pocetak..
April 3Apr 3 Author imamo druge kuhinje koje kupuju...drugarica ima diplomu/zvanje gljivara pa preko nje..ja nemam..ali ove sam sve stavila na susenje...prodacu sledecu turu posto smo bas dosta ostavili tamo..mlade i nezrele..ici cu ponovo u subotu da vidim hoce me sacekati a i da obidjem jos neka stanistaod ovih prvih mi je bilo zao da se oprostim..hebes pare ako hocete da nadjete smrcke idite u sumarke bele topole..na obalama reka,ritovima,u njivama,oko recica i potoka..bukvalno je dovljno 2-3 zrela stabla da plode nesto.. a ako je ceo sumarak onda je dzek-pot!!tu sad rastu Morchella semilibera i Morchella elatane morate mi zahvaljivati Edited April 3Apr 3 by ivy
April 3Apr 3 Author ja ne prodajem nista...evo nisam mogla ni od ovih smrcaka da se odvojim ne znam cene...susim kad nadjem jer mozda budu godine bez i jedne te neke gljive... i ugl poklanjam prijateljima..
April 4Apr 4 obećao sam da ću da pronađem linkove na to kako grci koriste divlje biljke za ishranu. ima svega ovog i kod nas ali mi beremo samo zelje, s tim da zelje kao kod nas skoro i da nisam viđao po poljima. ima nešto što ima sličan list ali nije zelje i rekli su mi da se to ne jede.https://greekcitytimes.com/2021/11/05/greek-leafy-greens-good-xorta/https://foragerchef.com/horta/poznavao sam jednog botanistu iz vojvodine pre jedno 30 godina koji je naravno znao za sve ovo i brao po poljima u okolini zrenjanina mada se sećam da mi je govorio o hemijskom zagađenju.
April 7Apr 7 Author izasle su i M. esculenteono sto je zanimljivo je da one vole mlade,tek posadjene ili jednogodosnje topole a zahvaljujuci onoj supercelijskoj oluje od pre neku godinu i JKP Vode ili ,,sume,, Vojvodine takvih terena u mojoj okolini sada imam na desetine kvadratnih kilometara!!!
April 10Apr 10 danas sam sa komšijom fotisom išao u šumu poviše sela da vidimo ima li divljih šparoga, sada im je idealno vreme - sunčano ali hladno i mnogo kišei gle čuda....ima i lepih debljih, poput istarskih, ovde su standardno tanje jer ih poberemo pre vremena jer će uvek neko drugi da ih satreima i ljubičanstvenih, kakve nisam viđao prethodnih godina.u šumi smo videli 3 srnaća i neke zečeve koji su se sunčali na stenama na oboduna kraju doručak za ženu, od seljačkih žutih jaja koka hodačica
April 13Apr 13 Sad sam se iz parka vrnuo, nabro pegrst sremusa. Mislim napraviti jedan pesto sa bosiljkom i orasima i jedan chimichurri za steak kasnije.
April 13Apr 13 Trebo sam u blender i bog me veselio, a ne zlopatit se ovako. Ko god kaze da ima razlike, jede govna. Od sad samo blender ili nista.
April 14Apr 14 Author mozda ima veze sa bosiljak jer je on nezan..ali za sremus nikako..sremus je zivotinja..i ja sam ga juce prvi put ubrala..pa cu praviti pesto..