Lord Protector Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 (edited) Pa da, pokušava da uglavi proces individuacije u hrišćansku modlu. ''Hristos predstavlja arhetip Sopstva. On predstavlja celovitost božanske ili nebeske vrste, jednog preobraženog čoveka, Božijeg sina"sine macula peccati", koji nije obeležen grehom'' K.G.J. Ajon, 44 strana Ništa Jerotić nije mesio bez Jungovog recepta. Ja ne vidim zašto bi ga trebalo osuđivati zbog toga. Edited June 28, 2014 by slow
Notorious Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 ''Hristos predstavlja arhetip Sopstva. On predstavlja celovitost božanske ili nebeske vrste, jednog preobraženog čoveka, Božijeg sina"sine macula peccati", koji nije obeležen grehom'' K.G.J. Ajon, 44 strana Ništa Jerotić nije mesio bez Jungovog recepta. Ja ne vidim zašto bi ga trebalo osuđivati zbog toga. Jung opisuje psihološki položaj simbola Hrista (ista, 44. strana),dakle kulturološki determinisane arhetipske predstave, ne Sopstvo po sebi. Ne osuđujem Jerotića, jednostavno mi se ne dopada.
Lord Protector Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 (edited) Jung opisuje psihološki položaj simbola Hrista (ista, 44. strana),dakle kulturološki determinisane arhetipske predstave, ne Sopstvo po sebi. Ne osuđujem Jerotića, jednostavno mi se ne dopada. Meni je čudno da ti se dopao Jung ( a možda i nije), jer Jerotić ništa u svojim delima ne radi što nije radio njegov švajcarski pater familias. I jedan i drugi su izašli u svom sinkretizmu van terena psihologije i kliničke prakse i počeli da prekopavaju religiozne i mitološke sisteme u potrazi za ''arhetipskim blagom''. Jerotić je otišao sticajem okolnosti sa ašovom na balkanski proplanak dok je reinkarnacija Paracelzusa kopala po Alpima i kojekude. Možda ljude najviše kod Jerotića buni ta hrišćanska priča, ali to je bilo neminovno jer je čovek bio profesor na Teološkom fakultetu. To je po meni bila srećna okolnost, jer je jedan odličan psihijatar sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom i jungovskim senzibilitetom predavao psihologiju novim bogoslovima. Ne znam da li je postojala ozbiljnija psihijatrijska priča kod nas od kruga koji je bio okupljen u KBC ''Dragiša Mišović'' (Klajn, Jerotić i ostali). Vrlo je bitno da sveštenik zna šta je psihoza, da ima osnovna znanja o psihologiji i psihijatriji, jer će se tokom službe svakodnevno susretati sa obolelim osobama. Ali ta znanja je bilo nemoguće preneti mladim bogoslovima bez poznavanja i jedne i druge priče, i religiozne i psihijatrijske. Neminovno ćeš kao predavač da uđeš u teološku priču i da obojiš svoj diskurs na taj način. Svima bi se to desilo. Kod Jerotića to nije bilo sticajem okolnosti, to je bio njegov svestan izbor, on je bio religiozan i ostao religiozan. Ali to nije presudno. Presudno je bilo to što je u pitanju vrhunski intelektualac, erudita starog kova, kakav se danas u eri fah-idiotizma retko sreće. Edited June 29, 2014 by slow
Turnbull Posted June 29, 2014 Author Posted June 29, 2014 (edited) Jerotić je za Milivojevića Frojd&Jung zajedno, i po pameti i po obrazovanosti i po erudiciji i po svemu, to je jasno. Sećam se da sam ga nekom prilikom slušao uživo na nekoj tribini i činilo mi se da ne zna baš šta bi sa tom svojom religioznošću, da mu je ona onaj proverbijalni klin u priči o klin-čorbi. Obavezno je ubaci, ali kad dođe stani-pani, postane jasno da zapravo tu ništa ne zavisi o nje. (Sećam se da ga je neko iz publike pitao - da li treba da idemo samo kod hrišćanskih terapeuta, na šta je Jerotić odgovorio - ne, naravno, idite kod dobrih terapeuta, bez obzira na njihovo religijsko opredljenje.) Elem, meni kod Jerotića