gospa buba Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 brate, daviš... ako ti milivojević ok, super, teraj to pa ne davi, rekla bih. i to nema vishe veze sa dr-zijem, to je praktichno pitanje opstanka. i ono se desi nekim ljudima, pa posle izlaze po novinama, a mi iz tople fotelje seirimo da li je trebalo ovako i onako. a to je ono, shto nasred priche o nasilju i nenasilju, realno plashi svakog.
nera Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 Da li bi ga uhvatio za ruku ili ne? Da li je tebi stvarno isto uhvatiti dete za ruku i povuci ga u situaciji kad bi skakao sa gelendera recimo i izigravati sudiju i policajca (po recima zocinim) i premlacivati dete svaki put kad ti se suprotstavi i ne daj bobe ima svoje misljenje ili se ne slaze sa tobom?
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 pa nije ok potezati premlacivanje kao kontraprimjer, valjda je pitanje je li opravdano koristiti doziranu fizicku kaznu koja ne traumatizuje dijete, tj dlanom po dupetu da ili ne
nera Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) pa nije ok potezati premlacivanje kao kontraprimjer, valjda je pitanje je li opravdano koristiti doziranu fizicku kaznu koja ne traumatizuje dijete, tj dlanom po dupetu da ili ne Nije naravno, ali mi smeta sto zoca upravo na to i peca pristojne ljude da se sloze sa njim i njegovim sadistickim vidjenjem vaspitanja dece. Dlanom po dupetu nece traumatizovati nijedno dete, ali izigravanje boga oca, policajca i sudije od strane roditelja jeste upropastilo mnoge. edit: nepismenost Edited December 4, 2014 by nera
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) pa milivojevic govori o dlanom po dupetu, ali stil mu je napucan i glumi kontroverzu pa se oponenti pecaju. roditelj jeste sudija i policajac, tj mozemo da se dogovorimo oko sadrzaja tog opisa tako da se slozimo da jeste (a uz to je i dreser). naravno da je i mnogo toga drugog i pufnastijeg. Edited December 4, 2014 by morgana
nera Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 Moguce da ja njemu ucitavam vise nego sto tu zaista ima ali citajuci njegove tekstove o vaspitanju, ne samo ovaj poslednji, imam mucan utisak teskog sadiste. Uostalom, cela 'kampanja' ne-bijenja dece nije izmisljena zbog roditelja koji povremeno udele dlan po dupetu vec zbog onih drugih koji imaju malo tezu ruku. Da ne duzim, posto ne mogu da otklonim ostrascenost iz svog pisanja na ovu temu, slazem se sa tobom morgana oko tvog poslednjeg pasusa ali ne mogu nikako da citam milivojevica u pozitivnom kontekstu na tu temu.
Lord Protector Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 brate, daviš... ako ti milivojević ok, super, teraj to Brzo si odustao a ja sam bio spreman da se prevaspitam tvojom svemoćnom verbalnom metodom. Nikad od tebe odgovorni roditelj.
kgmr Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 @morgana: ponekad govori i o tome, nije on propagator sadizma, i da, ne propagira on otvoreno crnu reku i srodne "pristupe". pecaju se i ideoloski oponenti i ideoloski istomisljenici i mnogi roditelj zeljan psiho-podrske, ali se pecaju i ljudi koji su predmete o kojima on navodno prica ucili u nekim skolama i rade ih na terenu (on nije ni jedno, ni drugo). ja ne znam kako plasticnije da objasnim da on zaista laze i izmislja (teorijske koncepte i prakticnu primenu), naravno da mozete samo da mi verujete na rec, i naravno da nisam neki autoritet, ali objasnjvam sopstvenu poziciju spram zorana m. meni terminologija TA nije problematicna, dovoljno je poznajem da mogu da je citam lako, isto kao psihoanaliticke koncepte (koje ljudi cesto bukvalno shvataju, ima seksa, pa zato), ali bas zbog toga lako uocavam njegovu licnu teorijsku nadgradnju koja nije zasnovana na nauci, a bogami ni na nekoj impresivnoj praksi. i konacno, da preciziram sta on prica: ne prica on o promisljenoj sljagi po dupetu, nego o roditeljskoj frustraciji. e to je perfidno. pozdrav od burazera, bergase i mene :)
boshoku Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 i konacno, da preciziram sta on prica: ne prica on o promisljenoj sljagi po dupetu, nego o roditeljskoj frustraciji. e to je perfidno. ko to nije ukačio do sada, neće nikada, jbg... pozdrav od burazera, bergase i mene :) ovo nije bergasa, osim možda na onom njegovom unutarforumskom blogu... burazer/arči već možda
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) ja milivojevica nimalo ne volim, osvrcem se samo na nacin na koji plasira stav o kaznjavanju djece i na sam stav. zaista nikad nisam naisla da propagira ista sem otvorenog dlana po dupetu - ali jezik mu jeste, kako bih rekla, inflatoran. inace, ne samo da vjerujem da laze i izmislja, nego mi je to dosta ocigledno, koliko moze biti laiku koji ga cita kad rasplamsa neku kontroverzu ili kontroverznim jezikom prica o svakodnevnom. on uspjesno jase na frustracijama citalaca, slazem se, pa i kad prica o svakodnevnim stvarima koristi jezik i kategorije kojima im podilazi. edit, nisam ni mislila da se pecaju samo oponenti, ali smo pricali iz ugla opozicije pa sam njih zato pomenula, uz to, vjerujem da milivojevic voli da izaziva polemiku i osudu jer mu je to dodatna reklama na trzistu koje ga zanima Edited December 4, 2014 by morgana
Lord Protector Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 Struko, koja je razlika između nestašnog i hiperaktivnog deteta? I kada treba početi sa medikamentonznom terapijom?
