Indy Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 - ko još ostavlja kukuruz u klipu, on se okruni još u kombajnu i kao takav prebacuje u silose za prodaju ili na čuvanje/sušenjeKoliko razumem, zrno se upravo i sortira na zdravo i obolelo (vidi post iznad).
duda Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 jbt, tek sad sam shvatila.moji vole (i jedu) na tone palente ... sa jogurtom, naravno
InvisibleLight Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 a evo i ovde: Prema mišljenju Sakovića, propust oko utvrdivanja aflatoksina je napravljen još tokom vegetacije kukuruza, jer poljoprivredne stručne službe i instituti koje prate primenu hibrida koje su proizveli, nisu na vreme upozorile proizvođače.- Tada je već moglo da se odluči da se zaraženi i zdravi kukuruz razdvoje nakon berbe, što nije učinjeno, pa je sav kukuruz skladišten zajedno - naveo je on.
teacher Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Moram da izrazim solidnu dozu sumnje u pretpostavku da se kukuruz pregleda klip po klip prilikom prebacivanja u ogromne industrijske silose. Da je tako, ne bi bilo nezaposlenosti u Srbiji, barem tokom jednog dela sezone.Jedini način koji ja vidim je da se uzimaju uzorci iz kompletne žetve, i da se na osnovu istih čitav tovar označi kao zdrav ili zaražen.ma ja ti kažem kako funkcioniše na mikro-nivou, evo indy naveo kako se to radi kod velikih količina.
InvisibleLight Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 a jel moglo, teoretsk,i ovo da se spreci (efekti suse na pojavu tih gljivica) da suse navodnjavale njive kako treba?
Indy Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 a jel moglo, teoretsk,i ovo da se spreci (efekti suse na pojavu tih gljivica) da suse navodnjavale njive kako treba?Ratare moj, sumnjam da se u Srbiji navodnjava kukuruz.
teacher Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Kalanović: Sastanak ministra poljoprivrede sa proizvođačima mlekaPrintajteVELIČINA SLOVA 19.02.2013Ministarka reginalnog ravoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je da će ministar poljoprivrede Goran Knežević danas imati sastanak s proizvođačima mleka, inspekcijama i laboratorijama o ispravnosti mleka.Kalanović je za TV B92 rekla da Vlada Srbije redovno održava kontakte s laboratorijama, ispitivanja su cešća i inspekcije su na terenu."Stvari se drže pod kontrolom i najgore je da se upadne u paniku", rekla je ministarka.Ona je dodala da neće da meri ko je u pravu, ministar Knežević ili pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, koji je izneo podatke da u Vojvodini 29 od 35 uzoraka mleka ima povećanu vrednost aflatoksina.Kako je rekla, "ministar u vladi ne bi smeo da daje informacije koje nisu tačne".Kalanović je kazala da je potrebno održati zajednički sastanak i izneti rezultate laboratorija i uzorke, jer je to stvar za "zajednički sastanak, a ne za tviter".Prema njenim rečima, ako su ispitivanja koja je Ješić objavio na tviteru merodavna i urađena u odgovarajućim laboratorijama, odmah će da se reaguje.Verica Kalanović je građanima poručila da mogu da piju mleko koje je na tržištu, jer je sigurno u skladu sa standardima.Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatosina u dozvoljenim granicama.
InvisibleLight Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Ratare moj, sumnjam da se u Srbiji navodnjava kukuruz.pa zato i rekoh teoretski?jel bi to specilo zarazu il bar smanjilo verovatnocu da do nje moze doci..?
Indy Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 pa zato i rekoh teoretski?jel bi to specilo zarazu il bar smanjilo verovatnocu da do nje moze doci..?Pa, samo teoretski, nema vode za to.
Frile Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Onako teoretski, navodnjavanjem bi se povećala vlažnost, a opšte je poznato da i vlažnost uz visoku temperaturu pomaže bujanju Aspergillus gljivica.Bolje da ne teoretišemo nego da lepo pitamo noskicha kako se to Prirodno rešava :)
zoki Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Ratare moj, sumnjam da se u Srbiji navodnjava kukuruz.Nema frke, dolazi nam bogati Seik da navodnjava.. -_-Nisam neki panicar ali se ovaj put brinem, jebe mi se za mene nego mi dete jede puno palente i pavlake.. Prekidamo do daljnjeg odoh da trazim uvozno mleko.. Послато са GT-I9001 користећи Тапаток 2
Dagmar Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Pa, samo teoretski, nema vode za to.Pa ni u USA koja ima najbolju poljoprivredu nisu mogli protiv suše.
Indy Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Onako teoretski, navodnjavanjem bi se povećala vlažnost, a opšte je poznato da i vlažnost uz visoku temperaturu pomaže bujanju Aspergillus gljivica.Nije slucaj kod ove A. flavus, kod nje ide vis. temperatura + niska vlaga.
yolo Posted February 19, 2013 Author Posted February 19, 2013 (edited) SSPI (Srbi sa pristupom Internetu) su već provalili zaveru koja stoji iza ovog, najnovijeg nasrtaja na 1 mali ali ratnički narod - Ješićevi rezultati treba da rehabilituju Dukat i druge hrvatske proizvođače. Oni su prvi uhvaćeni sa rukama alfatoksinima u vreći i sada ustaše i drugi izdajnici u vlasti lažu kako je ista situacija kod svih proizvođača i tako rehabilituju šokačke trovače.pa koji crni dukat, kad dukatovo mleko u flasi 2.8% koje moja zena svaki dan stavlja 2 deci u svoj ritualni hladni nes, ima sampionskih 0.099, isto kao i elle mleko od koji se pravi sir koji je jedini mlecni proizvod koji jedem vec mesecima.fuck.meni jedna druga stvar nije jasna.ako je epidemije te kukuruzne bolesti bila takva, kako je uopste moguce da postoji mleko koje je zdravo tj ispod dozvoljenih granica.kako je moguce da mleka iz iste mlekare, jedna 1.6% pasterizovana a druga 2.8% sterilizovana imaju dijametralno suprotne rezultate, jedna su OK a druga nisu....meni ovo smrdi do neba....i ajde budi sad pametan i kupi mleko iz neke trece mlekare koja nije obuhvacena ovom kontrolom. taman sam krenuo da jurim neke mikro mlekare iz sandzaka.... Edited February 19, 2013 by gazza1
Recommended Posts