Takeshi Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 ponavlja se rasprava, najvise zbog sve ucestalijih medijskih nastupa gospodina. koji su u sustini, o cemu god da govori, nekakav modernizam vs. tradicionalizam. zapakovan u razne strucne oblande i plasiran u bombasticnim tezama. evo ga detaljan tekst, od ranije: Telesno kažnjavanje dece - da, ali razumno nije isto napisati, da postoje specificne situacije, u kojima je telesno kaznjavanje deteta mozda jedini nacin, i napisati da se mora spreciti zakon kojim se u srbiji zabranjuje fizicko kaznjavanje dece, jer je to neophodan oblik vaspitavanja, i tako se uce kasnijem optimalnom funkcionisanju kada odrastu.
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) ^^ako je to on napisao, povlacim sve sto sam rekla ali vidi koliko je i tu na istoj liniji sto se tice formulacije Врста удараца. Удара се отвореним дланом и прстима по кожи. Могу се користити и одређени предмети попут шибе и каиша, али само уколико је ударац тим предметима исте снаге као и ударац отовреним дланом и прстима. У неким земљама се сматра да се коришћење предмета не сме дозволити јер онај ко користи предмете не може да процени снагу ударца и његов повређивачки потренцијал. pise tako da nije sasvim jasno kada normira a kada samo popisuje instrumente ili repertoar kazni to ne kazem u njegovu odbranu, da ne bude nesporazuma Edited December 4, 2014 by morgana
yolo Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 meni je ovaj tekst sofije mandic na pescaniku jako indikativan, jer otvara prostor za zakonsku sankciju protiv milivojevica a to je jedini nacin boriti se protiv ljudi koji su se ustremili i fiksirali na funkcijama iz kojih dalje crpe svoj autoritet: Proteklih dana čitamo o dva različita gledišta kada je reč o vaspitavanju dece – jedno je protiv fizičkog kažnjavanja, dok drugo ističe nemogućnost vaspitavanja bez telesne kazne. Najglasniji zagovornik drugog gledišta je, bez sumnje, psihoterapeut Zoran Milivojević. U svom poslednjem javnom nastupu (o čemu je već bilo reči i na Peščaniku), on je naglasio da „država ne sme da zabrani batinanje deteta“. Evo jedne novosti za gospodina Milivojevića i njegove istomišljenike – država je to već odavno uradila. Zaštita od ovakvog „vaspitavanja“ deteta je dvostruka: kroz krivični postupak koji predviđa krivično delo nasilje u porodici,[1] kao i kroz parnični postupak[2] koji takođe štiti od nasilja u porodici. Prvi vid zaštite za posledicu ima krivičnu sankciju, dok Porodični zakon predviđa i neke druge mere zaštite – poput iseljavanja i zabrane prilaska nasilnika. Ponašanje za koje se krivično odgovara je primena nasilja, pretnja napadom na život ili telo, kao i drsko ili bezobzirno ponašanje koje za posledicu ima ugrožavanje spokojstva, telesnog integriteta ili duševnog stanja člana porodice. Teži oblik ovog krivičnog dela jeste upravo delo učinjeno prema članu porodice koji je maloletno lice, za koje je zaprećena kazna čak do 10 godina zatvora. Porodičnim zakonom je zabranjeno gotovo identično ponašanje – dakle ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice. Porodični zakon navodi i šta se naročito smatra nasiljem u porodici, pa je to recimo i nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede; vređanje, kao i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje. Porodični zakon je, kao i krivični, izričit kada navodi da se deca smatraju članovima porodice. http://pescanik.net/jos-nasilja/ Ova teska proceduralna greska Milivojevica daje jak argument njegovim oponentima da traze njegovo izopstavanje iz esnafskih tela, za pocetak i paralelno sa snaznom kampanjom koja bi ga argumentima postavila tamo gde zasluzuje da bude, na drustvenoj margini. Ja sam sasvim siguran da onog trenutka kada bude pocela da mu se izvlaci ova institucionalna asura predsednika ovoga ili onoga pod nogama, tako ce krenuti reteriranje po linijama nisam ja to tako mislio, debelo meso nije mesto bola nego simbolicke kazne i slicne budalastine. Samo ga sada treba stegnuti jako i ne pustati, isto kao sto se vec mesecima vodi kampanja protiv laznih doktorata. Ovo je u istom rangu skandala, ako ne i gorem, jer se na lazne doktorate primaju sponzoruse Megatrenda dok ce u drustvu ogrezlom u nasilje, ljudi sve kraceg fitilja batinjanje dece doziveti kao bozji dar sa neba za resavanje problema.