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) da dodam, posto mislim da nije fer da ostanem bez eksplicitno izrecenog stava, po meni je otvoreni dlan po dupetu kao ultimativna kazna ok. vjerujem da postoji vise medjusobno zamjenjivih kazni i da ova fizicka koju pominjem, takva kakvu pominjem dakle bez mogucnosti traumatizovanja, moze da ima primjenu. lijepo bi bilo da nikad nije potrebna, kao sto bi bilo lijepo da druge nefizicke, nazvacu ih opet ultimativne tj kazne za krizne situacije, nisu porebne, ali naslucujem da jesu. jel se dobro sjecam da je milivojevic pricao kako je tragicno sto muskarci nisu dovoljno prisutni u zivotu djece? to isto je mogla da kaze i feministkinja, iz sasvim drugog ugla, muskarci ne rade dovoljno oko djece. takve stvari milivojevic cesto radi, uzme ponasanje koje je nekontroverzno u smislu da nema bas ogroman potencijal da izazove polemiku (da ne idemo sad u detalje oko podjele poslova, nije ovdje bitno, u pitanju je opsti, ustaljeni diskurs) i opisuje ga, uz ako ih ogolimo iste pretpostavke i bazicne zakljucke, iz kvazikonzervativnog rakursa Edited December 4, 2014 by morgana
boshoku Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 da dodam, posto mislim da nije fer da ostanem bez eksplicitno izrecenog stava, po meni je otvoreni dlan po dupetu kao ultimativna kazna ok aaa, jbt, on to priča al sugerira nešto posve drugo - jače, udri, valja, to je poenta... piša niz vetar prosečnom roditelju, gmaz
morgana Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 (edited) aaa, jbt, on to priča al sugerira nešto posve drugo - jače, udri, valja, to je poenta... piša niz vetar prosečnom roditelju, gmaz ama nije bre, a slazem se da je gmaz. on kaze samo udri (dlanom po guzi) ali stil mu je takav da izgleda kao jace udri, i sta je uradio, nije bazicno kontra svakodnevne prakse ni kontra zakona, a zaspinovao je dovoljno da ima paznju javnosti i reklamu kao ono pominjanje modrice zbog koje komsija zove soc sluzbu, ne nuzno modrice koju napravi roditelj, nego je dijete mozda palo u igri, ali on to ne kaze eksplicitno slazem se da je perfidan, to uopste ne dovodim u pitanje Edited December 4, 2014 by morgana
Malkmus Posted December 4, 2014 Posted December 4, 2014 moze i sibom ili kaisem, modrice se daju na rok od 24h Врста удараца. Удара се отвореним дланом и прстима по кожи. Могу се користити и одређени предмети попут шибе и каиша, али само уколико је ударац тим предметима исте снаге као и ударац отовреним дланом и прстима. У неким земљама се сматра да се коришћење предмета не сме дозволити јер онај ко користи предмете не може да процени снагу ударца и његов повређивачки потренцијал. Телесна последица. Циљ казне је да настане бол, а не повреда. Уколико је ударац изазвао одређене промене на кожи попут црвенила, одеротине или модрице, они треба да су такве природе да нестану у у наредних 24 часа
Recommended Posts