hrišćanstvo još i ponajmanje smeta. Mnogo je gori zapravo njegov nacionalizam, špenglerizam i generalno desničarenje. Jungianizam se tu pokazao pogubnim, fin psihološki kaver za opravdavanje nacionalizma u njegovom najgorem izdanju (to su samo nacionalni arhetipovi!). Imam pored sebe jedan stari broj Hrišćanske misli, u koje piše o nesrećom Božidaru Vučureviću kao o oličenju srpskog ratničkog arhetipa. Majko mila kakvo lupetaranje. Ključne reči "srpski čovek" (sic!), "arhajska psiha", "arhaičan čovek". Sve to 1994, naporedo sa tekstom Koste Čavoškog protiv uvođenja granice na Drini. Prilozi za istoriju beščašća. Uostalom, evo, lepša i technically savvier polovina skenirala, pa pogledajte i sami. http://imgur.com/a/QmFjw Edited June 29, 2014 by Turnbull
Sir Oliver Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Jerotić .... Imam pored sebe jedan stari broj Hrišćanske misli, u koje piše o nesrećom Božidaru Vučureviću kao o oličenju srpskog ratničkog arhetipa. Majko mila kakvo lupetaranje. Ključne reči "srpski čovek" (sic!), "arhajska psiha", "arhaičan čovek". .. Uostalom, evo, lepša i technically savvier polovina skenirala, pa pogledajte i sami. http://imgur.com/a/QmFjw - Šta li mu znači to "rasni (Hercegovac)"? (Pri)plodan i s "pedigreom"? - Da li zaista misli da je neko Vučurevića smatrao za robota, te treba da nam ukaže da ovaj to nije? (opisujući ga sa "prirodno inteligentan" )
Turnbull Posted June 29, 2014 Author Posted June 29, 2014 Ma meni je tu jedn od najgorih stvai što on kod Vučurevića ne prepoznaje izanđala opšta mesta nacionalističke propagande, nego ih, ta mesta, proglašava dirktnim prenosom iz "arhajske psihe". Jung je zlo.
Sir Oliver Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 (edited) edi(k)t: stavio u spoiler Nisam razumeo šta ( i da li uopšte) navodi kao razlog za taj "prenos" kod pomenutog gospodina.a kod drugih ( na istom području i u istom vremenskom periodu) -ne,obzirom da svaki pojedinac ima arhajsku svest, jel.. Edited June 29, 2014 by Sir Oliver
ToniAdams Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Elem, meni kod Jerotića hrišćanstvo još i ponajmanje smeta. nije problem u hriscanstvu, zasto bi bio, vec u selektivnom tumacenju i nekim dosta ekstremnim stavovima. kao laiku, ne bi mi odgovaralo da moj lekar, psihoterapeut, u javnosti nastupa ovako Vreme koje će nagovestiti Drugi dolazak Hristov biće vreme sve oštrije i svesnije podele ljudi na hristonosce i antihriste. Jedni će sve više ličiti na prve apostole Hristove i biće kao i oni stradalnici i mučenici; drugi će sve više biti nalik na onoga kome će oni prethoditi, a koji će se na kraju pojaviti kao krunisani i vidljivi »knez ovoga sveta«. Hristovo stado biće malobrojno, ali ni adova vatra koja uništava, a ne čisti, neće im nauditi. Jedna legenda veli da će poslednji dvanaest Hristovih učenika biti opet Jevreji, naravno preobraćeni Jevreji; apostol Pavle slično poručuje sa vedrijim naznačenjem većine u hrišćanstvo preobraćenih Jevreja. Svim srcem i umom želim da verujem da će ta poslednja Hristova Crkva biti pravoslavna Crkva, ili u viziji Vladimira Solovjova, biće to opet jedna i jedinstvena Crkva koju će činiti najbolji predstavnici sve tri hrišćanske crkve. A ako još bude vremena za novo i poslednje misionarenje među narodima druge rase (mislim prvenstveno na velike i stare azijske narode i nihove kulture), a možda i poslednje misionarenje među još uvek Boga gladnih i žednih naroda bele rase, onda, verujem, da bi takvo uspešno, a drukčije nego sve dosadašnje misionarenje, moglo poteći od pravoslavnih misionara koje je Hristos čuvao i sačuvao za ovo moguće, poslednje propovedanje Hristove Reči.