boshoku Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 nemoj da je citiraš, prt pls... likuša je bolid u rangu s njim, samo ne toliko "umrežena"
betty Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 Super je ta metoda kontradiktornih poruka ako hoćeš da odgajiš inadžiju. Postoji tu još jedan mali problem kada počnu da se penju na otvoren prozor, balkon ili skaču sa nekog visokog stepeništa. Treba li da kažemo ove ili naredne godine skoči? pa nije mi ovo kategoricki imperativ u vajanju decije licnosti, pobogu nego je nacin postizanja sopstvenog cilja bez konflikta a putem prilagodjavanja detetu. najbezbolnije i za mene i za njega. kad vidim da je u fazi da mu je uzasno, uzasno bitno da se inati, onda mu dam nesto gde mi odgovara da se inati, umesto da smo u konstantnom konfliktu. a i tonom jasno stavljam do znanja kad je 'zabrana' igra a kad ne, i njemu je to jasno jer se smeje i prihvata igru. kad se ne salim, imam drugi ton, i kazem mu koja ce biti posledica/kazna ako ne poslusa. cenim da cu umeti da prepoznam opasnost u skakanju s balkona kad dodje vreme da skacemo, cak iako sam mu rekla da nikako ne sme da pojede paradajz kad je imao tri godine.
yolo Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 nemoj da je citiraš, prt pls... likuša je bolid u rangu s njim, samo ne toliko "umrežena" nije bitno da li je bolid, bitno je sto ima validan argument. argument da je postoji zakonska sankcija za to sto predsednik udruzenja psihoterapeuta srbije propoveda i to je bottom line kojim se treba suprostavljati jednoj agitaciji koja je nedozvoljena za nekoga ko drzi takve pozicije, pogotovo sto iz njih crpi autoritet da to radi. treba ga prvo razalovati a posle neka njegova sekta koja je juce napunila mikser (a maji lalic cu se krvi napiti kad je vidim, bas me zanima da li tako vaspitava svoje troje dece) vodi kampanju kakvu hoce.
Malkmus Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) pa to nece da ide, jer je on tamo predsednik, a bar dvoje ljudi u vrhu te organizacije bi u se u normalnoj zemlji nasli pod krivicnim postupkom (djuric, dedic), dok je treci (jovanovic) pomeut par strana unazad zbog krsenja etike. Edited December 4, 2014 by Malkmus
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 nije bitno da li je bolid, bitno je sto ima validan argument. argument da je postoji zakonska sankcija za to sto predsednik udruzenja psihoterapeuta srbije propoveda i to je bottom line kojim se treba suprostavljati jednoj agitaciji koja je nedozvoljena za nekoga ko drzi takve pozicije, pogotovo sto iz njih crpi autoritet da to radi. treba ga prvo razalovati a posle neka njegova sekta koja je juce napunila mikser (a maji lalic cu se krvi napiti kad je vidim, bas me zanima da li tako vaspitava svoje troje dece) vodi kampanju kakvu hoce. kakav je profil milivojevicevih ljubitelja? pretpostavljam da je indikativno sto je tribina u mikseru.
