Malkmus Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 ovaj primer koji sam navela sa gej klijentima je istinit. ali svakako sam samo htela da ilustrujem da jednostavno nije moguće da psihoterapeut stavi u zagradu svoja uverenja, pa temperament, način komunikacije, stavove... a da nije ni potrebno, jer ono što ga uznemirava ne treba da čačka, što kaže vasudeva. Ovo mi je čudno, buduće da su mi i sami pričali da mora da se čačka tamo gde boli i da je i njih bolelo na terapijama u okviru specijalizacije.
kgmr Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 ma to je super u terapeutova cetiri zida, ali ne moze za to autočačkanje da koristi klijenta.
gospa buba Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 ima super referenca, film, svi vole jednu, ona voli samo njega, i sad momak, ne shvata to, ochajan, u teshkoj muci ulazi kod terapeuta i krece sa prichom. ovaj se naravno izvinjava sto je u kucnoj aljini i sa kafom, nene, nema problema, ceo film ide kroz tu prichu sa vrlo blagonaklonim terapeutom koji postavlja prava pitanja i odlichno slusha, i na kraju, hvala, bili ste divni, sve ste mi pomogli. i ovaj nesrecnik u shlafroku pita, od svih terapeuta u ulici vi ste doshli bash kod mene, ja sam pochastvovan. zashto ste izabrali mene, blabla... chovek je zidar preduzimach ^_^
MancMellow Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 ima super referenca, film, svi vole jednu, ona voli samo njega, i sad momak, ne shvata to, ochajan, u teshkoj muci ulazi kod terapeuta i krece sa prichom. ovaj se naravno izvinjava sto je u kucnoj aljini i sa kafom, nene, nema problema, ceo film ide kroz tu prichu sa vrlo blagonaklonim terapeutom koji postavlja prava pitanja i odlichno slusha, i na kraju, hvala, bili ste divni, sve ste mi pomogli. i ovaj nesrecnik u shlafroku pita, od svih terapeuta u ulici vi ste doshli bash kod mene, ja sam pochastvovan. zashto ste izabrali mene, blabla... chovek je zidar preduzimach ^_^ Ovo se, naravno, desava u Srbiji, tacnije u Beogradu? <_<
Notorious Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 @ Slow Za mene je ključna razlika između Jerotića i Junga u odnosu prema numinoznom. Za Junga se numinozno može projavljivati kroz raznorodne arhetipske predstave (ono što mi prvo pada na pamet je njegova analiza Tajne zlatnog cveta), od kojih je Hrist dominantna, ali ne i jedina, u hrišćanskoj kulturi. Uopšte mi ne smeta njegovo bavljenje hrišćanstvom, smetalo bi mi da ga nema jer je, bili mi verujući ili ne, važan sediment naših ličnosti, prema kome neizbežno stvaramo odnos (prihvatanje, odbacivanje, konverzija, skepsa ‒ svejedno). Ne dovodeći u pitanje njegovu erudiciju, mislim da se Jerotić prema toj temi odnosi kruto i ekskluzivistički, što širom otvara vrata verskom i nacionalnom ekskluzivizmu. Erudicija u pogrešnim rukama može da bude opasno oružje. Jedan Deretić nam je i više nego dovoljan.
Takeshi Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 ima super referenca, film, svi vole jednu, ona voli samo njega, i sad momak, ne shvata to, ochajan, u teshkoj muci ulazi kod terapeuta i krece sa prichom. ovaj se naravno izvinjava sto je u kucnoj aljini i sa kafom, nene, nema problema, ceo film ide kroz tu prichu sa vrlo blagonaklonim terapeutom koji postavlja prava pitanja i odlichno slusha, i na kraju, hvala, bili ste divni, sve ste mi pomogli. i ovaj nesrecnik u shlafroku pita, od svih terapeuta u ulici vi ste doshli bash kod mene, ja sam pochastvovan. zashto ste izabrali mene, blabla... chovek je zidar preduzimach ^_^ ima i francuski film, zena promasi stan terapeuta i krene da se ispoveda. tip koji nije terapeut slusa i zakazuje sastanke. ona sazna istinu, ali nastavi da dolazi i dalje. ^_^
kgmr Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 @ Slow Za mene je ključna razlika između Jerotića i Junga u odnosu prema numinoznom. Za Junga se numinozno može projavljivati kroz raznorodne arhetipske predstave (ono što mi prvo pada na pamet je njegova analiza Tajne zlatnog cveta), od kojih je Hrist dominantna, ali ne i jedina, u hrišćanskoj kulturi. Uopšte mi ne smeta njegovo bavljenje hrišćanstvom, smetalo bi mi da ga nema jer je, bili mi verujući ili ne, važan sediment naših ličnosti, prema kome neizbežno stvaramo odnos (prihvatanje, odbacivanje, konverzija, skepsa ‒ svejedno). Ne dovodeći u pitanje njegovu erudiciju, mislim da se Jerotić prema toj temi odnosi kruto i ekskluzivistički, što širom otvara vrata verskom i nacionalnom ekskluzivizmu. Erudicija u pogrešnim rukama može da bude opasno oružje. Jedan Deretić nam je i više nego dovoljan. wow,kidaš, uživancija je čitati (i učiti) ima i francuski film, zena promasi stan terapeuta i krene da se ispoveda. tip koji nije terapeut slusa i zakazuje sastanke. ona sazna istinu, ali nastavi da dolazi i dalje. ^_^ ima i ona na početku there's something about mary, meni je odlična, je l' se sećate?
Apdajk Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Intimni stranci, odličan film, meni se svideo i Man On The Train, od istog autora.