Lord Protector Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Jerotić je za Milivojevića Frojd&Jung zajedno, i po pameti i po obrazovanosti i po erudiciji i po svemu, to je jasno. Sećam se da sam ga nekom prilikom slušao uživo na nekoj tribini i činilo mi se da ne zna baš šta bi sa tom svojom religioznošću, da mu je ona onaj proverbijalni klin u priči o klin-čorbi. Obavezno je ubaci, ali kad dođe stani-pani, postane jasno da zapravo tu ništa ne zavisi o nje. (Sećam se da ga je neko iz publike pitao - da li treba da idemo samo kod hrišćanskih terapeuta, na šta je Jerotić odgovorio - ne, naravno, idite kod dobrih terapeuta, bez obzira na njihovo religijsko opredljenje.) Elem, meni kod Jerotića hrišćanstvo još i ponajmanje smeta. Mnogo je gori zapravo njegov nacionalizam, špenglerizam i generalno desničarenje. Jungianizam se tu pokazao pogubnim, fin psihološki kaver za opravdavanje nacionalizma u njegovom najgorem izdanju (to su samo nacionalni arhetipovi!). Imam pored sebe jedan stari broj Hrišćanske misli, u koje piše o nesrećom Božidaru Vučureviću kao o oličenju srpskog ratničkog arhetipa. Majko mila kakvo lupetaranje. Ključne reči "srpski čovek" (sic!), "arhajska psiha", "arhaičan čovek". Sve to 1994, naporedo sa tekstom Koste Čavoškog protiv uvođenja granice na Drini. Prilozi za istoriju beščašća. Uostalom, evo, lepša i technically savvier polovina skenirala, pa pogledajte i sami. http://imgur.com/a/QmFjw Jerotić je za Milivojevića Frojd&Jung zajedno, i po pameti i po obrazovanosti i po erudiciji i po svemu, to je jasno. Sećam se da sam ga nekom prilikom slušao uživo na nekoj tribini i činilo mi se da ne zna baš šta bi sa tom svojom religioznošću, da mu je ona onaj proverbijalni klin u priči o klin-čorbi. Obavezno je ubaci, ali kad dođe stani-pani, postane jasno da zapravo tu ništa ne zavisi o nje. (Sećam se da ga je neko iz publike pitao - da li treba da idemo samo kod hrišćanskih terapeuta, na šta je Jerotić odgovorio - ne, naravno, idite kod dobrih terapeuta, bez obzira na njihovo religijsko opredljenje.) Elem, meni kod Jerotića hrišćanstvo još i ponajmanje smeta. Mnogo je gori zapravo njegov nacionalizam, špenglerizam i generalno desničarenje. Jungianizam se tu pokazao pogubnim, fin psihološki kaver za opravdavanje nacionalizma u njegovom najgorem izdanju (to su samo nacionalni arhetipovi!). Imam pored sebe jedan stari broj Hrišćanske misli, u koje piše o nesrećom Božidaru Vučureviću kao o oličenju srpskog ratničkog arhetipa. Majko mila kakvo lupetaranje. Ključne reči "srpski čovek" (sic!), "arhajska psiha", "arhaičan čovek". Sve to 1994, naporedo sa tekstom Koste Čavoškog protiv uvođenja granice na Drini. Prilozi za istoriju beščašća. Uostalom, evo, lepša i technically savvier polovina skenirala, pa pogledajte i sami. http://imgur.com/a/QmFjw Božidar Vučurević je neopevana budala koja je skovala onu čuvenu sintagmu o ''građenju još lepšeg i starijeg Dubrovnika posle bombardovanja''. Intelektualci su potrošna roba u svojim ekskurzijama u politici i obično dožive sudbinu toaletnog ubrusa od strane političara. Ludilo devedesetih je zakačilo mnoge, mnogi su se okliznuli u tom blatu, to su ratne godine, ali to je nebitno kada govorimo o struci. Jerotić je intelektualac i stručnjak i ovaj politički izlet (koji mu ne ide na čast) ne menja tu suštinu.