Lord Protector Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) pa nije mi ovo kategoricki imperativ u vajanju decije licnosti, pobogu nego je nacin postizanja sopstvenog cilja bez konflikta a putem prilagodjavanja detetu. najbezbolnije i za mene i za njega. kad vidim da je u fazi da mu je uzasno, uzasno bitno da se inati, onda mu dam nesto gde mi odgovara da se inati, umesto da smo u konstantnom konfliktu. a i tonom jasno stavljam do znanja kad je 'zabrana' igra a kad ne, i njemu je to jasno jer se smeje i prihvata igru. kad se ne salim, imam drugi ton, i kazem mu koja ce biti posledica/kazna ako ne poslusa. cenim da cu umeti da prepoznam opasnost u skakanju s balkona kad dodje vreme da skacemo, cak iako sam mu rekla da nikako ne sme da pojede paradajz kad je imao tri godine. I nikad ti se nije oteo i uradio neku glupost koju nisi predvidela pri kojoj bi mogao sebe ili nekog drugog da povredi? Npr da pretrči ulicu kada sa druge strane iste vidi drugare koji se igraju, a ti se za to vreme zapričala sa prijateljicom koju nisi videla još od mature? Ti sve unapred prepoznaš? Edited December 4, 2014 by slow
yolo Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 nije indikativno. mikseru se previse toga ucitava, to je prosto venue koji se rentira po zelji, moze da ga uzme svako ko ili plati zakup ili pristane na drugi model. cenim da je karte prodavao mikser. ne znam za profil ljubitelja ZM ali mislim da je juce poziv bio distribuiran kroz njegove kanale a cini mi se da je ova devojka sto je tvitovala a zatim pisala tekst za pescanik, koja je bila ismejana sto se predstavila kao pedagog, insinuirala da su tamo sve bili psiholozi...
betty Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 I nikad ti se nije oteo i uradio neku glupost koju nisi predvidela pri kojoj bi mogao sebe ili nekog drugog da povredi? Npr da pretrči ulicu kada sa druge strane iste vidi drugare koji se igraju, a ti se za to vreme zapričala sa prijateljicom? Ti sve unapred prepoznaš? stvarno ne razumem kako izvodis ovu liniju diskusije iz jednog zabranjenog paradajza jel mislis da propagiram neki princip roditeljstva s tom anegdotom? ne kapiram.
boshoku Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 pa to nece da ide, jer je on tamo predsednik, a bar dvoje ljudi u vrhu te organizacije bi u se u normalnoj zemlji nasli pod krivicnim postupkom (djuric, dedic), dok je treci (jovanovic) pomeut par strana unazad zbog krsenja etike. sti, stivene, u poznavanju? kool bi bi bilo da čujemo o kakvim ljudima je reč, ono, intimnije
Lord Protector Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 stvarno ne razumem kako izvodis ovu liniju diskusije iz jednog zabranjenog paradajza jel mislis da propagiram neki princip roditeljstva s tom anegdotom? ne kapiram. Meni se učinilo tako, izvini ako grešim
Takeshi Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) nevidjeni su komentari po fb... ringla, uticnica sa strujom... pa kao sto roditelji sa malom decom ne drze na sredini sobe vaze dinastije ming, tako valjda fizicki prilagodjavaju malom detetu okolinu, da se ne bi povredilo. reci i upozorenja imaju smisla tek kada ono bude u stanju da ih koliko-toliko shvati. kao sto je napisala notorius, udarci ce pre da ga nauce strahu od roditelja, a ne zasto je nesto opasno. Edited December 4, 2014 by Takeshi
betty Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 Meni se učinilo tako, izvini ako grešim ne, stvarno nije tako. a sad da ti odgovorim: desava se da izleti na ulicu, ne zato sto je neko s druge strane (vrlo je oprezno dete) nego zato sto se inati. mislim ne izleti bas, nego krene da hoda po ivicnjaku, pa me drsko pogleda, pa spusti jednu nogu... kazna je tu vrlo laka: drzanje za ruku. mrzi kad ga drzimo za ruku dok smo na trotoaru i nevoljno je daje kad prelazimo ulicu. onda se neko vreme otima i vice i to verovatno deluje grozno za spoljasnjeg posmatraca, ali koracanje po ulici je jedna od nekoliko stvari o kojima ne pregovaramo. pustimo ga posle nekog vremena, kad se smiri i obeca da nece vise. nekad se baci u potpuni tantrum, legne na ulicu i vristi, u tom slucaju kolutamo ocima, nekad izvadimo mobilni i slikamo ga, ne remetimo mu fras nego kad se izduva opet uzmemo za ruku i nastavimo dalje. mirno i dostojanstveno -_-
Recommended Posts