Jump to content
IGNORED

Zoran Milivojevic i njegovo delo

Turnbull

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

215

• Indy

142

• Dagmar

109

• Lord Protector

81

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Jako tanak tekst, kao i sam Zoca. Debata dve ideoloske linije a ne "struke".

Umesto da se ospore statisticki podaci kojima Milivojevic mase, ona pada sa stolice i zgrazava se. Al mu ga je suknula.

Posted (edited)

Meni uopšte nije jasno zašto se fizičko kažnjavanje odvaja od drugih tipova kažnjavanja? Zašto je ono samo po sebi loše? Zato što je fizičko, zato što dolazi do direktnog fizičkog kontakta između roditelja i deteta? Pa i u ostalim oblicima kažnjavanja (psihičkom posebno) moguće je vršiti neopravdanu agresiju nad detetom. Po meni čak i sa trajnijim posledicama po razvoj deteta.

Po toj logici trebalo bi zabraniti svaki oblik agresivnog telesnog kontakta između ljudskih bića jer je on po defaultu pogrešan. Bez ulaženja u svrhu tog kontakta. To je suludo, ispravnost nekog ljudskog dela, pa i fizičke aktivnosti, određuje namera a ne sama fizička aktivnost. Treba kažnjavati one oblike agresije (fizičke, psihičke, socijalne) koji su urađeni sa namerom da se nanese šteta detetu a ne da se kažnjava fizički kontakt sam po sebi.

Edited by slow
Posted (edited)

vidi je, KM izigrava bergasu u pokusaju da redukuje uanlajner na sustinu bitka stvari

Edited by yolo
Posted (edited)

ja se slazem sa slouom. ako je vandam mogao da se bije u tajlandskom boksu sa onim sto je imao kockaste sise i zajeban pogled, ne kapiram zbog cega bismo zabranjivali roditeljima da mlate decu. sve je to agresivni telesni kontakt. 

Edited by pacey defender
Posted

ja nisam ni shvatio šta je slou želeo reći :(

Posted

Meni uopšte nije jasno zašto se fizičko kažnjavanje odvaja od drugih tipova kažnjavanja? Zašto je ono samo po sebi loše? Zato što je fizičko, zato što dolazi do direktnog fizičkog kontakta između roditelja i deteta? Pa i u ostalim oblicima kažnjavanja (psihičkom posebno) moguće je vršiti neopravdanu agresiju nad detetom. Po meni čak i sa trajnijim posledicama po razvoj deteta.

Po toj logici trebalo bi zabraniti svaki oblik agresivnog telesnog kontakta između ljudskih bića jer je on po defaultu pogrešan. Bez ulaženja u svrhu tog kontakta. To je suludo, ispravnost nekog ljudskog dela, pa i fizičke aktivnosti, određuje namera a ne sama fizička aktivnost. Treba kažnjavati one oblike agresije (fizičke, psihičke, socijalne) koji su urađeni sa namerom da se nanese šteta detetu a ne da se kažnjava fizički kontakt sam po sebi.

Tvoje pitanje ima smisla samo ako bi se uzeo u obzir odnos fizičkog kažnjavanja prema izgladnjivanju, zaključavanju u mračan podrum, potpunom ignorisanju deteta i sličnim vaspitnim merama, kojima se dečja volja i ličnost ne oblikuje nego lomi. Postoji velika razlika između ponižavanja i podučavanja, a batine spadaju u metode direktne demonstracije sile odraslog/bespomoćnosti deteta, koje dovode do pokoravanja. Tako se usvaja repertoar ponašanja koji je zasnovan na strahu od kazne, a ne na uvidu u ispravno i pogrešno. a rezultate takvog pristupa vaspitanju je moguće videti na delu u svim situacijama u kojima ponašanje nije vođeno strahom od kazne. 

Posted

veze neam s pedagogijom, al si u par rečenica implicite bolje sažela sve ono što je pogrešno u kizinom svetoviđenju, svetoviđenju koje, čini mi se, slou reprodukuje

Posted

ladno bergasinin klon, vo pravo je gazzmend :fantom:

Posted

Tvoje pitanje ima smisla samo ako bi se uzeo u obzir odnos fizičkog kažnjavanja prema izgladnjivanju, zaključavanju u mračan podrum, potpunom ignorisanju deteta i sličnim vaspitnim merama, kojima se dečja volja i ličnost ne oblikuje nego lomi. Postoji velika razlika između ponižavanja i podučavanja, a batine spadaju u metode direktne demonstracije sile odraslog/bespomoćnosti deteta, koje dovode do pokoravanja. Tako se usvaja repertoar ponašanja koji je zasnovan na strahu od kazne, a ne na uvidu u ispravno i pogrešno. a rezultate takvog pristupa vaspitanju je moguće videti na delu u svim situacijama u kojima ponašanje nije vođeno strahom od kazne. 