Аврам Гојић Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Nije to ni hriscanstvo, koliko svetosavlje. joj...ovakva ekstremna eshatologija je nešto baš izuzetno i gotovo nepoznato u savremenim crkvenim krugovima. ovo je fringe fundamentalizam.
Dagmar Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 (edited) Pa ovo je hrišćanstvo*. S jedne strane nij eproblem u njemu, ali bi ti bio problem da je psihoterapeut u javnosti - religiozan? *tj njegova srpsko-pravoslavna verzija Edited June 29, 2014 by Dagmar
Аврам Гојић Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 Pa ovo je hrišćanstvo. S jedne strane nij eproblem u njemu, ali bi ti bio problem da je psihoterapeut u javnosti - religiozan? ima hrišanstva i hrišćanstva. ovo konkretno hrišćanstvo zvuči kao iz šatora zalizanog propovednika u SAD.
Lord Protector Posted June 29, 2014 Posted June 29, 2014 (edited) nije problem u hriscanstvu, zasto bi bio, vec u selektivnom tumacenju i nekim dosta ekstremnim stavovima. kao laiku, ne bi mi odgovaralo da moj lekar, psihoterapeut, u javnosti nastupa ovako Vreme koje će nagovestiti Drugi dolazak Hristov biće vreme sve oštrije i svesnije podele ljudi na hristonosce i antihriste. Jedni će sve više ličiti na prve apostole Hristove i biće kao i oni stradalnici i mučenici; drugi će sve više biti nalik na onoga kome će oni prethoditi, a koji će se na kraju pojaviti kao krunisani i vidljivi »knez ovoga sveta«. Hristovo stado biće malobrojno, ali ni adova vatra koja uništava, a ne čisti, neće im nauditi. Jedna legenda veli da će poslednji dvanaest Hristovih učenika biti opet Jevreji, naravno preobraćeni Jevreji; apostol Pavle slično poručuje sa vedrijim naznačenjem većine u hrišćanstvo preobraćenih Jevreja. Svim srcem i umom želim da verujem da će ta poslednja Hristova Crkva biti pravoslavna Crkva, ili u viziji Vladimira Solovjova, biće to opet jedna i jedinstvena Crkva koju će činiti najbolji predstavnici sve tri hrišćanske crkve. A ako još bude vremena za novo i poslednje misionarenje među narodima druge rase (mislim prvenstveno na velike i stare azijske narode i nihove kulture), a možda i poslednje misionarenje među još uvek Boga gladnih i žednih naroda bele rase, onda, verujem, da bi takvo uspešno, a drukčije nego sve dosadašnje misionarenje, moglo poteći od pravoslavnih misionara koje je Hristos čuvao i sačuvao za ovo moguće, poslednje propovedanje Hristove Reči. Grešiš, tebe ne treba da zanima političko, religiozno, filozofsko usmerenje tvog psihoterapeuta sve dok je on dobar ''zanatlija duše'' i dok se drži nauke u svom radu. Šta će da radi van ordinacije njegova je stvar. Ovo što si postovao je apokaliptička rasprava, omiljeni teološki sport hrišćanskih denominacija. Indy greši kada ga vezuje samo za svetosavlje, svi su u tome već vekovima, od katolika, protestanata, do pravoslavaca i drugih. Edited June 29, 2014 by slow
Recommended Posts