Notorious Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 (edited) wow,kidaš, uživancija je čitati (i učiti) Hvala. Ako te zanima analitička psihologija: http://sas.bak.rs/site/page11.html Ne znam šta se dešava u poslednje vreme, ali verujem da ima zanimljivih tema. edit: skrenuh diskusiju u maniru spin majstora od zanata, nije namerno. Edited June 29, 2014 by Notorious
Takeshi Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 ima i ona na početku there's something about mary, meni je odlična, je l' se sećate? a dobro, terapeuti su posebna tema u americkim filmovima. ali mislim da gori prikaz od ovog ne moze. ^_^ (solondzov "happiness") http://youtu.be/uaQEdX5oxZQ
Lord Protector Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 (edited) @ Slow Za mene je ključna razlika između Jerotića i Junga u odnosu prema numinoznom. Za Junga se numinozno može projavljivati kroz raznorodne arhetipske predstave (ono što mi prvo pada na pamet je njegova analiza Tajne zlatnog cveta), od kojih je Hrist dominantna, ali ne i jedina, u hrišćanskoj kulturi. Uopšte mi ne smeta njegovo bavljenje hrišćanstvom, smetalo bi mi da ga nema jer je, bili mi verujući ili ne, važan sediment naših ličnosti, prema kome neizbežno stvaramo odnos (prihvatanje, odbacivanje, konverzija, skepsa ‒ svejedno). Ne dovodeći u pitanje njegovu erudiciju, mislim da se Jerotić prema toj temi odnosi kruto i ekskluzivistički, što širom otvara vrata verskom i nacionalnom ekskluzivizmu. Erudicija u pogrešnim rukama može da bude opasno oružje. Jedan Deretić nam je i više nego dovoljan. Jung je gnostik (bez a) u svom pristupu onostranom i liči na radoznalu mačku koja će se zavući u svaki kutak u potrazi za praslikama. Jerotić je druga, introvertna priroda, isto tako radoznala ali mnogo inertnija u svojim lutanjima, sa svojim specifičnim saznajnim alatom. Teško je njih porediti. Ali su to ipak voćke sa istog analitičkog stabla. Ne možemo iz potrebe da nemamo još jednog Deretića rezolutno da diskvalifikujemo jedan pogled na svet, i da dovedemo u pitanje celokupan profesionalni anganžman i postignuća pionira u nekoj oblasti. Svi mi se saplićemo u životu o mnoštvo kamenja, što se brže intelektualno hoda više prepreka je na putu. Jerotić nije isključiv u svojim stavovima ali je siguran u ono što tvrdi jer veliko iskustvo stoji iza njega. Problem adekvatnog sagovornika i adekvatnog pitanja je osnovni problem u komunikaciji sa njim, i što sagovornik ne uspeva da ga isprati jer on lako prelazi sa jedne teme na drugu uz pomoć dobro očuvane kognitivne funkcije u osmoj deceniji života. I uopšte nije sokratovski nametljiv da izgura istinu na čistac po svaku cenu već pokušava da razloži jednu misao na stotinu delova i poveže je interdisciplinarno sa drugim delovima spektra. Problem je što sagovornike i publiku zanimaju religiozna pitanja, šteta što ga malo njih pita o drugim stvarima. Kakvi smo mi Švajcarci takav je i Jerotić jungovac. Edited June 29, 2014 by slow
gospa buba Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Ovo se, naravno, desava u Srbiji, tacnije u Beogradu? <_< ne, deshava se mislim u londonu. izvini ako sam neshto nervirala. ja sam samo inzenjer ^_^
Notorious Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Jung je gnostik (bez a) u svom pristupu onostranom i liči na radoznalu mačku koja će se zavući u svaki kutak u potrazi za praslikama. Jerotić je druga, introvertna priroda, isto tako radoznala ali mnogo inertnija u svojim lutanjima, sa svojim specifičnim saznajnim alatom. Teško je njih porediti. Ali su to ipak voćke sa istog analitičkog stabla. Ne možemo iz potrebe da nemamo još jednog Deretića rezolutno da diskvalifikujemo jedan pogled na svet, i da dovedemo u pitanje celokupan profesionalni anganžman i postignuća pionira u nekoj oblasti. Svi mi se saplićemo u životu o mnoštvo kamenja, što se brže intelektualno hoda više prepreka je na putu. Jerotić nije isključiv u svojim stavovima ali je siguran u ono što tvrdi jer veliko iskustvo stoji iza njega. Problem adekvatnog sagovornika i adekvatnog pitanja je osnovni problem u komunikaciji sa njim, i što sagovornik ne uspeva da ga isprati jer on lako prelazi sa jedne teme na drugu uz pomoć dobro očuvane kognitivne funkcije u osmoj deceniji života. I uopšte nije sokratovski nametljiv da izgura istinu na čistac po svaku cenu već pokušava da razloži jednu misao na stotinu delova i poveže je interdisciplinarno sa drugim delovima spektra. Problem je što sagovornike i publiku zanimaju religiozna pitanja, šteta što ga malo njih pita o drugim stvarima. Kakvi smo mi Švajcarci takav je i Jerotić jungovac. Sigurnost u oblasti toliko podložnoj subjektivnosti (i sam pominješ specifični saznajni alat) je prilično diskutabilna. Ne želim (sve i da mogu) da diskvalifikujem Jerotićeva profesionalna postignuća. Međutim, zadržavam pravo da, na osnovu vlastitog mentalnog repertoara, formiram stav o njegovom pogledu na svet i načinu na koji on može da utiče na okruženje. Jerotić je izuzetno zanimljiv sagovornik kad se razgovara o, na primer, Kolakovskom ili Finku, ali je po pitanju vere neumoljivo rigidan. Smatraš li da si samo čuvar svoje dece? Jerotić smatra. Ja ne.
Recommended Posts