izvini, imam jako banalno pitanje. da li ovo pises kao pedagog-psiholog-strucnjak ili kao majka-roditelj?

nemam nista visokoumno da dodam ni oduzmem posto nemam ni jedan ni drugi kapacitet i osecam se zalutalo u ovu raspravu, sem sto mi ovaj dispongo koga secirate smrdi do neba. jedino mi se cini da ako je ovo diskurs koji se ocekuje od prosecnog roditelja, na nivou prihvacenog i razumljivog znanja, da je roditeljstvo mnogo veca intelektualna rabota nego sto mi se cinilo. nekako mi se cini, mozda gresim, da su nas nasi roditelji mnogo intuitivnije vaspitavali i iskreno bih voleo da ako nije bilo batina, a evo u mom slucaju ih nije bilo, da je to bilo posledica intuicija i instinkta a ne neceg didaktickog, naucenog. 

ne znam da li je ovo tezak faux pas sto sam napisao. da li se racio moze odmenjivati drugim motivima na tako odgovornom zadatku.

Posted (edited)

Jako tanak tekst, kao i sam Zoca. Debata dve ideoloske linije a ne "struke".

Umesto da se ospore statisticki podaci kojima Milivojevic mase, ona pada sa stolice i zgrazava se. Al mu ga je suknula.

+1

s tim sto se ogradjujem jer ne znam sta tacno Milivojevic propoveda, citao sam samo njeno cudjenje i uzvijke "fuj fuj fuj"

Inace mi je batinanje/fizicko kaznjavanje odobreno naukom cista perverzija, slozicu se sa YOLOeom da batine imaju smisla samo kao roditeljski impuls nastao iz srca i ljubavi. Pri tom kada kazem batine mislim na bezbolne cuske.

Sa druge strane, nacin na koji moderni™ roditelji eksperimentisu sa Gandijevskim metodama mi je takodje suha perverzija, tim pre sto nema svaki roditelj 1mozdani kapacitet da tako oblikuje dete. Roditeljstvo je, sada polako shvatam, zajeban i zahtevan posao. 

Edited by Caligula
Posted

kako bergasa i ti gledate na položaj žena u nauci?

Posted

bergasa i ja smatramo da je tvoje pitanje potpuno na mestu. te stvari koje pedagogija tvrdi su mahom nastale opazanjem roditeljstva, obicnog, svakodnevnog i dobrog roditeljstva, nisu se materijalizovale bozjim ukazom u pero moralnog sto treba da se nauci. milivojevic, pak, i to je veliki deo problema sa njim, radi upravo suportno, prodaje (svoja) muda za bubrege, izvlaci slabosti i frustracije (svakom se desi, nije to ni neljudski ni nepoznato) roditeljstva, jase na njima i pruza neki simbolicki oprost. sto mu nije posao in the first place, kao sto mu nije posao ni da osudjuje, vec samo da kaze sta struka™ preporucuje u vezi sa svim ovim, a onda mozda da doda i svoje misljenje.

bergasa i ja ne mislimo da postoji bilo sta sto nije podlozno raspravi, ali da nema milivojevica i slicnih, o tome ne bi javnost raspravljala, kao sto nije plodno da javnost raspravlja o tome da li je i koliko rizicna neka npr. hirurska intervencija. jasno, pedagogija je na skliskom terenu tu, posto nije tako egzaktna (cini se), a nije ni izolovana od drustvenog konteksta kao npr. biologija. 

završila se serija

Posted (edited)

izvini, imam jako banalno pitanje. da li ovo pises kao pedagog-psiholog-strucnjak ili kao majka-roditelj?

nemam nista visokoumno da dodam ni oduzmem posto nemam ni jedan ni drugi kapacitet i osecam se zalutalo u ovu raspravu, sem sto mi ovaj dispongo koga secirate smrdi do neba. jedino mi se cini da ako je ovo diskurs koji se ocekuje od prosecnog roditelja, na nivou prihvacenog i razumljivog znanja, da je roditeljstvo mnogo veca intelektualna rabota nego sto mi se cinilo. nekako mi se cini, mozda gresim, da su nas nasi roditelji mnogo intuitivnije vaspitavali i iskreno bih voleo da ako nije bilo batina, a evo u mom slucaju ih nije bilo, da je to bilo posledica intuicija i instinkta a ne neceg didaktickog, naucenog. 

ne znam da li je ovo tezak faux pas sto sam napisao. da li se racio moze odmenjivati drugim motivima na tako odgovornom zadatku.

Imam u vidu obe perspektive, ali mislim da za uspešno roditeljstvo nije neophodan poseban didaktički priručnik (ponekad može da bude i štetan, ukoliko roditelj, u želji da se dosledno pridržava pravila, postane neautentičan), pošto mnogi ljudi, što racionalno a što intuitivno, na osnovu svojih životnih iskustava, grade zdrav odnos prema deci. 

oftopik: koja beše Frojdova adresa posle odlaska iz Bergase 19?  

Edited by Notorious