Jump to content
IGNORED

Le Havre


Bojan

Recommended Posts

Ne znam da li će ovaj film pobuditi toliko interesovanje da bih otvarao novi topic, ali ovo je jedan od najboljih filmova koje sam gledao u poslednjih par godina, pa me zanima i vaše mišljenje.Najopštije rečeno ovaj film govori o upućenosti ljudi jednih na druge, težeći da pokaže koliko je ta činjenica u modernom svetu ispuštena. Na jedan suptilan način kritikuje se ne tako originalna ideja (uvid) da moderna tehnika otuđuje ljude. Naime, iako film tretira savremenu temu (imigracija) iz njega su izuzeta sva moderna tehnološka dostignuća, da bi se na toj podlozi gledaocu prikazao jedan čisti altruizam i vraćanje čoveku.Sama atmosfera filma je posebna priča. Pažljivo i do detalja osmišljena, ali nenametljiva i takva da ne guta, već podupire glavnu ideju filma. Posebno mi se dopalo osvetljenje, neka dominirajuća svetlo plava nijansa i uopšte fotografija. Garderoba i enterijer su takođe izvrsni. Ima tu i par dobrih trikova. Recimo, scena kada u kadar sa ogromnim lučkim kontejnerima ulazi nekoliko ljudi, koji u tom momentu izgledaju kao neke minijature. Zatim scena u kojoj potkazivač koristi mobilni i što je čini mi se jedina scena u kojoj se koristi moderno tehničko sredstvo. Da nema ove i još jedne scene, po atmosferi bi radnju filma mogli da smestimo u šezdesete. Ta druga scena koju sam zapazio jeste kada inspektor naručuje vino iz 2005. godine.Likovi su izuzetni, upečatljivi, ali ne preterano nametljivi. Glavni lik je tihi pravednik Marcel Marx, pisac koji se nakon boemskog života u Parizu skrasio u Avru kao čistač cipela, sa ženom koju voli. Nisam siguran da li izbor njegovog imena (Marx) treba da baci neko pozitivno svetlo na mnogo poznatijeg Marksa. U svakom slučaju u pitanju je čovek koji delanjem iskazuje vrline i tu potrebu čoveka za čovekom (što je takođe bila i Marksova ideja). U tom delanju on ne upada u prevelike dileme kao neki junaci. Ne odmerava i ne kalkuliše. I što je takođe važno u svemu ne ostaje usamljen, niti razočaran.Toplo preporučujem film.

Link to comment
meni je omiljeni onaj sa hitmenom, ostali su mi manje vise asmisleni :(
Meni je bitno kakav si ti čoek (ne voliš Drajv), a Kaurismakija ću da ti oprostim.
Link to comment
Pa, nema ti druge, nego da sad kreneš i pogledaš sve Kaurismakijeve filmove jedan po jedan. :) Filmovi su mu kao pesme Stonesa - uglavnom jedno isto sve vreme i uvek dobro. Gledanje Kaurismakija vraća veru u ljude, barem meni.Moj omiljeni Kaurismaki
Pre par godina sam gledao i "Lights in the Dusk". "Avr" mi se više dopada, ali Kaurismaki me definitivno "radi", tako da ću sigurno pogledati još njegovih filmova (uključujući Ariel - hvala na preporuci). Ali kada bih recimo trebao da preporučim "Lights in the Dusk" bio bih oprezniji, jer nisam siguran da bi se svakom svidela ta nemušta atmosfera u kojoj obitava glavni lik. Zanimljiv mi je glavni negativac u ovom filmu (Ilkka Koivula) koji se pojavljuje i na početku "Avra" u jednoj zanimljivoj sceni, kada gine (najverovatnije) pošto mu je Marcel očistio cipele. Pri tome mi ne vidimo tu scenu, već to pretpostavljamo po načinu na koji je završio čišćenje cipela, zvucima pucnja pošto je izašao iz kadra, kao i reakcijama Marcela i njegovog prijatelja.
Link to comment
Bojane, ne prepricavaj, trista ti spojlera.
Važi.Ako si mislio na ovu scenu koju sam opisao ona se odigrava na početku i nije toliko bitna za glavni tok. Čini mi se kao da je ubačena kako bi se pojavio njegov omiljeni negativac. U celini se nalazi i u trejleru.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...